در ادامه روز اول این همایش، نشست فرصت های همکاری و توسعه در زمینه های پتروشیمی با حضور تعدادی از شرکت کنندگان خارجی برگزار شد و حسین علیمراد، رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ریاست این نشست را به عهده داشت.
رسیدن حاشیه سود ۱۷ درصدی به ۴۵ درصد
سپهدارانصاری نیک، مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندرامام به عنوان یکی از اعضای این نشست ضمن معرفی مجموعه خود، ایجاد سود پایدار و بهره وری در سرمایه گذاری را از اهداف راهبردی پتروشیمی بندر امام برشمرد و تصریح کرد: تا پنج سال آینده تولید این مجتمع از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کنونی به ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تن و درآمد سالانه از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و حاشیه سود ۱۷ درصد کنونی به ۴۵ درصد خواهد رسید.
او بااشاره به پنجاهمین سالگرد تأسیس پتروشیمی بندر امام گفت: براساس برنامه ریزی تا10 سال آینده نوسازی و ساخت واحدهای نو دراین پتروشیمی انجام می شود و تا پنج سال آینده ایجاد تنوع درمحصولات خود رادردستور کارداریم و درآینده نزدیک چهار محصول جدید به تولید مجتمع افزوده خواهد شد.
مدیرعامل پتروشیمی بندرامام وجود یوتیلیتی و خطوط لوله تأمین خوراک متمرکز، ۳۰۰ هکتار زمین آزاد درمجاورت مجتمع، درآمد سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری و منابع انسانی متخصص را از جمله مزیت های رقابتی پتروشیمی بندر امام دانست و اظهار کرد: سیاست اصلی ما در آینده تکمیل زنجیره ارزش و پیشگیری از خام فروشی است .انصاری ایجاد سود پایدار وبهره وری درسرمایه گذاری را از دیگر اهداف راهبردی پتروشیمی بندرامام اعلام و تصریح کرد: تا پنج سال آینده تولید این مجتمع از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کنونی به ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تن و درآمد سالانه از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و حاشیه سود ۱۷ درصد کنونی به ۴۵ درصد خواهد رسید.وی با بیان اینکه همه اهداف پتروشیمی بندر امام در ۵ تا ۱۰سال آینده به دومیلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که با توجه به افزایش خوراک به نظر می رسد این سرمایه گذاری رابتوان درصورت رضایت سهامداران (20تا ۳۰درصد درآمد سالانه) از منابع داخلی تأمین کرد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندرامام با اشاره به سرمایه گذاری دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری این پتروشیمی طی ۵ تا ۱۰ سال آینده در طرح های نوسازی و توسعه ای گفت: مذاکرات با طرف های خارجی برای جذب ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه در جریان است.
علاقه کشورهای آفریقایی به سرمایه گذاری در ایران
رافیک آمورا، کارشناس ارشد مجمع کشورهای صادرکننده گاز به عنوان یکی از سخنرانان این نشست، گفت: اکثر کشورهای آفریقایی علاقه مند به سرمایه گذاری در حوزه کود اوره ایران هستند، مصرف این ماده هم اکنون سالانه در جهان به ۲۸۸ میلیون تن رسیده است.
آمورا با بیان این که ایران یکی از اصلی ترین کشورهای تولید کننده مجمع کشورهای صادر کننده گاز (جی ای سی اف) است، گفت: هم اکنون ۱۹ کشور عضو این مجمع با سهم 72 درصدی در تولید گاز جهان، ۵۰ درصد از صادرات گاز دنیا را به خود اختصاص داده اند.آمورا با بیان اینکه هم اکنون ایران، عربستان و آمریکا بزرگترین صادر کنندگان عمده متانول در جهان هستند و مصرف این ماده هم اکنون نسبت به قبل درحال افزایش است، گفت: متانول می تواند یکی از پتانسیل های اصلی درآمد زایی در آینده باشد، از این رو باید به فکر توسعه زنجیره آن نیز باشیم.
