
اعتبار 24 میلیارد ریالی برای خوزستان
طرح توانمندسازی معلمان و دبیران تنها محدود به استان بوشهر نیست و مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با همکاری اداره کل آموزش وپرورش استان خوزستان این طرح را هم در سال 1400-1399 در غرب کارون اجرایی کرده است. هزینه کرد طرح توان افزایی معلمان رقمی بالغ بر 13 میلیارد ریال بوده که برای هزار و 221 نفر از آموزگاران، دبیران و مدرسین کنکور به اجرا درآمده است. از این تعداد دبیران آموزش دیده، تعداد 908 نفر از شهرستان های سوسنگرد و بستان و 313 نفر از شهرستان هویزه هستند.
طرح یادشده در سال 1401-1402 در 40 منطقه استان خوزستان شامل آبادان، آغاجاري، اروندكنار، الوار گرمسيري، اميديه، انديكا، انديمشك، ناحيه يك تا چهار اهواز، ايذه، باغملك، باوي، بستان، بندر امام خميني، بندر ماهشهر، بهبهان، حميديه، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، دهدز، رامشير، رامهرمز، زيدون، سردشت، شادگان، شاوور، شوش، شوشتر، صيدون، كارون، گتوند، عشاير، لالي، مسجدسليمان، هفتگل، هنديجان و هويزه برای توانمندسازی 3 هزار نفر از دبیران مقاطع متوسطه اول و دوم تعیین و با اعتباری بالغ بر 24 میلیارد ریال اجرايي شد. 19 دبير استان تنها در يك جشنواره الگوهاي برتر تدريس رتبه هاي برتر را كسب كردند كه با نتایج نظرسنجی های ارائه شده مبنی بر موثر بودن طرح همخواني دارد.
مهارت آموزی دانش آموزان
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در مسیر ایفای مناسبات مسئولانه با هدف رفع بخشی از مشکلات آموزشی دانش آموزان بومی و محروم در مناطق نفت خیز و گازخیز کشور تفاهمنامه همکاری امضا کرد. طرح تقويت بنيه علمي دانش آموزان با هدف كمك به آموزش وپرورش استان بوشهر (شهرستان هاي عسلويه، جم، دير و كنگان) و خوزستان (سوسنگرد، هويزه و بستان) برای ارتقاي سطح علمي دانش آموزان بومي مقطع پيش دانشگاهي به منظور آمادگي برای كنكور سراسري در سال های گذشته اجرايي شد. در اين طرح ها در مجموع هزار و 70 نفر دانش آموز از خدمات آموزشی بهره بردند. خدمات آموزشي ارائه شده در اين سال ها برخورداري از اساتيد مطرح در حوزه كنكور، ثبت نام و شركت در آزمون هاي آزمايشي و دريافت جزوه ها و كتاب هاي آموزشي است. همچنین در كنار اين خدمات، تلاش شد تا امكانات رفاهي براي دانش آموزان و دبيران نيز تامين شود. اعطای كمك به منظور خريد بسته هاي آموزشي و شركت در آزمون هاي آزمايشي براي افراد كم برخوردار و بي بضاعت تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي و همچنين برگزاري همايش جمع بندي براي كليه دانش آموزان پايه دوازدهم در مناطق يادشده ادامه يافت.
استان بوشهر
برگزاری کلاس های کنکور و همایش های جمع بندی از دیگر طرح های مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران است که در سال های اخیر اجرایی شد. از دستاوردهای این طرح در سال تحصيلي 1398-1397 می توان به کسب رتبه زیر هزار 30 نفر از دانش آموزان شهرستان های جم، کنگان، دیر و عسلویه اشاره کرد. همچنین 37 نفر موفق به کسب رتبه هزار تا پنج هزار، 38 نفر رتبه زیر هزار و 101 نفر رتبه هزار تا پنج هزار شدند. 37 نفر از دانش آموزان زیر پوشش این طرح نیز در دانشگاه های برتر کشور پذیرفته شده اند.
