وکیل زاده ادامه می دهد: باتوجه به اهمیت موضوع و ارزشی که بیمارستان نفت برای امر زایمان قائل است، از همان ابتدا مادران باردار را تحت مراقبت و آموزش قرار داده و به صورت حضوری و غیر حضوری کلاس های آمادگی زایمان و شیر دهی برگزار می کند و با در اختیار قراردادن شماره تماس، پاسخگوی خانواده ها خواهد بود.

تور بازدیدی بخش و بلوک زایمان

او دیگر امکانات بخش زایمان را رعایت حریم خصوصی و ایجاد اتاق های خصوصی برای مادران و امکان حضور همراه یا همسر طی مراحل زایمان بیان می کند و می گوید: به منظور آشنایی با بخش و امکانات آن، تور بازدید از بخش و بلوک زایمان برای مادران و همسرانشان در نظر گرفته شده تا از بخش و امکانات آن دیدن کنند. به گفته سرپرستار بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران، در طول زایمان(لیبر) برای ایجاد آرامش و کاهش درد و اضطراب بیماران، از روش های کاهش درد دارویی و غیر دارویی بنا به خواست مادر استفاده می شود که از جمله روش های کاهش درد غیر دارویی می توان به موسیقی درمانی، تکنیک های تنفسی آروماتیک و رایحه درمانی، آب درمانی، استفاده از وان و دوش زایمان در آب، استفاده از توپ تولد جیم بال و... اشاره کرد. وکیل زاده ادامه می دهد: درکنار این روش ها در صورت تمایل مادر و صلاحدید پزشک، روش های دارویی مانند استنشاق گازانتونوکس، تزریق داروهایی مانند مورفین و پتیدین بی حسی اپیدورال و اسپاینال استفاده می شود تا از این طریق، پدیده زایمان را برای مادران خوشایند سازد ودوست داشتنی ترین تجربه انسانی که همانا تولد یک مولود آسمانی پاک است، برای ایشان رقم بخورد.

آموزش شیردهی

بعد از صحبت با سرپرستار بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران، گشتی کوتاه در این بخش می زنم. تابلوی سردر یکی از اتاق ها توجهم را به خود جلب می کند: روی آن عبارت «آموزش شیردهی مادر» حک شده است. سوسن قیصری، کارشناس مامایی با 26 سال سابقه، مسؤولیت آموزش شیردهی در این بخش را به عهده دارد. او در خصوص نوزاد و شیرمادر، دوره های خاصی را گذرانده وکارشناس شیر و مشاور شیر بیمارستان نفت تهران است و همزمان وظیفه آموزش نیروهای تازه وارد و قدیمی برای به روز کردن اطلاعات دراین زمینه را به عهده دارد. قیصری بااشاره به اینکه از بدو تولد چه طبیعی و چه سزارین، ارتباط بین مادر و نوزاد بسیار اهمیت دارد، می گوید: از بدو تولد شیردهی مادر به نوزاد را شروع می کنیم و در زایشگاه نیز قبل از قطع بند ناف، نوزاد روی سینه مادر قرار می گیرد تا مادر، شیردهی بهتری داشته باشد و از نظر عاطفی، مادر و نوزاد سریع تر همدیگر را پیدا کنند.

تماس پوستی مادر و نوزاد

به گفته او، تماس پوستی مادر و نوزاد نیز باعث آرامش مادر و کاهش درد در او می شود. نوزاد نیز گرمای روی سینه مادر را احساس می کند و افت قندی پیدا نخواهد کرد. وی درادامه می افزاید: یکی از مزیت های بخش زایمان بیمارستان نفت تهران، نسبت به دیگر بیمارستان های دولتی و شلوغ این است که افزون برآموزش های شیردهی از دوران بارداری به مادر، پس از زایمان نیز یک ماما برای مادر و یک ماماهم برای نوزاد در نظر گرفته می شود. دربخش نوزادان، اتاقی وجود دارد که مادر و نوزاد در آن هستند و از هم جدا نمی شوند که این کار از مزیت های بیمارستان نفت در مقایسه با بیمارستان های دولتی به شمار می رود. مشاورشیربیمارستان نفت تهران بااشاره به اینکه به هنگام زایمان، مادر و نوزاد از اتاق عمل درآغوش هم به بخش منتقل می شوند، تصریح می کند: این یکی ازمحورهای منشور دوستدارکودک است. این لوح یا منشور، هر6 ماه یکبار ازسوی وزارت بهداشت ودرمان بیمارستان نفت تهران پایش می شود که مهر امسال هم محورهای مختلف آن بررسی شد. قیصری همچنین با بیان اینکه این لوح ازسال 1382 به این بیمارستان داده شده و برپایه آن شیرخشکی در بیمارستان توزیع نمی شود، می افزاید: سامانه شیردهی ازسوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور رصد می شود و مادرانی که در شیردهی مشکل دارند، دراین سامانه ثبت می شوند و طی تماس، مشکل آنها پیگیری می شود. این اتاق، پذیرای تمام مادران شیرده بوده و لزومی بر بستری شدن آنها در بیمارستان نیست.

منع فروش شیشه شیر در داروخانه های وابسته

یکی دیگر از مزایای بیمارستان نفت تهران برای تشویق شیردهی به نوزاد این است که شیشه شیر در داروخانه های وابسته به بیمارستان نفت در دسترس نیست تا به این طریق، مادران جذب شیر دادن شوند. مادران بعد از ترخیص به درمانگاه های شرکت نفت شامل آزادی، فجر و... معرفی می شوند، ضمن آنکه ماماهای بیمارستان نفت تهران هر دو سال، دوره 20 ساعته شیرمادر را می بینند که این اقدام، نشان ازحمایت و تاکید بر استفاده شیرمادر دارد.

