
تقدیر رئیس جمهوری از تلاش های وزیر و کارکنان وزارت نفت
رئیس جمهوری طی نامه ای از اقدام ها و خدمات وزیر و کارکنان وزارت نفت تقدیر کرد.
۲۲۰ نماینده مجلس، ماه گذشته در بیانیه ای مشتمل بر ۵ محور از اقدام های وزارت نفت تشکر کردند که این بیانیه از سوی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس برای سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ارسال شد.
رئیسی هم در ابلاغ این پیام به جواد اوجی، وزیر نفت از خدمات و تلاش های او و کارکنان صنعت نفت تشکر و قدردانی کرد.
محور پیام تشکر نمایندگان به شرح زیر است:
۱- تحقق صادرات نفت خام و میعانات برابر تکالیف مشخص شده در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و عملکرد بالای درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت و فراورده های نفتی
۲- افتتاح فاز دوم پتروپالایشگاه آبادان همسو با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری
۳- تأمین پایدار سوخت گاز مایع کشور در زمستان ۱۴۰۱ و عدم قطعی گاز خانگی و خاموشی نیروگاه ها
۴- تأمین و توزیع مناسب بنزین در سال گذشته و ایام پرتردد سال و عدم ازدحام در جایگاه ها
۵- افتتاح و بهره برداری از فاز ۱۴ پارس جنوبی و بهره برداری از طرح های ان جی ال، کاهش تلفات و هدر رفت گاز و خام سوزی گاز در مشعل همسو با سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری
۲۸ اردیبهشت سال گذشته هم ۲۲۶ نفر از نمایندگان مجلس از اقدام های جواد اوجی، وزیر نفت و کارکنان صنعت نفت قدردانی کرده بودند.
سخنگوی اقتصادی دولت:
عمده وصولی های درآمدهای نفتی به صورت نقد بوده است
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: در خصوص موضوع فروش نفت، عمده وصولی های آن به صورت نقد بوده؛ اما دولت به دنبال این است که به منظور تنوع بخشی به مبادی واردات کالاهای اساسی، از مکانیسم تهاتر استفاده کند.
سید احسان خاندوزی در نشست خبری، درباره انتشار خبرهایی مبنی بر تهاتر نفت با سایر کشورها و واردات کالا از آنها، به مزیت های روش های مبتنی بر تهاتر پرداخت و اظهار کرد: یکی از شیوه های مورد رغبت فعالان بخش غیردولتی نه فقط در ایران؛ بلکه در سایر کشورها این است که هزینه مبادله و تبادلات بانکی و غیربانکی به حداقل برسد و بتوانند به شکل مستقیم تجارت خود را انجام دهند.
وی با اشاره به ابهام هایی که در خصوص اجرای شیوه تهاتر در تبادلات تجاری مطرح می شود، گفت: ۲۵ تا ۳۰ درصد تجارت جهانی به شیوه تهاتر انجام می شود و بسیاری از کشورها سال هاست که در این زمینه فعال هستند.
سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه بیشترین رغبت برای تهاتر از سوی فعالان بخش خصوصی بوده است؛ زیرا هزینه های اجرایی را برای آنها کاهش می دهد، افزود: چین در این زمینه در حال ایجاد یک شهر مختص به فعالیت های تهاتری بوده و ترکیه نیز در حال راه اندازی مرکز تهاتر جهانی در شهر استانبول است.
خاندوزی در عین حال، این نکته را گوشزد کرد که در خصوص موضوع فروش نفت، عمده وصولی های آن به صورت نقد بوده؛ اما دولت به دنبال این است که به منظور تنوع بخشی به مبادی واردات کالاهای اساسی، از مکانیسم تهاتر استفاده کند.
با تصویب کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه انجام می شود:
مشارکت بخش خصوصی در اکتشاف و بهره برداری
از میدان های جدید نفتی
عضو کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه گفت: به موجب مصوبه این کمیسیون، حداقل ۵ درصد اکتشاف و بهره برداری میدان های جدید نفتی کشور بر اساس مشارکت با بخش خصوصی انجام خواهد شد.
