چهاردهمین همایش بین المللی پتروشیمی برگزار می شود
IPF در مسیر توسعه
مشعل یکی از زمینه های مهم این ارتباط و همکاری بین صنعت پتروشیمی ایران و کشورهای مطرح و فعال این صنعت در کل دنیا، برگزاری نمایشگاه ها و همایش های بین المللی و تبادل تجربیات و رویکردهای جدید علمی و تحقیقاتی و مالی و حقوقی است. صنعت پتروشیمی به طور مرتب هر سال نمایشگاه بین المللی ایران پلاست و همزمان همایش بین المللی IPF را برگزار می کند و تاکنون 14 دوره از آن برگزار شده است. اگرچه در این سال ها به دلایل مختلفی از جمله کرونا نمایشگاه ایران پلاست و همایش IPF با وقفه هایی کوتاه همراه بوده، اما مهم این است که این جریان پویا به شکل پایدار و همراه با استقبال بسیار شرکت ها ادامه دارد. دوره چهاردهم همایش بین المللی پتروشیمی هم پس از پنج سال وقفه 11 و 12 اردیبهشت ماه با حضور شرکت کنندگانی از 15 کشور خارجی و شرکت کنندگان داخلی برگزار می شود.
صنعت پتروشیمی ایران سال هاست که به عنوان یکی از قطب های مهم در بازارهای پتروشیمی منطقه و بین المللی مطرح شده است و بسیاری از محصولات با اثرگذاری شرکت های ایرانی بر قیمت ها به فروش می رسند. اگرچه آمریکا و کشورهای اروپایی با تحریم های اقتصادی همه جانبه و تحریم مستقیم صنعت پتروشیمی سعی در زمین گیر کردن این صنعت داشته اند، اما شرکت های ایرانی توانسته اند در عین تامین نیاز داخلی، حضوری چشمگیر در بازارهای صادراتی داشته باشند. صنعت پتروشیمی ایران توانسته است ضمن پیشبرد برنامه های توسعه ای خود، در همکاری با کشورهای دیگر، سهم خود را در بازار فناوری و سرمایه گذاری و تامین نیاز بازارهای جهانی محصولات حفظ کند و افزایش دهد.
فرصتی برای سرمایه گذاری
همایش بین المللی پتروشیمی، رویدادی است که به همت مدیران این صنعت از ابتدای دهه 80 و همزمان با تکمیل برنامه های دوم و سوم توسعه صنعت پتروشیمی بوده است. این همایش بین المللی بخشی از فرآیند توسعه و حرکت جدید صنعت پتروشیمی بوده است و در میان همایش های بین المللی بزرگی که سالانه در جهان برگزار می شود، از نظر سطح شرکت کنندگان و سطح سخنرانان در رده بسیار بالایی قرار دارد. کمتر همایشی در زمینه پتروشیمی در جهان برگزار می شود که با حضور مدیران ارشد شرکت های بزرگ پتروشیمی و متخصصان و فناوران آن حوزه تخصصی برگزار شود. برگزاری این همایش از سال های گذشته تا امروز سبب شده است مجامع بین المللی در جریان سطح دستیابی متخصصان و فناوران و مهندسان ایرانی و پیمانکاری و نیز فرصت های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی و مزیت های نسبی و رقابتی این صنعت قرار گیرند. به طور کلی «همایش بین المللی صنعت پتروشیمی» اهرم و بازوی کمک کننده و تسهیل کننده فرآیند توسعه صنعت پتروشیمی در کشور بوده است. اگر چه این همایش و استقبال شرکت های خارجی و داخلی و اثرگذاری آن در سال های مختلف متناسب با شرایط سیاسی و دیپلماتیک تغییراتی داشته است و در پنج سال گذشته هم به دلایل مختلف از جمله شیوع ویروس کرونا برگزار نشد، اما شروع دوباره این همایش نشان از رویکردی تازه و تحول گرایانه دارد. دیپلماسی انرژی و فناوری که دولت سیزدهم و صنعت پتروشیمی در این دوره در پیش گرفته، توانسته است در میانه جنگ اقتصادی و تحریم های همه جانبه، سهم این صنعت از بازارهای جهانی را حفظ و حتی بیشتر کند. در حالی که گمان می رفت صنعت پتروشیمی ایران با تحریم ها از بازارها حذف و مهجور می شود، امروز شاهد هستیم که شرکت های مختلف صنعت پتروشیمی در حوزه های تامین محصولات پتروشیمی، کالا و تجهیزات و کاتالیست و حتی دانش فنی و فناوری های روزآمد مورد نیاز این صنعت پیشرو هستند. در شرایطی که بسیاری از تحریم های سخت و کمر شکن برای شرکت های مختلف همکاری کننده با ایران در نظر گرفته شده، اما باز هم بسیاری از شرکت های خارجی فارغ از حساسیت های امنیتی و سیاسی همکاری خود را با صنعت پتروشیمی ایران ادامه داده اند و اگرچه مدیران صنعت پتروشیمی ترجیح می دهند نامی از این کشورها و شرکت ها نبرند، اما این همکاری در لایه های درونی تر ادامه دارد. حالا مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید: اگر چه دشمنان قسم خورده ای داریم که به محض اطلاع از مشخصات شرکت کنندگان در همایش بین المللی پتروشیمی (IPF) و شرکت های همکاری کننده، آنها را مورد تحریم های سخت قرار می دهند اما ما این همایش را با تعداد قابل توجهی از کشورها و شرکت کنندگان و سخنرانان برگزار می کنیم.
