خودکفایی در تمام بخش های صنعت نفت

اوجی گفت: با افتخار اعلام می کنیم که تقریباً در همه بخش های صنعت نفت خودکفا هستیم، به موازات این افزایش تولید، افزایش صادرات نیز داشتیم و صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور، با وجود تشدید تحریم های ظالمانه به دو برابر آغاز به کار دولت سیزدهم رسیده و در نتیجه به گواه آمار بانک مرکزی رشد اقتصادی بخش نفت و گاز، بالاترین مقدار رشد اقتصادی در میان بخش های مختلف اقتصاد کشور بوده است.

وزیر نفت گفت:برآورد می شود در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۵میلیارد دلار پروژه در حوزه صنعت نفت و گاز ازجمله طرح های بسیار راهبردی و مهمی همچون بعضی از طرح های توسعه میدان های نفت و گاز به ویژه میدان های مشترکی مانند فاز ۱۱پارس جنوبی، فاز نخست میدان نفتی آزادگان جنوبی،بیش از ۱۲طرح در صنعت پتروشیمی مثل طرح های پروپیلن، الفین و طرح هایی نیز صنعت پالایش نفت از جمله طرح ارتقای کیفی پالایشگاه اصفهان، بهره برداری از پالایشگاه آدیش جنوبی، طرح ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه شیراز و گازرسانی به صنایع و شهرهای کشور به ویژه تقویت شبکه خطوط  و گازرسانی افتتاح شود.

اوجی اظهار کرد:نکته بسیار حائز اهمیت در طرح هایی که امسال به بهره برداری می رسند، این است که سهم شرکت های داخلی در تأمین تجهیزات و کالاهای این پروژه ها بیش از ۸۰ درصد است.

ظرفیت بسیار مطلوب سرمایه گذاری

وزیر نفت ظرفیت بسیار مطلوب سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز کشور را مورد اشاره قرار داد و در این زمینه توضیح داد: حدود ۱۶۰میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت ایجاد کرده ایم و آمادگی داریم که همه سرمایه گذاران داخلی و خارجی در این طرح ها مشارکت کنند.سرمایه گذاری در توسعه میدان های نفت و گاز و تکمیل زنجیره ارزش آن افزون بر اثر مستقیم در تأمین پایدار انرژی مورد نیاز کشور، از منظر نرخ بازگشت سرمایه،یکی از پربازده ترین فعالیت های اقتصادی است.

اوجی با اشاره به اینکه هم اکنون تولید نفت و گاز کشور متناسب با سطح ذخایرمان نیست و نسبت ذخیره به تولید نفت و گاز ایران نسبت به میانگین جهانی بالاتر است، تأکید کرد: از این رو ایران در نتیجه نداشتن تولید متناسب با سطح ذخایر و نیز شدت مصرف بالای انرژی دچار عدم النفع بالایی شده است، اما به اعتقاد بنده در یک بازه کوتاه مدت و با انجام مجموعه ای از اقدام ها در سمت عرضه و تقاضا، می توان جهش قابل توجه اقتصادی در کشور ایجاد کرد که البته این امر مستلزم فهم دقیق همه از توسعه ذخایر نفت و گاز و داشتن اتفاق نظر در کشور و لزوم ایجاد زمینه لازم برای توسعه صنعت نفت است.

صنعت نفت عامل اقتدار کشور

وزیر نفت گفت: افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز نه تنها یک مزیت بزرگ اقتصادی است، بلکه سبب فعال شدن دیگر بخش های اقتصادی کشور هم می شود،این صنعت ابزار امنیتی و سیاسی به شمار می آید و به عنوان یک عامل بازدارنده سبب اقتدار کشور خواهد بود.

وی نفت در ادامه با اشاره به اینکه در این نمایشگاه بر موضوع فناوری و مصرف بهینه تأکید شده است، گفت: در موضوع توسعه فناوری و تولید دانش بنیان اقدام های گسترده ای برای تقویت ساخت داخل، توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری و حمایت از شرکت های دانش بنیان انجام شده است.

رشد قابل توجه دانش بنیان ها

اوجی به یکی دیگر از رویکردهای مهم در بیست هفتمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اشاره و تصریح کرد: ازجمله این اقدام ها می توان به استقرار و گسترش رویکرد توسعه صنعت نفت برمبنای اقتصاد دانش بنیان با تصویب آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغالزایی در صنعت نفت در هیئت دولت، گسترش دامنه نهاد صدور گواهینامه های کیفیت، ممنوعیت خرید خارجی بیش از ۱۵۰ کالای صنعت نفت به منظور حمایت از سازندگان داخلی اشاره کرد که در نتیجه ۳.۷ برابر شدن شرکت های دانش بنیان را به دنبال داشته؛ به طوری که تعداد شرکت های همکار صنعت نفت امروز از ۱۵۰ به ۵۵۰ شرکت رسیده است.

