رئیس جمهوری در آیین بهره برداری از واحد تصفیه گازوییل پتروپالایشگاه اصفهان:
کیفی سازی تولید در صنعت نفت از اهداف محوری دولت سیزدهم است
واحد تصفیه گازوییل پتروپالایش اصفهان با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و جواد اوجی، وزیر نفت به بهره برداری رسمی رسید.
درآیینی که جمعه(7مهرماه) به همین مناسبت در پالایشگاه اصفهان برگزار شد، رئیس جمهوری ضمن قدردانی و تشکر صمیمانه از دست درکاران صنعت نفت و شرکت پتروپالایش اصفهان به دلیل اجرای این طرح بزرگ ملی، مدیریت تولید و مصرف در نفت، گاز و پتروشیمی کشور را بسیار مهم و ضروری خواند و گفت: مدیریت این دو بخش سبب تولید محصول با کیفیت، رفع ناترازی و رونق صادرات فرآورده های نفتی خواهد شد که عواید آن بخش های دیگری را تقویت خواهد کرد.
سیدابراهیم رئیسی همچنین با اشاره به اقدام بزرگ پتروپالایشگاه اصفهان در تولید روزانه 16 میلیون لیتر گازوییل پاک، سوخت پاک و کیفی سازی تولید در صنعت نفت را از جمله اهداف محوری دولت و سبب رفع آلایندگی و ارتقای سلامت مردم خواند و گفت: به همان مقداری که اعداد و ارقام در تولید مورد توجه است، باید کیفیت در تولید بنزین، گازوییل و دیگر فرآورده های نفتی و پتروشیمی نیز مورد توجه قرار گیرد. رئیس جمهوری در ادامه با قدردانی از اقدام وزارت نفت در جمع آوری گازهای مشعل پالایشگاه ها، بر ضرورت اصلاح الگوی مصرف درکشور تأکید کرد و اهتمام جدی به فرهنگ سازی در این زمینه را گامی مهم در رفع ناترازی و همچنین رونق صادرات خواند.
وی برنامه محوری و ضمیمه کردن دانایی به توانایی ها، با ارتباط مؤثر صنعت و دانشگاه و استفاده از ظرفیت ۱۵۰ شرکت دانش بنیان را از جمله رموز موفقیت پتروپالایش اصفهان در اجرای این طرح بزرگ ملی برشمرد و گفت: همت بلند دست درکاران این طرح در به سرانجام رساندن آن، آن هم ۱۶ ماه زودتر از موعد مقرر، نویددهنده موفقیت های بزرگ دیگر در آینده است. رئیس جمهوری حجم قابل توجه اشتغال زایی و استفاده از نیروی انسانی کارآمد در این طرح بزرگ ملی را از دیگر ویژگی های مهم آن برشمرد و تصریح کرد: همچنان که اصفهان دیروز در سنگر دفاع مقدس با ۲۴ هزار شهید از عزت و شرف مردم این مرز و بوم دفاع کرد، امروز نیز شما در سنگر تولید روز به روز دشمن را ناامیدتر و زمین گیرتر می کنید.
روند افزایشی رشد اقتصادی درصنعت نفت
وزیر نفت نیز در آیین بهره برداری رسمی از واحد تصفیه گازوییل پتروپالایش اصفهان گفت: پالایشگاه اصفهان با ظرفیت خوراک ۴۰۰ هزار بشکه در روز نفت خام، یکی از بزرگ ترین پالایشگاه های کشور است و روزانه ۱۳ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ و حدود ۲۰ میلیون لیتر گازوییل یورو ۵ در این پالایشگاه تولید می شود. جواد اوجی افزود: طرح احداث واحدهای تصفیه گازوییل، یوتیلیتی و آفسایت پالایشگاه اصفهان با سرمایه گذاری ۸.۶ همت به علاوه ۵۱۱ میلیون یورو در زمینی به مساحت ۴۲۰ هکتار به منظور ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاه به سطح استانداردهای جهانی و رعایت هرچه بیشتر ضوابط محیط زیستی به بهره برداری رسید.
