دنیای متفاوت شیفت شب 

بهنام زارع، نوبتکار ارشد اتاق کنترل، استخدام سال 85 و اصالتا شیرازی است. وی از زمان راه اندازی پارسیان 2 فعالیت خود را در پالایشگاه آغاز کرده و پس از فعالیت در واحدهای عملیاتی، 15 سال در اتاق کنترل مشغول به کار است.

وی با بیان اینکه کارهای اقماری و شیفتی به نوبه خود سخت و با چالش همراه است، می گوید: در شیفت شب سختی کار دوچندان می شود. با توجه به شرایط عملیاتی، آب و هوا و فرایند تعمیرات اساسی در همه ماه های سال شرایط کاریمان خاص است.

نوبتکار ارشد اتاق کنترل تاکید می کند: در بسیاری از صنایع دنیا، پس از پنج سال از آغاز نوبتکاری، شرایط کاری کارکنان را تغییر می دهند. از طرفی کار شیفتی مزایای خاصی ندارد. با توجه به مشکلات پزشکی امکان حضور در شیفت را ندارم، ولی به دلیل کمبود نیرو نمی توانم به بخش دیگری منتقل شوم.

وی یادآور می شود: سال گذشته شاهد وقوع سیل بودیم و یکی از همکاران تعمیرات ابزار دقیق در مسیر غرق شد. کارکنان شیفتی و نوبتکار باید از نظر سلامت جسمی و روحی تحت نظر باشند. به تازگی واحد مددکاری با یک کلینیک روان شناسی برای مشاوره قرارداد امضا کرده و در محل پالایشگاه نیز حضور می یابند.

زارع با اشاره به امکانات رفاهی پالایشگاه برای کارکنان می گوید: در کمپ چند سالن ورزشی وجود دارد که به تدریج کامل شده و در زمان های استراحت (خارج از شیفت) از آنها استفاده می کنیم. 12 ساعت سر کار هستیم، یک ساعت هم تعویض شیفت طول می کشد و زمان باقیمانده هم در نهایت یک ساعت ورزش و پس از آن استراحت می کنیم.

وی با بیان اینکه دور از خانه بودن آن هم به مدت دو هفته واقعا سخت است، اعلام می کند: بیشتر کارکنان پالایشگاه فرزند کوچک و مدرسه ای دارند. در صورت بیماری هرکدام از اعضای خانواده دو هفته کامل از آنها دور هستیم و امکان حضور در کنارشان را نداریم.

در عملیات خبری از استراحت نیست

جلال غلامزاده، از سال 81 به استخدام پالایشگاه گاز پارسیان در آمده و فعالیت خود را در واحد اداری آغاز کرده است. پس از آن تغییر رسته داده و در واحدهای بهره برداری و اتاق کنترل به فعالیت خود ادامه داده است.

وی که اهل شهرستان فراشبند است، با خانواده به شهرستان لامرد نقل مکان کرده است.

نوبتکار ارشد اتاق کنترل می گوید: برخی همکاران از شهرهای دیگر به پالایشگاه می آید و در برخی مواقع که پروازها کنسل یا تاخیر داشته باشد، مجبوریم تا حضور نفرات مقابل در شیفت باقی بمانیم.  به گفته وی، زمانی که تاسیسات با مشکل مواجه می شود، خبری از استراحت نیست و تا رفع مشکل همه کارکنان بسیج می شوند. غلامزاده با بیان اینکه در حوزه ارائه خدمات بهداشت و درمان همواره با چالش مواجه هستیم، اعلام می کند: ارائه خدمات داخل پالایشگاه، شهرستان لامرد و دیگر مناطق مطلوب نیست. مراکزی که با بهداشت و درمان قرارداد دارند نیز خدمات مطلوبی ارائه نمی دهند. وی یادآور می شود: برای نفرات کمپ امکانات جزئی رفاهی همچون استخر و سالن های ورزشی فراهم شده ولی برای نفرات ساکن شهرهای اطراف موردی خاص و ویژه ای وجود ندارد.

