همکاری های پژوهشگاه صنعت نفت و پتروشیمی بیشتر می شود
سهم دانش فنی بومی در پیشبرد پروژه ها
مشعل پژوهشگاه صنعت نفت، به عنوان بازوی پژوهشی صنعت نفت در سال های تحریم و فشارهای اقتصادی، نقش قابل توجهی در ایجاد و توسعه دانش فنی و بومی سازی و ساخت داخل تجهیزات داشته است. اثرگذاری پژوهشگاه صنعت نفت، بخصوص در صنعت پتروشیمی به دلیل تامین دانش فنی ساخت انواع کاتالیست ها، تجهیزات و واحدهای اجرایی بسیار بیشترهم بوده است. به همین دلیل، پژوهشگاه صنعت نفت و صنعت پتروشیمی در دو سال اخیر فعالیت دولت سیزدهم، همکاری های مستقیم و اثربخشی را شروع کرده اند. پژوهشگاه صنعت نفت در نمایشگاه ایران پلاست هفدهم برای اولین بار حضور داشت و به نتایج خوبی هم دست یافت. منصور بزمی، معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت، بخشی از نتایج این حضور و همکاری با صنعت پتروشیمی طی دو سال اخیر را در گفت وگو با «مشعل» تشریح کرد.
نمایشگاه ایران پلاست که هفدمین دوره آن 26 تا 29 شهریو امسال، درمحل دائمی نمایشگاه های بین المللی برگزار شد، زمان و مکانی مناسب بود برای پژوهشگاه صنعت نفت به منظور شناخت و شناسایی توانمندی های شرکت های ایرانی وخارجی فعال در حوزه پتروشیمی و گسترش همکاری با آنها دراین بخش ازصنعت نفت کشور؛ نکته ای که معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت برآن تاکید داشت.
افزایش تعاملات در جریان ایران پلاست
منصور بزمی به حضور پژوهشگاه در نمایشگاه ایران پلاست هفدهم اشاره کرد که برای اولین بار صورت گرفت و افزود: به توصیه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نمایشگاه امسال حضور داشتیم و خوشحالیم؛ زیرا ارتباطات و تعاملات خوبی به دست آمد و قراردادهایی هم منعقد شد.
وی به حضور شرکت های خارجی و استقبال آنها از همکاری با پژوهشگاه صنعت نفت هم اشاره ای داشت و گفت: در حاشیه نمایشگاه، تعدادی از هیات ها و نمایندگان کشورهای خارجی از جمله ازبکستان و بلاروس از غرفه پژوهشگاه صنعت نفت دیدن کردند و این حضور و تعاملات می تواند به همکاری های بین المللی بیشتری منجر شود.
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت، همچنین به دو قراردادی که بین پژوهشگاه صنعت نفت و پالایشگاه گازی بید بلند خلیج فارس و پتروشیمی خراسان در حاشیه نمایشگاه ایران پلاست هفدهم داشته اند، اشاره و تصریح کرد: در قرارداد «پلتفرم هوشمند صنعتی درحوزه های اچ اس ای ، حراستی و تولیدی» که با هدف کاهش مخاطرات انسانی و تجهیزات میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس منعقد شد، از هوش مصنوعی برای کاهش حوادث و مخاطرات احتمالی بهره گرفته می شود.
بزمی افزود: کشورهای دیگر،عمده امور مربوط به اچ اس ای را از طریق هوش مصنوعی مدیریت می کنند تا کوچک ترین نشتی و مشکل بلافاصله اعلام شود. با این سیستم اتفاقات داخل مجموعه ها به حداقل ممکن می رسد و تجهیزات و ماشین آلات با استفاده از هوش مصنوعی، کوچکترین مورد ناایمن و اشتباه را اعلام می کنند و می توان هرگونه تخریب را زودتر پیگیری کرد. مجموعه ها معمولا با خطراتی مواجه می شوند که صدها میلیون دلار خسارت وارد می کنند و علاوه بر آن، همکاران مجموعه در خطر قرار می گیرند و همه اینها برای یک نشتی کوچک است که اگر بموقع جلوی آن گرفته شود، به این مراحل نمی رسد.
وی با بیان اینکه این همان حرکت به سمت تحول دیجیتال است که باید در کل سازمان ها اجرایی شود، افزود: برخی سازمان ها این موضوع را از بخش اچ اس ای شروع کرده اند و در برخی پتروشیمی ها در بخش فرایند هم تحول دیجیتال را وارد کرده اند.
