شرکت نفت فلات قاره ایران   

پایان عملیات جداسازی رایزرهای سورنا

عملیات پیچیده و دشوار جداسازی رایزرهای پایانه شناور سورنا در آب های نیلگون خلیج فارس در شرکت نفت فلات قاره ایران با موفقیت انجام شد.

پایانه شناورسورنا به عنوان یک مخزن شناور دریافت، ذخیره سازی وصادرات نفت خام، درسال ۲۰۰۱ در میدان نفتی سروش مستقر شد.این پایانه شناور در ابتدا یک نفتکش بوده که به سفارش انگلیس از سوی شرکت MITSUI ژاپن در سال ۱۹۷۵ ساخته و با نام SS.LANISTES به این کشور تحویل داده شد.

در این عملیات، دو رایزردینامیک ۱۵ اینچ، در دو مقطع از سوی Buoyancy Module با آرایش زیرآب Double Wave، از PLEM به Turret پایانه شناور سورنا متصل شده است.با توجه به اهمیت راهبردی و قیمت بسیار بالای این رایزرها و ناممکن بودن تأمین آنها در شرایط تحریم های ظالمانه، حفظ سلامت رایزرها پس از جداسازی به منظور امکان بهره برداری در آینده، اهمیت بالایی دارد.

پیشنهاد مالی دریافت شده برای جداسازی، استقرار و تثبیت رایزرهای دینامیک پایانه شناور سورنا در بستر دریا بیش از دومیلیون یورو بود که با تصمیم مدیریت شرکت پایانه های نفتی ایران، برون سپاری این عملیات منتفی ومقرر شد با تکیه بر امکانات و توان متخصصان این شرکت نفت انجام شود.

پس ازتهیه شرح کاراولیه، چند نشست بررسی فنی در ستاد تهران و منطقه بهرگان برگزار و پس از انجام بازدیدهای میدانی پرشمار، روش اجرایی نهایی مشخص شد.

در بخش زیر آب، محاسبات مربوط به وزن، بویانسی و آرایش نهایی رایزرهای دینامیک پس از جداسازی و قرار گرفتن در بستر دریا با استفاده از نرم افزار OrcaFlex تحلیل شد، همچنین مختصات دقیق قرارگیری Pulling Head در بستر دریا به نحوی که زمان جداسازی زنجیرها در آینده آسیبی به رایزرها در بستر دریا وارد نکند، مشخص شد.

در بخش بالای آب، استفاده از یک شناور یدک کش در دستور کارقرار گرفت وبرای انجام این کار به یک عدد Snatch Block با ظرفیت ۳۰ تن نیاز بود که به دلیل موجود نبودن و دشواری تأمین، با استفاده از متریال موجود و تلاش شبانه روزی همکاران بازرسی فنی و تعمیرات و بازسازی دریایی منطقه بهرگان، طراحی، ساخته و نصب شد.

این نفتکش غول پیکر و اقیانوس پیمای با طول کلی ۳۷۰ متر، عرض ۵۶ متر و حداکثر میزان آبخور مجاز ۲۳ متر، ظرفیت حمل ۳۳۰ هزار تن معادل دومیلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام را باموتور بخار داشت که پس از ۲۶سال حمل ونقل انواع نفت خام به سراسر جهان، درسال ۲۰۰۱ تغییر کاربری داد و به شناور ذخیره سازی نفت (Floating Storage Unit) تبدیل و نام آن به سورنا تغییر یافت.

پایانه شناورسورنا تاسال ۱۳۹۴ (سال ۲۰۱۵ میلادی) بیش از900میلیون بشکه نفت خام میدان های نفتی سروش و نوروز را درخود ذخیره و صادرکرد وپس از14سال، خردادماه همان سال باحمل آخرین محموله صادراتی 500هزار بشکه ای، برای همیشه از مدار ذخیره سازی و صادرات نفت ایران خارج شد.

