گزارش «مشعل» از فعالیت های بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران

تــــولد  هدیه دوست داشتنی خدا

سمیه راهپیما      بخش زنان و زایمان، همانند اورژانسی در دل بیمارستان نفت تهران است که برخی ساعات، خلوت و برخی مواقع بسیار شلوغ می شود. از این رو کارکنان این بخش باید در هرساعت از شبانه روز، حضور داشته باشند. این بخش شامل زیر مجموعه یا بلوک هایی همچون زایمان، تریاژ، نوزادان و جراحی است و با بهره مندی از روزآمدترین امکانات و تجهیزات پزشکی، عنوان بخش «دوستدار کودک» را از آن خود کرده است.  خبرنگار «مشعل» با حضور در بیمارستان صنعت نفت تهران و در گفت وگو با برخی کارکنان بخش زنان و زایمان این بیمارستان، همچنین صحبت با بعضی مراجعان به این بخش، اقدام به تهیه گزارشی از عملکرد این بیمارستان در حوزه زنان کرده که مشروح آن در پی می آید.

وقتی بیمارستان نفت تهران را از بیرون نظاره گر می شوم، تمام فعالیت هایش طی یک قرن گذشته تا کنون بر اساس اسناد و روایاتی که خوانده ام، در ذهنم مرور می شود. چه نوزادانی که دراین بیمارستان به دنیا آمده اند و در آغوش خانواده رشد کرده اند.

برخی ازهمین نوزادان، بعد از گذراندن دوران تحصیل، وارد صنعت نفت شده اند، خدمات ارزنده ای ارائه داده اند. اکنون نیروهای جوان تر، براساس بندهای «د» و «و»، جذب صنعت نفت شده اند واین رویکرد طی یکی دو سال اخیر، شمارمراجعان به بخش زایمان را افزایش داده است.

در دوسال گذشته، شرایطی برای جذب نیروهای جوان درصنعت نفت فراهم آمده وهمین موضوع موجب شده که با ثبت رخداد مهم ازدواج در میان جوانان و تشکیل کانون زندگی ازسوی آنها، هم شمار مراجعه به بخش زایمان بیمارستان افزایش یابد وهم درمسیر جوانی جمعیت که ازسیاست های کلان وتشویقی دولت است، گام برداشته شود.

میترا وکیل زاده، کارشناس مامایی وسرپرستار بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران با مهم برشمردن موضوع فرزندآوری و افزایش جمعیت می افزاید: توجه به پیامدهای منفی اقتصادی، اجتماعی، امنیتی، سیاسی و فرهنگی، کاهش بارداری در دستور کار بسیاری از کشورها از جمله ایران قرار گرفته بود؛ اما به دلیل افزایش جمعیت سالمند، بنابر تاکید مقام معظم رهبری، حمایت از فرهنگ فرزند آوری به عنوان یکی از سیاست های کلان کشور در دستور کار دستگاه های اجرایی قرار گرفت.

او یکی ازشاخص های سلامت وامید درهرجامعه را بارداری ایمن باآگاهی دادن به مادران باردار و به دنبال آن زایمان طبيعى و بدون هرگونه مداخله (فیزیولوژیک) می داند و می گوید: زایمان، یکی از مهم ترین مراحل در زندگی خانم هاست و انتخاب مناسب ترین روش به دنیا آوردن فرزند، در تامین سلامت مادر و نوزاد، موثراست.

ایجاد شرایط برای زایمان طبیعی

وکیل زاده، زایمان را یکی از زیباترین و شیرین ترین خاطرات هرمادر و خانواده ای بیان می کند و ادامه می دهد: با این دیدگاه که زایمان یک هدیه الهی طبیعی است، باید زبان بدن خود را بشناسیم و با افزایش اطلاعات درخصوص تغییرات آن در دوران بارداری و زایمان، شرایط عملکرد طبیعی آن را فراهم کنیم.

سرپرستار بخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران تاکید می کند: در شرایط کنونی، سزارین به عنوان یکی از راه های فرار ازدرد زایمان طبیعی در اذهان عموم جای گرفته است، درحالی که با این روش، جامعه به سوی یکی ازخطرناکترین تجارب تلخ پیش می رود؛ زیرا با یکبار سزارین، بارداری های بعدی نیزقربانی تیغ مجدد سزارین تکراری خواهد شد.

اومی گوید: انتخاب روش زایمان، سلامت مادر و خانواده را تامین می کند و در واقع نوع زایمان، ضامن سلامت بعدی مادر و نوزاد، برگشتن به حال طبیعی و شیردهی موفق وسلامت روحی و روانی بعد از زایمان خواهد بود. به عبارتی حتی سلامت جنین و فرزندان بعدی را، انتخاب امروز تعیین می کند. با انتخاب سزارین، مادران نا آگاهانه خود را درمعرض خطرات بسیاری قرار می دهند و این وظیفه کادر درمان است که اطلاعات خانواده ها را ارتقا دهد.

 وکیل زاده، افزایش ریسک عفونت، آمبولی ریه ، چسبندگی های جراحی، حاملگی خارج از رحم، طول درمان و بستری، احتمال آسیب به سایر ارگان ها حين جراحی، افزایش احتمال ایجاد جفت سرراهی و دیگر اختلالات جفت در (مادر)و ایجاد مشکلات تنفسی، نداشتن تغذیه صحیح و به موقع، افزایش ریسک ابتلا به آسم در کودکی و نوجوانی، کم خونی و بیش فعالی در نوزاد را از جمله عوارض سزارین برمی شمارد.

وی با اشاره به یکی از باورهای غلط زایمان طبیعی می گوید: یکی از باورهای غلط، کاهش ضریب هوشی نوزاد به دنبال فشارهای وارده به سرنوزاد درهنگام زایمان طبیعی است. در حالی که روش طبیعی برضریب هوشی نوزاد تاثیر مثبت دارد.

لوح دوستدار کودک

یکی ازموارد بسیارمهم برای مادران باردار، بیمارستانی است که قراراست فرزندشان درآنجا به دنیا بیاید. افزون بر این، مواردی همچون پزشک ماهر، رسیدگی های مناسب و... نیز در جای خود، اهمیت بسزایی دارد.

بیمارستان نفت تهران، باتوجه به دریافت لوح«دوستدارمادر وکودک»از دهه 80 تاکنون وحفظ آن، می تواند گزینه مناسبی برای انتخاب باشد.

سرپرستاربخش زنان و زایمان بیمارستان نفت تهران دراین باره می گوید: ازجمله شرایطی که هربیمارستان دوستدارمادر و کودک می تواند برای آسایش وتوانمند کردن مادران در ترویج زایمان طبیعی انجام دهد، این است که قبل ازهر کار، در اتاق زایمان، مادران حمایت کافی شوند. به عنوان مثال، حضور یک همراه برای حمایت روحی روانی، تغذيه به موقع و مناسب، تهويه، نور وصدای مناسب اتاق زایمان و استفاده از روش های کاهش درد دارویی و غیر دارویی را می توان نام برد.