وی همچنین درباره بهینه سازی مصرف سوخت و لزوم مدیریت ناترازی انرژی از طریق کنترل تقاضا تصریح کرد: سالانه ۸۰ میلیارد دلار یارانه انرژی در کشور پرداخت می شود که در دنیا کم نظیر و این موضوع یکی از دلایل اتلاف بالای انرژی در کشور به شمار می رود که سبب عدم النفع فراوان شده است.صادرات گاز کشور تقریباً معادل ۶ درصد از مصارف کل گاز است و در حقیقت، درآمد کشور از محل صادرات گاز ۶ میلیارد دلار است که این رقم درآمد بیش از کل درآمد حاصل از فروش گاز طبیعی در داخل کشور است که بخش های خانگی، تجاری، نیروگاه و صنایع را شامل می شود؛ از این رو به موازات توسعه بالادست و پایین دست صنعت نفت و گاز، اقدام های پرشماری به منظور حمایت از اجرای راهکارهای بهینه سازی و مدیریت مصرف انرژی و ارتقای کارآیی از سوی وزارت نفت در دستور کار قرار گرفته است.

رکوردهای تولید و صادرات با وجود تحریم ها

وزیر نفت در ادامه در بیان اقدام ها به مواردی همچون حمایت مالی از اجرای طرح های بهینه سازی و ارتقای کارآیی انرژی از طریق فعال سازی و رفع موانع طرح های بهینه سازی با استفاده از ظرفیت ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر با سازوکار بازپرداخت سرمایه گذاری از محل صرفه جویی، افتتاح حساب ویژه بهینه سازی مصرف انرژی،همچنین برنامه ریزی برای تأسیس صندوق بهینه سازی مصرف انرژی و پیگیری برای رفع موانع و فعال سازی بازار بهینه سازی مصرف انرژی و نظارت و کنترل متقاضیان تازه به منظور تعیین و تخصیص بهینه سوخت، تدوین، بازنگری و اجرای الگوها، معیارها و استانداردهای مصرف انرژی در بخش های مختلف مصرف انرژی اشاره کرد.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه در دولت سیزدهم با وجود تشدید تحریم های ظالمانه، رکوردهای مطلوبی در زمینه تولید و صادرات نفت خام و میعانات گازی و فرآورده های نفتی و پتروشیمی داشته ایم، افزود: امیدواریم با اراده همکارانم در صنعت نفت این روند ادامه یابد.

اوجی با بیان اینکه انتظار می رود با همکاری همه نخبگان، مشاوران و شرکت های نفت و گاز در سال های آینده شاهد کاهش شدت انرژی و مصرف بهینه گاز و فرآورده های نفتی باشیم، تصریح کرد: متأسفانه به دلیل نبود سرمایه گذاری کافی در زمینه مصرف در سال های اخیر، امروز شاهد مقدار بالای شدت مصرف انرژی و منابع خدادادی هستیم و امسال و سال های آینده باید تلاش بسیار ویژه ای برای مصرف گاز و فرآورده های نفتی داشته باشیم.

بزرگ ترین رویداد صنعتی ایران و بزرگ ترین نمایشگاه نفت خاورمیانه و غرب آسیا

غلامرضا جمالی، مدیر بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نیز در آیین افتتاحیه بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با تأکید بر بیانات راهبردی مقام معظم رهبری در شعار امسال مبنی بر«مهار تورم؛ رشد تولید»؛ از تمرکز این دوره از نمایشگاه به حمایت حداکثری از این مقوله با رویکرد تولید فناورانه و ساخت بار اول خبر داد و افزود: در این دوره از نمایشگاه سعی شده با نگاهی نو در حوزه بهینه سازی مصرف در داخل کشور، نسبت به خلق فرصت های تازه در این عرصه گام برداشته شود.

جمالی این نمایشگاه را بزرگ ترین رویداد صنعتی و تجاری ایران و بزرگ ترین نمایشگاه نفت خاورمیانه و غرب آسیا برای حرکت در مسیر توسعه و حرکتی شایسته در راهیابی به جهاد تبیین طبق بیانات رهبری دانست.

به گفته او، این دوره از نمایشگاه تخصصی صنعت نفت، با شعار «صنعت نفت؛ تولید فناورانه، مصرف بهینه» برگزار می شود و امید است بتوان در قالب آن، با هم افزایی میان دو بعد صنعت و دانش بنیان فناورانه، نسبت به تحقق اهداف تعریف شده در سند توسعه و راهبردهای عملیاتی و اجرایی دولت سیزدهم اقدام کرد.

