
دستاوردهای عام المنفعه وزارت نفت درسالی که گذشت
مسئولیت اجتماعی درقاب
مشعل پربیراه نخواهد بود که مناسبات مسئولانه وزارت نفت دولت سیزدهم را رویکردی مثبت و قابل توجه برای رونق وشکوفایی هرچه تمام تر مناطق محروم نفتی قلمداد کنیم. اثربخشی فعالیت های توسعه ای نفت مادامی که همپای با زودن غبار محرومیت از چهره مناطق محروم و بهبود شرایط زندگی مردم پیرامونی نفت باشد، نه تنها ارزشمند است که سطح همکاری های نفت با جوامع محلی را نیز افزایش خواهد داد. ارائه دستاوردهای صنعت نفت در دومین سال از عمر دولت سیزدهم در حقیقت بازتابی از نهادینه بودن باور به ضرورت ایفای مسئولیت های اجتماعی در بدنه بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور است. بر پایه مستندات و شواهد موجود، اقدام های انجام شده درباره کمک به عمران مناطق نفت خیز و گازخیز کشور در هشت حوزه اصلی شامل آموزش، ورزش، بهداشت، راه، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی روستایی و خدماتی به طور گسترده در حال انجام است.
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران در چند سال گذشته در مسیر اولویت و ارجحیت مسئولیت های اجتماعی توانسته در مناطق نفت خیز اقدام های ارزنده ای انجام دهد و می توان گفت طرح ها و برنامه های اجراشده، اثری خیره کننده بر توسعه پایدار این صنعت، همچنین رضایت مردم، جوامع محلی و پیرامونی در این منطقه گذاشته است. بر این اساس، از ابتدای شهریور 1400 تا پایان دی ماه امسال تعداد 3 هزار و 434 پروژه به تفکیک 608 طرح آموزشی، هزار و 65 طرح ورزشی، 246 طرح بهداشتی، 286 پروژه راه وشهرسازی، 144 طرح آبرسانی، 21 طرح برق رسانی، 827 طرح هادی و 237 طرح خدماتی با اعتباری بالغ بر 4 هزار و 977 میلیارد ریال تعریف شده است که از میان آنها، 2 هزار و 491 پروژه از جمله تکالیف در دست اقدام و 943 پروژه تکالیف تکمیل شده است. آنچه در ادامه می آید، تنها گوشه ای از خدمات شرکت ملی نفت ایران در حوزه مسئولیت های اجتماعی با محوریت مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز است.
بهسازی معابر روستایی
بهسازی و آسفالت معابر روستاهای شهرستان های سیروان استان ایلام و دشت آزادگان به ترتیب با صرف اعتباری افزون بر ۲۰ و 30 میلیارد ریال به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران انجام شد. طرح بهسازی روستاهای استان ایلام شامل ۱۴ هزار مترمربع آسفالت، قیرپاشی و احداث ۲۰۳ متر جوی و جدول در روستاهای سرتنگ، لرینی، اسلامیه و نثارمله ماران بوده که هم اکنون تکمیل و به مردم شریف این روستاها تحویل شده است. همچنین معابر روستاهای شهرستان دشت آزادگان استان خوزستان شامل بریچیه سفلی، جرگه سیدعلی، جلالیه جنوبی، جلیزی عبدالرضا، سید عزیز و صگورفریح بوده که خردادماه امسال بهسازی و آسفالت شد. معابر چهار روستا در شهرستان بهبهان به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با صرف اعتباری افزون بر ۲۲ میلیارد ریال، بازسازی و به بنیاد مسکن استان خوزستان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل شد. این معابر در روستاهای تارتار، راه دسترسی بین دودانگه بزرگ و قنبری و حدفاصل دودانگه به قنبری، شاه غالب و تل کهنه در شهرستان بهبهان، در مجموع به ابعاد ۱۶ هزار و ۷۰۰ مترمربع شامل زیرسازی، بیس، قیر و آسفالت، جوی و جدول، انجام پل های ارتباطی زیرزمینی به منظور آبیاری نخلستان ها، از سوی شرکت ملی نفت ایران با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.
