صنعت پتروشیمی در مسیر تحقق برنامه ریزی های تکمیل زنجیره ارزش قرار دارد

بازار داخلی بازار داخلی در انتظار خاویار پتروشیمی

مشعل    صنعت پتروشیمی در دو سال اخیر با تحولات زیادی همراه بوده که یکی از مهم ترین آنها فعال شدن پروژه های نیمه کاره است. وزارت نفت در دولت سیزدهم با تکمیل و راه اندازی پروژه های نیمه تمام، بخش زیادی از سرمایه های روی زمین مانده را دوباره زنده و با تکمیل آنها تلاش کرد تا چرخه محصولات پتروشیمی کامل ترشود. یکی از این پروژه های نیمه کاره، پتروشیمی ارغوان گستر ایلام است که در بهار 1403 آماده بهره برداری نهایی برای تولید پروپیلن خواهد بود.

طبق برنامه پیش بینی شده، شرکت پتروشیمی ارغوان گستر ایلام از پروپیلن گرید شیمیایی تولیدی واحد الفین پتروشیمی ایلام، محصول پلی پروپیلن تهیه می کند و دلیل نزدیکی این مجتمع در کنار پتروشیمی ایلام هم استفاده از خوراک این مجموعه است. مازاد خوراک مورد نیاز این واحد نیز از شرکت پتروشیمی بندر امام و پالایشگاه آبادان تأمین خواهد شد. 

ارزش افزوده بالاتر پلی پروپیلن

طرح ۱۵۰ هزار تنی پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام همسو با سیاست های کلان شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در پترول، مبنی بر توسعه و تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی، جلوگیری ازخام فروشی، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی دراستان ها، همچنین ایجاد واحد پایین دستی تولید پروپیلن درمجاورت پتروشیمی ایلام تصویب و عملیات اجرای ساختمان و نصب تجهیزات آن از آبان ماه ۱۳۹۸ آغاز شده است.

پلی پروپیلن به خاویار محصولات پتروشیمی معروف است و با تولید آن و بسیاری از مشکلات تولیدکنندگان داخلی با محصول این واحد برطرف می شود. پلی پروپیلن به دلیل خواص مکانیکی و شیمیایی بسیارمطلوب از جمله وزن، قیمت پایین تر و نقطه ذوب بالاتر در مقایسه با پلی اتیلن های سبک وسنگین، همچنین غیرسمی بودن، از پرمصرف ترین پلیمرها در جهان بوده و برخلاف اغلب پلیمرهای الفینی دیگر، مصرف جهانی آن به طور مستمر در حال رشد و افزایش است. ازآنجا که ارزش فروش هر کیلو پلی پروپیلن دربازارخلیج فارس و آسیای شرقی رو به افزایش است، فروش این محصول به جای خام فروشی آن، ارزش افزوده بیشتری را برای کشور به همراه دارد.

 تنوع بیشتر درسبد محصولات هلدینگ

طرح پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام طرحی کلیدی در زنجیره پروژه های هلدینگ خلیج فارس و پترول است و محصول آن، مهم و راهبردی در سبد محصولات تولیدی این گروه به شمار می رود. به همین جهت است که عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس از برنامه ریزی برای راه اندازی و بهره برداری نهایی از آن تا پایان سال خبر داده است.

وحید نیک نام، سرپرست شرکت پتروشیمی ارغوان گستر هم در گفت وگو با خبرنگار مشعل با اعلام اینکه تلاش می شود این پروژه تا پایان 1402 به بهره برداری برسد، گفت: با تکمیل این پروژه، پلی پروپیلن به عنوان محصولی با ارزش برای صنایع داخلی به سبد محصولات هلدینگ خلیج فارس افزوده خواهد شد.

وی به انحصاری بودن تولید پلی پروپیلن درکشور اشاره کرد و گفت: برای تکمیل پروژه همچنان با چالش هایی مواجه هستیم که در نتیجه تعامل با بانک ها و مدیران اجرایی برخی شرکت ها، همچنین هماهنگی و همراهی که هلدینگ خلیج فارس و مجموعه پترول دارند، امیدواریم این موانع برداشته شوند.

وی با اعلام اینکه به دنبال تسهیلات لازم برای ادامه پیشرفت پروژه هستیم، افزود: به هر صورت در شرایط تحریمی قرار داریم و محدودیت هایی وجود دارد اما تلاش می کنیم نیازها را با توجه به شرایط و رایزنی ها برطرف کنیم.

