
با امضای تفاهمنامه میان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و معاون رئیس جمهوری کلید خورد
تولید نفت بــا هوش مصنوعی
مشعل وزارت نفت دولت سیزدهم رویکردهای تحول آفرینی را با پیگیری طرح های دانش بنیان در دستور کار قرار داده است و در این زمینه ورود «هوش مصنوعی» به میادین نفتی و گاز کشور را با امضای تفاهمنامه تاسیس مرکز راهبری هوش مصنوعی میان شرکت ملی نفت ایران و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری کلید زد.
براساس تفاهمنامه تاسیس مرکز راهبری هوش مصنوعی میان شرکت ملی نفت ایران و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در پرتو تحول دیجیتال و هوشمندسازی، استقرار مرکز راهبری میدان های هیدروکربوری برای ۱۵ میدان نفت و گاز ایجاد خواهد شد. در این صورت با کاهش هزینه های سرمایه ای و عملیاتی، نظارت لحظه ای در همه مراحل برای پایداری تولید نفت و گاز و بررسی مشکلات عملیاتی به شکل هوشمند امکان پذیر خواهد شد و با تحقق آن سیاست و اولویت بخشی وزارت نفت برای حداقل زمان دستیابی به حداکثر تولید از میدان های مشترک و مدیریت تولید در دسترس خواهد بود.
تفاهمنامه تاسیس مرکز راهبری هوش مصنوعی و میادین نفتی و گازی دیجیتال، همچنین امضای قراردادکسب فناوی حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر. اس. اس، رخدادهایی بودند که چهارشنبه شب 23 آبان ماه درمحل همایش های وزارت نفت(کوشک) با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و محسن خجسته مهر، معاون وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امضا شد. در این آیین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به عنوان میزبان درباره اهمیت بهره گیری از فناوری هوش مصنوعی درفرایند تولید از میدان های نفت گازمطالبی ارائه کرد.
باید جزء 10 کشور بزرگ دنیا باشیم
محسن خجسته مهر با اشاره به امضای تفاهمنامه تأسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال برای هوشمندسازی ۱۵میدان نفت و گاز، اداره امروزجهان براساس هوش مصنوعی را مهم برشمرد و افزود: براساس تأکید مقام معظم رهبری باید در مسیری گام برداریم که جزو ۱۰ کشور بزرگ دنیا باشیم که ازعنصر و اِلمان هوش مصنوعی استفاده می کنند.
خجسته مهر با اشاره به ضرورت استفاده از هوش مصنوعی آن را در احصای مدیریت مخازن نفت و گاز، افزایش تولید و بازده نفت، حداقل زمان برای حداکثر تولید از میدان های مشترک و همچنین مدیریت تولید موثر خواند.
ایجاد میدان های دیجیتالی نفت و گاز
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه باید میدان های دیجیتالی نفت و گاز را ایجاد کنیم، گفت: در پرتو تحول دیجیتال و هوشمندسازی، استقرار مرکز راهبری میدان های هیدروکربوری را برای ۱۵ میدان نفت و گاز ایجاد خواهیم کرد و تفاهمنامه آن در این جلسه امضا شد و در این مسیر باید ۱۵ میدان نفت و گاز دیجیتال را عملیاتی کنیم که هزینه های سرمایه ای و عملیاتی را کاهش خواهد داد و نظارت لحظه ای در همه مراحل را برای پایداری تولید نفت و گاز و بررسی مشکلات عملیاتی به شکل هوشمند امکان پذیر می کند.
خجسته مهر با بیان اینکه باید از هوش مصنوعی برای رسیدن به پیشرفته ترین و مدرن ترین تجهیزات استفاده کنیم، بدون ذکر نام اعلام کرد: یکی از کشورهای همسایه ایران ۱۹ میدان نفت و گاز خود را دیجیتال راهبری و هدایت می کند.
خجسته مهر لازمه اجرایی کردن تاسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال را مستلزم پیاده سازی سه اقدام مهم خواند و افزود: در گام نخست باید کارگروه های مختلف در سطح شرکت های فرعی که بیشتر تولید نفت و گاز را به عهده دارند، ایجاد شود و با حضور متخصصان شرکت ملی نفت ایران، شرکت های دانش بنیان و اکتشاف و تولید و نخبگان دانشگاهی مسیرمشخص شود.
وی تصریح کرد: اقدام دوم با راهبری و مسئولیت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام می شود، به طوری که پیمانکاران عمومی فناورانه بزرگ تشکیل شوند و آنها هم کنسرسیوم های بزرگ ایجاد کنند. گام سوم نیز ایجاد نهاد تنظیم گری (رگولاتوری)، آزمایشگاه های مرجع و تولید استانداردهای لازم است تا تجهیزاتی که ساخته می شود کاربری مناسب داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهارامیدواری کرد که پس از امضای این تفاهمنامه الگویی ارزشمند برای کشور ایجاد شود.