
معاون امور ورزش و تربیت بدنی اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت:
ورزش باید وارد خانواده نفت شود
توجه به ورزش بانوان از اولویت های مدیران ورزش وزارت نفت است
مشعل پنجمین المپیاد سراسری کارکنان، همسران و فرزندان دختر زیر25 سال، از تاریخ 9 تا 16 مهرماه و به میزبانی شرکت ملی گاز در محمودآباد با حضور 1200 ورزشکار برگزار شد. این المپیاد، یکی از بزرگ ترین المپیادهایی است که در وزارت نفت و بعد از روی کار آمدن دولت جدید و به دنبال آن تغییر سیاست ها در حوزه ورزش برگزار شد. توجه به توسعه ورزش و سلامت بانوان در صنعت نفت بهانه ای شد که با عباس بزمی، معاون امور ورزش و تربیت بدنی اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت گفت وگویی درباره این المپیاد و سیاست هایی که در حوزه ورزش صنعت نفت دنبال می شود، داشته باشیم. او معتقد است، توسعه ورزش در میان کارکنان نفت برای بازدهی بیشتر، نیازمند سرمایه گذاری است و برای اینکه بتوانیم ورزش قهرمانی را در صنعت نفت توسعه دهیم، باید ابتدا ورزش را وارد خانواده نفت کنیم.
المپیاد سراسری کارکنان، همسران و فرزندان دختر بتازگی به پایان رسیده است. پیش از هر چیز درباره این المپیاد، سطح و هدف از برگزاری آن توضیح دهید؟
این المپیاد به صورت اختصاصی برای بانوان برگزار شده ویکی از مهم ترین اهداف آن توجه به ورزش بانوان بوده است. رده سنی که برای این المپیاد در نظر گرفته شده 25 سال به پایین و شامل کارکنان، همسران و دختران این رده سنی است؛ البته باید بگویم که در سال های گذشته این المپیاد در دو رده سنی 18 تا 25 سال و 17 سال به پایین و به صورت مجزا برگزار می شد؛ اما با تصمیم هایی که در شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت گرفته شد، با دو هدف کاهش هزینه و صرفه جویی در زمان، این دو المپیاد به صورت تلفیقی و در قالب یک المپیاد برگزار شدند.
با توجه به اینکه چنین المپیاد گسترده ای تجربه اول به شمار می رفت، تلاش شد تا از توان کارشناسی شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت استفاده شود، از این رو میزبانی آن به شرکت ملی گاز ایران سپرده شد. این شرکت از ماه ها قبل برنامه ریزی های مختلفی را برای برگزاری المپیاد در دستور کار خود قرار داده بود. جلسات متعددی برگزار شد و با هماهنگی و همراهی کارشناسان، توانستیم این المپیاد را بخوبی و آن طور که مدنظر وزارت نفت بود، در مجموعه محمودآباد برگزار کنیم.
برگزاری چنین المپیادی با حضور بیش از هزار ورزشکار از سراسر کشور با چه چالش هایی همراه بود؟
در این دوره از المپیاد، 1200 ورزشکار حضور داشتند که بی شک اسکان و مدیریت این تعداد می توانست با مشکلاتی مواجه باشد. به همین دلیل تصمیم گرفته شد تیم های ورزشی به ترتیب و براساس زمان بندی که برای مسابقات در نظر گرفته شده بود، وارد محمودآباد شوند و پس از پایان مسابقات هم به همان ترتیب این مجموعه را ترک کنند. همچنین برای اینکه همه ورزشکاران بتوانند حداکثر بهره را از این المپیاد ورزشی ببرند، برای اولین بار مراسم افتتاحیه و اختتامیه به صورت کامل و جامع برگزار شد تا تیم های مختلف بتوانند از این دو مراسم استفاده کنند. این دوره از المپیاد در11 رشته ورزشی برگزار شد که برخی رشته ها مانند والیبال، بسکتبال، بدمینتون و تنیس به صورت مشترک بین همه سنین برگزار شد و برخی رشته ها نیز بر اساس مقطع سنی بود.
توجه به ورزش بانوان می تواند باعث افزایش سلامت بانوان و در نهایت، ایجاد یک جامعه سالم تر و مفیدتر شود. به عنوان یک مدیر ورزشی بفرمایید که تا چه اندازه باید به این مساله توجه کرد؟
بی شک، توجه به سلامت بانوان از طریق توسعه ورزش می تواند مادران را بانشاط تر و در نهایت جامعه را سالم تر کند. به همین دلیل توجه به ورزش بانوان همواره مورد توجه مدیران ورزشی در وزارت نفت بوده و سعی شده است که در تصمیم گیری های مختلف، ورزش بانوان در اولویت قرار گیرد. همچنین تلاش شده تا تصمیم گیری ها عدالت محور باشد و حداکثر نیازهای ورزشی بانوان در وزارت نفت بخصوص در زمینه زیرساخت ها تامین شود. از تمام زیرساخت های ورزشی برای توسعه ورزش بانوان استفاده کرده ایم و در مناطقی هم که زیرساخت لازم وجود نداشت، تلاش کردیم اماکن ورزشی مورد نیاز اجاره شود و در اختیار بانوان قرار گیرد. توجه به ورزش و سلامت بانوان در سیاست های کلان صنعت نفت، کاملا مورد توجه قرار گرفته، به گونه ای که در شورای ورزش صنعت نفت، دو نفر از اعضای حقیقی شورا را بانوان (مریم مقدسی، مشاور وزیر نفت در امور بانوان و خانواده و نعمتی نیا، کارشناس و قهرمان ورزشی) تشکیل می دهند.