مالک شریعتی نیاسر با اشاره به مصوبات کمیسیون تلفیق برنامه هفتم توسعه در بخش نفت اظهار کرد: در بند (ب) ماده ۱۵ لایحه برنامه هفتم توسعه آمده است که شرکت های خصوصی و غیردولتی می توانند در توسعه میدان های جدید با استفاده از روش های پیش بینی شده وزارت نفت فعالیت کنند. وی افزود: در واقع باید از ظرفیت بخش خصوصی برای ایجاد میدان های جدید نفتی و گازی استفاده کنیم تا انحصار شکسته شود. از این رو به موجب مصوبه کمیسیون، حداقل ۵ درصد اکتشاف و بهره برداری میدان های نفتی کشور بر اساس مشارکت با بخش خصوصی انجام خواهد شد.
عضو کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه تصریح کرد: همچنین به موجب مصوبه کمیسیون، حداقل ۱۰ درصد اکتشاف و بهره برداری میدان های گازی کشور در طول برنامه هفتم توسعه، بر اساس مشارکت با بخش خصوصی انجام خواهد شد.
سطح درآمدهای حاصل از فروش نفت بدون هیچ توافقی در این دولت افزایش یافت
شریعتی نیاسر گفت: در دولت سیزدهم، بدون اینکه توافقی صورت بگیرد، سطح درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت افزایش یافته است.
وی درباره ارتقا و افزایش درآمدهای نفتی در چند ماه گذشته اظهار کرد: اواخر دولت گذشته عنوان می شد که امکان فروش حتی یک قطره نفت و بازگرداندن درآمد فروش نفت به کشور را نداریم، در حالی که در دولت سیزدهم بدون اینکه توافقی شود، سطح درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت افزایش یافته است.
وی با اشاره به کسری بودجه در سال ۱۴۰۱ و ارتباط آن با درآمدهای نفتی افزود: قطعاً تنش بودجه ای سالانه و کسری بودجه را در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نداشته و نخواهیم داشت. بخش قابل توجهی از کسری بودجه با درآمدهای نفتی جبران شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس تأکید کرد: نباید فراموش کنیم که با وجود افزایش درآمدهای نفتی، دولت سالانه ۱۲۰ هزار میلیارد مطالبات و بدهی های دولت قبل را پرداخت می کند. از این رو تنش های تورمی ناشی از مشکلات دولت قبل همچنان ادامه دارد. با این حال ذخایر کالاهای اساسی در شرایط خوبی قرار دارد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
فروش نفت و فراورده های نفتی در دولت سیزدهم افزایش قابل توجهی یافته است
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه دولت سیزدهم فروش نفت را به برجام و تحریم ها گره نزد، گفت: در این دولت فروش نفت و فراورده های نفتی افزایش قابل توجهی یافته است.
حسین حسین زاده به افزایش تولید نفت در ماه های اخیر اشاره و اظهار کرد: ظرفیت تولید نفت ایران از حدود ۲.۲ میلیون بشکه به ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است، در حالی که دولت سیزدهم، صنعت نفت را با فروش کمتر از نیم میلیون بشکه در روز از دولت قبل تحویل گرفت. وی افزود: ایران از طریق ارتباط با کشورهای عضو اوپک و اوپک پلاس از کاهش سقف روزانه فروش نفت خام معاف شد و اکنون آمارهای ثبت شده، حکایت از افزایش فروش نفت تا بیش از یک میلیون بشکه در روز دارد. عضو کمیسیون انرژی مجلس به دستاوردهای دولت سیزدهم در حوزه انرژی اشاره و تصریح کرد: دولت سیزدهم فروش نفت را به برجام و تحریم ها گره نزد؛ هرچند تحریم ها آثار خود را دارد؛ اما با تلاش و جدیت این دولت اقدام های قابل قبولی صورت گرفت.
حسین زاده در مورد افزایش تولید و فروش نفت نیز گفت: همانطور که وزیر نفت و سخنگوی دولت اعلام کردند، با دیپلماسی قوی انرژی در دولت سیزدهم، صادرات نفت کشور در سخت ترین شرایط ممکن دو برابر شد، همچنین روابط خوبی که دولت سیزدهم در توسعه تعاملات تجاری خود با کشورهای آمریکای لاتین و کشورهای منطقه برقرار کرد، باعث شد تولید و صادرات نفت افزایش یابد.
وی با بیان اینکه کسری بیش از ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی بودجه با فروش و وصول مطالبات نفتی جبران شد و این روند افزایشی همچنان ادامه دارد، عنوان کرد: استفاده از تخصص و تجربه حوزه انرژی در کشور باعث شده درآمد نفتی کشور در سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ بیش از ۷۹ درصد افزایش داشته باشد و این در سایه دیپلماسی فعال دولت سیزدهم محقق شده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس به موضوع توسعه پالایشگاه های فراسرزمینی و صدور خدمات فنی و مهندسی در حوزه انرژی اشاره و اظهار کرد: نباید از ظرفیت های داخلی برای توسعه، تأمین و نگهداشت، بازسازی و نوسازی ناوگان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی غافل شویم.