در سال تحصيلي1400-1399 بسته هاي آموزشي پايه دوازدهم رشته های تجربی، ریاضی و علوم انسانی تهیه و در دو مرحله میان دانش آموزان تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي شهرستان های جم، کنگان، دیر و عسلویه توزیع شد. از نتايج حاصل از اجراي طرح علاوه بر اينكه 27 نقر موفق به كسب رتبه زير 1000 شدند مي توان به اين مهم اشاره كرد كه تنها فرد قبول شده در رشته پزشكي در شهرستان عسلويه از دانش آموزان ي بود كه در طرح شركت داشته و وي اولين دندان پزشك متولد اين شهر خواهد بود. شرکت ملی نفت ایران در مسیر عمل به مسئولیت اجتماعی و با هدف تقویت بنیه علمی دانش آموزان بومی در سال تحصيلي 1402-1401 تمامي سطح استان بوشهر را تحت پوشش قرار داد. بر اين اساس كل استان در پنج بخش دسته بندي شد و دو هزار و 408 نفر از دانش آموزان پايه دوازدهمي كه از بنيه علمي پايين تر از حد متوسط بودند، در 24 مدرسه دخترانه و 42 مدرسه پسرانه در كلاس هاي تقويتي شركت كردند. همچنين هماهنگي براي حضور دانش آموزان در آزمون هاي شبه نهايي و پيشرفت تحصيلي براي هشت هزار و 599 نفر در سه مرحله و برخورداري از كتاب هاي جامع آزمون نهايي با مشاركت اداره كل آموزش و پرورش استان صورت گرفت. نتيجه اين طرح آمار اثر بخش قبولي دانش آموزان و ارتقاي دانش آموزان با بنيه علمي ضعيف در امتحانات نهايي، با ارتقاي 3 رتبه اي استان نسبت به سال گذشته در سطح كشوري گزارش شده است. توجه ويژه به يك هزار نفر از دانش آموزان كم برخوردار و بي بضاعت تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي، اين مديريت را بر آن داشت تا برنامه-هايي چون همايش هاي جمع بندي دروس تخصصي، نحوه تست زني در كنكور و مديريت زمان و مشاوره تحصيلي و انگيزشي را براي آنان در نظر گيرد. نتايج اوليه اي كه از كنكور 1402 منتشر شد، از ثمربخش بودن فعاليت هاي انجام شده در اين حوزه حكايت دارد. به استناد اطلاعات ارائه شده 6 نفر در رشته رياضي فيزيك، 3 نفر در رشته تجربي، 6 نفر علوم انساني و دو نفر هنر و زبان انگليسي رتبه زير 100 كسب كردند. همچنين 45 نفر از دانش آموزان حاضر در طرح موفق شدند رتبۀ زير 500 و 128 نفر رتبه زير هزار را به دست بياورند.
استان خوزستان
برگزاری کلاس های کنکور و همایش های جمع بندی از جمله طرح های مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران برای تقویت بنیه علمی دانش آموزان پایه دوازدهم است که در فاصله سال های اخیر به اجرا درآمده است. در اين طرح كه در حدفاصل سال هاي 1398-1395 اجرا شد بيش از 700 دانش آموز منطقه غرب کارون براي حضور در كنكور آماده شدند كه از دستاوردهای این طرح می توان در سال تحصيلي 1398-1397 به کسب رتبه های قابل قبول در کنکور ازسوی دانش آموزان تحت توانمدسازی اشاره کرد. 7 نفر از دانش آموزان شهرستان های سوسنگرد، هویزه و بستان موفق به کسب رتبه 100 تا 1000، 24 نفر رتبه 1000 تا 5000 شدند. از تعداد افراد یادشده، 33 نفر از دانش آموزان تحت پوشش طرح فوق نیز در دانشگاه های برتر کشور پذیرفته شده اند. اجرای طرح با شدت گرفتن شيوع ویروس کرونا در كشور به ویژه در استان خوزستان همزمان شد كه همين موضوع شرايط جديدي را به طرح تحميل كرد. همکاری با دبيران مطرح و سرشناس بومي استان برای آموزش به دبيران و آموزگاران و همچنين دانش آموزان منطقه غرب كارون به منظور رعايت پروتكل هاي بهداشتي، برگزاري كلاس ها را به شكل مجازي رقم زد كه هزينه آمد و شد، خورد و خوراك و كاهش و نزديك به صفر رسيد؛ از این رو برآوردهاي مالي پيش بيني شده در توافقنامه در مرحله اجرا كاهشی چشمگير يافت و در هزينه كرد كلي اين پروژه صرفه جويي قابل ملاحظه اي انجام شد. يك هزار نفر از دانش آموزان رشته های تجربی، ریاضی و انسانی شهرستان های سوسنگرد، هویزه و بستان شركت كننده در سال 1400-1399 كه در همايش هاي جمع بندي كنكور شركت كردند و گروهي كه بسته هاي آموزشي را دريافت و در آزمون هاي جامع شركت كردند، موفق شدند در كنكور خوش بدرخشند و در کنار کسب رتبه زير 100 از سوی یکی از دانش آموزان تعداد 5 نفر از دانش آموزان رتبه زير 1000 و 42 نفر رتبه زير 5000 را به دست آورند.
