
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس خبر داد:
سرمایه گذاران در انتظار شروع عملیاتی پارک ها
مشعل احداث و پیگیری پارک های پتروشیمی یکی از موضوع های مهم در دولت سیزدهم بوده و در این حدود دو سال، پیگیری های خوبی از سوی وزارت نفت و شرکت های بزرگ پتروشیمی برای شکل گیری و تکمیل آنها صورت گرفته است. در این مدت وزیر نفت و دولت اقدام های حمایتی خوبی را برای این پارک ها در نظر گرفتند و جواد اوجی به طور مشخص از زمان آغاز به کار خود احداث پارک های پتروشیمی را در دستور کار قرار داده است. او در همان ابتدای کار خود در یک برنامه تلوزیونی گفت: «پیشنهادم به معاون اول رئیس جمهوری و وزیر صمت (صنعت، معدن و تجارت) این بود که باید در دولت کارگروهی متشکل از وزارتخانه های نفت (حوزه پتروشیمی)، صمت و کشور شکل گیرد تا به صورت جدی، وارد پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی شویم».
پس از آن بود که موضوع پارک ها از سوی هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و به خصوص هلدینگ خلیج فارس دنبال شد و هلدینگ خلیج فارس از سوی وزیر نفت به عنوان یکی از مجموعه های مسئول پیگیری 13 پارک پتروشیمی معرفی شد. عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در گفت و گو با خبرنگار «مشعل» آخرین پیگیری های صورت گرفته برای احداث این پارک ها را تشریح کرد.
پارک های پتروشیمی و اهمیت ایجاد آنها در زنجیره تکمیلی تولید محصولات آن موجب شده است که رویکردی جدید برای احداث آنها در مجموعه مدیریتی صنعت پتروشیمی شکل گیرد و فعالیت در این بخش را شتاب دهد.
اقدام های اولیه برای 9 پارک پتروشیمی
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با اعلام اینکه از چند ماه گذشته مکان یابی، طراحی فضاها و پروژه های داخلی پارک ها و فرایندهای زیست محیطی برای گرفتن مجوزها، آغاز شده و در مورد اکثریت این پارک ها به پایان رسیده است، گفت: درچند ماه گذشته برای 9 پارک، زمین ها را قطعی و با استانداران استان ها تفاهم نامه امضا کرده ایم؛ البته در حال مذاکره با وزارت صمت هم هستیم و در این مدت مجوز برخی از آنها گرفته شده است. وی با تاکید بر اینکه هیچ کدام از پارک های پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس در داخل شهرک های صنعتی قرار نگرفته اند، گفت: آنچه به عنوان پارک پتروشیمی آماده می کنیم، به عنوان پارک محصولات پتروشیمی استقلال دارد و هلدینگ خلیج فارس زیرساخت های آنها را ایجاد می کند تا به قول معروف چراغ این پارک ها را روشن و تحرک را ایجاد کنیم و در ادامه سرمایه گذاران دیگر بیایند و ببینند که این فضا برای آنها فراهم شده است. علی عسگری با اذعان به اینکه در برخی مناطق از قبل تاسیسات یوتیلیتی وجود دارد، اما در اکثر مناطق تعیین شده برای پارک ها، مراکز یوتیلیتی نداریم و باید برای آن سرمایه گذاری کنیم، افزود: مثلا در عسلویه زیرساخت داریم اما در مورد زمین کمی با تاخیر مواجه شدیم، در پارسیان یوتیلیتی وجود دارد و ما جلوتر هستیم ولی در چابهار نداریم و باید ابتدا آب و برق کارگاهی بیاوریم. حالا در جاسک دو راه داریم؛ یا در پروژه هایی که از قبل شروع شده مشارکت کنیم و یا خودمان از ابتدا یوتیلیتی را ایجاد کنیم. وی افزود: در حال حاضر به ترتیب در چابهار، جاسک، میناب، پارسیان، نایبند (عسلویه)، گناوه و دیلم، برنامه ریزی برای احداث پارک ها شروع شده و همزمان در سفر رئیس جمهوری به خوزستان تکلیف شد که برای دو پارک دیگر در این استان هم اقدام کنیم. برای این دو پارک هم دو زمین را در امیدیه و اروند تعیین کرده ایم. زمین مربوط به امیدیه، از سال ها قبل برای این نوع پروژه های تصویب شده بود، اما هیچ شرکت یا سرمایه گذاری به سراغ آن نرفته بود و ما قبول کردیم به این منطقه برویم و توسعه دهنده این منطقه شویم.
