
رییس پارک فناوری نفت و گاز در آیین قرارداد احیای چاه های بسته و کم بازده مطرح کرد:
نتیجه بخشی حتی برای یک چاه
مشعل وزارت نفت دولت سیزدهم رویکردهای تحول آفرینی را با پیگیری طرح های دانش بنیان در دستور کار قرار داده است. یکی از این پروژه ها که به عنوان بزرگ ترین طرح دانش بنیان صنعت نفت مطرح است، طرح احیای چاه های کم بازده و بسته بوده است. توجه به شرکت های دانش بنیان از موارد مهمی است که در دو سال اخیر در وزارت نفت اهمیت یافته است، به طوری که این وزارتخانه با افزایش تعداد همکاری با دانش بنیان ها از ۱۵۰ به ۵۵۰ شرکت، گامی مهم درمسیر نقش آفرینی این شرکت ها در صنعت نفت برداشته است.پارک نوآوری و فناوری نفت و گازبه عنوان متولی اصلی اجرای طرح احیای چاه های بسته و کم بازده چند روز قبل «رویداد ملی طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی» رابا حضور شرکت های دانش بنیان و نمایندگان شرکت های های نفتی ومسئولان اجرایی درمرکزهمایش های بین المللی صنعت نفت (کوشک) برگزار کرد و طی آن چهارقرارداد به منظوراحیای چاه های بسته و کم بازده امضا شد. گزارش حاضرنیز اشاره دارد به این موضوع و آنچه مدیران و مجریان این بخش به آن پرداخته اند.
ازهنگام شروع طرح احیای چاه های کم بازده و بسته نگاه های مثبت وحمایتی به این طرح زیاد نبود، اما پس از فراخوان این طرح در 1400 و پیگیری های بخش های مختلف دراین مورد، قرارداد چاه های مرحله اول امضا شد.
چندی قبل فراخوان مرحله سوم احیای چاه های بسته و کم بازده منتشرشد که نشان می دهد وزارت نفت فرآیندی دانش بنیان و امیدوار کننده را برای افزایش ظرفیت تولید نفت ازچاه های نفتی شروع کرده است که درآینده نه چندان دور، شاهد نتایج آن خواهد بود.
در آیینی که هفته گذشته با عنوان رویداد ملی احیای چاه های بسته و کم بازده در مرکز همایش های بین المللی وزارت نفت(کوشک) برگزارشد، چهارقرارداد احیای چاه بسته و کم بازده به نتیجه و امضا رسید.با این چهارقرارداد که احیای پنج چاه بسته وکم بازده(سه چاه در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و دوچاه درشرکت نفت مناطق مرکزی) را شامل می شود، تعداد قراردادهای منعقدشده در این زمینه به 12 مورد افزایش یافته است.
تعامل با نخبگان
محمد اسماعیل کفایتی،رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت وگاز درمراسم رویداد ملی احیای چاه های بسته و کم بازده با ارائه گزارشی از روند پیگیری ها و رسیدن به مرحله امضای قرارداد چاه های بسته و کم بازده گفت: دو سال پیش در زمان آغاز طرح احیای چاه های کم بازده بسیاری به دلیل ریسک بالای این طرح آن را ناشدنی می دانستند، اما امروز شاهد آن هستیم که با اعتماد شرکت ملی نفت ایران به پژوهشگران و شرکت های دانش بنیان داخلی این طرح به بزرگ ترین طرح دانش بنیان صنعت نفت ایران تبدیل شده است. وی به موفقیت این طرح اشاره کرد و گفت: در مرحله اول فراخوان ۵۰ شرکت دانش بنیان و در مرحله دوم ۸۰ شرکت ایرانی دیگر شرکت و تعدادی هم پروپوزال ارائه کردند که در حال بررسی است. از نظر ما حتی اگر یک چاه را نیز احیا کنیم، به موفقیت دست یافته ایم و با توجه به برآوردها احتمال احیای چاه ها بسیار زیاد است. البته بزرگ ترین مزیت طرح احیای چاه های کم بازده نفتی، تعامل نخبگان کشور با صنعت نفت است و این مهم بدون حمایت و پیگیری های وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مقدور نیست. کفایتی ادامه داد: تاکنون در قالب طرح احیای چاه های کم بازده، هشت قرارداد امضا و از این تعداد سه قرارداد تنفیذ و چاه ها واگذار شده است، ضمن آنکه ۶ چاه جدید در قالب هشت قرارداد قبلی برای احیا به شرکت های طرف قرارداد واگذار شده است. به تازگی نیز مناقصه ۹ چاه جدید کم بازده دیگر برای واگذاری به شرکت های دانش بنیان برگزار شده چرا که بعضی از چاه ها بیش از یک متقاضی داشته است. رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت وگاز همچنین درپاسخ به خبرنگار «مشعل» درباره روش هایی که شرکت های دانش بنیان برای احیای چاه های بسته و دیربازده پیشنهاد کرده اند،گفت: روش و شیوه شرکت ها از جمله تزریق پلیمربرای چاه هایی است که مسئله اصلی آنها ورود آب است، روش مناسبی است. این مشکل در تعداد زیادی از چاه های تولیدی فراوانی دارد و نتایج این طرح می تواند برای چاه های دیگر مفید باشد.
