
ایران برنده دعوای حقوقی با شرکت فرانسوی شد
رأی ۳۹ میلیون یورویی دیوان بین المللی داوری به نفع ایران صادر و کشورمان برنده دعوای حقوقی با شرکت فرانسوی سفره گاز شده است.
پیوستن ایران به باشگاه جهانی تعمیرات شیرهای توپی تمام جوش
ایران در کنار سه کشور دیگر دارای دانش تعمیرات شیرهای توپی (Ball valve) تمام جوشی در انواع و سایزهای مختلف قرار گرفت. با بهره گیری از توانمندی داخلی در حوزه های مختلف و استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای نخستین بار در کشور و در منطقه 4 عملیات انتقال گاز موفق به بومی سازی تعمیرات شیرهای توپی تمام جوشی در انواع و سایزهای مختلف شدیم. بر این اساس ایران در کنار سه کشور دیگر جهان که این دانش را در اختیار داشتند، قرار گرفت که به طور عینی همسو با برنامه ها و اهداف شعار سال یعنی «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین» است.
(تابستان)
تصویب ۱۶ طرح کالای تولید بار اول در پارس جنوبی
۱۶ طرح کالای تولید بار اول داخل کشور در مجتمع گاز پارس جنوبی تصویب شد. تاکنون ۲۰ طرح مصوب از مجتمع گاز پارس جنوبی در کارگروه تولید بار اول دریافت شده که ۱۶ طرح آن به تصویب نهایی رسیده است. مجتمع گاز پارس جنوبی در بهره گیری از مصوبه تولید بار اول برای بومی سازی اقلام راهبردی، نسبت به دیگر شرکت ها و مجموعه ها پیشتاز بوده و این موضوع سبب افتخار است. وجود ۱۵۰ شرکت فعال دانش بنیان با بهره مندی از جوانان خلاق و نوآور در استان بوشهر نوید روزهای بسیار روشنی را می دهد و امید می رود نیازهای پالایشگاه های مجتمع بخوبی انعکاس داده شود و این شرکت ها با کمک دانشگاه های استان بتوانند در مسیر تأمین نیازهای مهم مجتمع گام بردارند.
وصول صادرات گاز در ۴ ماه ۱۴۰۱ معادل کل صادرات پارسال
در چهار ماه نخست سال 1401 حدود ۴ میلیارد دلار وصول صادرات گاز ثبت شد که معادل کل صادرات گاز در سال ۱۴۰۰ بود.در چهار ماه نخست امسال، وصول مطالبات نسبت به ۴ ماهه پارسال صعودی بود و ۵۵ درصد رشد وصول و فروش نفت، میعانات گازی و صادرات گاز داشتیم.
بهره برداری و کلنگ زنی ۶۰۹۶ پروژه گازرسانی در هفته دولت
آیین بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی ۶۰۹۶ پروژه گازرسانی و توسعه ای صنعت گاز، 6 شهریور همزمان با پنجمین روز از هفته دولت با اعتبار ۱۵۶ هزار میلیارد ریال با حضور وزیر نفت و جمعی از نمایندگان مجلس برگزار شد.
این پروژه ها شامل بهره برداری از طرح های گازرسانی به ۱۶ شهر، ۱۰۹۱ روستا و ۱۹۵۹ واحد صنعتی با اعتباری نزدیک به ۷۸ هزار میلیارد ریال، همچنین آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به ۹ شهر، ۹۲۸ روستا و ۲۰۹۱ واحد صنعتی با اعتباری حدود ۵۳ هزار میلیارد ریال می شود.
براساس این گزارش، پروژه های زیرساختی شامل گشایش پروژه خط انتقال زاهدان - زابل و خط انتقال گاز فاز ۲ زرند - کرمان با اعتبار ۲۵ هزار میلیارد ریال نیز از جمله پروژه های زیرساختی است که با فرمان وزیر نفت و با حضور مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افتتاح شدند.
افتتاح خط انتقال گاز زاهدان به زابل
پروژه خط انتقال گاز زاهدان به زابل، ۶ شهریور با فرمان وزیر نفت افتتاح و شهر زابل به عنوان یکی از شهرهای راهبردی شرق ایران و از نقاط مهم و صنعتی در شمال استان سیستان و بلوچستان گازرسانی شد.