نیاز روسیه به کالا و کاتالیست های ایران
آرتورسیمیرنف، سرپرست اداره مهندسی شیمی وزارت صنعت و تجارت روسیه نیز گفت: حجم مبادلات حوزه صنعت پتروشیمی دو کشور ایران و روسیه از پویایی مثبتی برخوردار است. سیمیرنف، با بیان اینکه ایران همواره یک شریک مهم و استراتژیک برای ما بوده و خواهد ماند، افزود: حجم مبادلات حوزه صنعت پتروشیمی دو کشور از پویایی مثبتی برخوردار است و با دو برابر شدن حجم مبادلات تجاری دو کشوردر سال ۲۰۲۲، همکاری های دوجانبه میان ایران و روسیه عمیق ترشده است. سیمیرنف با اشاره به موفقیت هایی که درهمکاری مشترک میان صنعت پتروشیمی ایران وگروه انجمن پتروشیمی روسیه به دست آمده است، تصریح کرد: ما به تجارب علمی و تخصصی صنعت پتروشیمی ایران ارج می نهیم و صنعت پتروشیمی روسیه نیاز فراوانی به کالاها و تجهیزات و همچنین کاتالیست های ایرانی در بخش پتروشیمی دارد.همچنین دراین نشست، الکسی ادیچو ، مشاور رئیس اتحادیه شیمی دانان فدراسیون روسیه، که به صورت آنلاین در نشست حضور داشت، اظهار کرد: سال گذشته تفاهمنامه همکاری میان اتحادیه شیمی دانان فدراسیون روسیه و شرکت ملی صنایع پتروشیمی امضا شد که امکان گسترش همکاری های دو کشور در صنعت پتروشیمی را فراهم ساخت.مشاور رئیس اتحادیه شیمی دانان فدراسیون روسیه، توسعه زیرساخت امور مالی برای گسترش همکاری های دو کشور را مهم دانست وادامه داد: پرداخت مستقیم براساس نرخ منصفانه و واحد ضروری است زیرا پرداخت از کشور ثالث و یا شخص ثالث دشوار و همراه با ریسک است که منجر به افزایش نرخ معاملات تجاری می شود. ادیچو همچنین با اشاره به اینکه توسعه لجستیک و حمل ونقل میان دو کشور ضروری است تا مسیر رشد مبادلات تجاری باز شود، تصریح کرد: اختلاف اندازه خطوط ریلی و کمبود سامانه های دریایی و خودروهای باری و کانتینر و نرخ بالای آنها یکی ازچالش های انتقال محصولات پتروشیمی میان دو کشور است.
مدل تهاتر ایران و برزیل، تبدیل به نمونه خوب و کم نقص است
درنشست دیگری باعنوان «همکاری های بین المللی پتروشیمی» که با ریاست علی چگینی، مدیرکل دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه انجام شده، سفرای ایران در کشورهای روسیه، برزیل و هند به صورت آنلاین حضور داشتند. حسین قریبی، سفیرایران در برزیل دراین نشست، ارزش ارزی روابط تجاری دو کشور ایران و برزیل در سال گذشته را ۶.۵ میلیارد دلاراعلام کرد وگفت: کود اوره بالاترین رتبه صادرات ایران به این کشور را داشت و به طور کلی برزیل در صنعت پتروشیمی چندان پیشرفته نیست و وابسته به واردات است.او صنعت پتروشیمی ایران را مهم ترین بخش فعالیت های صادراتی ایران در کشور برزیل اعلام کرد و گفت: ارزش ارزی روابط تجاری دو کشور پارسال ۶.۵ میلیارد دلار بود که کود اوره بالاترین رتبه صادرات ایران به این کشور آمریکای جنوبی را داشت و بخش اصلی واردات ایران نیز از برزیل ذرت، سویا و گوشت بود. سفیرایران در برزیل با بیان اینکه ایران از سال ۲۰۱۹ یکی از تأمین کنندگان اوره برزیل شده است، ادامه داد: برزیل در بخش کودهای شیمیایی تا ۸۰ درصد نیازمند واردات است، به طوری که مصرف این کشور در بخش کود اوره سالانه حدود ۸ تا ۱۰ میلیون تن است. ایران در بخش پلیمرها نیز بازار خوبی در برزیل دارد، واردات پلیمرهای پلاستیک برزیل در سال گذشته میلادی به ۶ میلیارد دلار رسیده، البته در مواردی صحبت تا ۱۱ میلیارد دلار هم شده است.وی از جمله چالش های ایران برای حضور در بازار اوره برزیل را سرمایه بازرگانان ایرانی برای حضور در بازار این کشور اعلام کرد و در این زمینه افزود: ما در عین حال که تولیدکننده بزرگی در بخش اوره هستیم، در برزیل هم بازار مصرف بزرگی داریم، منتها بازرگانانی نداریم که بتوانند محصول را از مبدا تا مقصد با در نظر گرفتن چالش های موجود در این قسمت عرضه کنند.سفیرایران در برزیل افزود: محصولات پتروشیمی در ایران به طور معمول از طریق مناقصه وبا بهترین قیمت به خریدار عرضه می شود، این درحالی است که خریداران برزیلی عادت دارند محصولاتشان را در بنادرخرید کنند، بنابراین این یک چالش بزرگ برای ماست که تاجرانی داشته باشیم که بتوانند محصول را از تولیدکننده ایرانی بخرند و محصول را به مصرف کننده برزیلی برسانند.قریبی ادامه داد: تاجران ما باید سرمایه کافی در اختیار داشته باشند تا بتوانند حداقل دو ماه پولشان را بخوابانند و بابت مسافت دو ماهه حمل محصولات از ایران به برزیل نگرانی نداشته باشند.وی با اشاره به نوسان شدید قیمت کود اوره در سال گذشته تصریح کرد: نوسان شدید قیمت ها سبب شده است تجارت محصول اوره به برزیل با ریسک بالایی برای تاجر همراه باشد، از این رو لازم است در داخل کشور برای حل این معضل چاره ای اندیشیده شود از جمله اینکه قیمت را در زمان تحویل محاسبه کنند یا اینکه با پیش بینی سازوکارهایی از ضرر احتمالی تاجر تا حدود زیادی جلوگیری شود.
