در حوزه گازرسانی به صنایع چه پیشرفت هایی حاصل شد؟

در ادامه تحقق مصوبه شورای اقتصاد، هدف گذاری برای جایگزینی گاز طبیعی با سوخت های مایع برنامه ریزی شد. بر این اساس با گازرسانی به 200 واحد صنعتی و تولیدی در قالب مصوبه شورای اقتصاد، مجموع واحدهای بهره برداری شده در قالب این مصوبه به یکهزار و 200 مورد رسید و سالانه حدود 49 میلیون لیتر گاز با سوخت مایع جایگزین شد. این میزان جایگزینی بیشتر از تعهد گاز استان براساس مصوبات بود. این برنامه ها امسال نیز ادامه خواهد یافت و واحدهایی که باقیمانده نیز به شبکه گاز متصل می شوند. واحدهای باقیمانده دامداری و گاوداری هستند که مصارف بسیار چشمگیری ندارند. عمده اقدام هایی که لازم بود برای بحث توسعه گازرسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی در سال های گذشته اتفاق افتاده است. 19 شهرک صنعتی در سطح استان وجود دارد که همه آنها به شبکه سراسری گاز کشور متصل هستند.

    ناترازی گاز در زمستان سال گذشته اجرای پروژه های بهینه سازی را در اولویت قرار داده است. در حوزه اصلاح و بهینه سازی موتورخانه ها چه اقدام هایی انجام شده است؟

با توجه به افزایش مصارف به ویژه در بخش خانگی، وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران شتاب در اجرای پروژه ها بهینه سازی را در دستور کار قرار داده اند. اصلاح و بهینه سازی موتورخانه از اقدام هایی بود که در سطح استان کردستان در اولویت قرار گرفت. بر این اساس پس از اطلاع رسانی و ایجاد زیرساخت های لازم، بیش از یکهزار و 100 مشترک برای اصلاح موتورخانه در سامانه شرکت ملی گاز ایران ثبت نام کردند. شرکت گاز استان کردستان نیز با وجود مجریان محدودی که در سطح استان وجود داشت نسبت به درخواست 500 واحد اقدام و پس از بازدید اولیه اقدام های اجرایی شامل اصلاح و تنظیم مشعل موتورخانه ها، عایق کاری لوله و بدنه و منابع انبساط را انجام داده است. با اجرای این پروژه ها شاهد کاهش 25 تا 30 درصدی مصرف گاز در این واحدها بوده ایم.

در بازدید از برخی موتورخانه ادارات و مدارس بی توجهی به استانداردها محرز و فضای برخی تاسیسات موتورخانه به انباری تبدیل شده بود و توجه خاصی به هدررفت انرژی نمی شد. بسیاری از موتورخانه های مدارس نیز غیرایمن و هیچ گونه سیستم تهویه ای برای آنها تعریف نشده بود. حضور همکاران و مجریان این طرح زمینه را برای ایجاد موتورخانه ای ایمن و بهره ور فراهم کرد. این اقدام ها کاهش هدررفت را به دنبال داشت. افزون بر کاهش هدررفت انرژی، رعایت الزامات ایمنی و استاندارد و صدور گواهی معاینه فنی برای موتورخانه ها را در پی داشت. سال گذشته بیش از 160 مورتورخانه گواهینامه معاینه فنی دریافت کردند. این اقدام ها همچنان ادامه دارد و در مدارس، دانشگاه ها و موسسه های آموزشی از حساسیت ویژه ای برخوردار است. در گام بعدی بهینه سازی سیستم گرمایشی مساجد نیز در دستور کار قرار دارد.

سال گذشته 15 هزار و 700 مورد بازدید از موتورخانه ادارات دولتی و خصوصی انجام شد؛ همچنین 2 هزار و 570 مورد بازدید از مجتمع های تجاری انجام و اخطارها و توصیه های لازم را برای کاهش مصرف، عدم مصرف در زمان تعطیلی و ساعات غیرکاری به همراه داشت.

خوشبختانه اقدام های فرهنگی و فرهنگ سازی تاثیر بسزایی در کاهش مصرف داشت. حضور استاندار، معاونان و فرمانداران در بحث بازدیدها این حساسیت و توجه به مقوله صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی را در همه لایه ها ایجاد کرد و زمینه ساز کاهش مصرف گاز در این بخش ها شد.

