
تقویم نفت در سالی گذشت
نفت 1401
مشعل صنعت نفت ايران از اسفند 1400 تا اسفند 1401 با کارنامه ای پر از اميد، پيش رو برای استقبال از سال جدید قرار دارد. سال 1401 برای صنعت نفت کشور با خبر خوش جواد اوجی، وزیر نفت با شکسته شدن رکورد درآمدی و صادراتی نفت خام در وضعیت تحریمی کشور آغاز شد و با بهره برداری فاز 14 به عنوان آخرین پالایشگاه بخش خشکی میدان مشترک پارس جنوبی به پایان رسید. آغاز و پایانی که بر محور دو هدف گذاری مهم وزیر نفت از بدو ورود به وزارت نفت استوار است و با تاکید و پیگیری های جواد اوجی مبنی برخروج از انفعال دربرابر تحریم ها و رشد تولید و فروش نفت خام، در سایه سیاست هایی متفاوت محقق شد.
افزایش چشمگیر صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور از ابتدای استقرار دولت سیزدهم با اتخاذ راهکارهای موثر و دیپلماسی فعال درمسیر خنثی سازی تحریم ها را می توان بخشی ازعملکرد موفقیت آمیز وزارت نفت دولت سیزدهم دانست؛ به گونه ای که تولید نفت وارد کانال روزانه سه میلیون بشکه هم شد. همسو با رشد صادرات نفت خام، درآمدهای وزارت نفت درسه ماه پاییز 1401 با جهش خیره کننده افزایش وصول درآمدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبه رو بودومنتج به این شد که رکورد صادرات نفت خام و میعانات گازی کشورازسال ۱۳۹۷ تاکنون شکسته شد.
افزایش درآمدهای نفتی با دیپلماسی فعال
براساس آمار ثبت شده درآمدهای ناشی ازصادرات نفت خام، میعانات گازی، گازطبیعی و محصولات پتروشیمی40 درصد افزایش داشته و این در حالی است که حجم صادرات گازطبیعی کشور نیزافزایش ۲۲ درصدی داشته است. افزون بر آن با اراده وزارت نفت برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی، شاهد شکوفایی و گشایش دیپلماسی انرژی با همسایگان و دیگر کشورها بودیم که از جمله می توان به تعامل با کشورهایی از جمله روسیه، عراق، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، آمریکای لاتین، چین، عمان، تاجیکستان و ژاپن اشاره کرد. تمركز دولت سیزدهم بر توسعه و تکمیل میدان های نفت و گاز با تسریع در تعیین و تکلیف طرح های مختلف بلاتکلیف مانده همراه بوده است.
پایان بلاتکلیفی ها
اولویت بخشی به توسعه میادین مشترک نفت و گازکشور رامی توان دستاوردی مهمی برای صنعت نفت ایران دانست؛ طوری که درپی تلاشی بی وقفه، بالاخره فازهای بلاتکلیف مانده 14 و 11 را پس ازسال ها به سرانجام رساند و البته به این فهرست باید میادین مشترک را هم افزود. در این میان در بخش ميدان گازي پارس جنوبي، با اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از تمامي ظرفيت هاي موجود براي افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازي با بهره برداري از فازهاي میدان گازی پارس جنوبی، ميزان توليد گاز غني ايران از كشور قطر با وجود سهم دو برابري اين كشور از اين ميدان گازي مشترك، پيشي گرفته است. توسعه فازهاي 13 و 24-22 به اتمام رسيده و توسعه فاز 14 نیز پس از رکودی طولانی سرعت گرفته و قرار است با بهره برداری پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی روزانه ۵۶ تا ۶۰ میلیون مترمکعب گاز را فرآوری کند. فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز که از ابتدای توسعه میدان مشترک پارس جنوبی بلاتکلیف مانده و با وجود اجرای برجام و انعقاد قرارداد توسعه آن با شرکت توتال فرانسه و سی ان پی سی چین، با بدعهدی شرکت های خارجی همچنان کاری برای توسعه آن انجام نشده بود، با روی کار آمدن دولت سیزدهم فرآیند توسعه آن از سوی شرکت های ایرانی سرعت گرفت.
جهش مهم گازی
در دوره عمر دولت سیزدهم به پشتوانه افزايش جهشي توليد گاز كشور در پارس جنوبي، ظرفيت توليد گاز خام كشور براي نخستين بار از مرز 1000 ميليون مترمكعب در روز عبور کرد. متوسط توليد گاز غني از ميدان گازي پارس جنوبي در سال های اخیر از روند افزايشي قابل توجهي برخوردار بوده و این رقم در سال 1400 نسبت به سال گذشته بیش از 4 درصد رشد داشته است. با راه اندازی فازهاي جديد پارس جنوبي، ميزان تامين گاز كشور از اين ميدان در سال 1400 به حدود 70 درصد ارتقا يافته است. با تسریع در فعالیت ها قرار است ظرف سال های آینده تولید گاز از این میدان به مرز ۸۰۰ میلیون متر مکعب در روز برسد. تامین پایدار سوخت زمستانی با اقدام های مهمی از سوی وزارت نفت همراه بوده و برای کاهش ناترازی انرژی در کشور طرح های مختلفی را برنامه ریزی و اجرایی کرده است. در همین زمینه توسعه و بهره برداری حداکثری از میدان های نفت و گاز کشوربا اولویت میدان های مشترک وتأمین منابع مالی و سرمایه گذاری در صنعت نفت و جمع آوری گازهای مشعل را در برنامه قرار داد.
تحقق اهداف صادراتی
تحقق اهداف صادراتی و ارزی با دیپلماسی قوی انرژی، اهداف برنامه ریزی شده برای افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز، توسعه بخش بالادست در اولویت، توسعه مبتنی بر دانش و پژوهش، ارتقای جایگاه نیروی انسانی به عنوان دارایی اصلی شرکت ملی نفت ایران، اهتمام بیشتر در اجرای مسئولیت های اجتماعی بخشی از توفیقات دولت سیزدهم است.
ابلاغ ماده 10خبرخوش وزیر نفت
به تمامی این موارد باید توجه به مطالبه و خواسته های نیروی انسانی راهم افزود که هفته های پایانی سال با تحقق مطالبه اجرای ماده 10 کارکنان صنعت نفت همراه بود. البته فهرستی طولانی از توفیقات وزارت نفت در بخش کارکنان قابل اشاره است که از جمله می توان به استخدام فارغ التحصيلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت، برقراري مجدد طرح نظام امريه – نخبه وظيفه، تعيين تكليف پذيرفته شدگان آزمون توانمندسازی، بازنگری ابلاغيه تعديل مدرك كاركنان، ساماندهی نيروهای پيمانكاری، بازطراحی نظام گروه بندی مشاغل صنعت نفت (خانواده های شغلی) اشاره کرد. در یکی از مهم ترین اقدام ها نیز شاهد احیای آزمون استخدامی صنعت نفت خواهیم بود تا کمبود نیروی انسانی به عنوان یکی از معضلات پیش روی صنعت نفت با نهایی شدن آن مرتفع شود.