بزمی همچنین به امضای قرارداد طراحی مفهومی و امکان سنجی احداث کارخانه ال ان جی با پتروشیمی خراسان اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از قراردادهای خوب ما در حاشیه نمایشگاه ایران پلاست این قرارداد بود که تفاهمنامه آن را اردیبهشت ماه با هدف اوج سایی مصرف گاز طی سه ماه، امضا کردیم.
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به مذاکرات خوبی که با شرکت های پتروشیمی برای خرید دانش فنی و کاتالیست داشته اند، افزود: این شرکت ها نیازهای خود را اعلام کردند و قرار شد بعد از نمایشگاه مذاکرات ادامه داشته باشد و در جلسات حضوری و میدانی، شرایط و مشکلاتشان را برای همکاری بیشتر بررسی می کنیم.
دانش فنی درخدمت تکمیل زنجیره ارزش
وی با اشاره به مذاکراتی که با شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مدیریت طرح های این مجموعه و شرکت پژوهش و فناوری برای تامین دانش فنی واحدهای جدید صنایع پایین دستی پتروشیمی داشته اند، گفت: یکی از سیاست های اصلی صنعت پتروشیمی، توسعه صنایع پایین دستی است و پروژه های جدیدی برای تکمیل زنجیره ارزش در دستور کار قرار دارد که مسؤولیت تامین دانش فنی آنها قرار است به طور مشترک از سوی پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تامین شود.
بزمی به افت شدید قیمت محصولات پایه مثل متانول در بازار جهانی و منطقه اشاره کرد و گفت: بخش قابل توجهی از صنایع پایین دستی پیش بینی شده در پایین دست، متانول هستند که باید به محصولات با ارزش تبدیل و از خام فروشی آنها خودداری شود؛ البته در مورد برخی مواد پلیمری هم تامین است دانش فنی مربوط به چرخه زنجیره ارزش تایمن شود. طبق مذاکرات صورت گرفته، قرار شد مذاکره با شرکت پژوهش و فناوری تقسیم کاری شود تا بخشی از چرخه دانش فنی را پژوهشگاه صنعت نفت و بخشی دیگر را شرکت پژوهش و فناوری انجام دهد.
آمادگی احداث واحد DMC
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت همچنین با اشاره به موفقیت پژوهشگاه صنعت نفت در واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی پارس جنوبی افزود: با بهره برداری از واحد DMC در فازهای 2 و 3 پارس جنوبی، علاوه بر فروش میعانات گاز شیرین، امکان مخلوط شدن با برخی نفت خام های خیلی سنگین هم فراهم شده که عواید خوبی برای کشور به همراه داشته و تا الان این پروژه، هزینه های خود را بازگردانده است.
بزمی به مذاکراتی که با وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت برای ادامه اجرای این پروژه در بخش دیگری از منابع میعانات گازی پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: در صورتی که میعانات گازی تخصیص داده نشده ای وجود داشته باشد، آمادگی داریم واحد DMC را اجرا کنیم و به شرکت ملی نفت و برنامه ریزی تلفیقی اعلام کرده ایم که این ظرفیت برای اجرا وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه شخص وزیر و مدیرعامل شرکت ملی نفت حامی اجرای این پروژه هستند، افزود: شرکت ملی نفت در حال بررسی میزان میعانات موجود و تخصیص آن به پروژه های مختلف است. ما معتقدیم می توان تا 6 سال آینده که پالایشگاهی آماده می شود، از خوراک میعانات گازی برای یک واحد DMC استفاده کرد. واحد DMC مرکاپتان زدایی می تواند دو ساله آماده و نصب شود و ظرف یک سال هزینه های خود را در بیاورد. در عین حال میعانات شیرین به پالایشگاه منتقل می شود و در هر صورت باز هم توجیه اقتصادی دارد و اگر سیاست مسؤولان وزارت نفت این باشد، ما آمادگی داریم.
دانش فنی پتروپالایشگاه ها را تامین می کنیم
معاون فناوری و روابط بین الملل پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه از حضور و نقش پژوهشگاه صنعت نفت برای تامین دانش فنی پتروپالایشگاه های در دست ساخت خبر داد و گفت: پژوهشگاه صنعت نفت، نقش لایسنسور را در احداث پتروپالایشگاه در دستور کار وزارت نفت دارد. وی تاکید کرد: پروژه جاری پژوهشگاه، طراحی واحدهای پتروپالایشگاهی تحت لیسانس است و برای باقی واحدها هم اعلام آمادگی کرده ایم. اینکه این دانش فنی را از پژوهشگاه دریافت کنند یا از خارج کشور، به تصمیم آنها بستگی دارد که از حداکثر توان داخلی استفاده کنند.