  در حوزه جلوگیری از هدررفت گاز و مدیریت کربن نیز ورود کرده اید؟

بله، جلوگیری از هدررفت گاز و مدیریت کربن، یکی از برنامه های موثر شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید و در چند سال گذشته به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است. براین اساس جلوگیری از هدررفت گاز در اتصالات روزمینی و اتصالاتی که برای نصب کنتور و رگولاتور استفاده می شود با حساسیت ویژه  پیگیری می شود.

گاز کردستان در دوره های قبل با ابتکار یکی از همکاران موفق به اختراع اتصالات مفصلی شد. استاندارد این اتصالات تدوین شده و به عنوان یکی از تجهیزات اجرایی در حوزه انشعابات خانگی استفاده می شود. این اتصالات ضمن رفع بخشی از ناترازی گاز، کمک بسیار موثری به جلوگیری از هدررفت و نشتی گاز در رایزر و علمک می کند. سال گذشته اقدام به تعویض 75 هزار مورد اتصال مفصلی در انشعابات جدید و اشتراک های جدید کردیم و این روند همچنان ادامه دارد. معتقدم با توجه به اینکه این اتصالات نشتی ها به حداقل ترین مقدار ممکن می رساند، قطعا در بحث جلوگیری از هدررفت گاز طبیعی نیز تاثیرگذار خواهد بود. اتصالات مفصلی در سطح استان کردستان اختراع، بومی سازی و به تولید انبوه رسیده و این مسیر در دیگر استان ها نیز ادامه پیدا کرده است.

   در حوزه تعویض بخاری های راندمان پایین هم شاهد اتفاقات خوبی بوده ایم. تاکنون چه تعداد بخاری راندمان بالا را جایگزین کرده اید؟

یکی از مصوبات شورای اقتصاد، طرح جایگزینی بخاری هرمتیک با بخاری های گازسوز راندمان پایین در 5 استان سردسیر کشور است. در فاز نخست 30 هزار بخاری هرمتیک هوشمند، رتبه A انرژی، فن دار، کم مصرف و بدنه سرد با بخاری های راندمان پایین جایگزین می شود. شرکت گاز استان کردستان 6هزار بخاری خریداری کرده و به اقشار کم درآمد از جمله مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تحویل داده است. جلسات متعددی برگزار و تفاهم نامه ای در این خصوص مبادله شد. در فاز نخست تا سقف 20 میلیارد تومان حدود یکهزار و 780 بخاری هرمتیک از سوی گاز استان خریداری و مابقی نیز از سوی شرکت ملی گاز ایران در حال خرید است. نصب این بخاری ها از اوایل اسفند سال گذشته آغاز شده است. مراحل نصب این بخاری سخت تر است و حساسیت بالایی دارد. این بخاری باید اکسیژن لازم را از خارج ساختمان دریافت کند از این رو نصب این بخاری در هر فضایی امکان پذیر نیست. بر این اساس لازم است اقدام هایی با هماهنگی سازمان نظام مهندسی و سازنده این بخاری ها انجام شود.

پس از نصب و راه اندازی بخاری های جدید، بخاری اسقاط شده نیز تحویل شرکت گاز می شود که این جایگزینی کمک شایان توجهی به بحث کاهش مصرف و هدررفت انرژی در بخش خانگی می کند. امیدوارم این اقدام موثر و ویژه در سال های آینده با گستردگی بیشتری ادامه داشته باشد.

   علاوه بر تحویل بخاری های راندمان بالا به مددجویان، در حوزه تامین هزینه لوله کشی گاز منازل نیز مشارکت دارید. تاکنون چه اعتباری به این بخش اختصاص یافته است؟

تعدادی از خانوارهای ساکن در نقاط مختلف استان تحت پوشش نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد و سازمان بهزیستی قرار دارند. طبق قانون بودجه، واگذاری اشتراک گاز برای یک بار به این مددجویان به صورت رایگان انجام می شود. سال گذشته بیش از یکهزار و 42 مورد اشتراک رایگان در سطح استان کردستان به این مددجویان تحت پوشش واگذار شد که 2 هزار میلیون ریال هزینه اشتراک این مددجویان بوده است.

