طرح دوراندیشانه صنعت نفت برای توان افزایی آموزگاران به بار نشست

 دستاوردهای گرانمایه

مشعل   طرح توانمندسازی دبیران و معلمان و تقويت بنيه علمي دانش آموزان به مدد مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز پایه ریزی و عملیاتی شد. این طرح در سال های گذشته در دو منطقه غرب كارون و پارس جنوبي اجرا شد و در سال تحصيلي 1402-1401 به تمام مناطق استان های بوشهر و خوزستان تسري يافت. اين طرح بر اساس طرح تقویت بنیه علمی دانش آموزان شکل گرفت و به گواه آمارهای ارائه شده، دستاوردهایی گرانمایه را از خود به یادگار گذاشت.

افزایش میزان قبولی دانش آموزان در کنکور سراسری و ارتقای جایگاه و رتبه استان، حمایت از خانواده های بی بضاعت و مستمند برای تأمین نیازهای آموزشی فرزندان، افزایش توانمندی معلمان در تدریس بهتر و کیفی تر، افزایش دانش و مهارت معلمان و بازآموزی آنان، افزایش عملکرد دانش آموزان در امتحانات، افزایش رضایت شغلی، مهارت حرفه ای و کارایی معلمان و در نتیجه کارایی و اثربخشی بیشتر آموزش و پرورش، از مهم ترین دستاوردهای طرح یادشده به شمار می آید.

دوره های دانش افزایی برای دبیران متوسطه اول و دوم و فني حرفه اي و كار و دانش استان بوشهر به تعداد 7 هزار و 251 نفر برگزار شد که رشد 20 درصدی رتبه و موفقیت های کسب شده استان در جشنواره ها و مسابقات برگزارشده کشوري و همچنين رشد 54 درصدي رتبه اول تا سوم كشوري نسبت به سال گذشته را به ارمغان آورده و برگزاري كيفي دوره ها 94 درصد رضايتمندي دبيران را رقم زده است. اين طرح برتعداد 15 هزار و 850 نفر از دبيران و دانش آموزان استان بوشهر كه به طور مستقيم در طرح حضورداشته اند، اثرگذار گزارش شده است. در استان خوزستان نیز به میزان ۲۴۹ هزار و 547 نفر- ساعت دوره آموزشی معلمان برگزار شد که ضمن ارتقای سطح علمی با رضایتمندی ۹۵ درصدی آنها همراه بود. عملكرد دوره هاي تقويت بنيه عملي دانش آموزان در سال تحصيلي گذشته نيز با 17 رتبه زير صد در استان بوشهر و 8 رتبۀ زير صد در استان خوزستان قابل ارزيابي است.

همچنين ارزيابي مدير كل آموزش و پروش استان بوشهر از اجراي اين تفاهمنامه آموزشي در سال تحصيلي (1402-1401) نشان مي دهد كه اين طرح بسيار مؤثر و موجب پويايي آموزش در استان قلمداد شده و وی شركت ملي نفت ايران را به عنوان حامي آموزشي آموزش و پرورش استان بوشهر معرفي كرده است. تمام فعاليت ها و موفقيت هاي آموزشي در حوزه دبيران و دانش آموزان در طول سال تحصيلي یادشده، مرهون حمايت ها، پيشنهادها و پايش مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفتخيز برشمرده است. مدير كل آموزش و پرورش استان خوزستان نيز اين طرح آموزشي را به عنوان طرحي مفيد و اثر بخش در سطح استان ياد كرده که اثرات اين طرح به صورت پايدار و در دراز مدت در استان نمايان خواهد شد.

 دوراندیشی برای توانمندسازی

توسعه فعاليت هاي نفتي در مناطق نفت خیز انتظارات جوامع محلي را براي برخورداري از برخي خدمات به ويژه خدمات آموزشي به دنبال دارد. توجه به حوزه توانمندسازی و آموزش در این مناطق مي تواند تصويري از وضعيت اين بخش، چالش هاي پيش رو و نيازهاي موجود در اين زمينه را نشان دهد؛ از این رو شرکت ملی نفت ایران تلاش دارد به منظور ایفای مسئولیت های اجتماعی خود به توسعه علم و دانش و فراهم ساختن زمینه های توانمندسازی دانش آموزان و آموزگاران در این مناطق کمک کند؛ از این رو در دو استان بوشهر و خوزستان از سال 1396 دوره تقويت بنيه علمي دانش آموزان و از سال 1399 با تغيیر ديدگاه مديريت كلان صنعت نفت با هدف ايجاد توسعه پايدار و گسترش عدالت آموزشي، دوره هاي توانمندسازي دبيران و آموزگاران نيز برگزار شد.

این دوره ها نشان داد که گسترش عدالت آموزشي با ايجاد زيرساخت هاي بنيادي در آموزش و پروش امكان پذير و ركن اصلي اين مهم در گرو بالا بردن كيفيت آموزشي نيروي انساني است. اطلاعات دريافتي از مراكز مرتبط در استان ها بيان كننده معضل بزرگ آموزشي در اين مناطق بود. جذب نیروهای ناکارآمد و آموزش ندیده به دلایل متعدد ازجمله بازنشستگی تعداد زیادی از نیروهای با تجربه و توانمند از يك سو و ضریب ماندگاری پایین نیروی انسانی و کمتر برخورداری از کیفیت آموزش از سوي ديگر، آموزش در اين مناطق را با بحران هاي بسيار همراه كرده بود؛ از اين رو طرح با هدف افزايش مهارت های فنی و آموزشي در وهله نخست و بهبود توانايي حل مسئله در وهله بعدی بنا نهاده شد.

 اعتبار 20 میلیارد ریالی برای بوشهر

طرح ارتقای مهارت حرفه اي آموزگاران، دبيران و مدرسين كنكور منطقه پارس جنوبي در سال 1400-1399 در پنج شهرستان جم، کنگان، دیر، عسلویه و بردخون اجرا شد. تعداد نفراتی که از این طرح بهره مند شدند، هزار و 366 نفر با مجموع 33 درس در مقاطع ابتدایی، متوسط اول و دوم و دروس مرتبط با کنکور بوده است که با اعتبار افزون بر 22 میلیارد ریال عملیاتی شد.

در سال تحصیلی 1402-1401 تعداد 7هزار و 251 دبیر متوسطه اول، دوم و فني حرفه اي و كاردانش در 5 قطب استان بوشهر (گناوه، دشتستان، خارک، کنگان و دشتی) و 600 مدرس علاقه مند به تدریس کنکور تحت پوشش دوره های آموزشی توانمندسازی قرار گرفتند و براي آنها 411 كارگاره آموزشي برگزار شد. طرح یادشده با اعتباری افزون بر 20 میلیارد ریال و ارائۀ 38 درس ازسوی واحد مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز و با همکاری اداره کل آموزش وپرورش استان بوشهر به اتمام رسيده است. دوره های اجراي اين طرح در استان نتايجي چون موفقيت 176 نفر از دبيران در چندين جشنواره هاي كشوري چون هفتمين جشنواره نوآوري و فرآيند آموزش و يادگيري، ارزشيابي عملكردهاي آموزشي كشوري، فراخوان كاربست فعاليت هاي عملكردي و ارائه بازخورد صحيح آموزشي و ... را در پي داشت كه اين آمار نسبت به سال گذشته 54 درصد رشد را نشان مي دهد. پراكندگي 85 درصد افزايش رتبه دبيران مربوط به رتبه نخست، 5 درصد مربوط به رتبه دوم و 10 درصد مربوط به رتبه سوم بوده است.