گزارش «مشعل» از تور رسانه ای به سرزمین طلای سیاه و ثروت ملی

نقش  آفرینی  غرب کارون  درتولید نفت 

 مشعل      در روزهایی که از داغی هوای خوزستان کاسته شده است، مسافر این دیار درجنوب کشور می شویم؛ البته مقصد حوزه «غرب کارون» است، همان جا که روزگاری ردِ خون و خمپاره و جنگ را بر خاک خود دیده بود و دشمن آرزوی تصاحب آن را داشت، اما امروز قبایی نو سنگفرش آن است که با طلای سیاه و ثروت ملی عجین است؛ ثروتی که تا گستره کشورهمسایه، عراق هم امتداد دارد.  گردهم آمدن اهالی رسانه، پس از سال ها برای بازدید از مناطق غرب کارون اقدامی مهم بود که به کوشش اداره کل روابط عمومی وزارت نفت و به میزبانی شرکت گسترش انرژی پاسارگاد انجام شد. به خاطر نمی آوریم آخرین تور رسانه ای که نزدیک به 50-60 نفر از نمایندگان رسانه های کشور درآن حضور داشتند، چه زمانی بود. هدف از این سفر بازدید از میدان های سپهر و جفیر، آزادگان و یادآوران با هدف آشنایی با حوزه بالادستی نفت و گاز بود که پس ازگذراندن دوره های تئوری برگزار شد. این گزارش نیز شرحی است براین سفر رسانه ای ونگاه از نزدیک فعالان رسانه به فعالیت های تلاشگران این بخش از صنعت نفت کشور است که می کوشند زنجیره ای با ارزش از تولید را رقم بزنند.

ذخیره نفت درجای منطقه غرب کارون، مشتمل بر یازده میدان نفتی را 67 میلیارد بشکه تخمین می زنند. میدان های نفتی در منطقه غرب کارون، مخازنی بکر و توسعه نیافته (Green Field) است که از نزدیکی شهر اهواز آغاز می شود و تا منتهی الیه نوار مرزی ایران ادامه می یابد؛ عرض و طول این مستطیل نفتی از ساحل غربی کارون در نزدیکی منطقه جفیر تا مرز مشترک ایران و عراق و از جنوب چزابه تا غرب منطقه دارخوین امتداد دارد که همان منطقه نفتی غرب کارون را تشکیل می دهد. حوزه غرب کارون از دو ناحیه نفتی آزادگان (میدان های آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، یاران شمالی و یاران جنوبی) و میدان یادآوران (دو ناحیه نفتی کوشک و حسینیه) تشکیل شده است؛ سه میدان مشترک آزادگان، یاران و یادآوران در این منطقه قرار دارد که سابقه تولید از آنها به سال های گذشته باز می گردد.

 مقصد اول؛ سپهر و جفیر

سپهر و جفیر که اولین مقصد بازدید تور رسانه ای است، در زمره میدان های مستقل به شمار می آیند و زمان زیادی نیست که رنگ تولید نفت را به خود دیده اند. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، اواخر تیر ماه امسال از آغاز برداشت روزانه ۲۰ هزار بشکه نفت از این میدان ها خبر داده بود.  میدان های سپهر و جفیر دربخش شمال شرقی حوزه رسوبی دشت آبادان و در 60 کیلومتری جنوب غربی اهواز، در مجاورت میدان های نفتی آزادگان ویادآوران واقع شده اند. وقتی به موقعیت میدان سپهر و جفیر می رسیم که دکل حفاری «TDDC۳۰۳» شرکت توسعه حفاری تدبیر با ارتفاع حدود 30 متر مستقر در این موقعیت، در حال راندن لوله کیسینگ درچاه شماره ۸ است. افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت، متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی از سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش نفت و گاز است؛ از این رو توسعه میادین مستقل، افزون بر اولویت بخشی میادین مشترک نفت و گاز در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته است. از سپهر و جفیر به عنوان یکی از عمیق ترین و پرفشارترین لایه های نفتی ایران یاد می شود. قرارداد توسعه این میدان ها در قالب قراردادهای بالادستی صنعت نفت (IPC) بین شرکت ملی نفت ایران و گروه گسترش انرژی پاسارگاد 27 اسفندماه 1396 میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت گسترش انرژی پارسارگاد برای یک دوره 20 ساله با هدف دستیابی به تولید روزانه حداکثر 110 هزار بشکه نفت و تولید تجمعی حدود 512 میلیون بشکه در 20 سال امضا شد. هزینه های سرمایه ای مستقیم توسعه این میدان ها معادل دو میلیارد و 427 میلیون دلار و هزینه های غیرمستقیم معادل 413 میلیون دلار برآورد شده است. هم اکنون ظرفیت تولید روزانه 50 هزار بشکه وجود دارد و با ادامه روند توسعه در فازهای بعدی امکان تولید 110 هزار بشکه نفت در روز از این میدان ها فراهم خواهد شد. این قرارداد را می توان نخستین قرارداد از قراردادهای جدید نفتی دانست که به تولید نفت منجر شده است تا با اجرای کامل آن، ۵۴۰ میلیون بشکه نفت قابل برداشت در دسترس باشد.