مسیر گازرسانی به شهرستان زابل از شهر زاهدان آغاز شده و در قالب دو گستره مجزا گاز را به زابل می رساند؛ گستره نخست (زاهدان - دوراهی دشتک) به طول ۱۰۹ کیلومتر و قطر ۳۶ اینچ اجرا شده که در طول مسیر نیروگاه در حال احداث زاهدان، کارخانه سیمان زابل و شهرهای واقع در مسیر را از نعمت گاز بهره مند می کند.با تکمیل گستره نخست در منطقه دوراهی دشتک، گستره دوم (دوراهی دشتک - زابل) به قطر ۲۴ اینچ و طول ۱۱۰ کیلومتر واقع شده که در مسیر خود شهر صنعتی رامشار را تغذیه می کند و سرانجام به شهر زابل که تراکم جمعیتی بالایی دارد، می رسد. گستره های نخست و دوم پروژه خط انتقال گاز زاهدان - دوراهی دشتک - زابل از سوی دو پیمانکار مجزا و در قالب دو قرارداد اجرا شده که این تمهید، سبب تسریع در روند اجرا و بهره گیری بیشتر از ظرفیت پیمانکاران توانمند داخلی شده است.
افزایش ۶۴ درصدی درآمد صادرات گاز
در سال نخست فعالیت دولت سیزدهم، شاهد افزایش ۶۴ درصدی درآمد صادرات گاز و بهره برداری از ۵۰۳ کیلومتر خطوط انتقال گاز جدید بودیم. گازرسانی و توجه به مناطق کم برخوردار از اهداف راهبردی شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت است و خوشبختانه با نگاه ویژه رئیس جمهوری و دولت خدمتگزار و حمایت های بی دریغ مهندس اوجی، وزیر جهادی نفت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی این موضوع شتاب گرفته، تا آنجا که برای گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان پنج شرکت گاز استانی و برای گازرسانی به استان هرمزگان سه شرکت گاز استانی بسیج شدند. رسیدن به توان بهره مندی از ظرفیت اسمی فراورش گاز طبیعی در پالایشگاه ها و تأسیسات نم زدایی شرکت ملی گاز ایران به بیش از یک میلیارد مترمکعب، احداث و راه اندازی ۲ تأسیسات عظیم تقویت فشار گاز روی خط هشتم سراسری و افزایش پایداری شبکه انتقال گاز، انجام به هنگام بیش از ۱۴۰ مورد تعمیرات توربو کمپرسورهای فعال روی شبکه انتقال گاز کشور و احداث و بهره برداری از ۵۰۳ کیلومتر خطوط انتقال گاز جدید و افزایش پایداری و انعطاف عملیاتی شبکه را می توان را از مهم ترین اقدام های یکساله شرکت برشمرد.
احداث و بهره برداری از ۱۴ هزار و ۳۹۶ کیلومتر شبکه شهری و روستایی، نصب ۳۳۵ هزار و ۷۳۶ انشعاب، گازرسانی به ۷ نیروگاه جدید شامل آرین زنجان، پاسارگارد قشم، بهین پالایش قشم، ماهتاب کیش، آب و برق ماهتاب، هنگام و راشد تربت، بهره مندی هزار و ۱۳۰ واحد صنعتی کشور از انرژی گاز طبیعی به منظور حمایت از تولید و اشتغال آفرینی، افزایش ۶۴ درصدی درآمدهای صادرات گاز، افزایش ۱۱ درصدی حجم صادرات گاز به ترکیه، ادامه مذاکرات برای افزایش مقدار صادرات گاز، وصول حدود ۱.۶ میلیارد دلار بابت طلب گاز ایران، افزایش ۱۳۸ درصدی سوآپ گاز، استمرار تهاتر گاز با برق کشور ارمنستان، تقویت دیپلماسی انرژی و انجام مذاکرات با کشورهای مختلف با اولویت کشورهای همسایه را می توان به اقدام های یاد شده اضافه کرد.
