
خجسته مهر تأکید کرد: اگر می خواهیم افزایش تولید را دنبال کنیم، ساده ترین راه نگهداشت توان تولید و مدیریت تولید است که استفاده از فناوری های نو می تواند ایران را به این هدف مهم برساند.
دستیابی به آسان ترین راه افزایش تولید
معاون وزیر نفت همچنین با اشاره به ضرورت میدان های دیجیتال، آن را آسان ترین راه افزایش تولید، جبران کاهش طبیعی تولید، نگهداشت توان و افزایش تولید موثر خواند و یادآورشد: با توجه به رتبه نخست ایران در برخورداری از بزرگ ترین ذخایر نفت و گاز که ۳۴۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام منابع هیدروکربوری متمرکز در ۴۱۰ مخزن است، موضوع هوش مصنوعی اهمیت زیادی پیدا می کند.
واگذاری حفاری35 حلقه چاه به شرکت های ایرانی
خبرمهم دیگری که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این آیین اعلام کرد، اشاره به واگذاری حفاری 35 حلقه چاه در میدان گازی پارس جنوبی به ارزش 1.2 میلیارد دلار به پیمانکاران و شرکت های ایرانی بود. او افزود: 35 حلقه چاه دیگر هم قرار است به سایر شرکت های ایرانی واگذار شود.
اقتصادی بودن 100 درصدی تولید با فناوری آر.اس. اس
امضای قرارداد کسب فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر.اس. اس (R.S.S)رخداد دیگری بود که با حضور روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان جمهوری و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران انجام شد. خجسته مهر در این زمینه نیز گفت: با توجه به اینکه تولید نفت در برخی لایه های نفتی بدون حفاری افقی امکان پذیر نیست، بومی سازی ابزار آر.اس. اس (R.S.S) در این موارد می تواند با ایجاد 100 درصدی افزایش، افزایش تولید را اقتصادی کند.وی با اشاره به اینکه یکی از دستاوردهای حفاری افقی این است که به ما اجازه می دهد حداکثر دسترسی را به لایه های نفتی داشته باشیم و افزایش تولید را محقق کنیم، تصریح کرد: در لایه های نفتی بسیار نازک امکان حفاری عمودی مشکل و غیرممکن است و باید به سمت حفاری افقی برویم؛ بنابراین باید از ابزاری استفاده کنیم که حداکثر تماس افقی را با لایه نفتی داشته باشد و در پیشرفته ترین حالت حفاری های افقی چند کیلومتری را به ثبت برسانیم. او در ادامه با بیان اینکه در دولت سیزدهم راهبردی ترین مسائل فناورانه با همکاری نزدیک و سازنده با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در حال پیگیری است، توضیح داد: شرکت ملی نفت ایران درساخت و تولید بار اول ۸۲ پروژه را به مرحله قرارداد رسانده و افزون بر آن در ساخت تجهیزات راهبردی همچون ابزار حفاری هدایت پذیر نیز ورود کرده که قرارداد آن در این مراسم به امضا رسید که یکی از تجهیزات راهبردی و مهم برای تولید است.
استفاده از همه ظرفیت ها برای دانش بنیان کردن تولید
خجسته مهر گفت: ضروری است با توجه به پیچیدگی لایه های زمین شناسی، صنعت نفت را دانش بنیان کنیم. او با اشاره به نام گذاری سال 1402 به «مهار تورم، رشد تولید» گفت: رویکرد شرکت ملی نفت ایران در دو سال و نیم اخیر در اجرای طرح های نیمه تمام و طرح هایی به ارزش 21میلیارد دلار با محوریت رشد تولید بوده و امروز اگر رشد تولید را دنبال می کنیم برای این است که رشد اقتصادی را به دست آوریم و اگرمی خواهیم اقتصاد دانش بنیان داشته باشیم، دلیل آن رشد تولید است.به گفته او، دانش بنیان کردن تولید نفت هدفی است که باید از تمام مقدورات داخل کشور و بازیگران نقش آفرین در زیست بوم فناوری برای تحقق آن استفاده کنیم. خجسته مهر افزود: افزون بر موارد فوق یکی از موارد برنامه هفتم توسعه کشور که برای آن آماده می شویم، افزایش تولید و ایجاد ارزش افزوده بالاتر است تا رشد هشت درصدی سالانه اقتصاد ایران محقق شود که رشد تولید به معنای رشد اقتصادی و درآمدزایی برای کشور است و ساخت تجهیز و کالاهای مرتبط همین هدف را دنبال می کند. او دست یابی به اهداف فوق و رشد اقتصادی را مستلزم چند اقدام در بالادست صنعت نفت از تولید تا صادرات نفت خام مشتمل بر اجرای پایلوت های فناورانه در زمینه ازدیاد برداشت، احیای چاه های بسته و کم بازده، تولید انرژی پاک (پروژه تحقیقاتی برای تولید هیدروژن) دانست و گفت: یکی از اقدام های ارزشمند دیگر این است که به دنبال ساخت تجهیزات راهبردی فناورانه بودیم که تجهیز حفاری هدایت پذیر از این دست به شمار می آید و برای بالابردن تولید باید از مهم ترین ابزارهای حفاری استفاده کرد تا حداکثر تماس و برخورد تجهیزات با سطح مخزن را داشته باشیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین در حاشیه این مراسم به توسعه هفت میدان نفتی کشورمان از سوی شرکت های روسیه اشاره کرد که طی آن از حداکثر توان شرکت های داخلی ایران استفاده می شود.
سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیارد تومانی
روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ر یاست جمهوری نیز در آیین امضای تفاهم نامه تأسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال و امضای قرارداد دستیابی به فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر.اس. اس یادآوری کرد: نفت به عنوان صنعت پیشران اقتصاد کشور الگویی موفق را تجربه می کند. او در این زمینه به رتبه نخست تولید بار اول شرکت ملی نفت ایران طی یک سال گذشته اشاره کرد و گفت: وزارت نفت نیز رتبه اول تولید بار اول را کسب کرده است. او گفت: تفاهمنامه هوشمندسازی دیجیتال ۱۵ میدان نفت و گاز برای بهینه سازی و بهره وری به منظور حرکت به سمت اقتصادی هوشمند امضا شد. معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهوری با اشاره به امضای قرارداد دستیابی به فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر.اس. اس که در افزایش تولید نفت به ویژه در برداشت از میدان های مشترک می تواند نقشی مهم داشته باشد، گفت: برای ساخت ابزار هدایت پذیر دورانی حفاری به۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز است که۲۰۰ میلیارد تومان ازسوی شرکت «رایا انرژی» و ۳۰۰ میلیارد تومان نیز ازسوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تأمین خواهد شد و شرکت ملی نفت ایران تا ۱۰ سال استفاده از این تجهیزات را تضمین می کند. دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه این مراسم طی سابقه خدمتم در این معاونت جزو بهترین ها از نظر قراردادی فناورانه در صنعت نفت است، افزود: با امضای قرارداد ساخت ابزار آر.اس. اس (R.S.S) سیستمی ایجاد می شود که کشور را در ساخت یک تجهیز با فناوری بالا خودکفا کرده و الگویی برای دانش بنیان شدن صنعت نفت ایجاد خواهد شد.
فصل بهره وری شرکت های ایرانی
دهقانی فیروز آبادی همچنین با اشاره به برگزاری نشست ها و فراخوان های پرشماری برای استفاده از توان شرکت های دانش بنیان افزود: اکنون پنج پروژه به مرحله قرارداد رسیده است و صنایع مادر کشور و صنایعی که اقتصاد کشور بر پایه آنهاست، حرکت جدی به سمت اقتصاد دانش بنیان را آغاز کرده اند و اکنون فصل بهره وری شرکت های ایرانی است و با استفاده از ظرفیت های قانونی، شاهد اقتصاد دانش بنیان خواهیم بود. وی با بیان اینکه هنر امروز دنیا تولید نفت از ذخایر نامتعارف و غیراقتصادی است که با فناوری و دانش اکنون توجیه اقتصادی پیدا کرده است، در این زمینه کشور آمریکا را مورد اشاره قرار داد که با فناوری نو برداشت نفت و گاز از ذخایر شیل را اقتصادی و تحولی در بازار نفت ایجاد کرده است.