پایداری خوراک؛ امتیازی چشمگیر
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به برگزاری چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران در ۱۱ و ۱۲ اردیبهشت ماه که با حضور صاحب نظران، دانشمندان و فناوران بیش از ۱۵ کشور دنیا برگزار می شود، گفت: چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران می تواند تازه ترین دستاوردها و هم افزایی ها برای عبور از این مرحله و تولید همه محصولات راهبردی پتروشیمی را در اختیار فعالان این حوزه قرار دهد و ما را برای رسیدن به این مهم یاری کند. دعوت و جذب فعالان صنعت پتروشیمی از کشورهای مختلف دنیا از اهداف مهم این همایش است زیرا ما هم باید در میان کشورهای در حال توسعه به فکر خودمان باشیم و این رویدادی است که می تواند همه فعالان این حوزه را جمع کند و از سد تحریم های یک جانبه عبور دهد.
وی با اشاره به اینکه برگزاری این همایش مسیر را برای سرمایه گذاران علاقه مند به صنعت پتروشیمی باز می کند، گفت: این همایش طی دو روز با بررسی موضوعات خوراک، محصولات، زنجیره تأمین، راه حل ها و فناوری های پیشرفته، یکپارچه سازی و هماهنگی میان واحدهای پتروشیمی و پالایشی، روند تولید و بازار، بازار متانول و بحران جهانی انرژی و آینده صنعت پتروشیمی برگزار می شود. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، برگزاری چهار کارگاه و نمایشگاه جانبی در طول برگزاری این همایش را از فرصت های بسیار مطلوب برای تعامل میان شرکت کنندگان دانست.
شاهمیرزایی تأکید کرد: خوشبختانه ایران با منابع عظیم هیدروکربوری مشکل تأمین خوراک ندارد و پایداری خوراک صنعت پتروشیمی از فرصت های مطلوب برای سرمایه گذاران است تا آن را در اختیار این صنعت قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران با محوریت «زنجیره ارزش، فرصت های جدید» برگزار می شود، گفت: فعالانی از کشورهای برزیل، چین، روسیه و برخی کشورهای اروپایی در این همایش حضور دارند، اما به دلیل امکان اعمال تحریم ها امکان سخنرانی و ارائه اطلاعات برای آنها وجود ندارد.
معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه در بحث گسترش دیپلماسی انرژی دعوت از سرمایه گذاران کشورهای همسو از سیاست های ماست، افزود: این کشورها در حال انجام کارهای مقدماتی برای حضور مستقیم در طرح های پتروشیمی ایران هستند.
شاهمیرزایی ادامه داد: بسته های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی آماده است و سرمایه گذاران خارجی برای حضور در طرح های پتروشیمی هاب های مکران و جاسک اعلام آمادگی کرده اند، اما به دلیل تحریم ها امکان اعلام آنها وجود ندارد.
استقبال دانش بنیان ها و فناوران از IPF
حسن عباس زاده، مدیر همایش بین المللی IPF هم با اشاره به اثرگذاری بالای برگزاری این رویداد بزرگ با حضور شرکت های ایرانی و خارجی گفت: این همایش با حضور هلدینگ ها، شرکت ها، مدیران و تحلیلگران ایرانی و خارجی فعال در بخش های مختلف صنعت پتروشیمی برگزار می شود و بررسی دانش روز و نوآوری های صنعت پتروشیمی در ایران و جهان در IPF چهاردهم مورد تبادل نظر قرار خواهد گرفت. همچنین در کنار این همایش جلسه های ترویج کسب و کار، نمایشگاه جانبی، ملاقات های جانبی و برگزاری کارگاه های آموزشی انجام می شود.
مدیر همایش IPF اظهارکرد: رویکرد زنجیره ارزش در صنایع پتروشیمی ایران، معرفی قطب ها و پارک های پتروشیمی، طرح های توسعه ای و امکان سرمایه گذاری دراین طرح ها و استفاده از، فناوری های نوین و پیشرفته در صنایع پتروشیمی از دیگرمحورهای این دوره از همایش IPF است.
مدیر همایش IPF با بیان این که برخی سازمان های بین المللی مانند کارشناسان دبیرخانه مجمع کشورهای صادر کننده گاز (GECF) نیز برای شرکت در همایش علاقه مندی خود را ابرای شرکت در همایش اعلام کرده اند، گفت: از حضور شرکت ها، کارشناسان و سایر فعالان که به نحوی با صنعت پتروشیمی در ارتباط هستند، استقبال می کنیم.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین از حضور شرکت های دانش بنیان، پژوهشگران و دانشجویان برتر به صورت حضوری و یا آنلاین در چهاردهمین همایش بین المللی IPF خبر داد.