
گفت و گوی «مشعل» با مشاور امور زنان و خانواده وزیر نفت
مطالبه گری منطقی و ایمـــان به توانایی
سمیه راهپیما نقش زنان درجامعه بویژه فعالیت و اشتغال آنها در بخش های مختلف را نمی توان نادیده گرفت. این بخش از جامعه به آن دلیل که تشکیل دهنده نیمی از جمعیت کشور هستند، می توانند در پیشبرد اهداف، بسیار تاثیر گذار ظاهر شوند. توجه به ظرفیت ها وتوانمندی های این بخش از جمعیت کشورموجب شده آنها نیز در بروز و ظهور توانمندی های خود در عرصه های مختلف، فعال عمل کنند. در صنعت نفت نیز با توجه به قابلیتی که در زنان وجود دارد، بخشی از مسؤولیت ها به آنها واگذارشده تا پیش برنده اهدافی باشند که بی تردید توان انجامش را دارند. مریم مقدسی از جمله بانوان فعال در صنعت نفت است که بتازگی از سوی وزیر نفت به عنوان مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت منصوب شده است. انتصاب وی به این سمت، بهانه ای شد تا درباره برنامه ها و ایده هایش در حوزه زنان با او به گفت وگو بنشینیم.
در ابتدا لطفا کمی از خودتان و سوابق کاری تان برای خوانندگان بگویید.
درسال۱۳۷۹ از دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشی در رشته مددکاری اجتماعی فارغ التحصیل شدم. پس از آن به مدت چهار سال در سازمان بهزیستی به کار اشتغال داشتم و درسال 1383 جذب نخبگان صنعت نفت شدم و در حوزه مددکاری اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارشناس، فعالیتم ادامه یافت. همزمان با کار، مقطع کارشناسی ارشد در رشته روانسنجی را به پایان رساندم و در اسفند 1400 به عنوان رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت منصوب شدم؛ البته قبل از اینکه وارد حیطه مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت شوم، به مدت هشت سال، عضو کارگروه خانواده شرکت ملی نفت ایران بودم. در دو سال اخیر نیز در کارگروه آموزش شرکت ملی نفت ایران فعالیت داشتم و از شهریورماه امسال هم به عنوان مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده منصوب شدم.
به نظر شما فلسفه وجودی مشاور امور زنان و خانواده در صنعت نفت چیست؟
زنان به عنوان نیمی از جمعیت تشکیل دهنده جامعه، در ابعاد مختلف دارای توانمندی هایی هستند و می توانند در جهات مختلف، نقش آفرین و تاثیر گذار باشند؛ فلسفه وجودی مشاور امور زنان و خانواده در وزارت نفت نیز با تاسی از این نگرش معنا پیدا کرده و شکل گرفته است. ایجاد شبکه سراسری مشاوران امور زنان و خانواده با ۱۷۰مشاور و تعامل با آنان برای سیاستگذاری، تصمیم گیری و برنامه ریزی در حوزه زنان و خانواده، همچنین بررسی چالش های این حوزه و ارائه راه حل با توجه به همین رویکرد شکل گرفته و در دولت سیزدهم نیز به این مهم توجه ویژه شده است.
به عنوان یک زن، بفرمایید دیدگاه تان به کار و فعالیت زنان در جامعه چیست؟
خانم ها، توانایی های منحصر به فردی دارند و می توانند در کنار کارشان به زندگی و فرزندان خود نیز رسیدگی کنند. در خصوص خانم هایی که تحصیلات عالیه دارند، اگر در جایگاهی متناسب با تحصیلات خود مشغول به کار شوند، حضور در جامعه زمینه ارتقای سلامت روح و روان آنها را فراهم می کند و می توانند در مسیر رشد و بالندگی جامعه گام بردارند.
