
شما، عنوان جوان ترین رئیس واحدهای فنی و ستادی در خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان را در کارنامه کاری خود دارید. یک جوان دهه شصتی که در حال حاضر مسؤولیت یکی از خطیرترین واحدهای منطقه را دارد، چطور به این مرحله رسیده است؟
همکاران من در واحد تعمیرات خط، همگی به دلیل سابقه و تجربه کاری بالا، این موقعیت را دارند که نه تنها مسؤولیت واحد؛ بلکه حتی در مسؤولیت های بالاتر ایفای نقش کنند. آنچه امروز به عهده من گذاشته شده، ایجاد شرایط و موقعیت برای کار و فعالیت بیشتر است و آنچه پذیرش مسؤولیت ها را متفاوت می سازد، به نوع نگاه و چگونگی مواجه شدن با انواع مشکلات و چالش ها بستگی دارد.
کمبود نیروی انسانی، دست و پنجه نرم کردن با انواع چالش های حیطه کاری، روبه رو شدن با محدودیت های نظارتی و پاسخگویی به نهادهای نظارتی،همچنین پذیرفتن مسؤولیت جان نیروی انسانی و مدیریت آنها با انواع سلیقه ها و رفتارهای شخصیتی و از همه مهم تر شرایط بد اقتصادی، دست به دست هم داده تا پذیرش مسؤولیت را برای برخی کارکنان کمی دشوار کند.
شاید امثال من وظیفه اصلی و کاریمان، هماهنگ شدن با مواردی باشد که گفتم، بنابراین ضمن قبول این مسؤولیت، سعی داریم برآیندی بهینه از خودمان در سازمان ارائه کنیم.
در اهمیت نقش و وظیفه شما همین بس که حفظ و ایمن سازی راهبردی ترین خطوط لوله کشور یعنی مارون- اصفهان که دومین خط لوله سخت گذر دنیا بعد از آلاسکاست، تحت مدیریت شماست. این وظیفه خطیر را چطور انجام می دهید؟
من تجربه کار در منطقه خوزستان و مشارکت در عملیات متعدد مناطق دیگر را دارم و با توجه به تفاوت شرایط و گستردگی خط لوله اصفهان به لحاظ وسعت با دیگر مناطق، به نظرم تنها روشی که می توان این حجم از کار را کنترل کرد، برنامه ریزی های کوتاه مدت، بلندمدت و منظم در تمام زمینه های کاری است.
کار ما شامل سه بخش اصلی، عملیاتی، ستادی و کارگاهی است که قسمت عملیاتی آن شامل 4 بخش عملیات خاکی، پایش خطوط، تعمیرات پیشگیرانه و تعمیرات حاصل از حادثه یا فرسودگی است. فعالیت های ستادی ما شامل پاسخگویی به استعلامات حریم و تلاقی های خطوط، رفع تعارض به حریم خط، به روزرسانی اطلاعات واحد و موجودی کالاها و اقلام مورد نیاز است. بخش کارگاهی شامل، به روزرسانی تمامی تجهیزات و ابزار، همچنین به روزرسانی و ساخت اتصالات در مواقع بحران است که با برنامه ریزی می توانیم در مواقع بحران، بدون هدر رفت وقت و با پیش بینی های انجام شده در مسیر رفع مشکل گام برداریم.
در صورت برنامه ریزی های منظم و پیوسته برای تمام این موارد می توان طی یک سال به حداقل 80 درصد اهداف واحد دست یافت. وقتی مسؤولیت خط لوله ای استراتژیک مانند اصفهان را به عهده داری، باید همواره این موضوع ملکه ذهنت باشد که هیچگاه و در هیچ زمینه ای حق غافلگیر شدن نداری. چه در تعداد نفرات و برنامه ریزی برای حضور آنان در مواقع بحرانی و چه در نحوه اجرای کار.