آموزش براساس روش های روز

درادامه گزارش خود، ازبخش بستری زنان و زایمان بیرون می روم. بعد ازطی طبقات، وارد بخش ان آی سی یو نوزادان می شوم. دراین بخش، خدمات متنوعی به نوزادان داده می شود. خاطره صبوری با 32 سال سابقه کار هفت سال است که مسؤولیت این بخش را به عهده دارد. افزون بر این، او در بخش های مختلفی مانند اتاق عمل، پلی کلینیک، دیالیز، آی سی یو و... نیز فعالیت داشته است. صبوری، تفاوت بخش ان آی سی یو را نسبت به دیگر بخش های بستری، نوع دستگاه های خاص آن می داند و می گوید: برای فوق تخصصی بودن هر بیمارستان، چند آیتم در نظر گرفته می شود. نخست اینکه بخش پیوند و ان آی سی یو داشته باشد. ما کارمندان ماهری داریم که بسیاری از آنها فوق لیسانس ان آی سی یو دارند. ازصبوری درباره سختی های کارش می پرسم که درپاسخ می گوید: مادرانی که نوزاد نارس دارند، دچار استرس زیادی می شوند و نیازمند خدمات ویژه تری هستند. به عنوان مثال، درباره چگونگی مکیدن سینه مادر توسط نوزاد، به روز ترین آموزش ها ارائه می شود.

معاینه ماهانه 100 مادر باردار

ارائه خدمات به مادران از زمان بارداری تا زایمان، موضوع دیگری است که برای اطلاع بیشتر از آن با مریم غفوری، جراح و متخصص زنان با بیش از 20 سال سابقه کار که محل فعالیتش طبقه همکف است، هم صحبت می شوم.

غفوری که مدیریت گروه بخش زنان بیمارستان نفت تهران را نیز به عهده دارد، می گوید: به طور متوسط در هر ماه 100 مادر باردار ویزیت می شوند. این ویزیت ها به صورت ماهانه و هفتگی است و تمام خدمات به یک خانم باردار داده می شود و با هر بار مراجعه، وزن، فشارو ضربان قلب جنین بررسی می شود.

به گفته او، برخی مادران بعد از زایمان به دلایلی مثل فشار خون بالا، دیابت و.. افزون بر کلینیک زنان و زایمان، لازم است برای مراقبت بیشتر پس از زایمان به کلینیک های داخلی جهت درمان مراجعه کنند؛ به همین منظور بامعرفی آنها به درمانگاه های خانواده، مراقبت های پزشکی پس از زایمان ادامه می یابد وضمن انجام چکاب سالانه، مواردی مثل مامو گر افی، پاپ اسمیر و معاینات دوره ای برای آنها انجام می شود. مدیرگروه بخش زنان بیمارستان نفت تهران ادامه می دهد: ماما در کلینیک زنان، هم بارداری سالم و هم بارداری پرخطر را کنترل می کند. اگر بارداری سالم باشد که روند طبیعی خود را طی می کند؛ اما اگر مادری پرخطر باشد و فشار خون بارداری، دیابت و.. داشته باشد، ستاره دارمی شود که توجه و رسیدگی بیشتری نسبت به او صورت می گیرد. اگر این افراد در کلینیک باشند و زمان زایمان آنها نشده باشد، مامای کلینیک با آنها در ارتباط است و 42 روز بعد از زایمان نیز مادران کنترل می شوند. هر زمانی مشکلی داشته باشند، متخصصان زنان و مامایی پاسخگوی آنها هستند.

   گفت وگو  بـــــــا  مراجعان زایمان زود رس

بعد از صحبت با کادر درمان ومسؤولان مرتبط با زنان و زایمان، بابرخی مراجعه کنندگان هم کلام می شوم وآنها از چگونگی ارائه خدمات بیمارستان نفت تهران برایم می گویند.

سید بهاره موسوی، 31 ساله است و دریکی از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت مشغول است.

وی درباره دلیل انتخاب بیمارستان نفت تهران می گوید: دلیل انتخابم، داشتن دوقلو واحتمال زایمان زود رس است. با توجه به سطح بالای خدمات، این بیمارستان را انتخاب کردم.

زایمان، قبل از رسیدن به بیمارستان

بربالین یکی ازنوزادان می روم که قبل از رسیدن به بیمارستان، به دنیا آمده است. پریا پرندین 31 ساله، مادراین نوزاد تازه متولد شده است. او از رسیدگی به بیماران رضایت دارد و می گوید: دوره های آموزشی که برای مادران باردار برگزارمی شود، کمک کرده که مادر ازجهات مختلف، آگاهی پیدا کند.

کلام آخر

بعد از خداحافظی و بیرون آمدن از بیمارستان به سمت تحریریه «مشعل» حرکت می کنم. در راه، اقدامات ارزنده ای را که مسؤولان مرتبط با واحد زنان و زایمان ارائه می دهند، در ذهن مرور می کنم. اقداماتی که همسو با مبحث افزایش جمعیت کشوراز سوی بیمارستانی که لوح دوستدار کودک را دریافت کرده، ارائه می شود. شاید از بیرون، خدمات این افراد دیده نشود؛ اما وقتی وارد بیمارستان و بخش زنان و زایمان می شویم، این خدمات محسوس وتاثیر گذار ارزیابی می شود. خدماتی مثل تور بازدید از بخش زایمان، هم آغوشی مادر وکودک در ثانیه های نخست زندگی و... که لحظاتی شیرین برای مادر و نوزاد است.