 

     شرکت ملی نفتکش ایران 

نصب دستگاه پردازش آب توازن به همت یک شرکت دانش بنیان

مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران از نصب موفق دستگاه پردازش آب توازن رادکلین روی یکی از نفتکش های غول پیکر این شرکت خبر داد. حسین شیوا با اشاره به این موفقیت اظهارکرد: همسو با تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از شرکت های دانش بنیان، پس ازچند سال حمایت مدیریت فنی و عملیات ناوگان شرکت ملی نفتکش از یک شرکت دانش بنیان داخلی، امروز شاهد به ثمر نشستن این تلاش ها هستیم. وی با اشاره به اهمیت راهبردی ناوگان شرکت ملی نفتتکش ایران(شمنا) در تأمین منافع ملی و حفظ جریان صادرات نفت و فرآورده های نفتی بیان کرد: با وجود پیچیدگی ها و حساسیت های عملیاتی ناوگان، این نفتکش غول پیکر، نخستین شناور تحت پرچم ایران است که یک سیستم تصفیه آب توازن ساخت داخل را نصب کرده است. مدیرعامل شرکت ملی نفتکش تصریح کرد: کنوانسیون مدیریت آب توازن کشتی ها به منظور جلوگیری از انتقال گونه های مهاجم آبزی از طریق کشتی ها از هشتم سپتامبر ۲۰۱۷ لازم الاجرا شده است و به سبب عضویت جمهوری اسلامی ایران در این کنوانسیون، ناوگان ملکی کشور موظف به نصب سامانه تصفیه آب توازن هستند. شیوا یادآور شد: شرکت دانش بنیان سازنده این دستگاه با کمک و نظارت مدیریت فنی و عملیات ناوگان شرکت ملی نفتکش، پیش از این موفق به دریافت تأییدیه های Basic Approval و Final Approval از سازمان بین المللی دریانوردی شد.

 

      مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران 

برگزاری دوره آشنایی با مدیریت قراردادهای بالادستی نفت و گاز

دوره آموزشی آشنایی با مدیریت قراردادهای بالادستی نفت و گاز باهدف تقویت دانش و آشنایی همکاران ذی ربط در مدیریت برنامه ریزی تلفیقی با انواع قرارداد بالادستی نفت با تمرکز بر الگوی تازه قراردادهای نفتی برگزار شد. این دوره آموزشی طی روزهای ۲٩ فروردین، پنجم و12اردیبهشت ماه به مدت ۱۶ساعت، به همت نماینده کارفرما در طرح های توسعه ای بند (ق)، برای همکاران شاغل در مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، در سالن نشست های شماره ۲ ساختمان مرکزی سوم شرکت ملی نفت ایران برگزار شد. دراین دوره آموزشی، علیرضا تقی پور به عنوان مدرس، باارائه نمونه های عملی به تشریح رئوس مطالبی باعناوین «طرح پرسش از روش تدارک سه واقعی پروژه بالادستی ومیان دستی»، «تاریخچه و وضع قراردادهای نفت وگاز ایران»، «اقتصاد نفت و گاز واهمیت توسعه میدان ها»، «قراردادهای بالادستی نفت وگاز»، «قراردادهای امتیازی نسل قدیم ونسل جدید (مدرن)»، «قراردادهای مشارکت در تولید (تقسیم تولید)»، «قراردادهای بیع متقابل» و «الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران» پرداختند و در بخش پایانی نیز به ابهام ها و پرسش های همکاران پاسخ دادند. تقی پور مدرک دکتری مدیریت قراردادهای بین المللی نفت و گاز از دانشگاه علامه طباطبایی دارد و هم اینک در سمت مسئول نظارت بر اجرای نظام های ایجاد طرح ها در مدیریت برنامه ریزی تلفیقی مشغول به کار است.  وی همچنین عضو اصلی و دبیر کمیته مذاکرات توسعه میدان های نفتی شرکت ملی نفت ایران، عضو کمیته ارزیابی صلاحیت شرکت های متقاضی اکتشاف و تولید و عضو کمیته فنی بازرگانی شرکت ملی نفت است.

