گام های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در مسیر اهداف دولت الکترونیک
خدمات بهتر در پنجره هوشمند
مشعل مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نخستین مجموعه درصنعت نفت است که به منظور تحقق اهداف دولت الکترونیک و برای بهبود شرایط زندگی مردم گام پیش نهاده و بخش عمده ای از خدمات خود را به پنجره ملی دولت هوشمند متصل کرده است.
این مدیریت نزدیک به 40 سامانه فعال در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی را در حوزه های مختلف مالی، بازرگانی، فروش و . . . را راهبری و پشتیبانی می کند که برخی از آنها به منظور تسهیل در دسترسی عموم مردم به خدمات پرکاربرد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طراحی و راه اندازی شده اند.
دوگانه سوز کردن خودرو، درخواست فراورده وامکان ثبت شکایت و پیگیری از جمله خدماتی است که ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در پنجره واحد ارائه شده است. به گفته مدیربرنامه ریزی شرکت پخش فراورده های نفتی ایران،سامانه درخواست مجوز احداث سوخت رسان های سیار نیز خردادماه امسال به این درگاه هوشمند ملی متصل شده است.
راه اندازی پنجره واحد، زیرساختی است که با روی کارآمدن دولت سیزدهم به تمام دستگاه های اجرایی و وزارتخانه ها ابلاغ شد؛ اقدامی که سبب جلوگیری ازمراجعه دریافت کنندگان خدمات به سامانه های مختلف وسرگردانی وناآگاهی از محل دریافت خدمات آنها می شود.
پیوستن دستگاه ها به این سامانه ها یک الزام قانونی است. بر اساس بند«و» تبصره ۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۱، دستگاه ها مکلف به راه اندازی پنجره واحد خدمات هوشمند و اتصال به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند هستند. پس از توسعه پنجره واحد، دستگاه ها و وزارتخانه های دولتی باید در سه مرحله خدمات خود را با اولویت کاربرد به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند متصل کنند. در واقع پنجره واحد در زیرساخت هر وزارتخانه به صورت مجزا و پنجره ملی دولت هوشمند سامانه ای جامع و یکپارچه است که همه خدمات دستگاه ها و وزارتخانه ها را در خود جای می دهد. افشین مهدوی، مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران درباره ایجاد پنجره واحد و اتصال آن به پنجره ملی دولت هوشمند توضیح بیشتری می دهد که مشروح آن را می خوانید.
پیشگامی در ورود به پنجره ملی
مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ضمن اشاره به اهم دستاوردهای یک سال اخیر مجموعه تحت مدیریتش، از معاونت فاوای برنامه ریزی شرکت پخش به عنوان یکی از مطلوب ترین زیرمجموعه های وزارت نفت در راه اندازی پنجره واحد و اتصال آن به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند یاد کرد و گفت: چراغ نخست اتصال به این درگاه هوشمند ازسوی شرکت پخش فراورده های نفتی روشن شد و هم اکنون بخش عمده ای از خدمات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران پخش از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند قابل دسترس است. افشین مهدوی افزود: اواخر شهریورماه پارسال بود که طبق برنامه ریزی دولت و بر اساس مصوبات قانونی همه دستگاه های اجرایی موظف شدند تا یک سوم از خدمات خود را از طریق پنجره واحد دولت عرضه کنند. خوشبختانه همت و تلاش متخصصان فاوای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران دراین زمینه بسیارچشمگیر بود؛ به گونه ای که ما توانستیم فراتر از تکلیف قانونی عمل کنیم وهم اکنون بخش عمده ای ازخدمات از خرید فراورده های نفتی گرفته تا صدور مجوزهای لازم برای هرگونه کسب وکار از طریق این درگاه ملی انجام می شود. وی از پیاده سازی سامانه مجوز احداث سوخت رسان های سیار و امکان ارائه خدمات آنان از طریق پنجره واحددولت نیز خبرداد و یادآورشد: سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز، سامانه دریافت مجوزهای جایگاه های عرضه سوخت وسامانه درخواست فراورده های نفتی تحت عنوان «سدف» ازجمله سیستم های جامعی به شمار می رود که هم اکنون امکان دسترسی به خدمات آنها ازسوی درگاه هوشمند ملی دولت قابل دسترس است.
مهدوی به مزایای استفاده از سوخت رسان های سیار اشاره کرد و افزود: گاهی به دلیل هزینه های بالا امکان توزیع سوخت از طریق جایگاه های ثابت وجود ندارد و یا اینکه در مناطق با جمعیت بالا و تعداد محدود جایگاه های عرضه سوخت، استفاده از سوخت رسان های سیار مقرون به صرفه است، همچنین به منظور تسهیل در خدمت رسانی به مردم از جایگاه های سیار استفاده می کنیم.