در واقع، موارد کاری پیش بینی شده قرار است حداقل یک سال کاری شما را پشتیبانی کند. پس باید از الان مواد و اقلام آن آماده شود؛ چون ممکن است سیستم، هر لحظه تصمیم به اجرای آن بگیرد. بنابراین باید هر لحظه، آمادگی اجرای عملیات پیش بینی شده و نشده وجود داشته باشد.
منطقه اصفهان از نظر انجام عملیات متعدد و سنگین در زمینه ایمن سازی خطوط لوله انتقال مواد نفتی زبانزد است که خوشبختانه در کوتاه ترین زمان انجام شده است. در این باره توضیح دهید؟
کاملا درست است. خوشبختانه منطقه اصفهان، اقدام های چشمگیری انجام داده که حاصل برنامه ریزی و حمایت مدیر و معاونان منطقه و تلاش یکایک کارکنان در حوزه تعمیرات خط، خوردگی، نقلیه، ایمنی، بهره برداری مراکز، برنامه ریزی تعمیرات و واحدهای ستادی و پشتیبانی است.
همچنین درباره واحد تعمیرات خط باید بگویم که به منظور انجام عملیات از قبل برنامه ریزی شده مانند قطع و وصل و تعویض منیفولد مراکز یا اجرای خط جدید بین مراکز یا عملیات حادثه ای مانند نشتی، ترکیدگی، انشعاب های غیرمجاز، نشست مشترک درون واحدی با حضور نفرات ارشد واحد، مسؤولان تعمیرات و نگهداری خطوط لوله و نفرات درگیر در آن عملیات برگزار می شود تا همه جوانب کار اعم از نحوه اجرای کار، چیدمان تجهیزات و نفرات، تایم کاری، متریال مورد نیاز، نحوه ایمن سازی خط، روش تخلیه خط، خاکبرداری و... بررسی و سنجیده شود. در نهایت نیز بهترین خروجی و تصمیم درون واحدی که برگرفته از نظرات نفرات حاضر در نشست است، ملاک عمل قرار گیرد تا بتوانیم با تشریک مساعی، بهترین نتیجه ممکن را برای واحد رقم بزنیم.
چه احساس و تجربه ای در عملیات تعویض 4 کیلومتر از خط لوله مارون که در پی حادثه شکستگی خط لوله انتقال نفت خام در منطقه سرخون باید انجام می شد، داشتید؟
نقطه اوج تجربیاتم در این 15 سال را در پروژه تعویض چهار کیلومتر ازخط لوله 30 اینچ مارون ـ اصفهان در تنگ گندمکار سرخون استان چهارمحال و بختیاری می دانم. اتفاقی که نه تنها نخستین تجربه اجرای یک پروژه بود، بلکه وجود حساسیت های اجتماعی، محیط زیستی و منابع طبیعی یک استان متوجه و متمرکز بر آن بود.
فشارهایی که در آن مقطع از سوی استانداری چهارمحال به شرکت خطوط لوله و مخابرات وارد می شد، همچنین اجرای پروژه در محدوده ای با تنوع عوارض طبیعی زمین شامل رودخانه های فصلی، دائمی، مسیر سنگلاخی، شیب های تند و ریزشی بودن مسیر، ما را با پروژه ای روبه رو کرده بود که شاید در کمیت تنها عدد4 را یدک می کشید؛ اما در واقع مشکلات یک پروژه 200 کیلومتری را داشت. همچنین محدودیت نفرات، ماشین آلات و اینکه باید با امکانات محدود شرکتی انجام می شد و دامنه زمانی کوتاه که این پروژه باید در 4 ماه (با توجه به شروع فصل سرما در استان چهارمحال و بختیاری) به اتمام می رسید، همه اینها کار را حساس کرده بود.
اما در نهایت خدا را شاکرم که در آن مقطع زمانی و با همکاری و دلسوزی تمامی کارکنان فنی، عملیاتی و ستادی منطقه اصفهان، این پروژه فراتر از حد انتظار و تصور افراد درگیر با آن انجام شد و این درس را به من داد که کارهای ناشدنی و غیرممکن را هم می توان انجام داد، آن هم با از خود گذشتگی، تمرکز و مسؤولیت پذیری در مسیر اعتلای کشور و ایستادن بر قله های پیشرفت و استقلال صنعتی.
