بررسی طرح پتروشیمی هنگام با هدف ارزآوری بیشتر برای کشور

ســـــوآپ  او    ره

مشعل   صنعت پتروشیمی در دوره جدید با تحولی متفاوت رو به رو شده است. از یک سو پروژه ها به سمت صنایع پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش سوق داده شده اند و از سوی دیگر تکمیل پروژه های نیمه تمام در دستور کار قرار گرفته اند.

در این میان هلدینگ های پتروشیمی با اهتمام بیشتری برنامه های اجرایی خود را در دستور کار قرار داده و بسیاری از پروژه های آنها در نوبت بهره برداری قرار گرفته اند. طرح آمونیاک واوره پتروشیمی هنگام به عنوان یکی از پروژه های نیمه تمام از دوره های قبل، در دو سال اخیر در مسیر اجرایی شدن قرارگرفته و حالا چند ماه تا بهره برداری و رسیدن به مرحله ارزآوری فاصله دارد؛ طرحی که می تواند در مسیری همچون سوآپ، ارز آوری قابل توجهی برای کشور به ارمغان بیاورد.

هلدینگ خلیج فارس، به عنوان مجموعه ای که بیش از 60 پروژه را در دستور کار دارد، در دو سال گذشته، برنامه ریزی دقیقی برای اجرایی شدن پروژه های در دستور کار خود داشته است و به گفته حسن نشان زاده مقدم، معاون برنامه ریزی و کسب و کار این هلدینگ، برنامه ریزی هدفمندی برای تکمیل طرح های نیمه تمام در دستور کار قرار گرفته است تا با تصمیم گیری به موقع و رایزنی با حوزه های مختلف، همچنین استفاده از ظرفیت شرکت های توانمند داخلی، موانع و مشکلات طرح های در دست اجرا مرتفع شود و طبق مصوبات بازدیدها و زمانبندی تعیین شده، این طرح ها به بهره برداری برسند.

 «هنگام» در نوبت افتتاح

پتروشیمی هنگام واقع درمنطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی برای ظرفیت 726 هزار تن آمونیاک و ظرفیت تولید یک میلیون و 155 هزار تن اوره در سال برنامه ریزی شده است. قرارداد این پروژه از سال 1387 منعقد شد و قرار بود تجهیزات و لیسانس این پروژه توسط شرکت های دانمارکی و ایتالیایی تامین شود، اما با فشارهای سیاسی و تحریم ها، این قراردادها فسخ و پروژه متوقف ماند. درسال 1395 هلدینگ خلیج فارس بخش زیادی از سهام این پروژه و در ادامه پتروشیمی نوری نیزبه عنوان یکی از شرکت های تولیدی اصلی صنعت پتروشیمی، سهام این طرح را خریداری کردند. به این ترتیب پروژه جان تازه گرفت؛ به طوری که در زمره طرح های پتروشیمی است که برای افتتاح آن در سال جاری برنامه ریزی شده است.

مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش از این اعلام کرده بود: فاز یک پتروشیمی هنگام (واحد آمونیاک) به همراه 9 پتروشیمی دیگرامسال در نوبت افتتاح قرار دارند.عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس هم چندی قبل و درنمایشگاه هفدهم ایران پلاست از برنامه این مجموعه برای افتتاح این پتروشیمی درسال جاری خبر داد.

پیش تر هم، حسن نشان زاده، معاون برنامه ریزی و توسعه کسب وکار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به برنامه این مجموعه برای حل مشکلات پروژه های نیمه تمام، تاکید کرده بود که با ارائه پیشنهادهایی لازم است هرچه زودتر پیش راه اندازی و راه اندازی خط لوله و تأسیسات مشعل، مخازن ذخیره سازی آمونیاک، خط لوله صادرات آمونیاک و آماده سازی پایانه پتروشیمی برای تسریع در فرآیند راه اندازی واحد تولید آمونیاک پتروشیمی هنگام آماده شوند.

 

سود بیشتر با تولید سریع تر

مدیرعامل پتروشیمی هنگام درباره آخرین مراحل اجرایی پروژه پتروشیمی هنگام، گفت: واحد آمونیاک این پتروشیمی در آبان امسال وارد مدار تولید می شود، اما واحد اوره باتوجه به مسائلی مرتبط با تأمین راکتور احتمالا در ابتدای سال آینده آماده بهره برداری خواهد بود.

غلامرضا جمشیدی ادامه داد:چنانچه موفق شویم واحد اوره زودتر از موعد تحویل داده می شود؛ در غیر این صورت در ابتدای سال آینده آماده خواهد شد.

جمشیدی به دو مزیت صادراتی پتروشیمی هنگام یعنی نزدیکی به آب های آزاد و امکان صادرات و دسترسی به اسکله صادراتی اشاره کرد وگفت: پتروشیمی های دیگر تولیدکننده اوره و آمونیاک به دلیل بعد مسافت برای صادرات محدودیت دارند و ما می توانیم به جهت کمی فاصله، این خلأ را برای آنها پرکرده و با سوآپ محصولات پتروشیمی امکان صادرات با هزینه کمتر را برای آنها فراهم کنیم.