وی اظهار کرد: جایگاه های سیارهم باید نظم و نظام خاصی داشته باشد و مرتب رصد و پایش شود. چون بحث صیانتی مسئله مطرح است که بر این اساس با توجه به سامانه ای که برای این دست از جایگاه ها پیاده سازی شده، تمامی مسائل مربوط به ایمنی و پیمایش در آن در نظر گرفته شده است.
مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی رونمایی از پنج طرح ملی زیرساختی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همسو با تحقق اهداف دولت الکترونیک را از مهم ترین دستاوردهای مدیریت برنامه ریزی شرکت یاد کرد و یادآور شد: صدور مجوز احداث جایگاه ها از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز، اتصال درگاه های کسب وکار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به پنجره واحد دولت الکترونیک، تمرکز حساب های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نزد بانک مرکزی و هوشمندسازی جایگاه های گاز فشرده (سی ان جی) از جمله پنج طرح ملی زیرساختی بود که بر اساس تکالیف قانونی ابلاغی به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از آن رونمایی شد.
استقبال از دانش بنیان ها
مهدوی فضای حاکم درمجموعه وزارت نفت برای حضورجدی استارتاپ ها و شرکت های دانش بنیان را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: اکنون شرایط لازم برای ورود این دست ازشرکت ها فراهم است ومی توان روی 100 درصد توانمندی داخلی حساب کنیم؛ به هرحال در تک تک بخش های صنعت نفت کشور نیازمند نوآوری ها و ایده های خلاقانه شرکت های دانش بنیان هستیم. وی با بیان اینکه بخش اعظمی ازخدمات پنجره واحد از طریق شرکت های دانش بنیان انجام شد، عنوان کرد: این شرکت ها امتحان خود را پس داده اند و رضایت مندی لازم حاصل شده و وقت آن رسیده که با همه این شرکت ها تعامل سازنده برقرار کنیم. مدیر برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی تصریح کرد: ناگفته نماند که برخی از این دست شرکت ها هم مدعی هستند که دانش بنیان هستند؛ در حالی که معیارها و ضوابط ذاتی شرکت های دانش بنیان را ندارند؛ از این رودر وهله نخست باید این نوع شرکت ها صحت سنجی ودانش بنیان بودنشان ثابت شود تا ازقبل آنان ضرر و زیانی متوجه دولت نباشد واینکه شرکت های دانش بنیان باید نسبت به سلامت محصولی که عرضه می کنند، متعهد باشند.
سیستم برق خورشیدی
مهدوی از افتتاح نخستین نیروگاه خورشیدی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همزمان با روز ملی بهره وری و بهینه سازی مصرف در منطقه اصفهان خبر داد و گفت: این سیستم برق خورشیدی با ظرفیتی بالغ بر20کیلووات ساعت است که در زمینه بهره وری و مدیریت مصرف انرژی راهگشاست. وی با بیان این که افزون برمنطقه اصفهان، در تربت حیدریه هم شرایط لازم برای بهره مندی ازسیستم برق خورشیدی فراهم شده است، تصریح کرد: درصورت تامین منابع مالی مورد نیاز، در نظر داریم در بسیاری از شهرها و استان های کشور امکان استفاده از این تجهیز را برای عموم مردم فراهم کنیم. مدیربرنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به موضوع بهینه سازی مصرف انرژی اشاره واز آن به عنوان یک موضوع فرادستگاهی یاد کرد وگفت: جایگاه انرژی، نوع و نحوه مصرف آن در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیست. این موضوعی است که باید نگاه کلان برآن حاکم باشد. متولی به مانند سازوکارهای یک وزارتخانه که تمام بخش ها چه وزارت نفت به عنوان عرضه کننده انرژی و چه دیگر شرکت ها و سازمان ها در قامت مصرف کننده باید ملزم به تمکین از دستورعمل های آن باشند. برای مثال میزان هدررفت انرژی در صنعتی مانند خودروسازی باید موشکافانه تحلیل و ارزیابی و چالش های آن مرتفع شود. به واقع اگر این میزان سرمایه سوزی اتفاق نمی افتاد، تولید کنونی کفاف نیاز داخل را می داد و ما حتی می توانستیم در برخی از فراورده ها صادرکننده نیز باشیم. مهدوی از توزیع روزانه بیش از 250 میلیون لیتر فراورده نفتی به صورت میانگین در کشور خبر داد و گفت: تمامی محصولات نفتی از طریق سامانه های درخواست فراورده توزیع و عرضه می شود. در تقاضای واصله فیلتر پایشی وجود دارد که میزان نیازمندی ها را رصد و پایش می کند و در صورت اعتبارسنجی به سامانه های فروش ارجاع داده خواهد شد.