احداث زمین چمن مصنوعی
با توجه به نبود سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان، همچنین توسعه زیرساخت های ورزشی، تأمین و ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی در مناطق نفت خیز، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اقدام به احداث زمین های چمن مصنوعی در روستاهای استان های کهگیلویه وبویراحمد و هرمزگان کرده است. بر این اساس، 6 پروژه زمین چمن مصنوعی در استان کهگیلویه وبویراحمد با صرف اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال احداث شده که این فضای ورزشی در روستای درب کلات شهرستان دنا، روستاهای روشن آباد، سرپری، دره لبک، شهرستان کهگیلویه، روستای کلاغ نشین شهرستان گچساران و روستای اسلام آباد دهنو شهرستان چرام به بهره برداری رسیده است. تکمیل ۱۱ زمین چمن مصنوعی در روستاهای هرمزگان نیز با اعتبار افزون بر 22 میلیارد و 500 میلیون ریال تکمیل و به اداره کل ورزش و جوانان استان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شده است. این زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان احداث و به بهره برداری رسیده است. زمین چمن مصنوعی و تعویض کفپوش سالن ورزشی شهرستان مزداوند هم از محل اعتبار مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به بهره برداری رسید.
رفع تنش های آبی
کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی، توسعه شبکه فاضلاب، احداث مخزن و شبکه آب رسانی، حفر چاه های دستی و برق رسانی به آنها از نمونه اقدام هایی است که بخش مهمی از بودجه مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت را به خود اختصاص داده است. بیشترین تکالیف حوزه آبفا متعلق به استان خوزستان است که با اعتباری بالغ بر ۴۸۸ میلیارد و ۹۳ میلیون ریال، برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی در اغلب روستاهای این استان اجرا شده است. همچنین طرح های آبفا استان بوشهر که شامل کمک به احداث مخزن و خط انتقال آب مناطق خارک، چاهه، علی آباد و باغ شیخ است، در مجموع با اعتبار ۹۸ میلیارد ریال در دستور کار مدیریت عمران مناطق نفت خیز قرار دارد. بر همین اساس استان ایلام در مجموع با اعتبار ۶۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال طرح های آبفا برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی اجرا می شود. در خراسان رضوی طرح های احداث مخزن، حفر چاه دستی، برق رسانی، احداث اتاقک کلریناتور، لوله گذاری، نصب انشعاب ها، نصب و تجهیزات پمپاژ و اجرای هیدروکلریناتور با اعتبار 40 میلیارد ریال تکلیف شده است. همچنین در شهرستان های بیرجند استان خراسان جنوبی یک طرح تکمیل شبکه فاضلاب با اعتبار 50 میلیارد ریال لحاظ شده و اجرایی می شود و در نهایت در استان سیستان و بلوچستان نیز قرار است در مناطق کم برخوردار پادیک، جکیگور، بندینی و پسکوه، با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال طرح هایی با موضوع تکمیل تأسیسات آب آشامیدنی اجرا شود.
احداث مراکز آموزش عالی
با توجه به اینکه امسال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» نام گذاری شده، ۲۵۴ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای 45 طرح حوزه علوم و فناوری ازسوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در نظر گرفته شده است. این طرح ها برای کمک به احداث و تکمیل مراکز آموزش عالی در قالب پروژه های عمرانی و خرید تجهیزات با دانشگاه های مناطق نفت خیز، گازخیز و محروم کشور مصوب شده اند که در حال اجرا هستند. درصد پیشرفت این ۴۵ پروژه متفاوت است، اما تاکنون دو طرح تکمیل و اعتبار یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی آنها نیز پرداخت شده است و به بهره برداری رسیده اند.
