
رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در گفت وگو با «مشعل» تشریح کرد
آرامش دهی به ارزشمندترین سرمایه سازمان
سمیه راهپیما مددکاری اجتماعی را به دلیل ارتباط مستقیمی که با جامعه انسانی دارد، می توان از جمله مشاغل حساس و در عین حال مهم برشمرد؛ با تخصص متخصصانی که در این حرفه فعالیت می کنند، افراد به سمت و سویی سوق داده می شوند تا در اجتماعاتی همچون سازمانی که در آن کار می کنند با کمترین آسیب و بیشترین بازدهی روبه رو شوند. فعالان این حرفه (مددکاران) در حل وفصل مشکلات کارکنان و سازمان، نقشی بسزا دارند به همین روی برای ارائه خدمات کیفی تر لازم باید اطلاعات خود را به روز کنند و با بهره گیری از طرح های حمایتی و ایده های نو، آسیب های اجتماعی افراد در محیط کار را به حداقل کاهش دهند. گستره کار در این حرفه محدود به کارکنان نیست و ظرفیت شغلی و تجربه های فعالان این بخش خانواده بزرگ کارکنان را هم دربر می گیرد. فعالان این حرفه که سوگند حرفه ای برای خدمت رسانی، یک الزام به شمار می رود، با ظرافت تمام، آسیب های اجتماعی محیط را پایش می کنند. روابط کار و مددکاری صنعت نفت در بخش های مختلف آن از جمله شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفت ایران نیز با همین رویکرد، تلاش کرده است در زمینه ارائه خدمات مطلوب به کارکنان و خانواده های آنها، به ویژه افرادی که در مناطق عملیاتی فعالیت می کنند و در معرض آسیب پذیری بیشتری قرار دارند، گام بردارد. ناصر احمدبیگی، رئیس روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» درباره فعالیت های این حوزه و خدماتی که از سوی این بخش به کارکنان و خانواده های آنها ارائه می شود، توضیحاتی داده است که در ادامه می خوانید.
در ابتدا بفرمایید فلسفه ایجاد واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران چیست؟
روابط کار و مددکاری اجتماعی در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تنها واحدی است که با خانواده های کارکنان در ارتباط است و موارد مختلفی را از سوی آنها مطرح می شود، پیگیری و برای حل آنها اقدام می کند. نقل و انتقالات، بیماری هایی که بعضا برخی کارکنان دچار می شوند، ایجاد مشکل در محیط کار یا مدیریت، بروز حوادث غیرمترقبه مثل زلزله و پیامدهای آن برای برخی همکاران از جمله مواردی هستند که پس از مطرح شدن، در این واحد پیگیری و تا حد ممکن برای حل و رفع آنها گام برداشته می شود.
صحبت از زلزله شد. واقعا اینگونه رخدادها، بسته به شدت آن آسیب رسان است؛ خوی و سرپل ذهاب، مهرماه امسال لرزید و خساراتی هم در پی داشت. بفرمایید از سوی این واحد چه خدماتی به کارکنان این مناطق ارائه شد؟
در زلزله خوی و سرپل ذهاب کرمانشاه به دو صورت همکاری داشتیم؛ واحد کار و مددکاری اجتماعی در کنار مدیریت های دیگر خدمات ارائه می دهند. در زلزله اخیر 50 نفر از کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خوی به همراه خانواده هایشان آسیب دیدند. بعد از وقوع زلزله، گروهی به منطقه خوی اعزام شد تا مکان مناسبی برای اسکان کارکنان و خانواده های آنها در نظرگیرند. به منظور مساعدت و كمك به كاركنان شركت ملي پخش كه در زلزله خوي دچار آسيب و خسارت شده بودند، ضمن بازديد و انجام هماهنگي هاي لازم، مساعدهاي مالي از طريق پرداخت وام قرض الحسنه انجام شده است. درباره زلزله اخیر سرپل ذهاب هم چنین رویه ای دنبال شد به این معنا که با بررسی تیم اعزامی به منطقه، تلاش شد در صورت بروز مشکل برای کارکنان و خانواده آنها، اقدام لازم انجام گیرد. در زمینه مسئولیت اجتماعی نیز سوخت رسانی به مناطق صعب العبور در مناطق زلزله زده صورت گرفت تا سوخت مورد نیاز در دسترس مردم آسیب دیده قرار گیرد.
