
دستاوردهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در سالی که گذشت
پیشتاز در سوخت رسانی
مشعل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی رویدادها و فراز و نشیب های پرشماری را در یک سال اخیر از سر گذراند. چالش ها و مشکلاتی که با تدوین برنامه های منسجم و کاربردی مرتفع شد و زنجیره تامین، تولید و توزیع فرآورده های نفتی که از جمله رسالت های مهم شرکت پخش فرآورده های نفتی است، در مسیر پیشتازی قرار گرفت. زمستان سخت و بی سابقه امسال، کشور را در شرایط سختی به منظور تامین سوخت مورد نیاز بخش های خانگی، صنعتی و نیروگاهی قرار داد که خوشبختانه مجموعه پالایش و پخش با تلاش های شبانه روزی کارکنان و همچنین با نظارت بی وقفه مدیران ارشد صنعت نفت توانست بر آنها چیره شود تا کمبودی در زمینه تامین سوخت رخ ندهد. دو شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت نیز به عنوان زیرمجموعه های صنعت پالایش و بازوی اجرایی این شرکت در یک سال اخیر توانستند دستاوردهایی چشمگیر را رقم بزنند.
بارها از شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به عنوان ویترین صنعت نفت نام برده شده است؛ شرکتی که با بهره گیری از توان عملیاتی بالا در 37 منطقه کشور توانسته است زنجیره تامین و توزیع سوخت را به نحو مطلوب هدایت و راهبری کند.این شرکت در یک سالی که روزهای پایانی اش را می گذرانیم، اقدام های متعددی را در چرخه توزیع سوخت انجام داده است که به برخی از آنها می پردازیم.
توزیع بی وقفه سوخت با نوسازی ناوگان
مهم ترین اقدامی که در یک سال اخیر با توجه به شرایط بحرانی مصرف سوخت در کشور انجام شد، مدیریت چرخه تامین و تقاضا در کنار دغدغه ارتقای کیفی واحدهای پالایشی بود که خوشبختانه با تدابیر وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و با وجود افزایش مصرف در سال جاری اما بنزین مورد نیاز کشور بدون هیچ گونه وقفه ای تامین و توزیع شد. نوسازی و تقویت ناوگان سوخت رسانی جاده ای، یکی دیگر از مهم ترین دستاوردهای مجموعه پالایشی کشور بود که در سال جدید اتفاق افتاد و سبب شد گام های اولیه برای نوسازی 4 هزار دستگاه نفتکش برداشته شود. یک سال دیگر با همه تلخی ها و شیرینی هایش به پایان رسید و امیدواریم در سال 1402 با همت و تلاشی مضاعف در جهت عمل به منویات مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به منظور اجرای سیاست کاهش خام فروشی، افزایش ارزش افزوده در زنجیره تولید صنایع پایین دستی و سودآوری بیشتر، به تعهدات خویش بیش از پیش عمل کنیم. اهم دستاوردهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران که با تلاش خستگی ناپذیر کارکنان زحمتکش و غیور این شرکت در یک سال گذشته به بار نشسته است، از نظرتان می گذرد.
مخزنگاه شهید مهدوی
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همسو با اهداف راهبردی کشور در ذخیره سازی فرآورده های نفتی از جمله بنزین و گازوئیل، احداث انبارهای جدید نفت و مخازن ذخیره سازی فرآورده های نفتی را نیز به عنوان مأموریت های جدید شرکت در دستور کار قرار داده است. به همین منظور در قالب امضای تفاهم نامه ای با بانک ملی ایران، طرح ذخیره سازی فرآورده های نفتی در مجاورت پالایشگاه بندرعباس، مزین به نام پرآوازه شهید نادر مهدوی را در اوایل اردیبهشت ماه کلید زد تا با افزایش ظرفیت ذخیره سازی سوخت در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، ظرفیت تازه ای برای این شرکت ایجاد شود.طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی به مدت سه سال به همراه سرمایه گذاری بانک ملی ایران به روش BOT تکمیل، نهایی و اجرا می شود. حجم کلی پروژه با احداث 18 مخزن به ظرفیت 600 میلیون لیتر، شامل 8 مخزن 40 میلیون لیتری سقف شناور بنزین(موتور) جمعا به ظرفیت 320 میلیون لیتر، 2 مخزن 20 میلیون لیتری سقف شناور بنزین(موتور)جمعا به ظرفیت 40 میلیون لیتر، 4 مخزن 40 میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز(گازوییل) جمعا به ظرفیت 160 میلیون لیتر و 4 مخزن 20 میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز(گازوئیل) جمعا به ظرفیت 80 میلیون لیتر است.
