لطفا گزارشی از فعالیت های گاز کردستان در حوزه های مختلف طی سال گذشته ارائه کنید.
گاز کردستان در سال 1401 براساس هدف گذاری هایی که از ابتدای سال انجام داده بود و براساس مصوبات دور اول سفر ریاست جمهوری، قرار بود گازرسانی به 95 روستا، یک شهر و تعدادی از واحدهای صنعتی را انجام دهد. برای این هدف بزرگ برنامه ریزی های اولیه و اهداف راهبردی در ابتدای سال تدوین شد. خوشبختانه با هدف گذاری ها، برنامه ریزی ها، پیگیری ها و پشتیبانی که از حوزه های مختلف شد، به ویژه تامین منابع مالی خوب از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران همه اهداف و برنامه های شرکت در سال گذشته محقق شد. با جذب بیش از 90 درصد اعتبارات عمرانی، همه 95 روستای تعریف شده که در مناطق سخت گذر، کوهستانی، مرزی و نقاط دوردست از نظر شرایط جغرافیایی و بعد مسافت به شبکه گاز پیوست. هفته دولت، دهه فجر و نیمه شعبان با حضور مقام های استانی از جمله استاندار، نمایندگان مجلس و... شاهد بهره برداری از این پروژه ها بودیم.
سال گذشته، برای گازرسانی به بیش از 120 واحد صنعتی نیز هدف گذاری کرده بودیم که با پیشی گرفتن از برنامه، 200 واحد تولیدی_صنعتی به شبکه گاز پیوست. در مجموع در قالب مصوبه شورای اقتصاد، تاکنون یکهزار و 200 واحد تولیدی و صنعتی گازرسانی شده و بیش از 49 میلیون لیتر سوخت مایع از چرخه مصرف خارج و صرفه جویی قابل توجهی در این حوزه اتفاق افتاده است.
در حوزه نصب انشعابات نیز تعهد حدود 9 هزار انشعاب جدید را داشتیم که تا پایان بهمن بیش از 10 هزار علمک در نقاط مختلف شهری و روستایی نصب شد. بیش از 22 هزار مشترک جدید نیز به تعداد مشترکان بهره مند از گاز افزوده شد و مجموع اشتراک شرکت گاز استان از مرز 605 هزار مورد عبور کرده است. همه تعهدات و مصوبات سال 1401 بیش از 100 درصد عملیاتی شده و هیچ تعهدی باقی نمانده است.
در کنار این فعالیت ها اقدام هایی در حوزه زیربنایی، اصلاح و مقاوم سازی نقاط بحرانی شبکه، خطوط تغذیه و ارتقای ظرفیت ایستگاه ها نیز برنامه ریزی و هدف گذاری شد. سال گذشته 7 ایستگاه تقلیل فشار درون شهری براساس روش های جدید مقاوم سازی شد. کار بسیار ارزشمندی شروع شده و در ادامه مابقی ایستگاه ها نیز از لحاظ ابنیه، فنی و مکانیکال مقاوم سازی و ایمن سازی می شوند. همه حوضچه های نفررو و شیرهای غیردفنی موجود در تاسیسات گاز استان که بسیار خطرناک بود ایمن سازی و همه حوضچه ها حذف شدند. در مجموع کار بسیار خوبی در حوزه مقاوم سازی اتفاق افتاد. به عنوان اولین استانی هستیم که موفق شدیم با دسته بلند کردن شیرهای غیر دفنی آنها را به دفنی تبدیل کنیم و از خطرهای بالقوه این حوضچه ها رهایی یافتیم.
همسو با افزایش پایداری شبکه گاز در فصول سرد سال نیز اقدام های زیربنایی در حوزه تقویت خطوط تغذیه و نقاط بحرانی که در سال های گذشته شناسایی کرده بودیم، انجام شد.
