لطفا بفرماييد گستره فعاليت شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران در چه بخش هایی است؟
شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران به عنوان یکی از زیرمجموعه های شركت ملی مناطق نفتخيز جنوب و به بام و قلب نفت ايران مشهور است. این شرکت يكي از بزرگ ترین ميادين نفتي جهان يعني گچساران را در اختيار دارد و همواره جزو شرکت های بااهمیت و درآمدزا براي كشور بوده است.
شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران در گستره جغرافيايی به طول 400 و عرض 150 كيلومتر به مركزيت شهرستان گچساران در استان كهگيلويه و بویراحمد قرار گرفته است و در محدوده چهار استان خوزستان، بوشهر، فارس و كهگيلويه و بويراحمد فعاليت می کند.
اين شركت دارای 23 ميدان نفتي با برخورداری 853 حلقه چاه، 105 مجموعه تفكيك نفت و گاز در جوار چاه ها، بيش از7500كيلومتر خطوط لوله نفت و گاز با قطرهای 4 تا 52 اينچ، 51 تاسيسات عمده مختلف مشتمل بر 10 واحد بهره برداری، 7 واحد نمک زدایی، 10 ايستگاه تقويت فشار ضعیف گاز، 4 ايستگاه تزريق گاز، 3 واحد گاز و گاز مايع، 6 واحد آبرسانی، 3 تلمبه خانه نفت، 2 چند راهه صادراتی و 6 مخزن راهبردی نفت است.
شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران چند درصد از توليد نفت کشور را به عهده دارد؟
شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران با وجود 23 ميدان نفتی و فعال بودن 16 ميدان نفتی، مسئوليت توليد حدود 22 درصد نفت خام شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب و حدود 17درصد از نفت خام شركت ملي نفت ايران را عهده دار است.این شرکت براساس حجم نفت خام توليدی، بعد از شرکت بهره برداری نفت و گاز كارون، رتبه دوم توليد نفت در كشور را دارد.
در این شركت، روزانه بيش از 650 هزار بشكه نفت خام، يك ميليارد و 200 ميليون فوت مكعب گاز غنی، 25 هزار بشكه مايعات گازی و 15 هزار بشكه نفتا توليد می شود كه افزون برتامین خوراك پالايشگاه نفت شيراز، بخش عمده ای از خوراک گاز پالايشگاه بيدبلند خليج فارس،همچنین خوراك پتروشيمی بوعلی و بندر امام را تامين می کند.
يكي از قدیمی ترین تلمبه خانه های نفت ايران، يعني تلمبه خانه گوره نيز در حيطه فعاليت شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران قرار دارد، اين واحد مسئوليت انتقال چه ميزان نفت را به عهده دارد؟
3 ايستگاه تلمبه خانه گوره در دهه 50 شمسی، توان انتقال بيش از 6 ميليون بشكه نفت خام را داشته است كه در زمان جنگ تحميلی،به دلیل بمباران،يكي از تلمبه خانه ها از مدار خارج شد. هم اکنون تمامی نفت خام منطقه خشكی به تلمبه خانه گوره منتقل و برای صادرات به خارگ ارسال می شود؛ به همين دليل است که تلمبه خانه گوره را قلب نفت ايران می نامند.
از آنجا كه صادرات نفت خام كشور از تلمبه خانه گوره انجام می شود، بنابراين مسئوليت راهبری، نگهداری شبكه خطوط لوله صادراتی تا ساحل دريا و دو ايستگاه تلمبه خانه نيز به عهده شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران است.
با توجه به افزايش توان توليد نفت ايران در دولت سيزدهم و به دنبال آن صادرات نفت، آيا تلمبه خانه گوره توان افزايش ارسال نفت به پايانه خارگ را دارد؟
در شرايط کنونی با توجه به ميزان نفت صادراتی كه تكليف شده است، هيچ مشكلی در اين زمينه وجود ندارد، اما در صورت رشد صادرات، بايد تجهيزات لازم برای تعميرات و نوسازی تامين شود كه سیاست گذاری های لازم از سوی واحدهای بالادستي در شركت ملی مناطق نفتخيز جنوب و برنامه ریزی در اين ارتباط انجام شده است.
مهم ترین برنامه های شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران در سال 1402 برای افزايش توليد شامل چه مواردی است؟
پيگيری تعميرات اساسي تاسيسات در جهت افزايش توليد، ايمن سازی چاه ها در محدوده سد چم شير، ادامه فعاليت تعميرات شبكه خطوط لوله،تعمير شيرآلات معيوب، تعمير جاده های دسترسی به تاسيسات، تامين قطعات و كالاهای مورد نياز به منظور تعمير به موقع ماشین آلات، تاسيسات تقويت فشار و تزريق گاز به منظور برنامه مصوب افزايش توليد، همچنین جمع آوري و فرآورش حداكثری گازهای مشعل در بخش هایی كه امكان كمك به كاهش گازسوزی و افزايش توليد دارد، از جمله مهم ترین برنامه های سال جاری شركت است.