وی گفت: در این طرح حجم گوگرد گازوییل تولیدی از ۱۰ هزار ppm به کمتر از ۱۰ ppm کاهش می یابد که از نظر استانداردها مطابق با مشخصات استاندارد یورو ۵ است و با اجرای آن همه گازوییل تولیدی پالایشگاه اصفهان، یورو ۵ و مطابق استانداردهای روزآمد دنیا در اختیار مردم عزیز ایران قرار خواهد گرفت. وزیر نفت تصریح کرد: در این طرح، روزانه حدود ۳۰۰ تن از گوگرد گازوییل تولیدی حذف و به صورت گرانوله در اختیار شرکت های متقاضی قرار خواهد گرفت و همسو با عملیاتی کردن سیاست های اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالاهای ایرانی، حدود ۹۰ درصد تجهیزات این طرح توسط سازندگان داخلی تهیه و ساخته و از سوی شرکت های نارگان، چگالش و مپنا تأمین شده است.
اوجی تولید روزانه ۱۰۰ هزار بشکه گازوییل (۱۶ میلیون لیتر در روز) مطابق با استاندارد یورو ۵، جلوگیری از انتشار ۳۰۰ تن گوگرد در روز، کاهش حجم گوگرد گازوییل تولیدی پالایشگاه از ۱۰۰ هزار PPM به کمتر از ۱۰ PPM، به کارگیری ۱۲۰۰ نفر در این واحد، همچنین ایجاد سود سالانه ۲۶۳ میلیون دلار و بازگشت هزینه های طرح پس از گذشت چهار سال از اجرا را از مزایای این طرح برشمرد.
اوجی با تأکید بر ادامه روند افزایشی رشد اقتصادی در بخش نفت، به اقدام های پالایشی از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون اشاره کرد و افزود: بخش قابل توجهی از این افزایش تولید و تکمیل طرح های نیمه تمام که به آن اشاره شد، در زمینه ارتقای ظرفیت پالایشی و کیفی سازی فرآورده های نفتی بوده است.
به گفته اوجی، این طرح در سال ۱۳۹۳ آغاز شد و از جمله طرح های نیمه تمام و روی زمین مانده صنعت نفت بود که به همت متخصصان ایرانی در دولت سیزدهم تکمیل شد.
8 طرح پالایشی و پتروپالایشی در حال اجرا
وزیر نفت با اشاره به اقدام های متعدد وزارت نفت از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تاکنون گفت: در چارچوب قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، ۸ طرح پالایش و پتروپالایش میعانات گازی و نفت خام با ظرفیت ۱۴۶۰ هزار بشکه در روز و سرمایه گذاری ۲۸.۶ میلیارد دلار در دست پیگیری و اجراست.
وزیر نفت ادامه داد: از ابتدای استقرار دولت، رشد سرمایه گذاری در نفت و تکمیل طرح های نیمه تمام در بخش های چهارگانه (نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش) این وزارتخانه اولویت اصلی من و همکارانم بوده است؛ ما در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار طرح نیمه تمام را به بهره برداری رساندیم.
در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه کل کشور
سازوکار صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در اکتشاف و توسعه نفت مشخص شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه مقرر کردند صندوق توسعه ملی برای اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید، فروش و صادرات صرفاً از طریق عقد قرارداد خرید خدمت با بخش های خصوصی و غیردولتی ذی صلاح اقدام کند. نمایندگان در نشست علنی سه شنبه، چهارم مهرماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزییات لایحه برنامه هفتم توسعه با بند (ب) ماده ۳ و جزهای آن موافقت کردند. براساس بند (ب) ماده ۳ این لایحه، به دولت اجازه داده می شود به منظور تسویه بدهی های خود و شرکت ملی نفت ایران به صندوق توسعه ملی از طریق وزارت نفت، بدون واگذاری مالکیت و حاکمیت و بدون بنگاه داری نسبت به عقد قرارداد با این صندوق در زمینه اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید، فروش و صادرات نفت و گاز با اولویت میدان های جدید یا مشترک، با رعایت موارد زیر اقدام کند:
* صندوق توسعه ملی مکلف است برای اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید، فروش و صادرات صرفاً از طریق عقد قرارداد خرید خدمت با بخش های خصوصی و غیردولتی ذی صلاح اقدام کند.