برای مجتمع های جدید در نقاط صفر مرزی از جمله منطقه ویژه اقتصادی بانه و مریوان نیز تمهیدات لازم اتخاذ و خطوط تغذیه این مناطق در دست اجرا قرار گرفت. در ادامه فعالیت های عمرانی، برای توجه ویژه به مردم و خدمات رسانی مناسب تر به مشترکان شهرهای و روستاها جدیدی که به شبکه گاز متصل شده اقدام به احداث ساختمان پست امداد در شهرستان های سقز و بانه و در نقاط مرزی کردیم. بحث طراحی ابنیه و ساختمان شهرهای جدید در سایر نقاط استان نیز در برنامه قرار دارد. اراضی خریداری و طراحی ها نیز انجام شده و امسال این موارد نیز به بهره برداری و اجرا خواهند رسید.
برای تحقق برنامه های گازرسانی چند کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع اجرا شده است؟
یکی از اقدام های موثری که در بحث توسعه گازرسانی در نقاط مرزی و محروم استان اتفاق افتاد، تدارک، آماده سازی زیرساخت ها، گذر از موانع کاری و مسائل حقوقی بود که با تحقق این برنامه ها موفق به احداث 800 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع در نقاط سخت گذر استان شدیم. این موفقیت ها در استانی با جغرافیای بسیار خشن، توپوگرافی خاص، مناطق کوهستانی و به ویژه صخره و سنگ محقق شد.
پشتیبانی این کار بسیار پیچیده بود، ولی خوشبختانه با همت و تلاش همکاران این موضوع نیز محقق و بستر گازرسانی برای بخش عمده ای از مناطق محروم و مرزی استان فراهم شد. در سال جاری نصب انشعابات جدید را در این مناطق انجام می دهیم و روستاهای بیشتری را به شبکه گاز متصل می کنیم. با 95 روستایی که سال گذشته به بهره برداری رسید و 70 روستای دیگری که عملیات اجرایی آن شروع شده یا در دست اجراست، امیدوارم بتوانیم هفته دولت امسال، به خط پایان گازرسانی به روستاهای استان که یک موفقیت ارزشمند برای نظام و دولت است، برسیم.
در استان کردستان اغلب شاخص های رفاهی به 50 درصد هم نرسیده ولی گازرسانی به 100 درصد جمعیت شهری و روستایی یک رکورد بی سابقه و کم نظیر در سطح استان به شمار می آید. جا دارد از همه همکارانی که شبانه روزی تلاش کردند تا این خدمات را به مردم محروم، زحمتکش و مرزداران نقاط صفر مرزی، نقاط محروم ارائه کنند، تقدیر کنم. امیدوارم توسعه گاز باعث تثبیت جمعیت، مهاجرت معکوس مردم به روستاها، توسعه اقتصادی و رونق اقتصادی شود.
نگاهی هم به حجم گازرسانی داشته باشیم. سال گذشته چه میزان گاز به بخش های مختلف تحویل شد؟
در موضوع مصارف گاز در سطح استان، پیش بینی می شد حدود 3.5 میلیارد مترمکعب گاز طی سال گذشته مصرف شود. جذب 22 هزار اشتراک جدید و سرمای ماندگار در مناطق کوهستانی و سردسیر استان منجر به افزایش 6درصدی مصرف گاز بخش خانگی شد.
در بخش نیروگاهی نیز بیش از 1.2 میلیارد مترمکعب گاز مصرف شد که با وجود محدودیت هایی که در فصل زمستان داشتیم، با میزان دوره مشابه سال 1400 برابر است.
پیشتر از بسته شدن پرونده گازرسانی به روستاها گفتید. لطفا گزارشی کامل از فعالیت گاز استان در حوزه گازرسانی به روستاها با محوریت روستاهای مرزی و سخت گذر ارائه کنید.
در استان کردستان یکهزار و 642 روستای دارای سکنه و قابل گازرسانی وجود دارد که از این تعداد، تاکنون یکهزار و 573 روستا به شبکه سراسری گاز متصل شده و گازرسانی به مابقی روستاها نیز در دست اجراست.
از مجموع روستاهای دارای قابلیت گازرسانی، 290 مورد در نقاط صفر مرزی قرار دارند که تاکنون 268 روستا از گاز برخوردار شده و عملیات گازرسانی به 22 روستا نیز در دست انجام است. براساس برنامه های تعریف شده، هفته دولت امسال، پروژه گازرسانی به 22 روستای باقیمانده که در شهرهای بانه و مریوان قرار دارند، به بهره برداری می رسد.
