
یکی از موارد مهم و قابل پیگیری در حوزه زنان، تدوین نظامنامه زنان است. برای شتاب بخشی به این هدف، چه برنامه خاصی دارید؟
بعد از تدوین شرح و وظایف امور زنان و خانواده وزارت نفت که با موافقت وزیر نفت ابلاغ شد، تدوین نظامنامه امور زنان و خانواده در دستور کار قرار گرفت که در آن حدود و ثغور وظایف این امور، ساختار و ارکان و عناصر اصلی و فرعی مشاورت مشخص خواهد شد. هم اکنون مرحله بهینه کاوی، یعنی بررسی سایر نظامنامه های موجود و یافتن الگوی مناسب پایان یافته و در حال تهیه بخش راهبردی آن هستیم. تدوین نظامنامه موجب می شود سیاست ها و برنامه هایی که در حوزه زنان و خانواده در وزارت نفت طراحی شده، به صورت منسجم تر و با همکاری سایر واحدها و ادارات انجام می شود.
برخی بانوان شاغل درصنعت نفت از شرایط خاص جسمانی برخوردارند. برای این گروه چه برنامه یا برنامه هایی داریدتا ضمن حفظ کرامت، روحیه کاری آنها را افزایش دهد؟
فضای کار درصنعت نفت به خصوص برای بانوان به گونه ای است که نیازمند به توجه بیشتر بویژه باشرایط خاص است. به همین دلیل برنامه های ویژه ای برای این گروه از بانوان ترتیب داده می شود تا ادامه کاربا روحیه بهتری توام باشد. برنامه ریزی برگزاری مراسم متناسب با مناسبت های تقویمی مثل روزجهانی ناشنوایان و نابینایان، ازمواردی است که درخصوص بانوان با شرایط خاص، به آنها توجه می شود. دیدار با بانوانی که شرایط جسمی خاصی دارند، موجب می شود یک حس خوب و انگیزه بالا در آنها ایجاد شود؛ البته تعداد این دسته از بانوان در صنعت نفت محدود است.
برای افزایش نشاط سازمانی چه برنامه هایی دارید؟
تلاش در مسیر ارتقای سلامت روحی و جسمی زنان شاغل و خانواده های صنعت نفت و پیگیری مطالبات آنها در حوزه ورزش را از طریق ارائه پیشنهاد و تعامل با اداره کل سلامت تربیت بدنی وزارت نفت و ادارات امور ورزش شرکت های اصلی پیگیری می کنیم. یکی از این موارد فعالیت های ورزشی خانم ها دو روز در هفته به مدت دو ساعت در ابتدا و انتهای ساعت کاری است تا از این طریق از امکانات ورزشی باشگاه های صنعت نفت استفاده کنند.
بازدید ازمناطق عملیاتی و برگزاری جلسه با مدیران ارشد مناطق و دیدار با زنان شاغل و خانواده های کارکنان با هدف حمایت از کارکنان و خانواده ها و رفع چالش های موجود در دستور کار است.
زندگی درمناطق عملیاتی برای برخی خانم ها که همراه همسرانشان در این گونه مناطق ساکن هستند، سخت به نظر می آید. برای این دسته از خانم ها که جزو خانواده نفت به شمار می آیند، چه تدابیری در نظر دارید تا شرایط بهتری در این زمینه رقم بخورد؟
زندگی و کاردر مناطق عملیاتی، تابع شرایطی است و برای همه بویژه بانوان قابل تحمل نیست. به همین دلیل نیازمند تمهیداتی است که این شرایط را قابل تحمل سازد. ایجاد فضاهای ورزشی، فرهنگی و سرگرمی، می تواند تا حدود زیادی مهیاکننده این شرایط باشد. این گروه از بانوان می توانند در دوره های آموزشی شرکت کنند، یکی از این دوره های آموزشی فرهنگ استفاده بهینه از مصرف سوخت است که آنچه آموخته اند را می توانند به خانواده و فرزندان خود نیز منتقل کنند. برنامه های مشترکی با امور ورزش و بانوان برای مناطق عملیاتی داریم تا خانواده ها را دور هم جمع کنیم که در فعالیت ورزشی و آموزش شرکت کنند. همچنین می خواهیم از ظرفیت همسران شاغل در مناطق عملیاتی که خانه دار و دارای مهارت هایی هستند، برای آموزش بومیان منطقه و همسران سایر کارکنان بهره مند شویم.
افزون بر مباحثی که گفته شد، یکسری بانوان نیز در مناطق عملیاتی فعالیت می کنند و به دلیل دسترسی کم به امکانات دچار استرس و اضطراب های خاصی می شوند. برای رفع این مشکل چه برنامه ای دارید؟
احداث مراکز مشاوره برای مناطق عملیاتی را با کمک شرکت های دیگر دنبال می کنیم و در آنجا همکاران می توانند هم از امکانات شرکت استفاده و هم در کلاس های آموزشی شرکت کنند.