استقبال گسترده از نمایشگاه

جمالی همچنین ابراز امیدواری کرد که با اهتمام و تمرکز وزیر نفت و مدیران ارشد صنعت نفت بر مقوله توانمندسازی شرکت های داخلی، بتوان در آینده ای نزدیک به بالندگی و ارتقای توان دانش افزایی شرکت های ایرانی در عرصه جهانی انرژی دست یافت.

مدیر بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی افزود: استقبال گسترده و مشارکت شرکت های داخلی و بین المللی در نمایشگاه امسال به حدی بوده که متولیان برگزاری نمایشگاه را بر آن داشته تا از تمامی متراژ مفید برای جانمایی غرفه های نمایشگاهی بهره ببرند.

در نمایشگاه امسال، ۴۲ هزار مترمربع فضای مفید، شامل ۳۶ هزار مترمربع در قالب ۲۰ سالن نمایشگاهی و ۶ هزار مترمربع مختص فضای باز نمایشگاهی برای حضور غرفه های شرکت ها تدارک دیده شده است.

او همچنین از جانمایی غرفه ها در سالن های نمایشگاهی بر اساس زمینه فعالیت شرکت ها و گروه های کالایی خبر داد و گفت: این چیدمان به منظور فراهم ساختن امکان تعامل بهتر و بهره مندی بیشتر بازدیدکنندگان از نمایشگاه امسال انجام شده و در حاشیه آن نیز برگزاری سمینارها و همایش های تخصصی، علمی و پژوهشی، برنامه ریزی شده است.

ابتکارات نمایشگاه بیست و هفتم

جمالی با تأکید بر استقبال گسترده شرکت ها در این دوره از نمایشگاه ها، از ابتکاراتی خبر داد که برای نخستین بار در طول تاریخ برگزاری نمایشگاه های صنعت نفت اتفاق افتاده است و افزود: هدف اصلی از این رویدادها، افزایش تعامل و مشارکت حداکثری فعالان بازار و شرکت های داخلی و خارجی بوده است که بعضا از حضور در نمایشگاه امسال محروم شده اند.در این رابطه سعی شده با برگزاری پردیس مجازی نمایشگاه و ایجاد بستر مناسب گفت وگو میان شرکت های حاضر در نمایشگاه با علاقه مندان خارج از نمایشگاه در فضای مجازی، گامی در مسیر تعاملات بیشتر میان شرکت ها و فعالان و صاحب نظران حوزه انرژی برداشته شود.

او افزود: در نمایشگاه بیست وهفتم، همچنین برای نخستین بار از تلویزیون اینترنتی نفت رونمایی می شود که در ابتکار انجام شده سعی شده هم زمان با برگزاری نمایشگاه، نمایش رخدادهای مهم، مصاحبه با نخبگان، مقام های مدعو، میهمانان ویژه و شرکت های فعال و دانش بنیان در بستر اینترنت بارگذاری شود تا غایبان نمایشگاه نیز بتوانند به صورت مستمر و هم زمان، در جریان تحولات مربوط به این رویداد بزرگ قرار گیرند.از دیگر مواردی که در این دوره از نمایشگاه صنعت نفت برای نخستین بار شاهد آن هستیم، می توان به در نظر گرفتن استیج ویژه گفت وگوی قطب های فناوری در سالن های ۸ و ۹، ۱۰ و ۱۱ و سالن ۳۸ اشاره کرد که به عنوان هاب اصلی و حلقه اتصال شرکت های فناورمحور و دانش بنیان، دانشگاه ها و مراکز علمی و استارت آپ ها و شتاب دهنده های حاضر فعالیت خواهد داشت.

روند تحولات صنعت نفت

مدیر بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی یکی دیگر از ابتکارات انجام شده در نمایشگاه امسال را معرفی سیر تحول صنعت نفت ایران (از آغاز تا به امروز) دانست که مقرر شده است سیر تاریخی این صنعت بزرگ در ایران از ابتدا و در قالب مستنداتی در موزه صنعت نفت ارائه شود.

جمالی با تأکید بر تمهیدات اندیشیده شده و توانمندی های نهادینه در صنعت نفت کشورمان، ابراز امیدواری کرد این فرصت چهار روزه فضای مناسبی را برای ایجاد تعامل، گفت وگوهای چندجانبه و دستیابی به تفاهم های راهبردی در راه توسعه و رشد صنعت نفت ایران اسلامی ایجاد کند.

اوجی و نواک در نمایشگاه 27

جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه صبح روز چهارشنبه (۲۷ اردیبهشت ماه) در نخستین روز بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از سالن ۳۸ این رویداد بازدید کردند.