با توجه به سیاست گذاری دولت سيزدهم براي افزايش توليد و صادرات نفت خام، توليد مجموعه شما در سال 1401 چه ميزان افزايش يافت؟
به دليل كاهش تكليفی توليد نفت كه در دولت قبل انجام شده بود، ما با 25 درصد ظرفيت توليدمان فعاليت می کردیم، اما با روی كار آمدن دولت سيزدهم، افزايش توليد نفت و بازگشت به توليد در دستور كار شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب قرار گرفت و برنامه های لازم نيز براي از سرگيری توليد به ما ابلاغ شد كه با اقدام های انجام شده موفق شديم در سال 1401 با افزايش 55 درصدی توليد، به 80 درصد ظرفيت توليدمان در اين سال دست يابيم كه حاكی از تحقق 106 درصدي اهداف تولیدی مان در سال گذشته بود. اين اقدام نيز به دليل برنامه ریزی در بخش چاه های تعميري بود.
در سال جاری نيز بنا داريم به 100 درصد ظرفيت توليدمان تا پایان امسال برسيم كه براين اساس، امسال عمليات تعميری روی 5حلقه چاه توسعه ای و عمليات تعميری و ترميمی نیز روی 12 حلقه چاه انجام خواهد شد؛ امسال با انجام فعالیت های ترميمی روی چاه ها، شاهد افزایش تولیدی معادل 20 هزار بشكه خواهيم بود.
در سه ماه گذشته چه ميزان از اهداف توليدی شركت محقق شده است؟
به دليل تحریم ها،آماری از ميزان توليد شركت ارائه نمی شود، اما همین قدر بگویم که در سه ماه نخست امسال آمار توليد بالاتر از برنامه مصوبی بوده كه شركت ملی نفت مناطق نفخيز جنوب به ما اعلام كرده است.
يكي از مهم ترین آثاری که تحريم برجای می گذارد این است که استفاده از تجهيزات روزآمد برای تعمير و نوسازی تاسيسات را دچار مشکل می سازد؛اين امر چقدر روی فعالیت های جاری شركت بهره برداری نفت و گاز گچساران اثر گذاشته است؟
اینکه بگوييم تحريم ها اثری نداشته است، درست نيست، اما عملكرد صنعت نفت ايران در 43 سال گذشته نشان می دهد كه ما توانسته ایم تهديدها و تحريم ها را به فرصت در این صنعت تبديل كنيم. زمانی صنعت نفت ايران در اختيار خارجی ها بود، صفر تا صد فعالیت ها را شرکت های خارجی انجام می دادند و ما براي تعميرات دوره ای و... به اين شرکت ها نيازمند بودیم؛همين وابستگي به آنها باعث شده بود كه شرکت های خارجی فكر كنند اگر ايران را ترك كنند ما قادر به راهبری اين صنعت پيچيده در كشور نخواهيم بود. اما با گذشت بيش از 40 سال از پيروزی انقلاب، با اتكا به نيروهای انسانی متعهد و متخصص خود توانسته ایم اين صنعت را راهبری كنيم. امروز نزديك به 75 تا 80 درصد از كالاهای مورد نياز را خودمان توليد مي كنيم. خاطرم هست در گذشته روزهايی بود كه براي خريد يك پيچ و مهره با چالش جدی مواجه بوديم، يا يك زمانی وقتي موضوع ساخت توربين مطرح می شد، حتی براي تعمير يك قطعه توربين نگران هم بوديم، اما امروز افزون بر اينكه بسياری از قطعات توربين، در داخل کشور ساخته می شود، توليد 100 درصدی توربين و پمپ های پيچيده نفت نيز به مراحل بسيار خوبی رسيده است. در واقع با حمایت های وزارت نفت، متخصصان داخلی حجم بالايی از تجهيزات صنعت نفت کشور را توليد كردند،این بيانگر قدرت و توانمندی جمهوری اسلامي است كه روز به روز به سمت افق روشن تری در حال حركت است. ما بدون حضور شرکت های خارجی نه تنها در حال فعاليت هستيم، بلكه با وجود تمام محدوديت ها و مشكلاتی كه تحريم برای ما ايجاد كرده است،با قدرت به فعالیتمان ادامه می دهیم.