مشعل نخستین چاه گازی میدان كیش روشن شد

تلاش متخصصان شرکت ملی حفاری ایران و نفت و گاز پارس به بار نشست و مشعل نخستین چاه گازی در بخش خشکی میدان کیش که عنوان هفدهمین مخزن گازی بزرگ جهان را یدک می کشد، روشن شد.

مشعل  با اتمام عملیات حفاری و تکمیل نخستین حلقه چاه از طرح ۱+۱۲ در بخش خشکی جزیره کیش که حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران خبر آن را اعلام کرد، سرانجام اجرای این پروژه پس از یک وقفه ۱۰ ساله در دولت سیزدهم با تدبیر و برنامه ریزی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران نتیجه داد تا درباره تامین سوخت زمستانی اطمینان خاطر حاصل شود و در تکمیل پروژه و بهره برداری از آن شتاب به عمل آمد.

طبق توضیحات مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران که فرایند اتمام عملیات حفاری و تکمیل نخستین حلقه چاه از طرح ۱+۱۲ در بخش خشکی جزیره کیش را ارائه کرده است، متخصصان و کارشناسان شرکت ملی حفاری ایران، همچنین شرکت نفت و گاز پارس در اجرای تکمیل چاه های تعریف شده در پروژه ۱+۱۲ به استانداردهای تازه ای در تکمیل چاه های گازی دست یافتند که می تواند به عنوان تجربه ای گران سنگ در پروژه های آتی موجب شتاب بخشی در اجرا با ضریب ایمنی بالا شود.

مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفته است: در این ارتباط مراحل تکمیل ۱۳ حلقه چاه در این موقعیت با توجه به شرایط مخزن نیاز به طراحی و برنامه ریزی خاصی داشت که در نتیجه اجرای یک طرح ابتکاری در استفاده از سیال و تجهیزات درون چاهی ابداعی تحقق یافت و پیش بینی شده است هر ماه دو حلقه چاه در دو کلاستر A و B تکمیل و آماده بهره برداری شود.

گلپایگانی با بیان اینکه هم اکنون دو دستگاه حفاری ۶۹ و ۶۱ فتح ناوگان شرکت در میدان گازی کیش استقرار دارند، اظهار کرد: عمق چاه تکمیل شده حدود ۴ هزار متر و فشار سطحی آن حدود ۶هزار ۴۰۰ پوند بر اینچ مربع (PSI ) است.

 از نمای نزدیک

ميدان گازي كيش، شامل مخازن گازي كنگان و دالان واقع در اعماق 5000-3200 متري زير جزيره كيش و آب هاي اطراف آن در خليج فارس و در 60 كيلومتري شرق جزيره لاوان قرار دارد. این میدان با برآورد ذخيره 40 تريليون فوت مكعب گاز با حدود PPM 200 ، H2S و 3.4 درصد Co2، به عنوان هفدهمين مخزن گازي بزرگ جهان شناخته شده و با اجراي كامل تمامي فازهاي طرح توسعه ميدان، معادل 3 فاز پارس جنوبي ظرفيت توليد خواهد داشت.

به منظور کشف پتانسیل های گازی در خلیج فارس، نخستین بار در سال 1375 پروژه مطالعاتی تحت عنوان ارزیابی افق های رسوبی گروه دهرم (KHUFF) از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران انجام و پیگیری موضوع به مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران ارجاع شد. با تعمیق چاه قبلی و حفر چاه جدید تا سال های 1380 و 1383 وجود پتانسیل ها ی هیدروکربوری در مخزن دهرم کیش به ظرفیت 48 تریلیون فوت مکعب (TCF) تایید شد.

گازرسانی به جزیره کیش، ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز، توسعه میدان گازی کیش و دیگر شرایط مطلوب این جزیره جهت استقرار سیستم های پشتیبانی، عامل مهم و بالقوه تبدیل آن به یک منطقه عملیاتی شده است.

فازهای توسعه ای

طرح توسعه میدان گازی کیش شامل سه بخش طرح انتقال گاز به نيروگاه كيش، تأسيسات دريايي و ساحلي، انتقال گاز طبيعي از خط هفتم سراسري گاز در منطقه بستك استان هرمزگان تا بندر آفتاب و از بندر آفتاب تا جزيره كيش به وسیله خطوط لوله دريايي و خشكي است.

از اهداف این طرح جايگزيني سوخت مايع نفت گاز با گاز طبيعي در نيروگاه هاي جزيره كيش، صرفه جويي هزينه هاي ناشي از اين جايگزيني، تضمين پايداري توليد برق جزيره و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي است.

- طرح توسعه فاز يك ميدان گازي كيش مشتمل بر تأسيسات دريايي و ساحلي، تكميل تأسيسات واقع در جزيره كيش (تكميل حفاري 14 حلقه چاه – خطوط جرياني سرچاهي و تأسيسات جانبي مربوطه)، احداث حدود 220 كيلومتر خط لوله دريايي حد فاصله جزيره كيش تا عسلويه، احداث تأسيسات جانبي در پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي شامل اتصالات، ساير تأسيسات جانبي و... به منظور ايجاد يكپارچگي با پالايشگاه هاست.

