
نقش قاره کهن در رشد تقاضای نفت
قیمت شاخص نفت خام برنت دریای شمال از اوج نزدیک به 140 دلار به ازای هر بشکه در مارس سال گذشته میلادی پس از آغاز بحران تنش های بین روسیه و اوکراین، اکنون به حدود 75 دلار هر بشکه رسیده است
مایک مولر، مدیر بخش آسیا شرکت ویتول در کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه در دوبی گفت: قاره آسیا افزایش حدود 2 میلیون بشکه ای تقاضای جهانی نفت خام در نیمه دوم سال جاری میلادی را رقم خواهد زد، افزایشی که می تواند به طور بالقوه به کمبود عرضه و کاهش عرضه و سرانجام افزایش قیمت های جهانی نفت خام منجر شود.
14 خرداد، گردهمایی اوپک پلاس
تصمیم ناگهانی بعضی از اعضای ائتلاف تولیدکنندگان سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) وغیراوپک (اوپک پلاس) برای کاهش داوطلبانه تولید نفت خام (روزانه یک میلیون و660هزار بشکه) از ماه مه افزون بر کاهش عرضه پیشین روزانه 2 میلیون بشکه ای (در مجموع روزانه 3 میلیون و660هزار بشکه) از افت قیمت های جهانی نفت خام حمایت کرده است. وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس قرار است چهارم ژوئن (14خردادماه امسال) برای بررسی سیاست های تولیدی خود در وین گردهم آیند. مایک مولر، مدیر بخش آسیا شرکت ویتول می گوید: ما وارد نیمه دوم سال 2023میلادی می شویم وجهان بیشتر به لطف افزایش تقاضای نفت خام از سوی کشورهای آسیایی، به حدود روزانه 2میلیون بشکه از این کالای راهبردی نیاز دارد.
وی ادامه می دهد که به افرادی که می پرسند آیا ائتلاف اوپک پلاس نیاز به کاهش عرضه بیشتر دارد یا خیر، اجازه می دهم خودشان نتیجه گیری کنند.
دیدگاه مولر درباره تقاضا و عرضه نفت در بازارهای جهانی بازتابی از گفته های مسئولان آژانس بین المللی انرژی است، این نهاد بین المللی مدت کوتاهی پس از تصمیم ناگهانی این ائتلاف در ماه آوریل برای کاهش عرضه نفت از ماه مه اعلام کرد بازارهای جهانی نفت خام در معرض تشدید خطر کمبود عرضه نفت مورد انتظار در نیمه دوم سال جاری میلادی قرار دارد. در همین حال فریدون فشارکی، رئیس شرکت مشاوره انرژی فکتس گلوبال انرژی در این باره گفت: در صورتی که رشد تقاضا طبق پیش بینی افزایش یابد، جهان ممکن است با مشکل عرضه روبه رو شود، زیرا تحریم های غرب علیه بخش نفت و فرآورده های نفتی این کشور و اعمال طرح سقف قیمتی برای محموله های صادراتی نفت این کشور، روند افزایش تولید نفت را کند می کند.
وی ادامه داد:روسیه می تواند تولید خود را حدود 10تا 11میلیون بشکه در روز حفظ کند، اما با توجه به تحریم ها و فشارهای غرب که پس از تنش های این کشور با اوکراین بر مسکو تحمیل شده است، نمی تواند به اندازه کافی برای تضمین عرضه روزانه دو میلیون بشکه ای افزایش تقاضا در آینده،کمک کننده باشد.
فشارکی رویکرد اوپک را بسیار متفاوت از زمانی می داند که نفت شیل آمریکا به تهدید اصلی این سازمان بدل شده بود و اعضایش برای مهار پروژه های گران نفت شیل ایالات متحده آمریکا به دنبال محدود کردن افزایش قیمت های جهانی نفت خام بودند، بلکه اکنون به دنبال درآمدزایی بیشتر از منابع نفتی پیش از فرارسیدن دوره اوج تقاضا برای سوخت های فسیلی هستند، زیرا بسیاری از کشورها به سمت انرژی ها کم کربن روی آورده اند.