شما به عنوان فرمانده عملیات ایمن سازی خطوط لوله که گاهی با نشتی همراه بوده و گاهی با سرقت، گروهی در حدود 50 نفره را مدیریت می کنید. چطور تلاش می کنید این کار را با کمترین استرس و اشتباه انجام دهید؟
همانگونه که اشاره کردم، وقتی می دانید که در شرایط و موقعیت هایی متنوع قرار می گیرید و تعداد کارکنان واحدها با تخصص های متفاوت زیاد است، باید آنقدر از نظر ابزار و روش انجام کار کامل و مطمئن باشی که در هنگام شروع یا اجرای کار دنبال پیدا کردن روش کار مناسب یا متخصص نگردی و سردرگم نشوی و زمان را از دست ندهی، چراکه این سردرگمی و هدررفت زمان، باعث ایجاد استرس و اشتباه در کار می شود. با توجه به تمامی این موارد، عملیات زمانی منتج به نتیجه مطلوب می شود که با دوستی، همدلی و یک هدف مشترک میان کارکنان همراه باشد.
یکی از خصوصیات بارز شما، حضورتان در تمامی عملیات مراکز انتقال نفت مارون- اصفهان است. در این خصوص توضیح بدهید.
من از سال 1384 در صنعت نفت مشغول کار هستم. در تمامی این سال ها یک تجربه بزرگ به دست آورده ام؛ اینکه زمانی فردی در کسوت رئیس، مدیر یا مسؤول، می تواند موفق عمل کند که به اصطلاح پای کار باشد. اگر امروز در چهارمین سال حضورم در واحد تعمیرات خط به عنوان رئیس این مجموعه، شاهد انجام تمامی کارهای عملیاتی، پایش ها و عملیات حادثه ای به نحو احسنت و در کوتاه ترین زمان ممکن هستم ، حاصل حضور و پای کار بودن، همدلی، همکاری و حمایت همه کارکنان واحد است.
اعتقاد دارم هر فرد، در شرایط اجتماعی و کاری هرگونه که رفتار می کند، در زندگی خصوصی اش هم به همان گونه است. یعنی این نیست که شما در محیط کار یک فرد بی نظم و بی حوصله با کارایی پایین باشی؛ اما در زندگی خصوصی متفاوت و یا برعکس.
من هم دقیقا همانگونه که دوستان و همکاران در محیط کار می بینند و می شناسند، در رابطه با همسر و فرزندم رفتار می کنم. ایجاد تنش در کار ما همیشگی است. این هنر ماست که آن را به محیط خانه و خانواده انتقال ندهیم.
تلاش می کنم فرد متعادلی باشم و با نوسانات کاری و اخلاقی افراد پایین دست و بالادست، دچار نوسان و بی ثباتی نشوم و روحیه ام را از دست ندهم؛ البته در برخی مواقع این مسأله اجتناب ناپذیر است؛ اما در محیط خانواده همیشه یکسان رفتار می کنم.
اوقات فراغت خود را در چه زمینه ای سپری می کنید. اهل ورزش هستید یا تفریح؟
قبلا اهل ورزش فوتسال بودم که با تیم های مناطق خوزستان و اصفهان 6 دوره قهرمانی را تجربه کردم؛ اما در حال حاضر به دلیل مشغله زیاد، تنها اوقات فراغتم، وقت گذراندن برای تفریح پسرم است.
و سخن آخر...
همه ما در شرایط و موقعیت های متفاوتی از زندگی شخصی و اجتماعی هستیم و هیچگاه نباید فراموش کنیم که در چه شرایطی بودیم و اکنون وضع ما به چه صورت است. وقتی می خواهیم حرفی بزنیم یا تصمیمی بگیریم، باید بر اساس شرایط فعلی مان باشد و یادمان نرود که زمانی در کجای زندگی و تاریخ ایستاده بودیم.