
ساخت توربین ها، یکی دیگر از پروژه های در دست اجراست. پالایشگاه های نفت، گاز و پتروشیمی از برندها و انواع مختلف توربین ها استفاده می کنند. برای استفاده یکپارچه از توربین ها، آمار و اطلاعات واحدهای پر مصرف را جمع آوری و متناسب با دانش و فناوری روز دنیا تهیه خواهیم کرد.
یکی دیگر از پروژه های در دست اجرا تولید مخازن نسل چهار برای استفاده در دوگانه سوز کردن خودروهاست. این مخازن، مقاومت بسیار بالایی در برابر خردگی دارند و وزن آنها نسبت به فولاد بسیار پایین تر است و عمر بالایی دارند. این طرح، اکنون مراحل پایانی اخذ پروانه استاندارد و پروانه بهره برداری را سپری می کند و تا سه ماه آینده وارد تولید صنعتی خواهد شد. آنچه مهم است اینکه طراحی و تولید این مخازن در داخل کشور انجام شده است. ضمن آنکه با تولید مخازن نسل چهار، کار انتقال و جابه جایی گاز سی ان جی برای مناطقی که خط لوله ندارند نیز میسر خواهد شد و در صادرات گاز نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت. سال آینده از این مخازن بهره برداری می شود. همچنین برنامه داريم به موضوع استفاده بیشتر از گاز طبیعی فشرده یا سی ان جی در خودروهای دیزلی، کشتی ها و لوکوموتیوهایی که مصرف سوخت بالایی دارند نیز ورود کنیم. از دیگر برنامه های در دست اجرا می توان به تولید خطوط لوله های پلیمری فشار بالا اشاره کرد که برای انتقال فراورده و جابه جایی نفت خام استفاده می شود. در این زمینه برای توسعه و افزايش تولید از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری کمک خواهیم گرفت.
موضوع استفاده از دستگاه های خنک کننده هیبریدی در حال پیگیری است و در شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند، برنامه احداث واحد پایلوت این طرح را داریم. با اجرا و بهره برداری کامل از این طرح می توانیم شاهد کاهش و مدیریت مصرف آب در پالایشگاه های کشور باشیم. برنامه مشابهی برای پالایشگاه تهران طراحی کرده ایم که بزودی پیگیری خواهد شد.
ماده شیمیایی تتراکلرواتیلن در واحدهای ایزومریزاسیون پالایشگاه ها استفاده می شود که سال گذشته، طرح تولید بومی آن را از سوی شرکت های دانش بنیان شروع کردیم و به نتایج خوبی هم رسیدیم. اکنون تلاش داریم آن را به بهترین فناوری های روز دنیا در میزان تبدیل و خلوص برسانیم و بعد از آن شروع به احداث واحد صنعتی کنیم.
برای بهبود مسائل زیست محیطی منطقه چه پروژه هایی در دستور کار دارید؟
درحال حاضر پروژه گوگردگیری از نفت کوره را داریم. این محصول بیش از 25 درصد از تولیدات پالایشگاه ها را تشکیل می دهد. اکنون پایلوت دستگاه گوگرد زدایی از نفت کوره در یکی از پالایشگاه های کشور احداث شده و در حال آماده سازی برای بهره برداری قرار دارد.
طرح کهاب، طرحی برای صرفه جویی اقتصادی در مصرف سوخت و بر پایه اهداف زیست محیطی است. لطفا بفرمایید که این طرح در چه مرحله ای قرار دارد؟
شرکت های داخلی به این طرح ورود کرده اند و بر اساس ساختار طراحی شده، در سال 1402 بسیاری از جایگاه ها و انبارهای نفت به این طرح مجهز می شوند.
طرح کهاب در انبارهای شمال غرب تهران و کرج 100 درصد اجرا شده است. چهار انبار اراک، اهواز، مشهد و تبریز 95 درصد پیشرفت و انبار ری نیز 30 درصد پیشرفت داشته است.
بر اساس توافقی که با سازمان محیط زیست داشته ایم، 2 هزار و 200 جایگاه زیر پوشش طرح کهاب خواهند رفت و اکنون این طرح برای 220 جایگاه به طور کامل اجراشده و 300 جایگاه نیز در حال تکمیل است.
در زمینه پتروپالایش بفرمایید که وضعیت پالایشگاه ها چگونه است؟
استفاده از ترکیبات آلی درون فراورده های پالایشگاهی و تولید مواد با ارزش افزوده بالاتر، همواره یکی از اهداف صنایع پالایشی به شمار می رود. به عبارت دیگر به جای مصرف این اجزا، آنها را در قالب سوخت، به مواد میانی و با ارزش افزوده بالاتر تبدیل می کنیم. در همین خصوص، تبدیل ال پی جی به مواد با ارزش افزوده بالاتر را در دستور کار داریم. اکنون ال پی جی ها به صورت خام فروخته می شوند که بخشی از آن در داخل کشور و بخشی نیز صادر می شود. در حالیکه ما می توانیم این مواد را به مواد با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کنیم.
