کارکنان گاز، فاتحان عملیات دشوار در سال 1401

یک انرژی و یک دنیا موهبت

مشعل تقویم سال 1401 بسته شد و با وجود فراز و نشیب های این سال، شاهد ثبت رویدادهای مهمی در حوزه صنعت گاز بودیم؛ رویدادهایی که هرکدام در نوع خود بی نظیر بود و کارکنان گاز را به فاتحان عملیات دشوار تبدیل کرد.

گازرسانی و توجه به مناطق کم برخوردار از اهداف راهبردی شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت است و خوشبختانه با نگاه ویژه رئیس جمهوری و دولت، این موضوع شتاب گرفته تا آنجا که برای گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان پنج شرکت گاز استانی و برای گازرسانی به استان هرمزگان سه شرکت گاز استانی بسیج شدند.

رسیدن به توان بهره مندی از ظرفیت اسمی فراورش گاز طبیعی در پالایشگاه ها و تأسیسات نم زدایی شرکت ملی گاز ایران به بیش از یک میلیارد مترمکعب در روز، احداث و راه اندازی ۲ تأسیسات عظیم تقویت فشار گاز روی خط هشتم سراسری و افزایش پایداری شبکه انتقال گاز، انجام به هنگام بیش از ۱۴۰ مورد تعمیرات توربو کمپرسورهای فعال روی شبکه انتقال گاز کشور و احداث و بهره برداری از ۵۰۳ کیلومتر خطوط انتقال گاز جدید و افزایش پایداری و انعطاف عملیاتی شبکه تنها بخشی از فعالیت های صنعت گاز به شمار می آید.

افزایش ۶۴ درصدی درآمدهای صادرات گاز، افزایش ۱۱ درصدی حجم صادرات گاز به ترکیه، ادامه مذاکرات برای افزایش مقدار صادرات گاز، وصول حدود ۱.۶ میلیارد دلار بابت طلب گاز ایران، افزایش ۱۳۸ درصدی سوآپ گاز، استمرار تهاتر گاز با برق کشور ارمنستان، تقویت دیپلماسی انرژی و انجام مذاکرات با کشورهای مختلف با اولویت کشورهای همسایه را می توان به اقدام های یاد شده افزود.

در ادامه، بخشی از رویدادهای مهم صنعت گاز در حوزه های مختلف به ترتیب زمان از بهار تا زمستان می آید.

نخستین روزهای سال 1401 با آغاز عملیات اجرایی پروژه ای راهبردی کلید خورد و عملیات اجرایی فاز دوم ذخیره سازی گاز شوریجه D، ۱۱ فروردین با فرمان سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و با حضور جواد اوجی، وزیر نفت آغاز شد. ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه در دو فاز تعریف شده که فاز نخست آن در سال ۱۳۹۳ با ظرفیت تزریق روزانه ۱۰ میلیون مترمکعب در 8 ماه گرم و برداشت روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب (در 4 ماه سرد) به بهره برداری رسیده است. گاز برداشت شده از طریق خط ۴۸ اینچ برای مصرف در شمال شرق کشور به شبکه گازرسانی تزریق می شود. گاز به زابل رسید شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران 1401 را سالِ سیستان و بلوچستان نامگذاری کرد و بر این اساس ۱۶ اردیبهشت عملیات تزریق گاز به خط لوله زاهدان – دوراهی دشتک و دوراهی دشتک – زابل تکمیل و آخرین ایستگاه کنترل فشار، تزریق گاز شد و گاز طبیعی به زابل رسید.

(بهار)

خودکفایی در ساخت محفظه احتراق توربین زیمنس

برای نخستین بار در صنعت نفت و گاز کشور و با بهره گیری از توانمندی های متخصصان و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی، محفظه احتراق توربین گازی زیمنس، بومی سازی و روی یکی از توربین های مجتمع نصب و راه اندازی شد.در بازه زمانی دو سال و با همت و کار مطالعاتی و تحقیقاتی مستمر متخصصان و کارشناسان مجتمع گاز پارس جنوبی و بهره گیری از توانمندی های شرکت های دانش بنیان داخلی، محفظه احتراق توربین گازی زیمنس برای نخستین بار در کشور تولید و روی یکی از توربین های مجتمع نصب و با موفقیت راه اندازی شد.از موارد مصرف این قطعه، استفاده روی توربین های ارسال گاز پالایش شده به خط لوله سراسری یا ایستگاه های تقویت فشار خطوط لوله شبکه انتقال گاز است. این قطعه همچنین جزو اقلام راهبردی، حیاتی و تحریمی بوده که از سال ها پیش امکان تهیه آن از سازنده اصلی وجود نداشته و مشکلات و چالش هایی را برای تولید در پی داشته است.با ساخت داخلی قطعه یادشده، افزون بر دسترس پذیری راحت به آن در داخل کشور در مواقع نیاز، حدود ۶۰۰ هزار یورو به ازای هر دستگاه و در مجموع ۱۰ میلیون یورو در سال، صرفه جویی ارزی برای کشور در پی دارد.

نمایشگاه بیست وششم، صنعت گاز و دانش بنیان ها

بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ۲۶ اردیبهشت در حالی پایان یافت که صنعت گاز کشور کارنامه مثبتی در خودکفایی کالاها و تجهیزات این صنعت و همراهی با شرکت های داخلی و دانش بنیان به نمایش گذاشت.

امضای تفاهمنامه افزایش دو برابری سوآپ گاز

ایران و جمهوری آذربایجان در سفر وزیر نفت به باکو تفاهمنامه افزایش انتقال گاز ترکمنستان از خاک ایران به مقصد آذربایجان را امضا کردند.جواد اوجی که ۱۳ خرداد برای حضور در «هفته انرژی باکو» در جمهوری آذربایجان بسر می برد، به همراه میکاییل جباراُف، وزیر اقتصاد جمهوری آذربایجان تفاهمنامه افزایش همکاری های دوجانبه را امضا کرد.بر اساس این تفاهمنامه، دو طرف توافق کردند حجم گاز انتقالی سالانه ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از طریق خطوط ایران را دو برابر کنند.آذر پارسال در حاشیه سران اکو سه کشور ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان توافق کردند سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به جمهوری آذربایجان سوآپ کنند. این قرارداد که پس از 5 سال توقف مبادلات گازی ایران و ترکمنستان امضا شد، به افزایش پایداری شبکه گاز در شمال شرق ایران منجر می شود و مسیر ایران را برای تبدیل شدن به قطب انرژی منطقه هموارتر می کند.