
او در ادامه اظهار کرد: البته امیدواریم تا پایان امسال با تلاش همکاران شرکت مارون، ایستگاه تزریق گاز این مخزن که مدتی است با هدف تعویض خطوط لوله اصلی تزریق بسته شده، دوباره راه اندازی شود تا با تزریق گاز به این مخزن، تثبیت فشار مخزن و امکان استمرار در تولید و افزایش تولید نفت فراهم شود. بنا بر اعلام سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، هم اکنون ظرفیت تولید نفت در مخزن آسماری مارون با انجام اقدام های ترمیمی شامل مسدودسازی ها، مشبک کاری ها، اسیدکاری ها و...، همچنین راه اندازی بعضی چاه های تعمیری، به 321 هزار بشکه در روز رسیده است.
مخزن بنگستان مارون
مخزن بنگستان مارون در فاصله 45 كيلومتري جنوب شرقي شهر اهواز واقع شده که با 63 كيلومتر طول و 5 كيلومتر عرض، حفاري اولين چاه آن در سال 1347 و بهره برداری از آن از سال 1352 آغاز شده است. تاکنون حدود 30 حلقه چاه در این مخزن حفاری شده و در حال حاضر با فعال بودن 23 حلقه چاه، روزانه حدود 20 هزار بشكه نفت از آن توليد می شود. سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون درباره این مخزن می گوید: از جمله مشکلاتی که در نگاه اول به مخزن بنگستان مارون با آن مواجه می شویم، تولید آسفالتین است که برای چاه، خطوط لوله جریانی، تأسیسات فراورشی و در نهایت تولید، سد عظیمی ایجاد می کند، بنابراین برای حل این مشکل باید هرچند وقت یک بار (حداقل سالی دو بار) با استفاده از دستگاه های لوله مغزی سیار و با حلال های آروماتیکی، آسفالتین درون چاه را تمیز کنیم. موضوع بعدی نیز افت زیاد فشار سازندی در چاه های مخزن بنگستان مارون است. در حال حاضر به منظور کاهش افت فشار سازندی، اسیدکاری گسترده تعدادی از چاه ها را انجام داده ایم و اسیدکاری چند حلقه چاه دیگر نیز جزو برنامه های امسال است. رضایی می گوید: انجام این عملیات انگیزشی موجب شده، افزون بر کاهش افت فشار سازندی و تثبیت تولید نفت از این چاه ها، شاهد افزایش تولید در بیشتر این چاه ها نیز باشیم؛ البته با اقدام هایی که انجام شده، همچنین با توجه به ظرفیت کار در این مخزن، امیدواریم با همکاری بخش مهندسی نفت، با افزایش این فعالیت ها، تولید از این مخزن نیز بهبود یابد.
خامی مارون، پرفشارترین مخزن خاورمیانه
در سال 1385 نخستين حلقه چاه روي مخزن خامی مارون با فشار حدود 15 هزار پوند بر اينچ مربع و حرارت بالاي 175 درجه سانتی گراد زده شد و در مدار توليد قرار گرفت. تاكنون 5 حلقه چاه در اين مخزن حفاري شده كه 2 حلقه چاه آن، فعال و توليدی هستند. بخش مركزي مخزن خامی مارون در 60 كيلومتري جنوب شرقي اهواز واقع شده و حجم گاز درجاي آن معادل 1/462 و ذخيره قابل برداشت آن نیز 1/179 تريليون فوت مكعب برآورد شده است. رضایی با اشاره به اینکه مخزن گازی خامی مارون، از پرفشارترین و عمیق ترین مخازن ایران و خاورمیانه است، می گوید: فشار مخزن در سازند تولیدی و ته چاه، حدود 12 هزار و 500 پام است. همچنین فشار جریانی و دمای سیال تولیدی این چاه ها در سرچاه به ترتیب به بیش از 6500 پام و 120 درجه سانتی گراد می رسد. سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با اشاره به اینکه در حال حاضر از دو حلقه چاه تولیدي گاز این مخزن ، حدود 40 میلیون فوت مکعب گاز و حدود 6200 بشکه میعانات گازی تولید می شود، تصریح می کند: با توجه به فشار و دمای بالا، همچنین عمق زیاد این چاه ها، ادامه توليد و توسعه این مخزن، نیازمند سرمایه گذاری زیاد و فناوری خاص است که در برنامه مهندسی شرکت ملی نفت ایران قرار دارد.
