حکمت های  رضوی

حد نیکی به پدر و مادر

در نوشته امام رضا (ع) به مأمون چنین آمده است: بِرُّ الواِلدینِ واجِبُ وَ اِن کانا مُشرِکَینِ، و لا طاعَةَ لَهُما فی مَعصِیة الخالِقِ؛ نیکی به پدر و مادر واجب است، هرچند مشرک باشند. ولی در راه معصیت آفریدگار، اطاعتی از آن دو نیست. (بحارالانوار، ج ۷۱، ص ۷۲)

شرح حدیث:

این حدیث، جمله ای از یک حدیث بسیار مفصل است که حضرت رضا(ع) به درخواست مأمون عباسی بیان کرد و نگاشت. مأمون درخواست کرد که حضرت مجموعه ای از حلال و حرام و فرایض و سنن را برای او بنگارد. حضرت، کاغذ و قلمی طلبید و به فضل بن سهل (وزیر مأمون) داد و فرمود: بنویس.

کلام حضرت طولانی است و مجموعه ای از عقاید، احکام، واجبات و محرمات و فروع دین و آداب و سنن را بیان کرده که از جمله تکالیف واجب، همین است که می خوانید: «نیکی به پدر و مادر»، هرچند مشرک باشند.

مرز این، اطاعت و خط قرمز آن «معصیت» است.

اطاعت والدین و نیکی به آنان لازم است، ولی اگر بخواهند فرزند را به گناه وادارند، اطاعتشان لازم نیست، بلکه حرام است.

این نکته از آیه قرآن گرفته شده است و خود امام هم در همین حدیث به آن استناد فرموده اند.

قرآن می فرماید:

نسبت به خداوند و نسبت به پدر و مادر سپاسگزار باش و اگر والدین بکوشند تا برای خدا شریک قرار دهی، پس از آنان اطاعت نکن.

 

درس هایی از حضرت زینب(س)

حضرت زینب كبری(س) همانند سایر اهل بیت عصمت و طهارت(س) مناقب و ویژگی های فراوانی داشت، اما یکسری ویژگی ها موجب برجسته تر شدن شخصیت آن حضرت شد. اكنون متناسب با شرایط روز به دنبال آنیم تا درس هایی را كه از حضرت زینب(س) می توانیم بیاموزیم، مرور كنیم.

 

یک مادر     واقعی

 مهم ترین و برجسته ترین ویژگی حضرت زینب(س) این بود كه او یك مادر واقعی بود و امروز برای نسل جدید بیش از هر زمانی نیاز به بانوانی داریم تا این نقش مادری را به خوبی ایفا كنند، زیرا اگر بتوانیم جایگاه مادر را در جامعه زنده كنیم، بسیاری از آسیب های اجتماعی كه متوجه خانواده هاست، كمرنگ تر خواهد شد.

حضرت زینب(س) در زندگی شخصی خود، الگوی كامل یك مادر نمونه و فداكار بود كه به خوبی توانست هم رسالت مادری، هم رسالت فرزندی و هم رسالت خواهری و از همه مهم تر رسالت ولایتمداری را به بهترین شکل به سرانجام برساند.

الگویی برای رفتار اجتماعی

یكی دیگر از ویژگی های حضرت زینب(س) در حوزه رفتارهای اجتماعی ایشان است كه با توجه به شرایط امروز، یكی از مهم ترین ضرورت هایی است كه باید به آن توجه كنیم و از رفتارهای اجتماعی حضرت زینب(س) الگو بگیریم. حضرت زینب(س) تهدیدها را به فرصت تبدیل می كرد. چنانکه در تاریخ خواندیم، آن حضرت چگونه توانست آن فاجعه و مصیبت عظیمی راكه در عاشورا رخ داده بود، به یك فرصت تبدیل و به بهترین شكل مكتب اسلام را برای جهانیان تبیین كند، به طوری که ۱۴۰۰ سال است كه نهضت عاشورایی كه حضرت زینب(س) بعد از شهادت ولی و امام زمانش احیا كرد، همچنان در دنیا زنده و پویاست و همواره مریدان بسیاری در این مكتب رشد و راه حق و حقیقت را طی می كنند.

مشكلاتی كه در زمان شیوع ویروس كرونا به وجود آمد،می تواند درس بزرگی برای جامعه محسوب شود و مردم و مسئولان باید این درس را در ایام وفات آن بانو برای خود مرور كنند و بدانند كه می توان تهدیدها را به فرصت تبدیل كرد.تهدید ویروسی كه همه را نگران كرد،به یك پویش اجتماعی همدلی و مهربانی و اتحاد جامعه اسلامی برای مواجه با آن تبدیل شد.

درس های بزرگی می توانیم ازحضرت زینب(س)بگیریم که مهم تر از همه آنها توصیف زیبایی ها، مهربانی ها و تقسیم داشته های خود میان دیگران است که یكی از بزرگ ترین درس هایی است كه حضرت زینب(س) به انسان ها آموخت.

