اجرای طرحی موفق برای مبارزه با قاچاق سوخت

دور زدن با باک پر

مشعل    روزهای پایانی اسفندماه سال گذشته با هدف پیشگیری و مبارزه با عرضه خارج از شبکه و قاچاق سوخت از مرزهای کشور،  طرحی با عنوان «باک پر» کلید خورد. این طرح به همت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه و در بزرگ ترین مرز زمینی کشور عملیاتی شد. بر اساس اظهارات احمد مجرد،  مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه،  این طرح از جمله مصوبات ابلاغی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز کشور به استانداری هاست و میزان سوخت داخل باک کامیون های ایرانی خروجی از کشور،  بر اساس باک پر محاسبه و وجه آن بر اساس نرخ تعادلی مرزی دریافت و به حساب خزانه دولت واریز می شود .

با وجود گذشت دوماه ازسال 1402میزان تولید ومصرف بنزین در کشور به نقطه سربه سر رسیده است. یعنی میانگین مصرف روزانه بنزین110 میلیون لیتر وتولید آن نیز تقریبا به همین میزان است.طبق برنامه های پنجم و ششم توسعه قرار بود شدت مصرف بنزین 50 درصد کاهش پیدا کند اما این روند کاملا معکوس شده است. در واقع ایران به اندازه یک کشور 300 میلیون نفری بنزین مصرف می کند. مصرف زیاد بنزین در ایران سه دلیل عمده دارد؛ خودروهای فرسوده،  خروج غیرمجاز آن و قیمت گذاری دستوری.

باوجود پایش ها وکنترل های فراوانی که درمرزهای زمینی کشور به عمل می آید، هنوز روزانه مقادیری بنزین به شکل غیرمجازخارج و موجب خروج و هدررفت میلیاردها ریال سرمایه نقدی می شود.دلیل قاچاق مشخص وآن اختلاف قیمت بنزین درداخل وخارج کشوراست.درحال حاضر،  بالاترین قیمت بنزین معمولی در داخل سه هزارتومان ودرآن سوی مرز باتوجه به نرخ دلاراختلاف قیمت بالایی دارد؛ به طوری که این اختلاف فاحش قیمت،  می تواندانگیزه بالایی برای قاچاق سوخت باشد و به این پدیده دامن بزند.

 عبور از بحران قاچاق

اخیرا طرحی باعنوان باک پر درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه اجرایی شده که توانسته است به میزان قابل توجهی از خروج قاچاق سوخت به ویژه بنزین ازمبادی مرزهای زمینی کشورجلوگیری کند.درصورت تسری این طرح به تمامی مرزهای زمینی کشور، قطعا می توان ازعرضه سوخت خارج ازشبکه به میزان قابل توجهی پیشگیری کرد. احمدمجرد، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه درباره اجرای این طرح در بزرگترین مرز زمینی کشور یعنی بازرگان توضیحاتی داده است.

مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه ارومیه با اشاره به اهمیت کنترل ونظارت،  پیشگیری و مبارزه با عرضه خارج از شبکه و قاچاق سوخت ازمرزهای کشور گفت: با همکاری سازمان های متولی،  طرح «باک پر» از اسفند ماه سال گذشته در بزرگ ترین مرز زمینی کشور به اجرا درآمد.

مجرد افزود: یکی از اقدام های خوب و اثربخشی که در منطقه ارومیه در سال گذشته اتفاق افتاد،  اجرای طرح باک پر درمرز زمینی بازرگان بود. این طرح از آن دست طرح های مغفول مانده در سال های گذشته بود که با همکاری کارکنان شرکت پخش منطقه عملیاتی شد.

وی با بیان اینکه منطقه ارومیه دارای چهار مرز زمینی است وپایش وکنترل سوخت های باک خودروهایی که از مرزخارج می شوند وهمینطور سوخت گیری آنها تحت مدیریت شرکت پخش منطقه ارومیه است،  اظهارکرد: برای اجرای این طرح با معضلات وچالش هایی مواجه بودیم. ازجمله اینکه اجازه کنترل جاساز باک خودروها را نداشتیم ومطابق با آن،  ابزارهای لازم هم برای کنترل این جاسازها در دسترس نبود. خوشبختانه با تعامل دستگاه ها و سازمان های متولی،  این مشکل ها برطرف شد و اکنون طرح با شیوه و اصولی کارآمد درحال اجراست.