کوپال و مخزن آسماری آن
ميدان نفتي كوپال، به عنوان یکی دیگر از مجموعه های تحت مدیریت شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در 60 كيلومتري شرق شهرستان اهواز واقع شده است. وجود نفت در اين ميدان نفتي در سال 1344 با حفر اولين چاه به اثبات رسيد و بهره برداری از آن، با نصب تجهيزات فراورش از سال 1349 آغاز شد و شامل 2 مخزن آسماري و بنگستان است.
به گفته رضایی، در این مخزن تاکنون 48 حلقه چاه حفر شده و قابلیت تولید روزانه 62 هزار و 500 بشکه نفت سبک و مرغوب را دارد. او با بیان مهم ترین مشکلات این مخزن به مچالگی لوله های جداری، افت فشار و تولید آب اشاره می کند که به دلیل نبود تأسیسات نمک زدایی در این واحد و وجود ظرفیت مکفی در واحد مجاور، نفت نمکی این واحد به واحد بهره برداری مارون- 1 ارسال می شود. برای جبران افت فشار مخزن تزریق روزانه 150 میلیون فوت مکعب گاز در کلاهک گازی مخزن برنامه ریزی و انجام می شود. رضایی از واگذاری این مخزن به یک سرمایه گذار خارجی برای توسعه آن خبر می دهد؛ اما تا نهایی شدن از ذکر نام آن خودداری می کند.
بنگستان كوپال
مخزن بنگستان کوپال، یکی دیگر از سخت ترین مخازن شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون برای تولید و توسعه است که سرپرست مدیریت امور فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون درباره آخرین وضعیت آن می گوید: فعالیت روی 14 حلقه چاه این مخزن به دليل توليد شدید آسفالتين واقعاً سخت ، هزینه بر و طاقت فرساست؛ اما سخت بودن كار باعث نشده که كار متوقف و تولیدی از این میدان نداشته باشیم. رضایی اظهار امیدواری می کند با واگذاری این مخزن در کنار مخزن آسماری به سرمایه گذار خارجی، تولید مستمر و توسعه این مخزن نیز در برنامه قرار گیرد. این بخشی از اقدام های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که سهم 80 درصدی در تولید نفت کشور را دارد و با مجموعه اقدام های انجام شده در دو سال اخیر، روند تولید و صادرات نفت ایران با وجود تحریم ها، صعودی بوده است. پیش از دولت سیزدهم تولید نفت کشور، روزانه 2 میلیون و ۲۵۰هزار بشکه بود و اکنون به ۳.۳ میلیون بشکه در روز رسیده که طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به زودی قرار است به روزانه ۳.۴ میلیون بشکه برسد. براساس اعلام محسن خجسته مهر تا هشت سال آینده تولید نفت به ۵.۷ میلیون بشکه و تولید گاز به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز می رسد.
تولید نفت خام ایران که با وجود تحریم های آمریکا در حال افزایش عرضه بوده، به بالاترین سطح از سال ۲۰۱۸ رسیده است. تولید و صادرات نفت ایران در رشد اقتصادی بهار امسال سهم ۱۹.۸ درصدی داشته و بیشترین تاثیر مثبت بر تولید ناخالص داخلی کشور را به خود اختصاص داده، در حالی که تولید و استخراج نفت، سهمی ۹۶ درصدی از رشد اقتصادی صنایع و معادن ایران را نیز در سه ماه نخست امسال داشته است. افزون بر آن، تازه ترین نظرسنجی رویترز نشان می دهد که تولید نفت اوپک در پی افزایش تولید نفت خام ایران و نیجریه در ماه سپتامبر ۲۰۲۳ برای دومین ماه پیاپی افزایش یافت.در حالی که کاهش عرضه عربستان و دیگر اعضای ائتلاف تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک (اوپک پلاس) در قالب توافق کاهش عرضه برای حمایت از قیمت و بازارهای جهانی نفت خام ادامه دارد. تازه ترین بررسی رویترز نشان داد، تولید روزانه نفت خام اعضای اوپک در ماه سپتامبر با افزایش روزانه ۱۲۰ هزار بشکه ای نسبت به ماه اوت به ۲۷ میلیون و ۷۳۰ هزار بشکه رسیده و تولید نفت اوپک در ماه اوت امسال برای نخستین بار از فوریه گذشته افزایش یافته بود.