در قالب همکاری باشرکت های دانش بنیان، چه تفاهمنامه هایی در دست اجرا دارید؟
علاوه بر مواردی که گفته شد، با برخی شرکت های دانش بنیان و صنعتی، تفاهمنامه همکاری امضا کرده ایم. یکی از آنها امضای قرارداد 100 هزار دستگاه خوردوی دوگانه سوز ساینا اس با شرکت خودروسازی سایپاست. اکنون فعالیت های مقدماتی و زیر ساختی آن انجام شده و برای اجرایی کردن این تفاهمنامه در مرحله نخست، اخذ استاندارد خودروهای دوگانه سوز لازم است. بر اساس آمار موجود، بیش از 5 هزار دستگاه خودروی دوگانه سوز ساینا تولید شده و بقیه نیز در حال برنامه ریزی برای تولید است.
تفاهمنامه دیگری که با زیر مجموعه گروه خودروسازی سایپا داشته ایم، طراحی و ارتقای موتور با هدف کاهش مصرف سوخت و کاهش آلایندگی است. خوشبختانه شرکت مگاموتور دراین زمینه، ارتقای شش موتور را در دستور کار خود قرار داده که یکی از آنها وارد خط تولید انبوه شده و با حضور وزیر صمت از آن رونمایی شد.
با یک شرکت دانش بنیان، برای گوگردگیری سوخت آب اندود مازوت (امولسیون) کارها را جلو برده ایم که خوشبختانه کارهای آزمایشگاهی آن به اتمام رسیده و پایلوت آن در پالایشگاه کرمانشاه طراحی و ساخته شده است. شرکت پالایش نفت لاوان نیز تمایل به اجرای این پایلوت دارد. همچنین تولید موتورسیکلت دوگانه سوز را نیز شروع کرده ایم که تجهیزات آن ساخته شده و برای بهره برداری همگانی منتظر تاییدیه سازمان استاندارد هستیم. با یکی از شرکت های داخلی، برای تولید کاتالیست جامد آلکیلاسیون ال پی جی، تفاهمنامه ای امضا کرده ایم که تجهیزات آزمایشگاهی آن نصب و نمونه برداری آن شروع شده و امیدواریم بعد از کسب نتیجه وارد تولید پایلوت شود.
برای نخستین بار درکشور، دستگاه اندازه گیری (میتر) از نوع PD را از سوی یک شرکت دانش بنیان وارد مدار تولید صنعتی کرده ایم که قرارداد آن امضا و تولید و ارزیابی ها شروع شده است، ضمن اینکه برای شروع، قرارداد 15 دستگاه بسته شده است.
با یکی از شرکت های خودروسازی داخلی، برای تولید خودروهای سوخت رسان هوایی وارد مذاکره شده ایم که تفاهمنامه آن در کنار سایر موضوعات در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امضا خواهد شد. از جمله مهم ترین آنها می توان به تولید مبدل های حرارتی پکیناکس (Packinox) و تولید لوله های آر تی پی (RTP) اشاره کرد.
ایجاد سه پارک پژوهش و فناوری در حوزه پالایش و پخش که در شهرهای کرمان، منطقه اروند آبادان، خرمشهر و تبریز اجرا می شود و اکنون مذاکرات آن انجام شده است.
در حال حاضر، طرحی برای ارتقای عملکرد کاتالیست های واحد RFCC و FCC مصرفی داریم که حرکت بسیار بزرگی است و با دو شرکت دانش بنیان در این زمینه همکاری خواهیم داشت. در آینده نزدیک نیز یک نشست هم اندیشی با عنوان مهندسی کاتالیست به منظور تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر برگزار خواهیم کرد که تاریخ آن 28خرداد امسال خواهد بود.
جزییات همایش نفت کوره نیز که در 13 تیر امسال برگزار می شود، با عنوان گوگردگیری و ارتقای کیفیت نفت کوره با حضور دانشگاه ها، پژوهشگاه صنعت نفت و پارک نوآوری نفت و گاز، صندوق علم و نوآوری وزارت نفت، معاونت پژوهشی وزارت نفت، شرکت های دانش بنیان و فعال در حوزه فراورده های نفتی بزودی منتشر خواهد شد.
با شرکت های سرمایه گذار خارجی نیز وارد مذاکره شده ایم تا حضور مشترک در فعالیت های پالایش و پخش داشته باشند.
در پایان اگر صحبت باقی مانده، بفرمایید؟
ظرفیت های علمی و عملی خوبی در قالب شرکت های دانش بنیان درکشور وجود دارد که می توانند با ورود خود به بخش های مختلف از جمله صنعت نفت و مجموعه های آن، از جمله پالایش و پخش فراورده های نفتی، تاثیری بسزا بر کاهش وابستگی ها و اتکا به داخل داشته باشند.
به طورحتم، این شرکت ها نیازمند حمایت هستند و شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی نیز این آمادگی را دارد تا با همکاری و تعامل هرچه بیشتر آنها، از نیازمندی های خارجی فاصله بگیرد و به توانمندی های داخل اتکا کند.