اصولاً زندگی حضرت زینب(س) پر از درس های مختلف زندگی فردی و اجتماعی است كه امروز می توانیم از تک تک این درس ها استفاده كنیم چراکه حضرت زینب(س) تربیت شده مكتب نبوت و امامت و نوه پیامبر خاتم(ص) و دختر بانوی دو عالم و امیرالمؤمنین است كه هرچه در این مكتب آسمانی مشاهده می كنیم، همدلی و مهربانی و كمك به همدیگر به خصوص نیازمندان است.

امروز كسانی كه در مقابل این زیبایی كمك به دیگران، نازیبایی و در مقابل مهربانی ها، نامهربانی نشان می دهند، در نقطه مقابل فرهنگ غنی و صحیح اسلامی قرار دارند.

ویژگی های  شخصیتی

عقیله بنی هاشم، اسوه صبر و مقاومت می گوید: حضرت زینب كبری(س) الگویی كامل برای انسان ها بود. در جمال و وقار مانند حضرت خدیجه(س)، در عصمت و حیا همانند مادرش حضرت فاطمه زهرا(س)، در فصاحت و بلاغت، همچون پدرش مولای متقیان حضرت علی(ع)، در حلم و بردباری، همسان امام حسن مجتبی(ع) و در شجاعت و قوت قلب نیز مانند امام حسین(ع) بود.دانش، عبادت، عقل و منطق، فصاحت و بلاغت، بصیرت در امور سیاسی و صبر و شكیبایی در برابر سختی ها و مصیبت ها از ویژگی های آن حضرت بود كه لازم است این ویژگی های فارغ از جنسیت آن بانو، برای همگان الگو قرار گیرد. درباره حیات درخشان این بانوی قهرمان، تاکنون ده ها کتاب و مقاله نگارش یافته و تاریخ نگاران شیعه و سنی هر کدام از دیدگاه خویش، به زندگانی و قهرمانی این بانوی بزرگ نگریسته و آن را مورد تحلیل و تجلیل قرار داده اند.

مدیریت اسلامی

حضرت زینب(س) درس های بزرگی را از مكتب پدر و مادر خودآموخته بود و به زیبایی مسئولیت مادرانه و حتی پدرانه را می شناخت و با توجه به شناختی كه از این مسئولیت ها داشت، بسیار زیبا مدیریت اسلامی و جهادی را عملیاتی می كرد. آنچه امروز و در گام دوم انقلاب اسلامی ضرورت امروز جامعه ماست، همین مدیریت جهادی و انقلابی است و بزرگ ترین درس حضرت زینب(س) در حوزه مدیریت اسلامی آن نگاه جهادی و انقلابی و همچنین سبك زندگی اسلامی است كه امروز در این زمینه یك خلأ جدی در جامعه داریم؛ درحالی که می توان با تأسی به این مدیریت انقلابی و جهادی حضرت زینب(س) بر مشكلات فائق آییم.

 

عطر ماندگار: بیانات مقام معظم رهبری پرستاران

تلاش برای کاهش آلام یک انسان، جزو زیباترین مناظر زندگی انسان هاست. این زیبایی در این سال کرونایی، در این ماه های کرونایی، بیشتر خودش را نشان داد. پرستارهای ما در بیمارستان ها، از خودشان حرکاتی را نشان دادند، مناظری را نشان دادند، فعالیت هایی را نشان دادند که حقیقتاً اینها مایه اعجاب انسان می شود. خود پرستاری یک کار دشواری است، کار پُراضطرابی است؛ حالا اگر چنانچه بر این دشواری و بر این اضطراب، این هم اضافه شد که خطر واگیری وجود دارد، خطر ابتلا وجود دارد، این خیلی کار را دشوارتر می کند. پرستاران ما این کار دشوارتر را در این دوران کرونایی انجام دادند؛ با اینکه جان خودشان در خطر بود، با اینکه احتمال می دادند که خودشان مبتلا شوند، در عین حال این کار را انجام دادند و مجموعه پرستاری ما، پرستاران عزیز ما، انصافاً کار بزرگی را در این مدت به ثبت رساندند.

30/09/1399

 

انتصاب مشاور وزیر نفت  در امور قرآنی و اقامه نماز

جواد اوجی، وزیر نفت، حجت الاسلام امیرحسین شاهانی را به سمت «مشاور وزیر در امور قرآنی و اقامه نماز» منصوب کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، جواد اوجی در حکمی حجت الاسلام امیرحسین شاهانی را به سمت «مشاور وزیر در امور قرآنی و اقامه نماز» منصوب کرد.

در حکم وزیر نفت خطاب به حجت الاسلام شاهانی آمده است:

با عنایت به تجارب، تعهد و تخصص جنابعالی، به موجب این حکم به سمت «مشاور وزیر در امور قرآنی و اقامه نماز» منصوب می شوید. ضمن آرزوی توفیق برای جنابعالی، انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال و بهره گیری از کلیه ظرفیت ها، اقدامات لازم و موثر در دستور کار قرار گیرد.