*صندوق توسعه ملی با استفاده از سازوکارهای مختلف از جمله منابع داخلی خود و بازار سرمایه نسبت به جذب منابع ارزی و ریالی از سرمایه گذاران مردمی، داخلی و خارجی در اکتشاف، توسعه، استخراج و تولید اقدام می کند.
* ۸۰ درصد درآمد حاصل از فروش محصول بعد از کسر سهم صندوق توسعه ملی و هزینه های مربوط به اکتشاف، توسعه، استخراج، تولید، فروش و صادرات، بابت بازپرداخت بدهی دولت به صندوق توسعه ملی صرف می شود و باقیمانده درآمد به حساب درآمد عمومی دولت نزد خزانه داری کل کشور واریز می شود.
* نظارت وزارت نفت باید به گونه ای انجام شود که تضمین کننده برداشت صیانتی از ذخایر نفت و گاز باشد.
*صندوق توسعه ملی مکلف است پس از تسویه مطالبات خود از دولت، همه اختیارات و وظایف خود در میدان ها و قراردادهای هریک از میدان ها را به وزارت نفت (شرکت ملی نفت ایران) واگذار کند.
*صندوق توسعه ملی مکلف است حداکثر یک سال بعد از تسویه مطالبات خود از دولت، سهم خود از مشارکت موضوع جزء (یک) را به بخش خصوصی و تعاونی واگذار کند.
فرمانده قرارگاه سایبری و تهدیدهای نوین قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا (ص):
نفت و انرژی رکن مهم اقتصاد کشور است
فرمانده قرارگاه سایبری و تهدیدهای نوین قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا(ص) با بیان اینکه با رشد در حوزه اقتصاد می توانیم به پیروزی های بزرگی دست یابیم، گفت: نفت و انرژی رکن مهم در حوزه اقتصاد است و شرکت نفت باید با رشد و پیشرفت در این حوزه ها سبب رفع موانع اقتصادی شود تا سپاسگزار شهدا باشیم. سردار سرلشکر پاسدار مصطفی ایزدی در آیین گرامیداشت هفته دفاع مقدس که با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران؛ عبدالحسین بیات، هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت؛ وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر در امور مهندسی، پژوهش و فناوری و محمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی در محل سالن همایش های بین المللی (کوشک) برگزار شد، گفت: شهدا، ذخایر عالم بقا و بیانگر ظرفیت انقلاب اسلامی هستند.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی حرف جدیدی دارد که این حرف در دفاع مقدس نشان داده شده است، افزود: انقلاب اسلامی، اندیشه های غربی را به چالش کشاند. از این رو کشور عراق با ۵۶ لشکر سازماندهی شده، مورد حمایت شرق و غرب بود.
فرمانده قرارگاه سایبری و تهدیدات نوین قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا(ص) با بیان اینکه امام خمینی(ره) انقلاب اسلامی را مقدمه انقلاب های منطقه برشمرد، افزود: انقلاب اسلامی، افتخار جمهوری اسلامی ایران است و هشت سال دفاع مقدس معارف و ارزش های انقلاب را توسعه داد.
سرلشکر ایزدی گفت: شرکت ملی نفت ایران در 8 سال دفاع مقدس حضوری پررنگ داشته و شهدایی مانند شهید تندگویان را به جمهوری اسلامی تقدیم کرده است.
وی با اشاره به اینکه دشمن دیگر نمی تواند در جبهه نظامی بر ایران غلبه کند، تصریح کرد: هم اکنون دشمن در دو جبهه جنگ نرم و تحریم، در حال لطمه زدن به جمهوری اسلامی ایران است.