158 روستا نیز در مناطق جنگلی زاگرس قرار دارند که اهالی آن انرژی گرمایشی منازل خود را از طریق سوزاندن درختان و هیزم تامین می کردند. با وجود سخت گذر بودن این مناطق هدف گذاری برای گازرسانی به روستاهای جنگلی استان انجام شد و خوشبختانه همه این روستاها در برنامه قرار گرفت و از 158 روستا، تاکنون 151 مورد گازرسانی شده است. 7 مورد باقیمانده نیز در دست اجراست که گازرسانی به آنها بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. مراحل نهایی بهره مندی این تعداد روستا از گاز نیز تا پیش از هفته دولت امسال تکمیل می شود و در کردستان هیچ روستایی که برای سیستم گرمایشی از محیط زیست و درختان تغذیه کند، وجود نخواهد داشت.
یکی از نقش های کلیدی و محوری شرکت های گاز استانی، به ویژه گاز کردستان، ایجاد لبخند رضایت بر لب مردمان زحمتکشی است که در نقاط سخت گذر و مرزی قرار دارند. بر این اساس با گازرسانی به این واحدها و ساختمان هایی که در این مناطق وجود دارد، سعی می کنم رضایتمندی آنها را افزایش دهیم. در نقاط مرزی کردستان سکونت گاه های غیررسمی به نام کوخ نیز وجود دارد. هرچند این سکونتگاه ها در آمار رسمی سازمان برنامه و بودجه به عنوان منطقه روستانشین تعریف نشده؛ با این حال از سوی جهاد کشاورزی و بخشداری ها به عنوان سکونتگاه دائم شناخته شده است. این کوخ ها بین 5 تا 20 خانوار ساکن دارند. هدف گذاری شرکت بر این اساس بود که در جهت گازرسانی به روستاها پروژه ها به شکلی طراحی شود که خطوط لوله از جوار این کوخ ها عبور کند. بر این اساس تاکنون بیش از 72 نقطه کوخ نشین در شهرستان مرزی بانه به شبکه گاز متصل شده است. بیش از 30 مورد نیز در دست اجراست و در مجموع 258 خانوار در این مناطق کوخ نشین باقی مانده اند که در برنامه های آینده به این مناطق نیز گازرسانی می شود.
برای عبور از زمستان سال گذشته چه راهکارهایی اندیشیده شد؟
زمستان سال گذشته در چند بخش خاص بود؛ نخست شاهد ماندگاری سرما به مدت بیش از 3 ماه بودیم و در برخی از روزها دمای تا منفی 35 درجه را تجربه کردیم. در کردستان با هر بارش برفی که رخ می دهد، راه های حدود 900 روستا مسدود می شود و تا بازگشایی مجدد لازم است تمهیداتی در حوزه گازرسانی در نظر گرفته شود.
بر این اساس همه نقاط بحرانی و مناطقی که دارای ضعف بود شناسایی و پیش از ورود به فصل سرما مشکلات این نقاط برطرف شد. نیاز بود لوپ هایی میان شبکه های قبلی اجرا شود که این پروژه ها نیز براساس برنامه و هدف گذاری ها انجام شد. ارتقای ظرفیت ایستگاه ها در شهرهای دیوان دره، مریوان و سقز نیز از دیگر اقدام ها برای عبور بدون دغدغه از زمستان بود. بر این اساس ظرفیت ایستگاه های این شهرها افزایش یافت و در برخی شهرها نیز ایستگاه های جدید تی بی اس احداث و خروجی ایستگاه ها به یکدیگر متصل شدند. در طول زمستان گذشته همه نیروهای امدادی، تعمیراتی و گازبان ها با همه تجهیزات و ماشین آلات در نقاط مختلف استان به صورت شبانه روزی در خدمت مردم استان بودند و با وجود سرمای شدید، ماندگاری سرما و ناترازی گاز خوشبختانه هیچ نوع اختلال، افت فشار و کسری گاز در هیچ منطقه ای از استان شاهد نبودیم و همه مشترکان بخش خانگی زمستان را با آرامش سپری کردند.