این حضور در صنعت نفت نیز افزون بر نقش آفرینی در بخش های مختلف آن می تواند به پیشبرد اهداف این صنعت و ارتقای آن کمک بسزایی کند
باتوجه به این که بتازگی به سمت مشاور وزیر منصوب شده اید، اولین طرح و برنامه ای که مطمئنا پیش تر هم به آن فکر کرده اید، در این حوزه چیست؟
شناسایی بانوان توانمند، تشکیل شبکه زنان توانمند و متخصص، همچنین تلاش در مسیر رشد و ارتقای آنها با هدف قرارگیری در جایگاه سازمانی این بخش از کارکنان صنعت نفت، از مواردی بوده که حتی پیش از انتصاب در سمت کنونی، پی گیر آن بودم. انجام اقدام هایی مرتبط با خانواده کارکنان و تلاش برای تعامل آنها با یکدیگر، موضوع دیگری است که همواره بر آن تمرکز داشته ام.
لطفا بفرمایید چه برنامه هایی در مسیر پیشبرد هرچه بهتر اهداف خود به عنوان مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت، در دستورکار دارید؟
افزون برفعالیت هایی که پیش تر در این حوزه انجام شده است، با توجه به فضای کاربانوان، برنامه ها و پیرو آن اقدام های متعدد دیگری در این حوزه وجود دارد که باید به آنها پرداخته شود. ایجاد بانک اطلاعاتی زنان شاغل و خانواده های کارکنان در قالب اطلس زنان و خانواده های نفت، تشکیل کارگروه های پژوهش، فرهنگی و سلامت و ادامه فعالیت سایر کارگروه های امور زنان وخانواده وزارت نفت با رویکرد جدید، مواردی هستند که تا پایان امسال، پی گیرآنها خواهیم بود. شناسایی زنان متخصص صنعت نفت، ایجاد شبکه زنان متخصص و برگزاری نشست های تخصصی با هدف بهره مندی از تجربیات این دسته از بانوان و تلاش برای ارتقای جایگاه زنان شاغل در صنعت نفت نیز در دستور کار قرار دارد. ایجاد بانک اطلاعاتی زنان توانمند صنعت نفت نیز با هدف ارتقای جایگاه، موضوع مهمی در حوزه زنان است که به آن توجه ویژه ای شده است. تهیه تقویم آموزشی وبرنامه ریزی برای اجرای دوره های بهبود مدیریت ویژه زنان شاغل در تعامل با مرکز توسعه مدیریت نیز از مواردی است که به آن اقدام شده است. پیگیری دوره های تدوین شده ویژه مشاوران امور زنان و خانواده به منظور تقویت بینش اجتماعی مشاوران در خصوص مسائل اجتماعی زنان و خانواده آنها، آشنایی با اسناد و قوانین بالادستی موجود، همچنین آشنایی با نحوه برنامه ریزی و پیشبرد اهداف و سیاست های سازمانی و مهارت های سازمانی، دیگر مواردی هستند که بر آنها تمرکز خواهد شد.
در بلند مدت چه برنامه هایی را برای پیشبرد اهدافتان درحوزه زنان در نظر دارید؟
در حوزه های مختلف صنعت نفت، برنامه های بلند مدتی تعریف، تدوین و براساس آن گام هایی برداشته می شود. در حوزه بانوان صنعت نفت نیز این رویه وجود دارد و برای ارتقای آنها در بخش های مختلف، برنامه های بلند مدتی تدوین شده است.
نیازسنجی احصا و بازنگری دوره های آموزشی ویژه توان افزایی زنان شاغل را در دستور کار داریم. استفاده از خروجی کارگروه ها درخصوص برنامه ریزی برای خانم ها و خانواده ها با همکاری کارگروه خانواده، مقررات، ورزش و فرهنگی ، برنامه ریزی در مسیر فرهنگ سازی مصرف سوخت و انرژی که از ماموریت های مهم وزیر نفت به امور زنان و خانواده است و این کار با همکاری کارگروه انرژی پیگیری می شود. همچنین برنامه ریزی به منظور فرهنگ سازی مصرف بهینه انرژی که این مهم نیز از جمله ماموریت های محول شده از سوی وزیر نفت به امور زنان و خانواده وزارت نفت است. تولید محتوا برای برگزاری دوره های آموزشی یا برنامه های فرهنگی مرتبط نیز در دستور کار قرار دارد. مطالعات و پژوهش های بنیادی و کاربردی در حوزه زنان خانواده و جمعیت نیز از دیگر برنامه های بلندمدتی است که آن را شروع کرده ایم.