 

  دانشگاه صنعت نفت

    اجرای طرح کارورزی حین تحصیلات مهندسی

 رئیس دانشگاه صنعت نفت از اجرای طرح دوره کارورزی حین تحصیل خبر داد و گفت: هدف از برگزاری این طرح افزایش مهارت و کسب شایستگی های شغلی دانشجویان دانشگاه در رشته های تحصیلی است.

کریم سلحشور افزود: دانشگاه صنعت نفت یک دانشگاه ماموریت گرا بوده که همواره پیشتازی خود در ارائه یک مدل منحصربه فرد و کارآمد در نظام آموزشی مهندسی کشور را با برخورداری از فضای مشترک دانشگاه- صنعت حفظ کرده است.

وی بیان کرد: در این طرح دانشجویان در هر نیمسال تحصیلی متناسب با رشته تحصیلی خود در واحدهای عملیاتی پالایشگاه آبادان بر مبنای ظرفیت های جایابی شده حضور خواهند یافت و این کارورزی به طور همزمان تحت نظارت استاد راهنمای صنعتی تحت عنوان منتور صنعتی به اجرا گذاشته خواهد شد.

رئیس دانشگاه صنعت نفت تصریح کرد: بدیهی است که ارتباط موثر و هدایت شده دانشجویان ازسوی خبرگان صنعتی در محیط عملیاتی صنعت تحت نظارت اساتید دانشگاهی با مشارکت کارشناسان خبره صنعتی نه تنها در چرخه هدایت هدفمند تحصیلی، انتخاب دروس مرتبط و هدفدار در دوران تحصیل و مهارت اندوزی دانشجویان نقش بسزایی خواهد داشت بلکه در تقویت رویکرد حل مسئله ازسوی دانشجویان و اساتید دانشگاه در کلاس های درس به منظور یافتن راه حل های مهندسی جهت رفع مسائل و چالش های صنعت در اکوسیستم علم و فناوری دانشگاه بازتاب می یابد.

فراخوان کشوری از مدرسان و منتورهای صنعتی

دانشگاه صنعت نفت طی فراخوانی از علاقه مندان واجد شرایط دعوت کرد برای حضور در صنعت نفت به صورت مدرس، راهنما یا منتور صنعتی درخواست خود را ثبت کنند.

بر همین اساس از تمامی خبرگان، متخصصان و کارشناسان مجرب صنعت نفت در حوزه های مهندسی نفت، شیمی، گاز، بازرسی فنی، کنترل، ابزار دقیق و اتوماسیون، مکانیک، انرژی، سازه های دریایی، حقوق نفت و گاز، مدیریت نفت و گاز، اقتصاد نفت و گاز، حسابداری، امور مالی و مدیریت مالی در نفت و گاز و سرمایه گذاری در نفت و گاز که دارای توانایی لازم به عنوان مدرس صنعتی یا راهنما و منتور صنعتی هستند، برای همکاری و مشارکت در مجموعه برنامه های دانشگاه از جمله ارائه دروس، دوره های آموزشی کوتاه مدت حرفه ای، کارگاه های آموزشی و مهارتی، کارآموزی و کارورزی و آموزش های تخصصی، فناوری و مهارتی محور در نظام آموزشی دانشگاه و یا مشاوره در راهنمایی منتوری به دانشجویان دانشگاه در رشته های مختلف دعوت می شود.

علاقه مندان واجد شرایط می توانند برای ثبت در خواست خود حداکثر تا تاریخ ۱۵ خرداد ماه از تارنمای https://bpms.put.ac.ir استفاده کنند.