گستره طرح تقويت بنيه علمي كه در سال تحصيلي 1402-1401 به سطح استان تسري يافت، 6 هزار و 287 نفر را تحت پوشش قرار داد. در پروژه امسال مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با همفكري اداره كل آموزش و پرورش استان بر آن شد تا با توجه به تغييرات مصوب كنكور از سوي شوراي عالي انقلاب فرهنگي مبني بر اثرگذاري نمرات آزمون نهايي در كنكور، تمركز را بر موفقيت دانش آموزان لازم التوجه در آزمون هاي نهايي قرار دهد. اعتبار تخصیص داده شده برای این طرح براي دو بخش كلاس هاي آمادگي امتحان نهايي براي دانش آموزان پايه دوازدهم و ثبت نام 10 هزار نفر از دانش آموزان تحت پوشش كميته امداد امام خميني (ره) و بهزيستي در آزمون هاي جامع و تهيه بسته هاي آموزشي 36.190 میلیارد ریال برآورد شد.
بر اين اساس استان به 40 منطقه شامل 20 منطقه بزرگ و كوچك تقسيم شد و شهرستان هاي آبادان، آغاجاري، اروندكنار، الوار گرمسيري، اميديه، انديكا، انديمشك، ناحيه يك تا چهار اهواز، ايذه، باغملك، باوي، بستان، بندر امام خميني، بندر ماهشهر، بهبهان، حميديه، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، دهدز، رامشير، رامهرمز، زيدون، سردشت، شادگان، شاوور، شوش، شوشتر، صيدون، كارون، گتوند، عشاير، لالي، مسجدسليمان، هفتگل، هنديجان و هويزه به عنوان محل اجرا معرفي شدند. پس از اين تقسيم بندي مناطقي كه ميانگين نمره آزمون نهايي آنها در سال هاي پيش كمتر از متوسط بود، انتخاب و دانش آموزان اين مناطق در دوره ها حاضر شدند.
برآيند نتايج ارائه شده از سوی اداره كل آموزش و پرورش استان حاكي از موفقيت در برنامه ريزي براي دانش آموزان لازم التوجه است. شاهد مثال اين مدعا را در كاهش 15 درصدي فاصله ميانگين نمره آزمون نهايي استان خوزستان از متوسط نمره آزمون نهايي كشور مي توان مشاهده كرد. اين به آن معناست كه در پي برگزاري كلاس ها، تعداد دانش آموزان ی که موفق به كسب ديپلم شده اند، افزايش يافته است. همچنين 8 نفر از دانش آموزان مدارس دولتي كه شركت ملي نفت حامي آموزشي آنها بود، توانستند در رقابت ميان مدارس دولتي و غيرانتفاعي استان، موفق عمل كنند و در كنار 44 نفر ديگر كه همگي از مدارس غير دولتي بودند، رتبه زير 100 كسب كنند. امروزه آموزش وپرورش به عنوان یک نهاد اجتماعی، وظیفه تعلیم و تربیت افراد جامعه را به عهده دارد و همان طور که می دانیم، رشد و توسعه یک کشور به پرورش انسان های آگاه و برخوردار از مسئولیت بستگی دارد. علم و آموزش علوم در سطح گسترده و با کیفیت عالی در تشکیل سرمایه انسانی و توسعه ملی از اهمیت بالایی برخوردار است. سرمایه گذاری در آموزش وپرورش نیز در گسترش عدالت آموزشی، نقشی بسزا دارد. شناسایی نقاط ضعف و نارسایی های آموزشی به تقویت انگیزه و ایجاد فضای رقابت علمی و تحصیلی سالم و شکوفایی استعدادهای معلمان، دبیران و دانش آموزان منجر می شود. در این میان صنعت نفت، از بیش از یک قرن گذشته به عنوان نمادی شایسته از اجرای مسئولیت های اجتماعی در کشور مطرح شده و توانسته است تا حد چشمگیری زمینه ساز توسعه پایدار کشور و زدودن غبار فقر و محرومیت از چهره ملت ایران شود. طرح ها و برنامه های اجراشده ازسوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در زمینه ارتقای فرهنگ و آموزش اثری خیره کننده بر توسعه پایدار این صنعت، همچنین رضایت مردم، جوامع محلی و پیرامونی در مناطق نفتی گذاشته است.
این مدیریت، در کنار اجرای طرح های فیزیکی و عمرانی، آموزش را به عنوان راهی میانبر در مسیر توان افزایی و تربیت نیروی انسانی پایدار، متخصص و ماهر انتخاب کرده است و توجه به آموزش و کیفیت آن در نظام تعلیم و تربیت، نگاهی دوراندیش، ارزشمند و ستودنی است. این مدیریت اعتقاد راسخ دارد که حرفه آموزی در جهان مدرن امروزی حرف اول را می زند و فضای موجود در مناطق نفتی می طلبد که دانش آموزان حرفه آموزی کنند و معلمان باید این موضوع را برای آنان تبیین کنند تا در کنار تحصیل کسب مهارت کنند.