مدیرعامل پتروشیمی هنگام با اشاره به سابقه اجرای این پروژه از ۱۲سال قبل که به دلایل مختلفی متوقف مانده بود، تصریح کرد: در دولت سیزدهم و اهتمام جدی برای راه اندازی پروژه های نیمه تمام وجود داشت و شاهد حمایت و سرعت در اجرای این پروژه بودیم و خوشبختانه این پروژه به زودی به جایگاه واقعی خود و قله موردنظر خواهد رسید.وی با بیان اینکه صنعت اوره امروز تا ۹۰ درصد کاتالیست های موردنیاز خود را از داخل کشور تأمین می کند، افزود: پتروشیمی هنگام نیز بیش از ۹۰ درصد از کاتالیست موردنیاز را از داخل کشور تأمین خواهد کرد و افزون برآن، با ارتباطی که بین ما و دانش بنیان ها برقرار شده، حدود ۵۰۰ قطعه ای که قبلاً برای واحدهای اوره و آمونیاک ازخارج کشور وارد می شد، بومی سازی می شود.

جمشیدی اظهار امیدواری کرد که حمایت های صورت گرفته برای اجرای پتروشیمی هنگام ادامه یابد، زیرا این پروژه تأثیر زیادی بر اشتغال و اقتصاد منطقه و استان و کشورخواهد داشت و عملکرد آن به نفع دیگراوره سازهای کشورخواهد بود.

وی در پاسخ به خبرنگار «مشعل» درباره روند رفع موانع برای تامین راکتور مورد نیاز واحد اوره گفت: این پروژه را به صورت EPCF به پیمانکار واگذار کرده بودیم و تهیه متریال پروژه هم به عهده پیمانکار بوده است.

 مدیرعامل پترشیمی هنگام با بیان اینکه با هماهنگی و همراهی هلدینگ خلیج فارس تلاش می شود تا این سفارش گذاری زودتر اجرایی شود اما به شکل همزمان و درکنار این سفارش گذاری به دنبال راه ها و کانال های دیگری برای تامین راکتور هستیم، افزود: از طریق شرکت های داخل مثل ماشین سازی اراک و شرکت های خارجی دیگر مذاکره را شروع کرده ایم. با توجه به درآمد نهایی که از محل فروش اوره داریم هر اندازه بتوانیم زمان تحویل راکتور را کوتاه کنیم، نتیجه و درآمد بیشتری حاصل خواهد شد.

جمشیدی با تاکید بر اینکه برنامه زمانبندی واحد اوره شهریور 1403 است، افزود: هرچقدر این واحد را زودتر تمام کنیم برای ما ارزش جایگزین دارد و محصول اوره تولیدی ارز قابل توجهی را برای شرکت و صنع پتروشیمی و کشور به همراه دارد.

 دسترسی به آب و اسکله،ویژگی منحصر به فرد «هنگام»

وی با اشاره به تجربه و سابقه خود به عنوان رئیس کارگروه اوره کشور گفت: پتروشیمی هنگام علاوه بر تامین منابع مورد نیاز اوره و آمونیاک، یک ویژگی منحصر به فرد به جهت موقعیت جغرافیایی هم دارد و آن دسترسی به آب و اسکله صادراتی است. یکی از موضوع های مهم در حمل محصولات در داخل کشور و برای صادرات دسترسی به اسکله و کشتی، هزینه انبارداری و باربری است.

 هرچقدر مجتمع به آب نزدیک باشد، مزیت بیشتری برای شرکت مورد نظر دارد چرا که هزینه انبارداری و بار نمی دهند و در روند بارگیری هم این هزینه ها اهمیت زیادی دارد.

جمشیدی با بیان اینکه در اسکله پتروشیمی هنگام شرایط خوبی برای صادرات محصولات داریم و حتی کشتی های پانامکس 60 هزار تنی هم امکان بارگیری دارند، افزود: با توجه به اینکه تمام شرکت های اوره ساز کشور سالانه تعهدی به جهاد کشاورزی دارند و باید بخشی یا تمام اوره خود را به جهاد کشاورزی بدهند، این شرکت ها می توانند میزان مورد نیاز تعهد را از طریق سوآپ با پتروشیمی هنگام تامین کنند و دیگر نیاز به حمل و بارگیری و اسکله و انبارداری در بنادر نداشته باشند. در این روند تمام موارد مربوط به سهام داری و سود و نحوه فروش را هم رعایت می کنیم.

وی با تاکید بر اینکه پیش از این در شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم چنین روالی را برای تولید کنندگان اوره و آمونیاک داشتیم، گفت: گاهی این اتفاق بین شرکت های اوره ساز مثل شیراز، کرمانشاه، لرگان و یا پردیس پیش می آید، اما باید تقویت شود و بتوانیم از ظرفیت دو پتروشیمی هنگام و پردیس که به آب و اسکله های اختصاصی دسترسی دارند، استفاده کنیم.