سفیرایران در برزیل به تهاتر کالا میان ایران و برزیل اشاره و اظهار کرد: خوشبختانه در سال های اخیر مدل دو کشور ایران و برزیل نمونه خوب و کم نقصی در بخش تهاتر برای تأمین نیازهای دو طرف بود. اما نیاز است تولیدکننده های ایرانی در عین حال که تولیدکننده محصولات پتروشیمی هستند، وارد حوزه تجارت هم بشوند، به این معنا که ما تولیدکننده تاجر کودهای شیمیایی داشته باشیم. قریبی عمده مشکل صادرات پلیمر ایران به برزیل را بخش حمل ونقل با کانتینر اعلام کرد و افزود: ما در سال های گذشته خط مستقیم حمل ونقل بین ایران و برزیل نداشتیم، منتها با توجه به تجربه خوبی که میان ایران و ونزوئلا اتفاق افتاده است، می توان از این خط حمل ونقل برای صادرات محصولات پلیمر به برزیل هم استفاده کرد.سفیر ایران در برزیل با بیان اینکه در سال های اخیر کشاورزی در برزیل از جنوب و غرب به سمت شمال در حال تغییر است، ادامه داد: از هم اکنون باید به این فکر باشیم در شمال برزیل پایگاهی برای صادرات محصولات کود اوره خود ایجاد کنیم. هم اکنون خط کشتیرانی ایران به شمال برزیل برقرار است و می توانیم با استفاده از این مزیت برای دو سال آینده به منظور حضور در این منطقه شمالی بزریل برنامه ریزی کنیم.براساس این گزارش، در ادامه این نشست هم ایرج الهی دهقانی، سفیر ایران درهند وکاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه هم در سخنانی کوتاه بر لزوم همکاری های اقتصادی دو جانبه تاکید وبرخی موانع را تشریح کردند.
امضای تفاهمنامه و قرارداد همزمان با رونمایی از سند جامع کاتالیست
در پایان روز اول این همایش نیزقرارداد اعطای حق استفاده ازدانش فنی (لیسانس)، تهیه بسته طراحی فرآیندی واحد تولید پلی اتیلن سبک خطی/ سنگین به ظرفیت سالانه ۳۱۰هزارتن میان شرکت پژوهش وفناوری پتروشیمی وشرکت پتروشیمی مارون و تفاهمنامه همکاری نیزبرای استفاده از دانش فنی تولید پلی اتیلن ترفتالات با پتروشیمی مروارید امضا شد. علاوه بر این تفاهمنامه همکاری صنایع پتروشیمی درسامان بخشی مدارس کانکسی وسنگی استان های بوشهر، خوزستان و ایلام میان شرکت ملی صنایع صنایع پتروشیمی و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور در قالب طرح شهید پناهی امضا شد. درادامه مراسم هم سند توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی باحضورجواد اوجی وزیرنفت ومرتضی شاهمیرزایی معاون وزیرنفت ومدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی رونمایی شد. براساس این سند، همه توسعه گران، شرکت ها و هلدینگ های پتروشیمی باید همسو با این سند برنامه های توسعه ای خود را تنظیم کنند. به گفته مسئولان شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در صورت لزوم، سند توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، با هماهنگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به روز رسانی می شود. به این ترتیب با توجه به اطلاعات این سند، سرمایه گذاران می توانند با اطمینان بیشتری در حوزه پتروشیمی ایران سرمایه گذاری کنند. در روزدوم برگزاری چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران نیزنشست های تخصصی «صنعت پتروشیمی و زنجیره های ارزش مرتبط»، «صنعت پتروشیمی: سرمایه گذاری وتوسعه ها»، «محیط زیست پاک واحدهای پتروشیمی» و «پتروشیمی: بازاریابی وکاربردهای پایین دستی» وکارگاه های آموزشی وجلسات ترویج کسب وکار با حضور صنعتگران و متخصصان و شرکت های علاقه مند داخلی و خارجی برگزار شد.