هنگام تغییر الگوی خام فروشی است
10 پروژه صنعت پتروشیمی در نوبت افتتاح
پتروشیمی ایران به عنوان يک قطب بزرگ در سطح منطقه و عرصه بين المللی مطرح است و با وجود برنامه ها، پروژه هاي در حال ساخت و افتتاح هاي پيش رو ، با اقتدار به سمت ظرفيت مناسب خود پيش مي رود. شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بیش از یک سال اخیر بر موضوع کاهش خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش در مسیر تکمیل پروژه های در دست اجرا ، تاکید ویژه داشته و به همین دلیل هم بوده است که ضمن پیگیری پروژه هایی که از قبل شروع شده بود و تعیین تکلیف پروژه هایی که متوقف مانده بودند، به دنبال تکمیل صنایع پایین دستی و احداث پارک های پتروشیمی هم بوده است. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم در ابتدای سال جدید ضمن تاکید بر اهداف مهم این صنعت درکاهش خام فروشی، با بیان اینکه فاصله معناداری با سال های پیش برای تولید بیشتر از ظرفیت نصب شده وجود دارد، گفته است که بیش از ۱۰ طرح را در سال ۱۴۰۲ در برنامه اجرا و آماده سازی برای افتتاح و بهره برداری خواهیم داشت.
پیش بینی تولید ۸۰ میلیون تنی در سال ۱۴۰۲
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزون بر اعلام برنامه افتتاح10طرح دید درسال 1402،گفته است: تولید محصولات پتروشیمی درسال ۱۴۰۱رشد خوبی داشت، به طوری که از رقم ۶۹ میلیون تن عبور کرد و بر اساس برنامه ریزی انجام شده در صورتی که خوراک مجتمع های پتروشیمی به طورپایدار تأمین شود،تولید محصول در این صنعت،امسال به مرز80 میلیون تن خواهد رسید و با به بهره برداری از10مجتمع جدید، ظرفیت صنعت پتروشیمی از مرز ۹۵ میلیون تن درسال عبور خواهد کرد.
وی پیش تر هم به برنامه ریزی برای افزایش بیش از دو برابری ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هشتم توسعه اشاره کرده و گفته بود: براساس این برنامه و با بازنگری انجام شده در طرح ها و مجوزهای داده شده این صنعت، زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، تکمیل و همه محصولات مورد نیاز صنایع دیگر نیز تولید خواهد شد تا از واردات محصولات زنجیره پتروشیمی جلوگیری شود.
اگرچه هنوز اسامی، تعداد و زمان دقیق افتتاح های 1402 مشخص نیست، اما علی عسکری، مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس چندی قبل اعلام کرد که ۲۸ پروژه در هلدینگ خلیج فارس تعریف شده است و پنج پروژه به زودی قابلیت راه اندازی دارند. او بزرگ ترین پروژه پساب های صنعتی کشور در بندر امام، همچنین پروژه بزرگ پارازایلین بوعلی سینا و مگاپروژه هویزه خلیج فارس را که در نتیجه آن گازهای فلر غرب کارون به ثروت تبدیل می شود، از جمله این پروژه ها برشمرد و گفت: پروژه بزرگ الفین گچساران و آمونیاک هنگام نیز به زودی افتتاح خواهند شد.
رشید قانعی، مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی (پترول) هم با اعلام اینکه امسال 6 طرح برای بهره برداری رسمی در دستور کار این مجموعه قرار دارد، گفته است: برای همکاری با صادرکنندگان برتر صنایع تکمیلی پتروشیمی جهت تکمیل زنجیره ارزش پیشنهاد هایی را مطرح کرده ایم که بر اساس این پیشنهادها، کف عرضه محصولات پتروشیمی در بورس رعایت می شود و از محل محصولاتی که صادر می شوند، صنایع پایین دستی توسعه پیدا می کنند.
همگرایی برای توسعه متوازن صنعت پتروشیمی
یکی از موضوعات مهم در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی و چند هدف اصلی آن یعنی تکمیل زنجیره ارزش و در نهایت صفر شدن خام فروشی محصولات پتروشیمی ، توسعه متوازن و همگرایی در این مسیر است. در چند دهه اخیر صنعت پتروشیمی با نگاه اصلاحی و ساختارشکنانه تلاش کرده است مسیر رشد خود را هموار کند و در این مسیر هزینه های زیادی هم داده است. تجربه امروز صنعت پتروشیمی در حرکت به سمت همگرایی و توسعه درون زا به راحتی حاصل نشده و حالا استمرار در این مسیر از اهمیت زیادی برخوردار است.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه باید بخش های مختلف در شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مسیر توسعه صنعت ارزش آفرین پتروشیمی هماهنگ باشند، گفت: برای تحقق برنامه های صنعت در راه توسعه متوازن، ضرورت دارد همگرایی و همکاری ها با هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی افزایش یابد.