 

   شرکت پالایش گاز ایلام

 کاهش ۳۳ درصدی گازهای ارسالی به مشعل

مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از کاهش ۳۳ درصدی گازهای ارسالی به مشعل در سال ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ خبر داد. روح الله نوریان با بیان اینکه مقدار گازهای گلخانه ای پارسال نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰، ۹ درصد کاهش یافته است، گفت: در تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۱ عملیات تخلیه و شارژ کاتالیست های واحدهای بازیافت گوگرد طبق برنامه عملیاتی انجام شد که افزون بر افزایش بازده کاری، سبب کاهش انتشار اکسیدهای گوگرد به محیط شده است. وی افزود: به دلیل ارسال مستمر سه محصول گاز مایع خام، میعانات گازی و اتان به پتروشیمی ایلام و دیگر مبادی مصرف، گازهای ارسالی به مشعل هم ۳۳ درصد کاهش یافت که سبب بهبود شاخص های محیط زیستی شده است. مدیرعامل پالایشگاه گاز ایلام از افتتاح و بهره برداری پروژه بازچرخانی آب خروجی از تصفیه خانه پساب این پالایشگاه در سال ۱۴۰۱ خبر داد و اظهار کرد: با افتتاح این پروژه ۴۰۰ هزار لیتر آب از خروجی پساب پالایشگاه برای مصارف فضای سبز و شبکه آب آتش نشانی و مصارف فرآیندی بازچرخانی و از برداشت همین مقدار آب از منابع زیر زمینی جلوگیری می شود. نوریان تصریح کرد: همسو با مقابله با تنش های کم آبی و با هدف کاهش مصرف آب از منابع آبی موجود، پروژه بازچرخانی پساب پالایشگاه گاز در مدت کوتاه پنج ماه و با ظرفیت اسمی ۶۰۰ هزار لیتر در روز به بهره برداری رسید. وی درباره اقدام های این شرکت در بخش مسئولیت های اجتماعی گفت: احداث سه آبشخور مکانیزه برای حفظ گونه های جانوری منطقه همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی، انجام چهار دوره پایش های محیط زیستی و ارائه خوداظهاری فصلی، مشارکت در کاشت بذر گونه های بومی، کاشت ۳۰۰ اصله نهال از گونه های بومی و مقاوم به کم آبی، برگزاری مسابقات نقاشی با موضوع های محیط زیستی در سطح مدارس به مناسبت هوای پاک، روزآمد کردن فلوچارت مدیریت پسماند و... تنها بخشی از اقدام های انجام شده در سال ۱۴۰۱ بوده است.

 

 

 پالایشگاه ستاره خلیج فارس

ساحل جزیره هرمز پاک سازی شد

خانواده کارکنان شرکت نفت ستاره خلیج فارس به مناسبت هفته زمین پاک، بخشی از ساحل جزیره هرمز را پاک سازی کردند. هفته زمین پاک امسال «سرمایه گذاری در زمین، توسعه بازیافت و بهره وری سبز» نام گذاری شده بود که این اقدام خانواده بزرگ ستاره خلیج فارس با مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان با این مضمون اجرایی شد. هماهنگی، انتقال تجربیات و راهکارها به منظور حفاظت روزافزون محیط زیست، آموزش و فرهنگ سازی با برگزاری کلاس ها، تدوین کتاب های عمومی، طراحی و ارائه بروشور برای استفاده کارکنان و خانواده ها به منظور آشنایی با مبانی اولیه محیط زیست، استفاده بهینه از انرژی، مدیریت مصرف آب و مدیریت پسماند از اقدام هایی است که در مدت اخیر به همت واحد حفاظت محیط زیست پالایشگاه ستاره خلیج فارس اجرایی شده است. مهم ترین نقاط حائز اهمیت از لحاظ برنامه های حفاظتی زیست محیطی سواحل هستند که باید همت ویژه ای در نگهداری و پاک سازی و زیباسازی آن به عمل آورد.