 کار در اولویت

حمید شفیعی، نوبتکار ارشد اتاق کنترل، حدود هشت سال سابقه کار دارد و اصالتا اهل فراشبند است. وی با بیان اینکه بهره برداری به دلیل ماهیت کاری پراسترس است، می گوید: در زمستان که تولید حداکثری و پایدار گاز بسیار مهم است، معمولا حساسیت ها بالاتر می رود و به همان نسبت فشار کاری هم بالاست. تصور کنید در این شرایط یک تجهیز از مدار خارج یا در فرایند پالایش خللی ایجاد شود. در این شرایط از مدیرعامل پالایشگاه تا دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران پیگیر موضوع می شوند. براین اساس کارکنانی که در سایت، تعمیرات، ابزار دقیق و اتاق کنترل مشغول به فعالیت هستند، باید در کوتاه ترین زمان مشکل را حل کنند.  نوبتکار ارشد اتاق کنترل با بیان اینکه کار در اولویت نخست قرار دارد، تاکید می کند: حتی اگر نفر مقابل تا یک هفته هم نتواند به محل بیاید، باید در محل حاضر باشیم.

 تصمیم درست در یک لحظه

رضا کهنسال، نوبتکار ارشد اتاق کنترل اصالتا لامردی است.

وی 20 سال در پالایشگاه پارسیان مشغول به کار است و از ابتدا در واحدهای عملیات، پالایش و اتاق کنترل پالایشگاه بوده است.

کهنسال با بیان اینکه سختی کار مقوله ای است که به سطح انرژی فرد و نوع اتفاق هایی که در کنار کار رخ می دهد، بستگی دارد، می گوید: در سایت و اتاق کنترل به قدرت تجزیه و تحلیلی نیاز دارید تا در یک لحظه بتوانید تصمیم درست بگیرید و نسبت به چالش پیش رو واکنش نشان دهید. در سایت هم درصد کار فیزیکی بیشتر و در اتاق کنترل هم با مانیتور و سیستم های الکترونیکی سر و کار دارید که هرکدام سختی خود را دارند.

به گفته وی، نیروی انسانی در صنعت نفت و گاز باید جایگاه و ارزش ویژه ای برای سازمان داشته باشد. در واحدهای عملیاتی مزایایی نداریم و اپریزال ها هم بسیار پایین است. قانون سقف حقوق ها هم به دیگر چالش هایمان اضافه شده است.  نوبتکار ارشد اتاق کنترل با بیان اینکه سرویس دهی خدمات بهداشت و درمان در منطقه ضعیف است، اعلام می کند: برای دریافت یک قرص سرماخوردگی باید چند امضا و مجوز دریافت کنیم. به همین دلیل بخش زیادی از خدمات درمانی را به صورت آزاد پیگیری می کنیم.  کهنسال تاکید می کند: از لحاظ فنی به شغلم علاقه مند هستم و پس از استراحت دوباره پر انرژی به محل کار بازمی گردم. درصورتی که به عقب بازگردم، باردیگر این مسیر را طی و این شغل را انتخاب می کنم. به گفته وی، در اتاق کنترل از میان 100 شیر می توانید کنترل یک شیر را به دست بگیرید و آن را مدیریت کنید. یک تشخیص درست از وقوع حادثه جلوگیری می کند و با این کار به خودمان آفرین می گوییم و به همکارانمان افتخار می کنیم. از این چالش ها و سختی ها لذت می بریم.

 دور از خانواده بودن سخت است

میثم پاینده، اصالتا شیرازی است ولی به دلیل شرایط اقماری و دوری از خانواده در نزدیکی پالایشگاه ساکن شده ام.

از سال 88 در پالایشگاه مشغول به کار شده ام؛ در واحد پالایش بوده ام و هم اکنون نوبتکار ارشد اتاق کنترل هستم. وی با بیان اینکه مسئولیت پالایش و تولید گاز به ویژه در زمستان بسیار بالاست، تاکید می کند: در صورت رخ دادن کوچک ترین اتفاق، واحد پالایش باید آن را مدیریت کند و با همه واحدها ارتباط مستقیم داشته باشد.

به گفته نوبتکار ارشد اتاق کنترل، زمستان های پالایشگاه هر روز خاطره است. در برخی موارد دو شیفت برای رفع مشکل یک واحد بسیج می شوند و از همه ظرفیت ها برای رفع مشکل استفاده می کنیم. کاری که کارکنان اقماری پالایشگاه گاز پارسیان انجام می دهند، سخت است؛ سخت از آن جهت که نتیجه تلاش دیگر همکاران بالادست را در تابستان داغ و زمستان استخوان سوز به محصولی با ارزش تبدیل و گازترش را پس از شیرین سازی برای استفاده هموطنان به شبکه سراسری تزریق می کنند، اما سخت تر از آن دوری از خانه و کاشانه است و تنها التیام بخش این روزهای دوری عشق است و ایثار.