شماربانوان شاغل در صنعت نفت چقدر است؟
13 هزار و 260 نفر بانوی شاغل در صنعت نفت فعالیت می کنند که هفت هزار و 678 نفر آنها رسمی، پنج هزار و 558 نفر قراردادی و بقیه نیزاز نیروهای پیمانکار هستند.
در حوزه بانوان، چه تعاملی با نهادهای بیرونی مرتبط با موضوع زنان مثل ریاست جمهوری دارید؟
مشاور معاون مدیرکل امور زنان و خانواده دستگاه های اجرایی، افزون بر اینکه به عنوان بخشی از آن سازمان مسؤول برنامه ریزی و نظارت بر اجرای ماموریت های دستگاه در قبال زنان شاغل و خانواده های کارکنان است، به عنوان بخشی از شبکه گسترده امور زنان و خانواده ذیل معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری مسؤول اجرای سیاست های کلان آن معاونت در دستگاه های اجرایی هستند و طبیعتا تعاملات بسیاری با آن معاونت دارند. به عنوان نمونه ای از این تعاملات می توان به پیگیری و نظارت بر اجرای صحیح قوانین مصوبه مجلس شورای اسلامی که از طریق دولت به دستگاه های اجرایی ابلاغ می شود، اشاره کرد. مثل مستمری بازماندگان زنان شاغل متوفی، کاهش ساعت کار مادران شاغل، قانون جوانی جمعیت یا آیین نامه ها و مصوبه های دولت در حوزه زنان شاغل و خانواده ها؛ بعلاوه امور زنان و خانواده دستگاه های اجرایی موظف هستند هر سه ماه گزارش اقدامات وزارتخانه یا دستگاه اجرایی را در حوزه زنان و خانواده از بخش های مختلف جمع آوری و از طرف وزیر محترم یا بالاترین مقام دستگاه برای معاونت ارسال کنند. از دیگر فعالیت ها می توان به همکاری مستقیم در تدوین برنامه ها، آیین نامه ها و دستورالعمل های معاونت زنان و خانواده از جمله برنامه هفتم توسعه و شرکت در برنامه های بین المللی یا ملی معاونت که انمونه اخیر آن برگزاری غرفه دستاوردهای زنان نفت در کنگره و نمایشگاه بین المللی زنان تاثیر گذار در دی ماه سال گذشته است، اشاره کرد.
جوانی جمعیت، یکی از اولویت های دولت سیزدهم است که تمامی دستگاه ها موظف به برنامه ریزی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در این زمینه هستند. بفرمایید مشاور امور زنان و خانواده وزات نفت چه برنامه هایی در این زمینه در دستور کار دارد؟
آیین نامه اجرایی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را در دست تدوین داریم. همچنین فعالیت های مرتبط با قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به عنوان دبیر کارگروه جوانی جمعیت وزارت نفت را تدوین کرده ایم و پیش نویس طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در راستای بومی سازی قانون مذکور در صنعت نفت تهیه شده است.
ابلاغ بخشنامه های مرتبط از جمله تخصیص منازل سازمانی به خانواده های دارای سه فرزند و بیشتر، عدم تعدیل مستخدمین دارای حداقل سه فرزند، مادران باردار و دارای فرزند شیرخوار، دورکاری مادران، اختیاری بودن نوبت کاری شب برای مادران شاغل باردار و دارای فرزند زیر دوسال و پدران تا یک ماهگی نوزاد، تشویق کارکنانی که از زمان ابلاغ قانون( آبان ۱۴۰۰ ازدواج کرده یا صاحب فرزند شده اند) را پیگیری کرده ایم.
از دیگر اقدامات انجام شده می توان به ایجاد مهد کودک همجوار برای فرزند مادران شاغل و پیشنهاد برگزاری مسابقات ورزشی و گلگشت های تفریحی به مناسبت هفته جمعیت اشاره کرد.
ماهیت فعالیت تشکیل کارگروه های تخصصی در مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت چیست؟
اکنون پنج کارگروه تخصصی شامل آموزش، اصلاح و پیگیری اجرای صحیح مقررات، خانواده، ورزش و بهینه سازی مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست ذیل امور زنان و خانواده وزارت نفت شکل گرفته و برگزاری جلسات ماهانه با هدف بهره گیری از خرد جمعی در زمینه تصمیم گیری و انتقال تجربیات در حوزه زنان، خانواده و جوانی جمعیت با حضور همکاران متخصص و توانمند از شرکت های تابعه برگزار می شود.
چه توصیه ای به بانوان برای پیشرفت و ارتقا در نقش و جایگاه شغلی شان دارید؟
بانوان باید از امکانات و ظرفیت های موجود استفاده کنند. مطالبه گری منطقی داشته و به توانایی های خود ایمان داشته باشند. اگر یک خانم بخواهد به جایی برسد، به طور قطع این مهم شدنی خواهد بود.