بهنگام سازی فروش
طرح بهنگام سازی فروش (بهنوش) در هوشمندسازی عرضه سی ان جی در جایگاه های عرضه گاز طبیعی خردادماه امسال رونمایی شد. از جمله اهداف و مزایای اجرای این طرح می توان به عدالت در توزیع یارانه های بخش حمل ونقل، زیرساخت کارآمد، انعطاف پذیری، سیاست پذیری، کاهش چشمگیر هزینه ها، افزایش شفافیت و فساد ستیزی، افزایش درآمد دولت از محل تهدید قاچاق و انحراف فرآورده ها، چابک سازی و کوچک سازی دولت همسو با سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی، مدیریت توزیع و اعمال سیاست های تشویقی و امکان توسعه طرح های ملی پالایشی در کشور اشاره کرد.
سامانه ای برای سهولت در سوخت گیری
سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان (سپهتن) ابزاری است كه كنترل و نظارت ها را دوچندان و تلاش برای برقراری امنيت، آسايش و ايمنی جاده های كشور را تسهيل می كند. این سامانه که قرار است در آینده نزدیک با امضای تفاهم نامه ای چهارجانبه میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و پلیس راهور عملیاتی شود، در حقیقت فاز دوم از طرح پیمایش است که در صورت نهایی شدن می توان گفت که طرح پیمایش به طور کامل به بار نشسته است. بر اساس برآوردهای حاصل شده، اجرای طرح تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش در بستر سامانه هوشمند می تواند ۱۰ تا ۱۵درصد برداشت غیرمجاز سوخت در کشور را کاهش دهد و از مصرف بی رویه روزانه ۷ تا ۱۰ میلیون لیتر نفت گاز نیز جلوگیری کند.
تفاهم نامه پنج جانبه با دانش بنیان ها
تقویت اقتصاد نفت با محوریت دانش محور و فناور شدن به طور جدی در دولت سیزدهم کلید خورد. اقدام های گسترده وزارت نفت برای تقویت بخش دانشی و فناورانه صنعت نفت از این نظر که نیاز به فناوری های نوین و استفاده از ظرفیت های دانش بنیان رفته رفته پررنگ تر می شود، کاملا آشکار و ملموس است. ابتکار عمل و تلاش های وزارت نفت در جهت دانش بنیان کردن این صنعت، تهدیدهای یکجانبه غربی ها را به فرصت مبدل ساخت و هجمه ها علیه این صنعت مخاطره آمیز را خنثی کرد. فعالیت شرکت های دانش بنیان به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور و تحقق اهداف علمی و اقتصادی است که نه تنها به عنوان موتور رشد و توسعه هر کشور شناخته می شود، بلکه تلاش ها، پشتکار عمل و ایده های فناورانه این دست از شرکت هاست که می تواند سرمنشا رونق، شکوفایی، بالندگی و پیشرفت علم و دانش در کشور باشد. به همین منظور شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و پنج شرکت دانش بنیان تفاهم نامه امضا کردند. بی شک امضای این تفاهم نامه پنج جانبه با هدف استمرار و گسترش استفاده از فناوری های نوین شکل گرفته است و همسو با رهنمودهای مقام معظم رهبری و شعار سال، قدم های موثری در ارتقا و بهبود کیفیت کسب وکار این دست از شرکت ها برداشته است.