حسین زاده گفت: با وجود همه موانعی که دشمنان ملت ایران برای ما ایجاد کردند؛ اما مجموعه وزارت نفت و امور خارجه در دیپلماسی انرژی نمره قبولی کسب کرده اند.
صادرات نفت عربستان ۴۰ درصد کاهش یافت
مرکز ملی آمار عربستان سعودی از افت ۴۰ درصدی صادرات نفت خام این کشور در ماه مه ۲۰۲۳ میلادی خبر داد.
تازه ترین داده های مرکز ملی آمار نشان داد که صادرات نفت عربستان در ماه مه نسبت به مدت مشابه پارسال حدود ۴۰ درصد کاهش یافته است، به طوری که این شرایط، کل صادرات این کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را تحت تأثیر قرار داد، این در حالی است که ریاض اکنون با کاهش داوطلبانه و افت قیمت های جهانی این کالای راهبردی روبه روست.
مرکز ملی آمار عربستان اعلام کرد: ارزش صادرات نفت در ماه مه از ۱۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال در سال ۲۰۲۲ میلادی به ۷۲ میلیارد ریال (۱۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار) در ماه مه امسال و سهم صادرات نفت از مجموع صادرات این کشور از ۸۰.۸ درصد به ۷۴.۱ درصد رسید. عربستان در اوایل ماه جاری میلادی در بحبوحه کاهش قیمت نفت اعلام کرد: کاهش تولید داوطلبانه را در کنار توافق کاهش عرضه اوپک پلاس (اوپک و غیراوپک) تمدید خواهد کرد و قیمت بیشتر انواع نفت خام خود را برای مشتریان آسیایی در ماه اوت برای دومین ماه افزایش داد.
داده های مؤسسه جودی (JODI) نشان می دهد که صادرات نفت خام عربستان در ماه مه به پایین ترین حد در ۱۹ ماه گذشته رسیده است.
صادرات غیرنفتی بدون احتساب صادرات دوباره در ماه مه امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته میلادی ۱۹.۲ کاهش یافت.
چین با دریافت ۱۷.۴ درصد از کل صادرات، بزرگترین مقصد صادرات عربستان سعودی بوده و پس از آن هند و ژاپن قرار دارند.
افت قیمت نفت در آستانه تصمیم بانک مرکزی آمریکا
قیمت نفت در آستانه تصمیم بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا برای افزایش نرخ بهره بانکی با کاهش روبه رو شد.
با توجه به محتاط بودن به سرمایه گذاران در آستانه افزایش احتمالی نرخ بهره ازسوی بانک مرکزی و رشد محتمل عرضه نفت خام آمریکا، قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه (چهارم مردادماه) کاهش یافت.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال تا ساعت ۱۱ و ۴۹ دقیقه به وقت گرینویچ با ۸۸ سنت کاهش به ۸۲ دلار و ۷۶ سنت برای هر بشکه رسید.
نفت خام شاخص دبلیوتی آی آمریکا با ۸۷ سنت کاهش به ۷۸ دلار و ۷۶ سنت به ازای هر بشکه رسید.
هر دو شاخص نفتی روز سه شنبه (سوم مردادماه) به بالاترین حد خود در سه ماه گذشته رسیدند.
قیمت نفت طی چهار هفته گذشته در پی ظهور نشانه هایی از کاهش عرضه که بیشتر آن به کاهش تولید دواطلبانه از سوی عربستان و روسیه و در عین حال برنامه های چین برای تقویت دومین اقتصاد بزرگ جهان مربوط می شود، با افزایش روبه رو بوده است.
اگرچه انتظار می رود، عربستان سعودی کاهش تولید خود را در ماه های اوت تا سپتامبر تمدید کند، منابعی روز چهارشنبه به رویترز گفتند که روسیه بارگیری نفت را در ماه سپتامبر به مقدار قابل توجهی افزایش می دهد و به کاهش شدید صادرات پایان خواهد داد.
وارن پترسون، استراتژیست ارشد کالا در مؤسسه آی ان جی (ING) در این باره گفت: ما هنوز باید منتظر سیاست های واقعی باشیم و هنوز سیاست ها کمتر از انتظار واقعی است.