 توليد و انتقال گاز به ميزان يك ميليارد فوت مكعب در روز از كلاسترهاي 1 و 2 ميدان كيش به عسلويه به منظور بهره گيري حداكثري از ظرفيت پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي، استحصال حدود 11 هزار و 300 بشكه ميعانات گازي در روز، از دیگر اهداف مهمی است که در طرح توسعه میدان گازی کیش دنبال می شود.افزون بر آن طرح توسعه فازهاي 2و3 ميدان گازي كيش شامل تأسيسات دريايي و ساحلی،  چهار سكوي دريايي در اطراف جزيره كيش (2 سكوي اصلي و2 سكوي اقماري)، احداث حدود 440 كيلومتر خطوط لوله دريايي (حدفاصل سكوها تا عسلويه)،  حفاري 24 حلقه چاه در دريا (هر سكو شش حلقه)، احداث تأسيسات جانبي در پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي شامل اتصالات، لخته گير، ساير تأسيسات جانبي و... به منظور ايجاد يكپارچگي با پالايشگاه ها بخش دیگری از اقدام هاست.در فازهای 2 و 3 طرح توسعه میدان گازی کیش، اهداف توليد و انتقال گاز به ميزان 2 ميليارد فوت مكعب در روز از چهار سكوي دريايي ميدان كيش به عسلويه به منظور بهره گيري حداكثري از ظرفيت پالايشگاه هاي موجود پارس جنوبي و استحصال حدود 20هزار بشكه ميعانات گازي در روز دنبال می شود.

تشریح عملیات از زبان مدیرعامل نفت و گاز پارس

نخستین مشعل چاه انحرافی میدان گازی کیش که هفته گذشته روشن شد، موجب شد بار دیگر بارقه های امید در دل اهالی صنعت نفت به ویژه کارکنان نفت و گاز پارس(کارفرما) وشرکت ملی حفاری ایران (پیمانکار) روشن شود و با نگاه به آینده درخشان، عزم خود را برای ادامه جزم کنند.  محمد حسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت گاز و پارس درتشریح جزئیات کامل روشن شدن نخستین مشعل چاه انحرافی میدان گازی کیش گفت: طرح توسعه کلی میدان کیش در چهار فاز تعریف شده که فاز نخست آن با هدف تولید از ۱۲ حلقه چاه در کلاسترهای ۱ و ۲ این میدان در جزیره کیش، انتقال روزانه یک میلیارد فوت مکعب استاندارد (معادل ۲۸.۳ میلیون مترمکعب استاندارد) و حدود ۱۲ هزار بشکه استاندارد میعانات گازی تثبیت شده به پالایشگاه های مستقر در سایت یک نوار پالایشی استان بوشهر انجام می شود. وی با یادآوری اینکه عملیات حفاری ۱۲ حلقه چاه طرح توسعه فاز نخست میدان گازی کیش در سال های گذشته تکمیل شده است، اظهار کرد:  با وجود تلاش های انجام شده در چند مقطع زمانی، امکان انجام عملیات تکمیل و جریان دهی چاه های یادشده به صورت نظام مند و پیوسته میسر نشد، اما این موضوع از ماه گذشته آغاز و عملیات تکمیل نخستین حلقه چاه انحرافی در کلاستر – ۱ چاه های طرح با استفاده از رشته تکمیل یکپارچه، با موفقیت انجام شد و جریان دهی گاز به سطح برای آزمون چاه طی روزهای گذشته از سوی کارشناسان شرکت نفت و گاز پارس و شرکت ملی حفاری ایران دنبال و انجام شد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به جایگاه ویژه و سهم بالای گاز در سبد انرژی کشور گفت:  طیف وسیع ذی نفعان این انرژی پاک سبب شده طرح های گازی وزارت نفت و به تبع آن توسعه میدان گازی کیش در اولویت توسعه قرار گیرند که با انجام اقدام های راهگشا و مؤثر شرکت نفت و گاز پارس برای راهبری و تسریع در بهره برداری از این میدان با تمرکز ویژه بر رفع موانع اجرایی موجود که از پایان سال ۱۴۰۱ در دستور کار قرار گرفت، این عملیات حساس و کلیدی با رعایت استانداردهای جاری صنعت نفت کلید خورد. متجلی با اشاره به استقرار دو دستگاه حفاری خشکی ناوگان شرکت ملی حفاری ایران در ناحیه کلاسترهای ۱ و ۲ کیش گفت:  به منظور دستیابی به اهداف زمانی تعیین شده، دستگاه های حفاری ۶۱ و ۶۹ فتح به صورت شبانه روزی در حال فعالیت هستند که این موضوع به غیر از جنبه های فنی، از حیث ملاحظات محیط زیستی، پدافندی و منطقه ای به ویژه در جزیره کیش حائز اهمیت است. وی در پایان ابراز امیدواری کرد با برنامه ریزی گروه اجرایی پروژه و تلاش های پیمانکار حفاری طرح برای انجام تعهدهای قراردادی، همه چاه های بخش نخست توسعه میدان گازی کیش تا سال آینده تکمیل و آماده بهره برداری شوند.