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با تاکید بر اینکه پس از پیگیری زمین و یوتیلیتی و سایر موارد، به سراغ زیرساخت های تشکیلاتی رفته ایم، افزود: در مورد محصولات و جزئیات دیگر تصمیم گیری شده و در این 9 پارک پتروشیمی طبق مطالعاتی که به عمل آمده، بیش از 60 کارخانه پایین دستی پیش بینی شده و مطالعات امکان سنجی آنها تهیه شده و آماده رفتن به مناقصه هستیم.
مشارکت بانک ها به محض شروع کار عملیاتی
علی عسگری با تاکید بر اینکه به محض شروع کار به شکل عملیاتی، شرکای خوبی برای همکاری اعلام آمادگی می کنند، افزود: فعلا هلدینگ خلیج فارس این کار را به تنهایی شروع می کند اما به محض شروع کار بسیاری از سرمایه گذاران و به خصوص بانک ها همراه می شوند. بانک ها اعلام کرده اند که هم برای سرمایه گذاری و تامین مالی و هم مشارکت در پروژه ها، علاقه مند هستند.
وی در ادامه تصریح کرد: در یک مورد می گویم که هلدینگ اعلام کرده است که در پارک چابهار به طور ویژه می خواهد روی کودهای کشاورزی کار کند و در همین مدت کوتاه، شرکت هایی از پاکستان، هند و عمان برای همکاری با هلدینگ اعلام آمادگی کرده اند.
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با اشاره به برخی نگرانی ها در مورد اثرگذاری ورودی هلدینگ به بازار پایین دستی و اشباع شدن بازار محصولات پایین دستی و احتمال خسارت برای برخی شرکت های پایین دستی تصریح کرد: در حوزه پایین دستی ایران بسیار کم و محدود کار شده و آنهایی هم که در این سال ها در این حوزه کار کرده اند، روی چشم ما جا دارند و حتما از آنها حمایت می کنیم.
او با تاکید بر اینکه ما هم به عنوان بخش خصوصی باید منفعتمان را دنبال کنیم، تصریح کرد: قیمت ها و شرایط باید عادلانه باشد تا هم کسب و کار مجموعه های پایین دستی آسیبی نبیند و هم هلدینگ ضرر نکند. ضمن اینکه عمده پارک هایی که در نظر گرفته ایم، در نزدیکی ساحل هستند و دسترسی به بنادر برای همه آنها وجود دارد. هر زمان احساس کنیم بازار داخلی اشباع است، بازارهای صادراتی را جایگزین می کنیم.
تکمیل زنجیره ارزش، هدف اصلی پیگیری پارک ها
بر اساس این گزارش و طبق برنامه ریزی های وزارت نفت، هرکدام از این پارک های پتروشیمی، زنجیره تکمیلی پتروشیمی با سرمایه گذاری جانبی انجام می شود که می تواندحداقل ۱۵ تا ۲۰ واحد صنعتی به جز واحدهای پتروشیمی، در حوزه های مختلف اعم از حوزه مسکن، خودرو، نظامی و حتی بهداشت و درمان را شامل شود. راه اندازی پارک های زنجیره ارزش صنایع تکمیلی پتروشیمی به دانش فنی چندانی نیاز ندارد، ضمن اینکه اشتغال زایی و ارزش افزوده بسیار بالایی را هم به همراه خواهد داشت و مضاف بر آن خوراک مورد نیاز هم به اندازه کافی در کشور موجود است.
توسعه صنایع پایین دستی و ایجاد پارک های پتروشیمی از چند سال قبل در صنعت پتروشیمی کلید خورده بود و از سال ۹۷ مطالعات و امکان سنجی های توسعه صنعت پتروشیمی متناسب با نیاز صنایع پایین دستی و نیاز بازار داخلی و بین المللی تعریف شد. با این حال برخی اقدام ها به شکل پراکنده صورت گرفت و برنامه ریزی ها در احداث پارک های پتروشیمی با تاخیر رو به رو بود.
با این حال وزارت نفت دولت سیزدهم این موضوع را در دستور کار اصلی خود قرار داد. به گفته جواد اوجی، وزیر نفت پیش بینی می شود با اجرای 13 شهرک زنجیره پایین دستی پتروشیمی در نوار ساحلی خلیج فارس، ضمن توسعه این مناطق، برای بیش از 20 هزار نفر اشتغال ایجاد شود. تکمیل زنجیره ارزش از اولویت های وزارت نفت است و بر همین اساس برنامه ریزی صورت گرفته است تا پروژه های پیش روی صنعت پتروشیمی متناسب با همین هدف مهم و ارزش افزوده بیشتر برای صنعت پیش برود.