تأمین ۵۰۰ نفتکش جاده پیما
قرارداد سه جانبه تامین ۵۰۰ نفتکش جاده پیما بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت آریا دیزل خودرو و بانک ملت امضا شد و بر اساس تفاهم نامه ای که بهمن ماه پارسال و به ارزش ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال به امضا رسید، مقرر شده بود که منابع مالی مورد نیاز نوسازی ۵۰۰ دستگاه نفتکش جاده پیما از طریق بانک ملت تأمین شود که هم اکنون قرارداد تامین این نفتکش ها آماده شده است و تعداد ۱۰۰ دستگاه از این تعداد از طریق شرکت آریا دیزل تأمین خواهد شد.
همچنین اوایل اسفندماه امسال ۵۰۰ دستگاه کامیون کشنده جدید ایران خودرو با سرمایه گذاری یک هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان تحویل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران شد. سرمایه موردنیاز این پروژه توسط شرکت های حمل ونقل خصوصی طرف قرارداد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی کشور تأمین شده و هدف از اجرای آن نوسازی ناوگان سوخت رسانی جاده ای کشور، اجرای طرح کهاب بر روی نفتکش های سوخت رسان جاده ای و تقویت ناوگان حمل ونقل تأمین سوخت مایع نیروگاه های کشور است. اجرای عملیات پایدار تأمین و توزیع فرآورده های نفتی موردنیاز بخش های مختلف از جمله جایگاه های عرضه سوخت و به ویژه نیروگاه های برق حرارتی است که ۱۰۰ درصد با توان داخلی اجرایی شده است.
پلکانی شدن حق العمل جایگاه ها
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از ابتدای مردادماه امسال و برای نخستین بار در کشور حق العمل جایگاه های عرضه نفت گاز در کشور را پلکانی کرد که این اقدام مهم، رضایتمندی مجموعه مالکان مجاری عرضه و جایگاهداران را به دنبال داشت. این شرکت در اردیبهشت ماه امسال با همکاری معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و برگزاری نشست های پرشمار با سازمان برنامه و بودجه و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و مشارکت جایگاهداران کشور، انجمن صنفی جایگاهداران و کانون انجمن های صنفی به نتیجه مطلوبی رسید و در پی آن، هیئت محترم وزیران افزایش ۴۵ درصدی حق العمل جایگاهداران را تصویب کرد. با صدور این مجوز و برنامه ریزی های انجام شده، حق العمل جایگاه ها به صورت پلکانی در نظر گرفته شد. به این صورت که با فروش ۶۵۰ هزار لیتر در ماه، یک مبلغ و برای فروش بیش از ۶۵۰ هزار لیتر نیز، مبلغ دیگری در نظر گرفته شد، ضمن اینکه سقف بودجه ای که تعیین شده بود نیز رعایت شد.
تخلیه نفت گاز با مخزن دار ریلی
پروژه مهم تخلیه نفت گاز با مخزن دار ریلی با هدف تخلیه روزانه ۳ میلیون لیتر نفت گاز و صفر شدن تردد نفتکش ها از بندرعباس به یزد، در انبار نفت شهید صدوقی یزد به عنوان کریدور شمال و شمال شرق نقشه سوخت کشور کلید خورد. با تجهیز، تکمیل و راه اندازی مخزن دار ریلی، ضمن آزادسازی نفتکش ها و فعالیت دوباره آنها در بخش های دیگر، پرداخت کرایه حمل با مسافت روزانه بیش از ۷۰۰ کیلومتر حذف و در مصرف نفت گاز برای تردد نفتکش ها نیز جلوگیری به عمل خواهد آمد.
مقدار مصرف سوخت ریلی نسبت به نفتکش ها بسیار ناچیز است و این پروژه افزون بر امنیت و ایمنی برای رانندگان در جاده ها، از لحاظ محیط زیستی نیز مؤثر است.