رئیس شرکت مشاوره انرژی فکتس گلوبال ادامه می دهد که اکنون شاهد میل به نگه داشتن قیمت نفت در سطوح بالای 80 دلار و تمایل به افزایش بیش از100دلار هر بشکه در صورت محدودیت عرضه است.
پیش بینی آژانس بین المللی انرژی و دیدگاه دبیرکل اوپک
آژانس بین المللی انرژی هم در تازه ترین گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود پیش بینی کرد که تقاضای جهانی نفت خام با 2میلیون و 200 هزار بشکه افزایش به مجموع102 میلیون بشکه در روز می رسد و با احیای تقاضای نفت و سوخت چین حتی می توان شاهد تقاضایی قوی تر بود از آنچه پیش تر انتظار می رفت.
بر اساس برآوردهای این نهاد بین المللی، چین، دومین مصرف کننده بزرگ نفت جهان پس از ایالات متحده آمریکا، حدود60درصد از رشد جهانی را در سال 2023میلادی به خود اختصاص خواهد داد،رکورد تقاضا در چین، هند و خاورمیانه در ابتدای سال، بیش از خنثی شدن فعالیت های صنعتی ضعیف و استفاده از نفت در جهان است.
بر اساس تازه ترین گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، کل مصرف جهانی در سال 2023 میلادی به طور میانگین، 100میلیون و 990هزار بشکه در روز خواهد بود.
بر اساس برآوردهای این اداره، تقاضای جهانی نفت خام در سه ماه دوم امسال 100 میلیون و 800 هزار بشکه در روز، در سه ماه سوم روزانه 101 میلیون و 580 هزار بشکه و در سه ماه چهارم 101 میلیون و 670 هزار بشکه در روز خواهد بود. اداره اطلاعات انرژی آمریکا بر این اعتقاد است که اگرچه رشد تقاضا برای سوخت های مایع تا پایان سال 2024 میلادی باخطرهای کاهشی روبه روست، اما انتظار این است که افزایش فصلی مصرف نفت و کاهش عرضه اوپک پلاس در ماه های آینده فشار افزایشی بر قیمت نفت خام وارد خواهد کرد. اداره اطلاعات انرژی آمریکا افزایش مصرف جهانی سوخت مایع را برای سال 2023 میلادی یک میلیون و 600 هزار بشکه و برای سال 2024میلادی یک میلیون و 770 هزار بشکه برآورد کرده است و بیشترین رشد مورد انتظار برای سوخت مایع در کشورهای غیرعضو سازمان توسعه همکاری های اقتصادی(او ئی سی دی) و در صدر آنها، چین و هند است. این اداره انتظار دارد که این مقدار رشد تقاضا بازار جهانی نفت را در بازه زمانی سه ماه سوم سال 2023 و سه ماه نخست سال 2024میلادی به تعادل برساند و قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال را از سطح کنونی به بازه 75 تا 80 دلار برای هر بشکه بازگرداند. استاندارد چارترد نیز در گزارشی آورده است که تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی به طور میانگین روزانه 100میلیون و 940هزار بشکه در روز خواهد بود.
این موسسه درتازه ترین گزارش خود پیش بینی کرده است که تقاضا در سه ماه دوم امسال به100میلیون و470هزار بشکه و در سه ماه سوم به101میلیون و920هزار بشکه و در سه ماه چهارم به 101میلیون و780هزار بشکه در روز خواهد رسید.
تحلیلگران استاندارد چارترد در این گزارش یادآور شدند: به نظر می رسد بین آنچه اقتصاددانان انرژی در داده ها می بینند و آنچه معامله گران سوداگرانه عمل می کنند، گسست وجود دارد.
هیثم الغیص، دبیرکل اوپک هم که در کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه در دوبی شرکت کرده است بدون اشاره به شرایط کوتاه مدت بازارهای جهانی نفت خام هشدار داد سرمایه گذاری ناکافی در صنایع نفت و گاز در بلندمدت می تواند باعث وقوع نوسان هایی در بازار شود.
وی همچنین تصریح کرد که جهان باید به جای جایگزینی یک نوع انرژی با دیگری، بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تمرکز کند، اکنون به سرمایه گذاری های عمده در همه بخش های انرژی نیاز داریم و این حقیقتی است که باید گفته شود.
منبع: رویترز و ریگزون
مترجم: امیر دشتی