افزون بر این، در سفر رییس جمهور به استان، برای لوله کشی رایگان منازل مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تا سقف 5 میلیارد تومان (6میلیون تومان برای هر واحد) اعتبار پیش بینی شد. با تفاهم نامه ای که با سازمان های حمایتی از جمله بهزیستی و کمیته امداد امضا کردیم این مصوبه نیز انجام شد. با شناسایی متقاضی ها که 833 خانوار بود. این اقدام ها از سال گذشته آغاز شد و تاکنون بخش قابل توجهی از این خانوارها که موفق شده اند لوله کشی گاز منازل خود را توسط مجریان تحت پوشش انجام دهند، در قالب مصوبه سفر رییس جمهور هزینه هایشان پرداخت شده است.

   لطفا گزارشی از طرح تبدیل وضعیت ایثارگران در گاز کردستان ارائه کنید.

در مجموع 119 نفر از کارکنان گاز کردستان مشمول بند «و» و بند «د» قانون بودجه هستند. 11 نفر مشمول بند «و» هستند که تاکنون 9 نفر همه مراحل را طی کرده اند و به صورت نیروی رسمی فعالیت خود را ادامه می دهند. 2 نفر نیز در حال طی کردن فرایندهای اداری- استخدامی خود هستند. 108 نفر مشمول بند «د» هستند که از این تعداد 20 نفر همه مراحل را طی کرده اند و تشریفات استخدامی آنها در حال تکمیل است. برای مابقی مشمولان نیز همه استعلام های لازم شامل دریافت مجوز، فرایند گزینش، تایید تحصیلی و... در حال انجام است و با برنامه ریزی که از سوی منابع انسانی ستاد و استان صورت گرفته است، فرایند استخدام آنها تا پایان اردیبهشت به نتیجه می رسد و در مجموع 119 نفر به نیروهای رسمی گاز استان افزوده می شوند و آمار نیروی رسمی شرکت دو برابر می شود.

   در حوزه فرهنگ سازی مصرف، برگزاری جشنواره های فرهنگی و جهاد تبیین چه اقدام هایی اجرایی شده است؟

همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در بحث جهاد تبیین، یکی از وظایف و اهدافی که شرکت گاز استان کردستان در دو سال گذشته برنامه ریزی کرد، ارتباط رسانه ها با گاز در حوزه های مختلف بود. اسفندماه سال گذشته دومین رویداد رسانه و گاز با مشارکت بسیار خوب بخش های مختلف خبرگزاری ها، روزنامه ها، هفته نامه ها و... در استان برگزار شد. فراخوان اولیه در مردادماه منتشر و زمان مناسبی برای ارسال و جمع آوری آثار تعیین شد. این جشنواره با هدف بیان توانمندی های صنعت گاز استان و کشور از زبان هنرمندان راه اندازی و برگزار شد. براین اساس 386 اثر در 6 بخش و 5 محور به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این تعداد 193 مورد به بخش داوری راه یافت. در ادامه نیز نفرات برتر بخش های مختلف انتخاب و با حضور معاون استاندار، مدیران استانی، فرماندار، و تعداد زیادی از خبرنگاران، اختتامیه جشنواره برگزار و از برترین ها تقدیر شد.

با هزینه ای کم آثار بسیار ارزشمندی در قالب این جشنواره تولید شد و دستاورد بزرگی برای شرکت گاز استان کردستان به همراه داشت. بر این اساس در قالب عکس، فیلم، خبر، گزارش و... اقدام به اطلاع رسانی در حوزه استفاده ایمن و بهینه از گاز، صرفه جویی در مصرف، انعکاس دستاوردها و عملکرد گاز استان و... شد. امیدوارم با ظرفیتی که در مجموعه استان وجود دارد، در سال های آینده این جشنواره را به صورت منطقه ای با محوریت گاز کردستان برگزار کنیم.

در پایان نیز از کوشش های بی دریغ و همیشگی «مشعل» نشریه کارکنان صنعت نفت ایران که در بازتاب اخبار و عملکرد حوزه های مختلف صنعت گاز تلاشی وافر دارد، قدردانی می کنم.