افزایش ۵۰ درصدی عرضه نفت روسیه با وجود تحریم ها
روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی اعلام کرد که عرضه نفت روسیه با وجود تحریم ها و طرح سقف قیمتی گروه هفت، اتحادیه اروپا و استرالیا ۵۰ درصد افزایش یافت.به گزارش خبرگزاری رویترز، روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز روز یک شنبه (دوم مهرماه) با استناد به داده های مؤسسه کپلر گزارش داد: عرضه نفت خام روسیه در بهار سال ۲۰۲۳ میلادی با وجود اعمال تحریم کشورهای گروه هفت، به دلیل تنش های مسکو و کی یف، ۵۰ درصد افزایش داشت. اتحادیه اروپا، کشورهای گروه هفت و استرالیا در دسامبر ۲۰۲۲ با هدف تحریم روسیه به دلیل تنش های مسکو و کی یف، سقف قیمت ۶۰ دلاری را برای محموله های نفت روسیه وضع کردند. فایننشال تایمز با استناد به برآوردهای دانشکده اقتصاد کی یف (KSE) در گزارشی اعلام کرد که احتمال می رود درآمدهای نفتی روسیه به دلیل افزایش مداوم قیمت های نفت خام و کاهش تخفیف ها در نفت خود در حال افزایش باشد. بر اساس تجزیه و تحلیل داده های حمل ونقل و بیمه از سوی روزنامه فایننشال تایمز، حدود سه چهارم کل جریان عرضه نفت خام روسیه از طریق دریا در ماه اوت بدون بیمه شرکت های غربی بوده است. روسیه صادرات گازوییل خود از طریق دریا را در ۲۰ روز نخست سپتامبر نسبت به مدت مشابه در ماه اوت نزدیک به ۳۰ درصد کاهش داد و به حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن رساند. انتظار می رفت ممنوعیت موقت صادرات بنزین و گازوئیل روسیه به بیشتر کشورها که هفته گذشته اعلام شد، سبب تشدید محدودیت عرضه شود.
قیمت نفت دوباره اوج گرفت
احتیاط سرمایه گذاران در بازارهای جهانی و ترس از تشدید محدودیت عرضه قیمت های جهانی، نفت خام را دوباره به نمودار افزایشی بازگرداند. به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت نفت در روز دوشنبه افزایش یافت، زیرا سرمایه گذاران پس از اینکه مسکو ممنوعیت موقت صادرات سوخت را صادر کرد و در عین حال نسبت به افزایش بیشتر نرخ بهره که می تواند تقاضا را کاهش دهد، محتاط بود، بر چشم انداز عرضه محدودتر تمرکز کردند. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال پس از سه سنت کاهش در روز جمعه (۳۱ شهریورماه)، (دوشنبه، سوم مهرماه) در ساعت ۴ و ۳۴ دقیقه با ۳۲ سنت یا ۰.۳ درصد افزایش به ۹۳ دلار و ۵۹سنت برای هر بشکه رسید. قیمت نفت شاخص دبلیوتی آی آمریکا برای دومین جلسه معاملاتی با ۲۴ سنت یا ۰.۲ درصد افزایش، ۹۰دلار و ۲۷ سنت برای هر بشکه دادوستد شد. تونی سیکامور، تحلیلگر مؤسسه «آی جی مارکتز» در این باره گفت: قیمت های نفت خام، هفته گذشته را در شرایطی آغاز کرد که بازار همچنان به هضم ممنوعیت موقت روسیه در صادرات گازوییل و بنزین ادامه می دهد و به بازار با محدودیت عرضه می شود؛ این شرایط با تصمیم بانک مرکزی آمریکا برای بالا نگه داشتن نرخ سود در سطوح بالا برای مدت طولانی تری جبران می شود. هر دو شاخص نفتی، پس از اینکه موضع بانک مرکزی ایالات متحده بخش های مالی جهانی را متزلزل و نگرانی ها درباره تقاضای نفت را تشدید کرد، پس از سه هفته افزایش، کاهش یافت.
قیمت ها طی 3 هفته گذشته پس از تصمیم عربستان و روسیه برای تمدید کاهش عرضه داوطلبانه تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی، بیش از ۱۰ درصد افزایش یافته بود.