جذب بیش از ۱۱ هزار نفر از مشمولان طرح قانون تکریم ایثارگران
یکهزار و 461 نفر از مشمولان شناسایی شده طرح قانون تفسیر بند (و) ماده ۴۴ برنامه پنجم توسعه و 9 هزار و 642 نفر از مشمولان طرح قانون بند (د) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ در صنعت گاز جذب شدند. همچنین مقدمات لازم برای جذب ۷۶۵ نفر از فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه نفت و تبدیل وضعیت ۵۸۱ نفر از قبول شدگان طرح توانمندسازی کارکنان مدت موقت نیز انجام شد. این در حالی است که بهبود وضعیت جبران خدمات نزدیک به هشت هزار نفر از کارکنان قرارداد مستقیم با اجرای طرح گروه بندی مشاغل و ارائه فوق العاده های مرتبط با شغل در دستور کار است، ضمن آنکه ظرفیت جذب بخش های مورد نیاز برای استخدام از طریق آزمون سراسری وزارت نفت هم به اطلاع عموم رسیده است.
بازدید رئیس مجلس از پالایشگاه های مجتمع پارس جنوبی
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، 10 شهریور از پالایشگاه دوم مجتمع گاز پارس جنوبی بازدید کرد. در این بازدید، استاندار، نماینده ولی فقیه استان بوشهر، نمایندگان کمیسیون انرژی استان بوشهر در مجلس شورای اسلامی و مسؤولان محلی حضور داشتند.
(پاییز)
با ورود به فصل سرد سال، شرکت ملی گاز ایران آرایش زمستانی گرفت و با پایان بخش زیادی از برنامه تعمیرات اساسی در بخش های مختلف وارد فصل سرد سال شد. بر این اساس، با برنامه ریزی که از فصل گرم سال شده بود و تهیه زیرساخت های لازم، کارکنان صنعت گاز ایران شرایط را برای تامین پایدار و ایمن گاز فراهم کردند.
جشن گازرسانی در سیستان و بلوچستان
آیین بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی پروژه های متعدد صنعت گاز در استان سیستان و بلوچستان و در شهرهای سراوان و خاش، با حضور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و مدیران ارشد این شرکت برگزار شد.این آیین ۱۲ آبان در جریان سفر دو روزه مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و هیأت همراه و با حضور مسؤولان استانی و جمعی از نمایندگان استان سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی در دو شهر سراوان و خاش برگزار شد.عملیات اجرایی خط لوله گاز پالیزان - پسکوه - سوران - زابل به طول ۱۵۳ کیلومتر که یک ایستگاه کنترل فشار گاز در ابتدای خط که فشار ۱۳۰۵ را به ۱۰۵۰sp تبدیل می کند و از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اجرایی خواهد شد، در شهر سراوان آغاز شد.عملیات اجرایی گازرسانی به شهرهای میرجاوه، ریگ ملک، ده رئیس، نوک آباد و لادیز با اجرای ۳۰۰ کیلومتر عملیات لوله گذاری خط تغذیه و توزیع با اعتبار ۱۸۰۰ میلیارد ریال آغاز شد و طرح های گازرسانی به شهرهای خاش، اسماعیل آباد و ۱۲۰ روستا با اجرای ۸۹۰ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع گاز با اعتبار ۳ هزار میلیارد تومان هم در شهر خاش افتتاح شد که مسؤولیت آنها به عهده شرکت گاز استان فارس به عنوان استان معین بود.افتتاح خط لوله گاز ایرانشهر - پالیزان به طول ۲۵۶ کیلومتر با پوشش گاز شهرستان خاش و کارخانه سیمان این شهر، همچنین گاز شهری مرزی میرجاوه و شهرهای میان مسیری سنگان و سیاه جنگل که از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اجرایی شده است، دیگر پروژه گشایش یافته در جریان این سفر بود.
افزایش دو برابری صادرات گاز به ارمنستان
همزمان با سفر نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان به ایران، ضمن امضای یادداشت تفاهم همکاری با این کشور، تمدید قرارداد تهاتر گاز با برق تا سال ۱۴۰۹ نیز از سوی تهران و ایروان امضا شد. بر این اساس، متناسب با افزایش حجم گاز صادراتی، ضریب تهاتر برق نیز اصلاح می شود.اکنون روزانه یک میلیون مترمکعب گاز به ارمنستان صادر می کنیم که این مقدار براساس تفاهمنامه جدید، دو برابر می شود.