وظیفه ذاتی روابط کار و مددکاری اجتماعی تا حد ممکن رفع دغدغه های کارکنان و بهبود بخشی روحیه کاری آنان است. بفرمایید چه فعالیت هایی در جهت افزایش بینش و آگاهی می شود تا نیروی کار سازمان با آرامش روحی بهتر و بیشتری به فعالیت های خود ادامه دهد؟
به طور حتم، وجود روحیه آرام و کم دغدغه در افراد، می تواند تاثیر بسزایی در محیط کار او، برخورد وی با همکارانش و در نهایت بازدهی کاری که عهده دار آن است، بگذارد؛ از این رو اصل بر این است که با انجام فعالیت هایی در این زمینه، بتوان این هدف را محقق کرد.
فعالیت های متعددی هستند که این واحد برای نیل به اهداف خود در حوزه مسئولیتی که به عهده دارد، انجام داده و انجام می دهد. برای مثال در حوزه پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي،سمينار، همايش و كارگاه هاي آموزشي با محورهای مختلف از جمله پيشگيري از اعتياد، فرهنگ سازی، مهارت هاي زندگي، فضاي مجازي و... برگزار می شود؛ مهرماه امسال، کارگاه آموزشی با عنوان «پیشگیری از آسیب های اجتماعی» با هدف آگاه سازی خانواده ها در پیشگیری از اعتیاد فرزندان برگزار شد. البته در این زمینه نباید از همکاری واحدهای حراست، گزینش، منابع انسانی در جلوگیری از مسائل و مشکلات بعد از اعتیاد غافل شد. تهيه، تدوين و توزیع دو جلد كتابچه در حوزه پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي با هدف اطلاع رساني كاركنان و خانواده های آنها، برگزاری اردوهاي ويژه كاركنان داراي فرزند معلول در مجتمع محمودآباد.(در اسفندماه 1401) و مشابه این اردو برای کارکنان شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش خراسان رضوی نیز مهرماه امسال در مجتمع آموزشي محمودآباد برگزار شد. همچنین تهیه گاهنامه «تلنگر» با هدف افزایش آگاهی و اطلاع رسانی مطالبی با موضوعات روانشناسی و سلامت روان به کارکنان و تشکیل شورای روابط کار و مددکاری اجتماعی با هدف ارتقا و توسعه خدمات در سطح صنعت نفت از جمله فعالیت هایی هستند که در جهت خدمت رسانی به همکاران انجام شده است. برگزاری نشست های دوره ای مشترک با هدف همفکری و ایجاد وحدت رویه در انجام مسئولیت های واحدهای روابط کار و مددکاری اجتماعی با حضور روسا و کارشناسان مربوط به این حوزه و بازدیدهای دوره ای از واحدهای ستادی به منظور رسیدگی به مشکلات کارکنان و تعامل هرچه بیشتر با آنها با هدف آشنایی با شرایط کاری شان، دیگر فعالیت هایی هستند که در واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی به آنها توجه و اقدام می شود.
یکی از مواردی که واحد مددکاری و روابط کار با آن روبه رو است به نیروهایی مربوط می شود که تبدیل وضعیت شده اند و ممکن است در واحدی به کار گرفته شوند که هیچ ارتباط و تناسبی با کاری که پیش تر انجام می دادند نداشته باشد و این به دلسردی و بی انگیزگی شان منجر شود. برای این مشکل چه راهکاری در نظر گرفته شده است؟
تبدیل وضعیت نیروها براساس بندهای «و» و «د» انجام شده است و پیرو آن شماری از نیروها ممکن است جابه جایی هایی داشته باشند. این مهم یکی از چالش هایی است که پس از تبدیل وضعیت برای برخی همکاران ایجاد شده دلیل آن هم انتخاب بدون مطالعه منطقه خدمتی است که پس از مدتی متوجه آن می شوند و به این نتیجه رسیده اند که ارتقا و ادامه کار در آن منطقه امکانپذیر نیست، به همین خاطر درخواست هایی مبنی بر جا به جایی مطرح می کنند که امکا پذیر نیست. بنابراین کاری که می شود برای این دسته از افراد انجام داد، این است که در مورد منطقه ای که انتخاب می کنند، آگاهی های لازم به آنها داده می شود تا این مهم بدون مطالعه انجام نشود و به دلسردی و بی انگیزگی شان در ادامه کار نینجامد.
تا پایان امسال چه برنامه هایی در دستور کار دارید؟
تا پایان امسال پنج طرح را جهت عملیاتی شدن برنامه ریزی کرده ایم که یکی از آنها به طرح كميته تشويق كاركنان اختصاص دارد؛ این طرح با هدف ايجاد اشتياق و تعهد سازماني كاركنان و به بيان دقیق تر طراحي روشي براي ارتقاي كمي و كيفي تشويق كاركنان با عملكرد برجسته طراحی شده است. آنچه که اکنون به آن عمل می شود، انتخاب کارمند است اما طرح تشویقی نداریم؛ اکنون این طرح در مرحله تصویب قرار دارد و در صورت تایید هیئت مدیریت در هر لحظه اگر فردی گامی در جهت پیشبرد اهداف سازمان بردارد، تشویق خواهد شد. یکی دیگر از طرح های در دست اجرا به اخلاق حرفه ای کارکنان بازمی گردد. این طرح که به صورت پایلوت در ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اجرا شده است، در واحد خدمات رفاهی، آنالیز، امتیازدهی و نظرسنجی می شود. طرح مزبور را به صورت پایلوت از رانندگان ستادی شروع کرده ایم. اگر راننده ای به مواردی مثل نظافت خودرو، برخورد مناسب با مسافر و... توجه لازم داشته باشد، با صحت سنجی که شاخص های متعددی را شامل می شود برای راننده مزبور موارد تشویقی در نظر گرفته می شود. طرح سوم که هم اکنون در حال اجراست به طرح سلامت روان كاركنان شرکت ملی پالايش و پخش فراورده های نفتی بازمی گردد و در این طرح منطقه خراسان جنوبی، در اولویت قرار دارد، این طرح شامل طراحي ، ارزيابي، شناسايي مشكلات روحي و ارائه راهكارهاي مناسب در اين حوزه می شود. در طرح چهارم که به كميته پيشگيري از اعتياد مربوط می شود،حفظ و صيانت از سلامت كاركنان در محيط كار و پیشگیری از آسیب های اجتماعي حاصل از اعتياد به مواد مخدر مورد توجه قرار گرفته است. خدمات مشاوره خارج از صنعت نفت طرح دیگری است که برای کارکنان در نظر گرفته شده است و براساس آن از طريق عقد قرارداد با مراكز معتبر خدمات مشاوره خارج از صنعت نفت به کارکنان ارائه می شود.
راه ارتباطی کارکنان با واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران چیست؟
مراجعه کنندگان می توانند برای دریافت خدمات واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی با شماره 616226900 تماس بگیرند و به صورت مستقیم یا تلفنی جهت رفع مشکلاتشان مشاوره دریافت کنند. ضمن آنکه در تلاش هستیم تا به صورت مجازی نیز با مخاطبین خود در ارتباط باشیم.
در پایان اگر صحبتی باقی مانده، بفرمایید؟
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به لحاظ عملیاتی که انجام می دهد، از گسترده ترین شرکت ها در صنعت نفت است که افزون بر فعالیت در زمینه تولید فراورده های نفتی از طریق مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز در همه مناطق کشور اعم از شهر و روستا خدمت رسانی می کند و این خدمت رسانی نیازمند توجه به سلامت افراد و تلاش برای رفع مشکلات کارکنانی است که ارائه دهنده این خدمات هستند. تلاش شده است امکاناتی با همکاری مدیران مناطق فراهم شود تا در مراکز استان ها و شهرستان هایی که خدمات مشاوره قابل قبولی ارائه می دهند، قرارداد بسته شود و در صورت نبود چنین امکانی به اعزام مشاور اقدام شود تا در جهت ایجاد فضای روحی بهتر برای کارکنان گام برداشته شود. نیروی انسانی در هر سازمان، رکنی مهم و اساسی آن سازمان است که باید به روح و روان آن توجه ویژه شود؛ بعضا مشکلاتی دارند که در تعامل بیشتر با آنها، در جهت رفع آنها باید تلاش شود. بی تردید ارائه خدمات بهتر به کارکنان در این زمینه می تواند در افزایش انگیزه و تعلق خاطر کار تاثیر بسزایی بگذارد و واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی شرکت ملی پالایش و پخش نیز بنا را بر همین اصل قرار داده است.