در همین خصوص، معاونت خاص بانوان در ساختار اداره کل سلامت ایجاد شده که ورزش بانوان را در سطح چهار شرکت اصلی پیگیری می کنند و برنامه ریزی های لازم را انجام می دهند. همانطور که برای آقایان مسابقات و المپیادهای مختلف ورزشی برگزار می شود، برای بانوان نیز همین برنامه ها در نظر گرفته شده و شاید بتوان گفت که این برنامه ها برای بانوان به صورت مطلوب تر برگزار شده و مورد توجه قرار گرفته است.
یکی از مهم ترین مسائلی که به آن توجه شده، تغییر سیاست های ورزشی در صنعت نفت است که نتیجه آن رونق دوباره ورزش ، بخصوص حوزه ورزش حرفه ای بود. اولویت اصلی در تغییر این سیاست ها و توجه به ورزش چه بوده است؟
بعد از وزارت ورزش و جوانان، بیشترین مشارکت در توسعه ورزش کشور به وزارت نفت مربوط می شود و این مهم از گذشته در این وزارتخانه پیگیری شده است؛ اما طی چند سال گذشته، هم به دلیل شیوع ویروس کرونا وهم سیاست هایی که درگذشته از سوی مسؤولان دنبال می شد، ورزش در صنعت نفت تقریبا به حالت تعطیل درآمد؛ اما تصمیم های گذشته دلیل بر این نبود که وزرش همچنان اولویت ما نباشد.
با شروع دولت جدید و با حضور مهندس اوجی، به عنوان وزیر نفت، همچنین حمایت هایی که معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و در کنار آن یک چهره برجسته ورزشی مثل منصور قنبرزاده به توسعه ورزش داشتند، توانستیم ورزش را دوباره در صنعت نفت زنده کنیم. در نخستین گام، اولویت ما توسعه ورزش همگانی بود؛ چراکه معتقدم اگر قرار است در ورزش قهرمانی فعالیتی داشته باشیم و تیم های صنعت نفت در مسابقات، موفق عمل کنند، ابتدا باید تیم های پایه شکل بگیرند. به همین دلیل ورزش ابتدا باید وارد خانواده های نفت شود و بعد از آموزش های لازم، استعدادهای نخبه ورزشی از میان آنها شناسایی شوند و به صورت حرفه ای پرورش یابند و در قالب تیم های قهرمانی وارد میدان شوند. در حال حاضر تیم های حرفه ای بسیاری چه در بخش بانوان و چه در بخش آقایان داریم که در حوزه ورزش حرفه ای فعالیت می کنند و هیچ منعی برای توسعه این تیم ها وجود ندارد؛ البته یک سری شاخص ها هم وجود دارد که به شرکت های اصلی ارائه شده و در صورت رعایت این شاخص ها، هیچ مانعی برای توسعه ورزش قهرمانی در صنعت نفت وجود ندارد.
این تغییر سیاست ها برای وزارت نفت هزینه بر نبود؟
درباره بحث هزینه هم باید بگویم که موضوع نگهداشت نیروی انسانی و حفظ سلامت آن از اولویت های وزارت نفت است و تعریف بودجه برای این بخش با نگاه توسعه ورزش، از نظر ما به معنای هزینه نیست. هر کاری که در این خصوص انجام شود، برای کارکنان صنعت نفت است و هرچه که برای خانواده آنها انجام دهیم، بازهم کم کار کرده ایم.
چه چشم اندازی را برای ورزش نفت در آینده نزدیک ترسیم می کنید؟
در قالب برنامه های بلندمدت، مسیری را که در حال حاضر پیش گرفته ایم، دنبال وسعی می کنیم در همین چارچوب و براساس مطالبات شورای مرکزی ورزش، مسیر مورد نظر را در حوزه ورزش قهرمانی، همگانی و توسعه زیرساخت ها دنبال کنیم. زیرساخت های کنونی به 20 تا 25 سال قبل مربوط می شود و براساس آمار نیروهای انسانی ساخته شده است. با اضافه شدن نیروی انسانی بویژه برای کارکنان قراردادی و خانواده آنها، این زیرساخت ها پاسخگو نیست و این کمبود در توسعه ورزش همگانی و قهرمانی دیده می شود. به همین دلیل براساس برنامه ریزی های انجام شده در تلاشیم تا فضاهای ورزشی موجود را بازسازی و تجهیز کنیم.
اگر شرایط فراهم باشد، زیرساخت های جدیدی به مجموعه صنعت نفت اضافه می کنیم تا ماندگار بمانند؛ چون اگر بخواهیم فضاهای مختلف ورزشی مثل استخر یا باشگاه را اجاره کنیم، بعد از پایان دوره قرارداد، دیگر آن فضای ورزشی را در اختیار نخواهیم داشت؛ اما اگر بتوانیم مثلا یک استخر احداث کنیم، این استخر برای کارکنان ماندگار خواهد بود. تلاش می کنیم بودجه لازم برای این کار را تامین کنیم. بی شک این بودجه ها، سرمایه گذاری در توسعه سلامت کارکنان است. هر چقدر در جذب کارکنان و خانواده های آنها به ورزش موفق باشیم، هزینه های درمانی کمتر خواهد شد و همین موضوع باعث می شود در حوزه تولید نیز بهتر عمل شود؛ البته در بحث احداث فضای ورزشی با برخی موانع مواجه هستیم که امیدوارم بتوانیم با همکاری مسؤولان آنها را برطرف کنیم.