وی با اعلام اینکه چاه های بسته و کم بازده دیگری از شرکت های تولیدی در حال بررسی است و به زودی چاه های جدید هم اعلام می شوند، گفت: از آنجایی که این چاه ها در مناطق خشکی قرار دارند، برآورد هزینه ای شرکت ها برای هر چاه 700 هزار تا یک میلیون دلار است.
در ادامه این رویداد شرکت های دانش بنیان به معرفی روش های احیای چاه ها و معرفی شرکت های خود پرداختند و پس از آن امضای قراردادها انجام شد. آنطور که کفایتی می گوید برای چاه های خشکی که شامل این چاه ها هم می شود، حداقل هزینه ها حدود 1 میلیون دلار برای احیای هر چاه خواهد بود.
معرفی چاه های کم بازده و بسته،همچنین تشریح شرایط سرمایه گذاری برای شرکت های دانش بنیان بخش دیگری رویدادملی احیای چاه های بسته و کم بازده بود که ازسوی شرکت های فلات قاره، مناطق نفت خیزجنوب و اروندان به آن پرداخته شد.
4 قرارداد برای احیای 5 چاه بسته و کم بازده
قرارداد احیای چاه شماره 23 میدان نفتی نفت شهر بین پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و شرکت توسعه و مدیریت پروژه های نفت و گاز پترو ویژن پاسارگاد به مبلغ ۳ دلار و ۹۸ سنت به ازای هر بشکه نفت خام استاندارد اضافی تولیدی به امضا رسید. این قرارداد بین محمد اسماعیل کفایتی، مدیرعامل پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و پرهام زمان پور، مدیرعامل شرکت توسعه و مدیریت پروژه های نفت و گاز پترو ویژن پاسارگاد امضا شد.
احیای چاه ۲۸ میدان نفتی دهلران
قرارداد احیای چاه 28 میدان نفتی دهلران بین پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و شرکت ناموران پویش بالادستی به مبلغ ۲ دلار و ۳۲ سنت به ازای هر بشکه استاندارد نفت خام اضافی تولیدی بین محمد اسماعیل کفایتی و حورا احمدی، مدیرعامل شرکت ناموران پویش بالادستی به امضا رسید.
احیای چاه شماره ۱۰ میدان نفتی نفت شهر
قرارداد احیای چاه ضماره 10 میدان نفتی نفت شهر بین پارک فناوری و نواوری نفت و گاز و شرکت خدمات فنی میدان های آسماری به مبلغ ۳ دلار و ۹۸ سنت به ازای هر بشکه نفت خام اضافی تولیدی بین محمد اسماعیل کفایتی و مهدی انوشه پور، مدیرعامل شرکت خدمات فنی میدان های آسماری به امضا رسید.
احیای چاه های شماره ۷۲ و ۱۱۵ میدان نفتی رگ سفید ۱
قرارداد احیای چاه های ۷۲ و ۱۱۵ میدان نفتی رگ سفید ۱ بین پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و شرکت کاوش و تولید مهر انرژی به مبلغ یک دلار و ۲۸ سنت و یک دلار و ۲۰ سنت به ازای هر بشکه نفت خام استاندارد اضافی تولیدی به امضا رسید. این قرارداد بین محمد اسماعیل کفایتی و کامران فتاحی گاکیه، مدیرعامل شرکت کاوش و تولید مهر انرژی منعقد شد.