احداث واحد مسکونی در مسجدسلیمان
پروژه بزرگ ۵۰۰ واحدی مسکن مهر شهرک ولیعصر مسجدسلیمان با مبلغی معادل ۵۱ میلیارد تومان از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران با همکاری مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان خوزستان از ابتدای سال ۱۴۰۰ کلید خورد. در مدت ۱۸ ماه از اجرای پروژه، ۲۵۵ واحد مسکونی تکمیل و به مردم مسجدسلیمان که در مناطق آلوده و نفت خیز زندگی می کردند، تحویل داده شده است و آنها هم اکنون ساکن هستند. ۲۴۵ واحد دیگر تکمیل و تنها محوطه سازی آن باقیمانده است، که به محض تکمیل عملیات آماده سازی، این تعداد واحد مسکونی هم تقدیم مردم می شود. واحدها شامل ۳۱ بلوک طبقاتی با سازه فلزی است که ۶ بلوک آن دارای ۵ طبقه و چهار واحد مسکونی به مساحت ۱۰۰ مترمربع است که در مجموع ۱۲۰ واحد مسکونی می شود و ۲۵ بلوک دیگر شامل ۴ طبقه و هر طبقه شامل سه واحد ۱۱۰ متری است.
اجرای طرح های آموزشی
وزارت نفت در قالب طرح های آموزشی مسئولیت های اجتماعی از محل مجموع اعتباری بالغ بر ۲۶۴ میلیارد ریال موفق شد اردوگاه دانش آموزی شهید باهنر شبانکاره را در شهرستان دشتستان با متراژ هزار و ۱۹۶ متر مربع تکمیل کند، همچنین از محل اعتبار ذکرشده برای احداث مدرسه ۱۰ کلاسه روستای بستانلو شهرستان عسلویه با زیربنای هزار و ۸۶۷ مترمربع با همکاری سازمان نوسازی مدارس استان اقدام کرد. با این میزان اعتبار همچنین مدرسه ۶ کلاسه خدیجه کبری آبدان شهرستان دَیِر با زیربنای هزار و ۲۹۵ مترمربع تکمیل شد و به بهره برداری رسید. دبستان مختلط ۶ کلاسه طرح صبح و بعدازظهر سهمو شمالی در شهرستان عسلویه با زیر بنای ۷۸۹ مترمربع، دبستان ۱۲ کلاسه قدس شهرستان کنگان با زیربنای هزار و ۶۹۲ مترمربع، مدرسه روستای گورک خورشیدی فاز یک، تکمیل مدرسه سه کلاسه محمود احمدی فاز یک و ساخت مدرسه ۶ کلاسه امام صادق (ع) بهرباغ با زیربنای هزار و ۵۳۸ مترمربع از دیگر طرح هایی بود که به عنوان طرح های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت انجام و به بهره برداری رسید. با این اقدام ها مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران موفق شد سرانه آموزشی را بهبود بخشد و با ارتقای سطح کمی و کیفیت مراکز آموزشی به تحصیل و توانمندسازی اقشار کم برخوردار مناطق پیرامونی نفت کمک کند.
تکمیل خط انتقال و شبکه توزیع آب در قشم
خط انتقال و شبکه توزیع آب آشامیدنی دو روستای شهرستان قشم به منظور پایداری بیشتر و تأمین و توزیع آب آشامیدنی در روستاهایی که پیش از این فاقد شبکه آب رسانی بوده اند، با صرف اعتبار ۲۸ میلیارد ریالی (اعتبار در نظر گرفته شده برای این پروژه افزون بر ۸۵ میلیارد ریال بوده است)، ۱۸ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع آب آشامیدنی به روستاهای معتمدآباد و نقاشه در شهرستان قشم استان هرمزگان تکمیل و به آبفای استان هرمزگان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شد. با بهره برداری از این پروژه، ۵۰۰ نفر از مردم این روستاها از آب آشامیدنی سالم بهره مند می شوند.