رشد فناورانه وزارت نفت دولت سیزدهم
رضا اسدی فرد، معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری هم به عنوان یکی دیگر از سخنرانان آیین امضای تفاهمنامه تأسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال و امضای قرارداد کسب فناوری حفر چاه های افقی طویل و چند شاخه با بومی سازی ابزار آر.اس .اس (R.S.S) آمار مهمی از دستاوردهای صنعت نفت در حوزه فناورانه ارائه کرد که براساس عملکرد آن، افزایش استفاده از ظرفیت تولید بار اول را شاهد هستیم؛ در دوره چهارم با افزایش دو و نیم برابری در مقایسه با دوره سوم ۱۳۰ قرارداد به وزارت نفت اختصاص دارد و در این زمینه همواره وزارت نفت رتبه نخست را داشته و از شهریورماه ۱۴۰۱ تا پایان شهریورماه ۱۴۰۲ شرکت ملی نفت ایران فعال ترین زیر مجموعه وزارت نفت در استفاده از ظرفیت تولید بار اول بوده است. او با اشاره به وجود ۳۸۰ پروژه ۲۴۳ میلیون دلاری برای ساخت بار اول که تصویب و ابلاغ شده است، افزود: از این تعداد ۱۳۶ میلیون دلار در قالب ۹۲ پروژه اجرایی شده و ۲۰ قرارداد تکمیل شده است و بهره برداری از آن را آغاز کرده ایم. اسدی فرد با اشاره به رشد مطلوب در ساخت بار اول طی چهار دوره گذشته این مقایسه را داشت که از ۲۴۳ میلیون دلار قرارداد حدود ۱۸۰ میلیون دلار در دولت سیزدهم بوده و ۱۶۰ میلیون دلار آن طی یک سال گذشته انجام شده که صنعت نفت هم با رشد را شاهد بودیم و در دوره چهارم ۱۳۰ قرارداد مربوط به وزارت نفت بوده است که افزایشی ۲.۵ برابری را در مقایسه با دوره سوم شاهد هستیم و در مجموع چهار دوره شرکت ملی گاز ایران و در دوره چهارم شرکت ملی نفت ایران بیشترین پروژه ها را در این زمینه داشته اند؛ به عنوان نمونه مجموع ۸۲ طرح در شرکت ملی نفت ایران به امضای قرارداد منجر شده است. او وزارت نفت دولت سیزدهم را یکی از عرصه های شتاب در استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان دانست که با فعال کردن پروژه هایی که سال ها یروی زمین مانده بود از تداوم عدم النفعی معادل چند میلیون بشکه جلوگیری کرد.
ارزش آفرینی با دانش
اسدی فرد با اشاره به اینکه از شخص اول کشور تا رئیس جمهوری و همه ارکان نظام به این باور رسیده اند که راه نجات کشور و بزرگ شدن اقتصاد ورود به ارزش افرینی از طریق دانش است، یادآوری کرد: در این میان صنعت نفت یکی از مهم ترین و بزرگ ترین حوزه ها به شمار می رود.
تحول در آینده شرکت های دانش بنیان
رضا سلطانعلی زاده، دستیار معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری درحوزه توسعه بازار دانش بنیان نیزبه عنوان یکی از سخنرانان آیین امضای تفاهمنامه تاسیس مرکز راهبردی هوش مصنوعی و میدان های نفت و گاز دیجیتال و امضای قرارداد کسب فناوری حفر چاه های افقی طویل وچند شاخه با بومی سازی ابزار( R.S.S) گفت: در دی ماه ۱۴۰۱ در بعضی از مسائل که در زمینه علم و فناوری با صنعت نفت می توانست همکاری انجام شود، مذاکراتی داشتیم که ۲۳ پروژه شناسایی و هفت مورد به عنوان موضوع گلوگاهی و تعیین وظایف مشخص شد و در واقع یکی از بزرگ ترین بررسی ها شناسایی شبکه توانمندی بود که این مسائل را به نتیجه رساند.
به گفته او، در مسیر طی شده، تلاش کردیم با نگاه دقیق آینده شرکت های دانش بنیان را متحول کنیم و بعد فنی و اقتصادی روشنی داشته باشند. به گفته دستیار معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری، در این زمینه با به کارگیری پارک های فناوری، شرکت های دانش بنیان و...، شرکت های صاحب صلاحیت برای اجرای این پروژه ها شناسایی شد که از زمره آنها می توان به ساخت و بهره برداری لوله های مغزی، موضوع مینی ال ان جی و همچنین طراحی، ساخت و بهره برداری از حفاری هدایت پذیر دورانی اشاره کرد که در زمینه آخرین مورد قرارداد آن در این جلسه به امضا رسید.