بومی سازی فناوری تراشه کارت هوشمند سوخت
کارت هوشمند سوخت تولید شده در شرکت چاپ و نشر بانک ملی که با بومی سازی فناوری تراشه کارت هوشمند سوخت محقق شده است، رونمایی شد. طی قرارداد امضاشده بین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تولید یک میلیون قطعه کارت هوشمند سوخت در دستور کار شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران قرار گرفته است که تاکنون ۸۰۰ هزار قطعه از این کارت های سوخت تحویل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران شده و ۲۰۰ هزار قطعه دیگر نیز به زودی تحویل خواهد شد. فناوری تولید تراشه کارت های هوشمند تاکنون به صورت انحصاری تنها در اختیار چند کشور بود که با بومی سازی این تراشه ها در شرکت چاپ و نشر بانک ملی، به سمت بومی سازی در حوزه کارت های هوشمند سوخت گام برداشته شده است.
امضای قرارداد سه جانبه در حوزه برندینگ
قرارداد سه جانبه تأمین، انتقال و توزیع فرآورده های نفتی حوزه شرکت های زنجیره ای توزیع (برندینگ) بین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، شرکت پالایش نفت اصفهان و شرکت راهبر ترابر انرژی امضا شد. هدف از امضای این قرارداد تقویت زیرساخت های زنجیره تأمین و توزیع فرآورده در کشور، مدیریت مصرف سوخت و کاهش تصدی گری دولت در حوزه نقل و انتقال فرآورده است.
انتقال پایدار و ایمن با خطوط لوله
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است که با ماموریت انتقال کلان مواد نفتی ایفای نقشی موثر در تامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد. چشم انداز شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دستیابی به جایگاه برترین شرکت در زمینه انتقال کلان، پایدار و ایمن نفت خام و فرآورده های نفتی و ارائه خدمات مخابرات صنعتی در خاورمیانه است. همچنین این شرکت با اجرای طرح های توسعه ای در صنعت انتقال نفت از جمله طرح های جدید احداث خطوط لوله، توانسته است به ثبت رکورد انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده در کشور دست یابد که این خود تحولی چشمگیر در صنعت انتقال نفت و فرآورده محسوب خواهد شد. داخلی سازی ۱۰۰ درصدی تجهیزات مورد نیاز صنعت انتقال نفت، توانمندی ساخت توربین های انتقال با توان بالا در داخل کشور، بهره برداری از پروژه جایگزینی خط لوله نظامیه اهواز - سبزآب در سال جاری، اجرای طرح پژوهشی با دانشگاه شریف در زمینه کشف سرقت غیرمجاز از خطوط لوله، پایش خطوط لوله نفت و فرآورده با استفاده از پهپاد، افزایش طول عمر خطوط لوله نفت و فرآورده کشور با انجام چند فاز پیگرانی های هوشمند، تعمیر اساسی 8 دستگاه توربین با قطعات داخلی و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی در همه مناطق كشور نیز، از دیگر اقدام های مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید.
ملی مهندسی، بازوی اجرایی پخش
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران این شرکت بر تعمیق اولویت های ساختاری و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده است تا گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود. مجریان و دست درکاران اجرای پروژه های ثبت شده در این شرکت نیز اطمینان خاطر داده اند تا این طرح ها در کمترین زمان ممکن به ثمر برسد و برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ثبت شود. طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته مانده ای برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان از جمله مهم ترین طرح ها و پروژه های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می روند. قرار است اجرای این طرح ها با تامین منابع داخلی و با در نظر گرفتن توان اجرایی شرکت های دانش بنیان و فعالان داخلی تکمیل شود. همچنین تسریع در آماده سازی و پیگیری اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، امضای تفاهم نامه با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه ارائه خدمات مشاوره و توسعه و تأمین دانش فنی واحدهای فرآیندی صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و دیگر صنایع داخلی و خارج از کشور و امضای تفاهم نامه با شرکت پالایش نفت لاوان به منظور انجام خدمات مطالعاتی و مهندسی پروژه احداث پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای را نیز می توان از اهم اقدام های مهم شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برشمرد.