او از هلدینگ ها، سرمایه گذاران، سهامداران و شرکت ها خواسته است بر اساس نقشه راه و تکالیف برنامه ریزی شده، حرکت کنند و گفته است: باید بخش های مختلف در شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مسیر توسعه صنعت ارزش آفرین پتروشیمی هماهنگ باشند و برای تحقق برنامه های صنعت در راه توسعه متوازن، ضرورت دارد که همگرایی و همکاری ها با هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی افزایش یابد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی افزود: پیشرفت صنعت پتروشیمی نیاز به کسب دانش، تخصص و مطالعه دارد که باید مورد توجه قرار گیرد تا برنامه ریزی های انجام شده محقق شود و مدیران و کارشناسان کارآمد، با تجربه و مجرب با انتقال تجربه های ارزشمند خود به کارکنان جوان می توانند روند پویایی این صنعت پیشرو را در همه ابعاد شتاب بخشند و به مدیریت دانش توجه کنند.
شاهمیرزایی ادامه داد: با خرد جمعی و همفکری باید ابتکار عمل را در دست گیریم و هم پیمان و هم دل به سوی بومی سازی، تولید محصولات ارزشمند و تنوع در سبد تولید برویم و راهبرد اصلی ما، حرکت برای خودکفایی در صنعت پتروشیمی است.
وی با بیان اینکه مدیریت های شرکت ملی صنایع پتروشیمی پشتیبان صنعت پتروشیمی ایران هستند، اظهار کرد: باید از همه ظرفیت های موجود برای پیشرفت صنعت بهره گرفت و تکمیل زنجیره ارزش به عنوان راهبرد کلان شرکت با توجه به نقش محوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان نماد حاکمیت باید مورد توجه همه مدیریت ها قرار گیرد.
بر اساس این گزارش، آنچه به عنوان همگرایی در توسعه متوازن صنعت پتروشیمی در دستور کار قرار گرفته در برخی از بخش ها از جمله ساخت بار اول" اثرات و نتایج مثبت و ارزشمندی را به همراه داشته است. به همین دلیل است که جریان این همگرایی علاوه بر داخل صنعت پتروشیمی در بیرون از صنعت و در میان مسئولان اجرایی و دولت و مجلس هم وجود دارد. وزیر نفت از ابتدای دوره مسئولیت خود موضوع کاهش خام فروشی در صنعت پتروشیمی را مورد تاکید و پیگیری قرار داده و این موضوع در جلسات مشترک با دولت و مجلس نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
وزیر نفت گفت: در این چند دهه، فقط در بخش بالادستی صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری کرده ایم و تولید و صادرات مواد خام و نیمه خام با این وضع، اقتصادی نیست.
وی با طرح این پرسش که چرا باید ۷۰ درصد محصولات پتروشیمی به صورت خام و نیمه خام صادر شود و تنها ۳۰ درصد وارد زنجیره ارزش در داخل شود، اظهار کرده است: تأکید ما این است که این نسبت باید معکوس شود.
اوجی با بیان اینکه دسترسی به خوراک، بازار، مقدار سرمایه گذاری پایین و نرخ بازگشت سرمایه بالا بهترین زمینه را برای تکمیل و توسعه زنجیره ارزش فراهم می کند، تصریح کرد: سرمایه گذاری در این بخش ریسک کم و بازدهی بالایی دارد.
اوجی با توجه به اهتمام و ورودی که شرکت های تولیدی پتروشیمی و هلدینگ ها به سرمایه گذاری در این صنعت دارند، بر این که این مجموعه ها می توانند با همگرایی و شناخت مسیرهای خوب سرمایه گذاری در مسیر کاهش خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش گام بردارند، تاکید دارد.
وزیر نفت تاکید می کند که در شرایط امروز بازار و تلاشی که صنعت پتروشیمی به درآمد بیشتر و اثرگذاری بالاتر در بازارهای جهانی دارد، لازم است پارادایم صنعت پتروشیمی از"خام فروشی" به" توسعه زنجیره ارزش"تغییر یابد و این تغییر پارادایم باید در همه سطوح و در میان همه شرکت های تولیدی و توسعه ای وجود داشته باشد و آنها در این مسیر گام بردارند.