شرکت گاز برترین دستگاه اجرایی کشور در حوزه پدافند غیرعامل
«شرکت ملی گاز ایران» برترین دستگاه اجرایی کشور در حوزه اجرای موازین پدافند غیرعامل شدمجموعه فعالیت ها و اقدام های شرکت ملی گاز ایران در حوزه پدافند غیرعامل از جمله پیش بینی ۳۸ هزار میلیارد تومان اعتبار برای برطرف کردن مخاطرات حوزه گاز در کشور سبب شد تا رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور این شرکت را به عنوان بهترین شرکت در مجموعه دستگاه های اجرایی کشور از منظر تنظیم موافقت نامه پدافند غیرعامل معرفی کند.با توجه به ارزیابی سازمان پدافند غیرعامل کشور، شرکت ملی گاز ایران بهترین شرکت بین دستگاه های اجرایی کشور از منظر تنظیم موافقت نامه در حوزه پدافند غیرعامل شده است.این ارزیابی هم در پروژه هایی که به عنوان کارهای اجرایی آغاز شده و هم مطالعاتی که در زمینه پدافند غیرعامل صورت گرفت، انجام شده است.
جلوگیری از انتشار ۱۶۴ میلیون تن آلاینده هوا و گاز گلخانه ای
با توسعه گازرسانی در کشور از انتشار ۱۶۴ میلیون تن آلاینده هوا و گاز گلخانه ای جلوگیری شده است. گازرسانی روستایی تأثیر بسزایی در حفظ محیط زیست و کاهش سوخت های فسیلی داشته است.با گازرسانی های انجام شده در کشور، بویژه روستاها، هم از قطع درختان جلوگیری شد و هم استفاده از سوخت مازوت کاهش یافته است، همچنین وزارت نفت موفقیت های خوبی در جمع آوری گازهای مشعل داشته است.با پیشرفت به هنگام پروژه های مصوب دولت که تاکنون حدود ۲۶ درصد پیشرفت داشته اند، شاهد بهبود محسوس و قابل توجهی در کیفیت محیط زیست منطقه عسلویه خواهیم بود.
پایان انحصار خارجی ها در تولید ادورانت
انحصار کشورهای خارجی در تولید ادورانت پایان یافت.با تکیه بر دانش متخصصان با استعداد خود، انحصار کشورهای خارجی در تولید ادورانت را پایان بخشید و ایران به باشگاه صاحبان فناوری تولید این ماده راهبردی پیوست. با افزایش ظرفیت تولید ماده بودارکننده گاز طبیعی، افزون بر تأمین نیاز داخلی، امکان صادرات و ارزآوری نیز برای کشور فراهم شده است.ادورانت، ماده بودارکننده گاز طبیعی و شاخصی برای تشخیص نشتی گاز است که در مسیر خروجی گاز در ایستگاه های تقلیل فشار شهری به گاز تزریق می شود.مشارکت متخصصان داخلی در طراحی این واحد راهبردی، سپس احداث واحد تولید ماده ادورانت در پارس جنوبی که از میعانات گازی فازهای یک و دو به عنوان خوراک استفاده می کند، سبب شد ایران به جرگه معدود کشورهای تولیدکننده این ماده راهبردی بپیوندد و سال ها انحصار کشورهای خارجی در این عرصه شکسته شود.
شرکت گاز چابک ترین مجموعه صنعت نفت
تلاش بی وقفه و زحمات کارکنان شرکت ملی گاز ایران در ستاد مرکزی و مجموعه های تابع آن، سبب شده این شرکت از گذشته تاکنون چابک تر از دیگر شرکت های این صنعت مادر در کشور عمل کند. بهینه سازی مصرف انرژی، بویژه در بخش گاز باید به عنوان اولویت اصلی همه مجموعه های مسؤول در این عرصه مدنظر قرار گیرد. تلاش و توجه به حرکت در مسیر «پیک سایی» با هدف کاهش تقاضای گاز در دوره سرد سال، موضوع مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد.