فعالیت های مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تشریح شد

گام های استوار برای  تامین  پــایدار  گــــــاز

 مشعل   زمستان سال 1401 را شاید بتوان از سخت ترین آزمون های کارکنان صنعت گاز برشمرد، زمستانی که یادآور سال 86 بود با این حال مدیریت و تلاش شبانه روزی مجموعه شرکت ملی گاز ایران در بخش های مختلف شرایطی را فراهم کرد که تجربه تلخ آن سال رقم نخورد.

تازه ترین آمارها نشان می دهد با وجود محدودیت های مقطعی گازرسانی که در زمستان سال گذشته ثبت شد، بخش های صنایع و نیروگاهی، گاز بیشتری نسبت به سال پیش از آن (1400) دریافت کرده اند؛ موضوعی که کمتر به آن پرداخته شد.

برپایه گزارش ها، بخش صنایع به ویژه فولادهای احیا، سال 1400 حدود 35 میلیارد مترمکعب گاز دریافت کرده بودند که این میزان سال گذشته با افزایش 13 میلیارد مترمکعبی به 48 میلیارد مترمکعب رسید. در حوزه کارخانه های سیمان نیز این میزان افزایش یافت.

سعید عقلی، سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در نشست خبری که هشتم مهرماه امسال برگزار شد، گزارشی از فعالیت های این مدیریت در بخش های مختلف ارائه کرد که در ادامه می آید. هم اکنون بیش از 70 درصد سبد انرژی کشور از طریق گاز تامین می شود. پیش از این، گاز تنها به عنوان سوختی برای تامین انرژی درفصول سرد سال بود؛ در حالی که درفصول گرم سال نیز جایگاه ویژه ای برای آن تعریف شده است.

تولید93 درصد برق کشوربا گاز

سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: در فصل گرم امسال معادل فصل سرد فعالیت داشته ایم و 93 درصد سوخت تولید برق کشور از گازتامین شد و این مهم به این دلیل که همزمان با تامین گاز، عملیات تعمیرات اساسی و اضطراری پالایشگاه ها، تاسیسات تقویت فشار گاز، خطوط انتقال گاز و... نیز در جریان است، فعالیت ویژه ای را می طلبد. هم اکنون همکارانم در بخش های مختلف در حال به پایان رساندن تعمیرات اساسی هستند و پالایشگاه ها با ظرفیت کامل وارد مدار شده اند.  وی با بیان اینکه تامین گاز در مناطق مختلف حتی نقطه صفر مرزی در جریان است، اعلام کرد: درسال های آینده زیرساخت های گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان تکمیل می شود. به گفته این مقام مسئول، مدیریت، بهره برداری و نگهداری از 39 هزار کیلومترخطوط انتقال گاز، 430 هزارکیلومتر شبکه توزیع و پالایش 850 میلیون مترمکعب در روز، یک عملیات ویژه است تا بتوان گاز مورد نیاز همه بخش ها را در فصول مختلف تامین کرد. عقلی تاکید کرد: تامین گاز بخش خانگی خط قرمز شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید و در فصل سرد حتی در روستاهای دورافتاده این سوخت تامین می شود تا مردم از خدمت صادقانه ای که شرکت گاز فراهم کرده بهره مند شوند.

افزایش 16 درصدی گازرسانی به نیروگاه ها

وی با ارائه گزارشی از تامین گاز مورد نیاز بخش نیروگاهی در 6 ماه امسال گفت: 6 ماه امسال با همکاری و تدابیر ویژه ای که وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران و شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اندیشیدند، شاهد افزایش 16 درصدی گازرسانی به نیروگاه ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بودیم.

سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه 88 روز بیشتر از برنامه مصوب، گاز به این بخش تحویل شد، ادامه داد: این برنامه کمک کرد ذخایر راهبردی ما در حوزه سوخت های مایع به سطح مناسب رسیده و دوبرابر سال گذشته شود. این موضوع اطمینان و امید خوبی برای زمستان پیش رو فراهم کرده که بتوانیم سوخت مورد نیاز بخش های مختلف اقصی نقاط کشور را تامین کنیم. دوبرابر کردن ذخایر راهبردی نفت و گاز کمک می کند که سوخت نیروگاه ها را از طریق سوخت مایع تامین کنیم.

افزایش 2برابری ذخیره سازی گاز

وی یادآورشد: در مخازن شوریجه و سراجه دوبرابر سال گذشته گاز ذخیره کرده ایم. در فصل گرم سال روزانه 17 میلیون مترمکعب گاز به این مخازن تزریق شده است. این میزان نسبت به سال گذشته اطمینان خاطر بیشتری به وجود می آورد و در پایداری شبکه گاز کشور تاثیرگذار خواهد بود.

به گفته عقلی، ایران سومین تولیدکننده گاز جهان است و روزانه 850 میلیون مترمکعب گاز تولید می کند. این میزان معادل 6 میلیون بشکه نفت است و از این رقم به راحتی نباید گذشت. باید بهره وری را افزایش دهیم. بهره وری؛ بهینه سازی و صرفه جویی نیست بلکه به معنای استفاده بهتر از سوخت تولیدی است.

سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران یادآورشد: بخش تجاری روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز و بخش کشاورزی نیز در اوج مصرف روزانه 52 میلیون مترمکعب گاز تحویل می گیرد که افزایش بهره وری در این بخش به ایجاد امنیت غذایی ویژه و مهار تورم کمک می کند.

واردات 7.5 میلیون مترمکعب گاز

عقلی اظهار کرد: هم اکنون واردات گاز از ترکمنستان در جریان است. در مقطعی تا 10 میلیون مترمکعب گاز وارد کردیم و تست عملیاتی آن تیرماه انجام شد؛ هم اکنون نیز حدود 7.5 میلیون مترمکعب گاز وارد می کنیم.  به گفته وی، مقدار سوآپ گاز نیزبستگی به جمهوری آذربایجان دارد و براساس قرارداد درجریان است.صادرات گازبه ترکیه و عراق، همچنین تعهدات سوآپ گاز به ارمنستان و نخجوان نیز براساس قرارداد انجام می شود.

ناگفته های زمستان 1401

سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: سال گذشته شرایط خاصی پیش آمد و از شمال تا جنوب کشور درگیر سامانه سرد شد. به عنوان مثال در استان فارس دمای منهای 12 درجه را تجربه کردیم و در شمال و شمال غرب کشور نیز دمای منهای 20 درجه ثبت شد. زمستان سال گذشته با سرمای فراگیر و بلندمدت مواجه شدیم. پارسال، آزمون بسیار بزرگی برای همکارانم درشرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت رقم خورد و تجارب بسیارخوبی در پی داشت. وی تاکید کرد: سال گذشته در بخش خانگی حدود 6 درصد افزایش مصرف پیش بینی شده بود با این حال با اصلاح الگوی مصرف در آذرماه شاهد کاهش یک درصد پیش بینی مصرف گاز بودیم. این کاهش مصرف در بهمن ماه نیز تداوم داشت. عقلی یادآورشد: افزون بر ذخیره سازی در دو مخزن شوریجه و سراجه، بسته های سرمایه گذاری برای ذخیره سازی رو زمینی نیز در نظر گرفته شده است.

تدوین برنامه ویژه در صنعت گاز

عقلی گفت: سال گذشته تجربیات خوبی در مدیریت دیسپچینگ کسب شد. امسال نیز با برنامه بسیار مناسبی که با همکاری وزیرنفت و مدیرعامل شرکت ملی گازایران تدوین شد، توانستیم تعمیرات اساسی را به گونه ای برنامه ریزی کنیم که ذخایر گازوییل و گاز ومخازن ذخیره سازی افزایش یابند. رکوردهای جدیدی در این حوزه ثبت و این برنامه برای نخستین بار در صنعت گاز اجرایی شد.  سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گازایران درباره بخشی از فعالیت های برای تامین پایدار گاز شرق کشور گفت: تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان و خط لوله انتقال گاز محمدیه - پارچین از جمله برنامه های تکمیل رینگ شرقی کشور است که پایداری شبکه گاز این مناطق را افزایش می دهد. وی تاکید کرد: در فصل گرم سال جاری روزانه 320 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل شد و امسال نیز درصورت ایجاد محدودیت مقطعی در فصل سرد سال، روزانه 90 میلیون مترمکعب با گاز و مابقی با سوخت مایع تامین می شود. نکته قابل توجه اینکه فراورده های نفتی وسوخت مایع مصرفی نیروگاه ها با نرخ گاز تحویل این بخش می شود.