نیک نام افزود: شرکت ارغوان گستر ایلام با ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار تن پلی پروپیلن و قابلیت تولید ۴۵ گرید مختلف پلی پروپیلن به عنوان یک پروژه سازگار با محیط زیست خواهد بود.

سرپرست پتروشیمی ارغوان گستر تصریح کرد: راه اندازی این طرح تولیدی پلی پروپیلن کمک زیادی به حل مشکلات بارگیری پروپیلن و خوراک بین مجتمعی خواهد کرد. در واقع ارغوان گستر از جمله پروژه هایی است که با بهره برداری از آن زمینه خلق ثروت و ایجاد ارزش افزوده در ایلام فراهم خواهد شد.

مصرف زیاد پلی پروپیلن در بازار داخلی

غلامحسن گرشاسبی، مدیرعامل پتروشیمی ایلام نیز به عنوان یکی از زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس و تامین کننده خوراک پتروشیمی ارغوان گستر با اشاره به در آستانه بهره برداری بودن این مجموعه گفت: ارغوان گستر مهر ماه امسال به مرحله پیش راه اندازی می رسد و با راه اندازی آن در بهمن ماه نیزدر نوبت بهره برداری تجاری قرار خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه تلاش می شود پروپیلن مورد نیاز ارغوان گستر به شکل منظم تولید و نیازکشور به این محصول نیز به خوبی تامین شود، گفت: محصول نهایی یعنی پلی پروپیلن درصنایع پایین دستی کاربرد زیادی دارد و پتروشیمی تندگویان یکی از اصلی ترین مشتریان این محصول خواهد بود.

 پروژه های در آستانه بهره برداری

سیاست تکمیل زنجیره ارزش از چند سال قبل در صنعت پتروشیمی شروع شده است، اما این روند در دو سال اخیر و با توجه به تاکیدی که بر کاهش خام فروشی شده، شتاب خوبی گرفته است. پیرو همین سیاست نیز هلدینگ های بزرگی همچون خلیج فارس پروژه هایی را که در زمینه تکمیل زنجیره ارزش حرکت می کردند، در اولویت قرار داده اند. رشید قانعی، مدیرعامل شرکت گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان که به عنوان زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس، در مسیر تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی گام برمی دارد، اظهار کرده است: در این مجموعه هم اکنون چند پروژه با محوریت تکمیل زنجیره ارزش، آماده بهره برداری است.

قانعی به طرح های در دست اجرای این مجموعه که شماری از آنها تا پایان امسال به مرحله پیش راه اندازی می رسند، اشاره کرد و گفت: پتروشیمی صدف و مجموعه ESBR تولیدکننده ماده اولیه لاستیک، ارغوان گستر ایلام تولیدکننده پلی پروپیلن، متیل آمین سنقر، پلی آلومینیوم کلراید پتروشیمی ارومیه، کریستال ملامین پتروآرمند لردگان و پتروپرک پویا از جمله این پروژه ها هستند که همگی آنها در زنجیره تولید محصولات با ارزشی قرار دارند.

گسترش صنایع پایین دستی، افزون بر ارزش آفرینی برای کشور، اشتغال زایی بالایی را به همراه دارد. با نگاهی به محل قرار گیری این مجتمع های پتروشیمی در بخش پایین دستی، متوجه اثرگذاری این پروژه ها برکاهش محرومیت استان و ایجاد اشتغال می شویم. آن طور که مسئولان اجرایی اعلام کرده اند ارغوان گستر از زمان احداث تاکنون، برای بیش از دوهزار و ۵۰۰ نفر ایجاد شغل کرده است و در مراحل بعدی بهره برداری نیز اگرچه نفرات کمتر می شوند، اما با احداث و فعالیت واحدهای پایین دست، در امر اشتغال، پایدار بیشتری ایجاد خواهد شد.

همراهی و پوشش دو مجموعه پتروشیمی ایلام و ارغوان گستر ایلام در منطقه غرب کشور می تواند این منطقه را به قطب اقتصادی تبدیل کند. با بهره برداری از ارغوان گستر ایلام و تولید پلی پروپیلن این مجموعه می توان سهم قابل توجهی در تامین خوراک پارک پلی پروپیلن و تولید محصولات پایین دستی آن داشت. این روند همان تحقق رویکرد تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی است که وزارت نفت دولت سیزدهم سند تکمیل و توسعه آن را تدوین و ابلاغ کرده است و حالا در آستانه تحقق آن قرار داریم.