کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو ساخته شد

نمونه بومی بهتر از مشابه تحریمی

 مشعلصنعت نفت همواره برای تامین نیازهای فناورانه خود نیاز به ارتباط با متخصصان و دانشگاه و مراکز دانش بنیان داشته و این ارتباط به ویژه در سال های اخیر که تحریم های همه جانبه و مستقیم بر صنعت نفت اعمال شده، تقویت نیز شده است. اگرچه کشورهای تحریم کننده به دنبال تضعیف صنعت نفت بوده اند، اما در عوض متخصصان داخلی، بر توان خود افزوده اند. بسیاری از شرکت های زیرمجموعه در این سال ها با اعتماد به توان داخلی، از تجهیزات و دانش فنی و مواد اولیه تولید داخلی به جای نمونه های خارجی استفاده کرده اند و به این ترتیب نه تنها از خروج ارز و تاخیر در پروژه ها جلوگیری شده، بلکه قدمی مسیر کاهش وابستگی صنعت نفت برداشته شده است.

کاهش هزینه های نگهداشت تاسیسات با کمپوند بومی شده

«کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو» ازجمله تولیدات داخلی است که از سوی متخصصان ایرانی بومی سازی شده و در حال حاضر با اخذ تائیدیه از شرکت ملی حفاری ایران، پالایشگاه آبادان و شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه، تجاری سازی شده است و در تاسیسات صنعتی استفاده می شود. این محصول پس از پنج سال مطالعه، به گفته اصغر صادق آبادی،سال گذشته مورد آزمایش قرار گرفته و ازحدود یک ماه قبل به تولید تجاری رسیده و در تاسیسات مختلف به کار گرفته شده است. اوکه مخترع این محصول و رئیس اداره مطالعات و پژوهش های راهبردی شرکت ملی حفاری است، به همراه محمد علی بیگ زاده، مدیر پژوهش فناوری و مهندسی ساخت این شرکت، مطالعات روی ساخت نمونه داخلی کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو را از 5 سال قبل شروع کرده است و امروز نمونه ایرانی آن به جای نمونه های آمریکایی و آلمانی، در تاسیسات زیرمجموعه صنعت نفت و دیگر صنایع به کار گرفته می شود.

خرابی سطوح تجهیزات صنعتی بسیار متنوع و ممکن است از ترک سطحی تا شکستگی کامل، خوردگی و له شدگی تغییر کند. جوش سرد نوعي ايجاد پيوند بسيار قوي بين دو جامد است كه بدون نياز به حرارت و ذوب كردن محل اتصال انجام مي شود و آسیب های زیادی به اتصالات در صنایع وارد می کند. آنتي سيزها موادي با فناوری بالا هستند كه در صنعت،خصوصا در تعميرات و مونتاژ و دمونتاژ تجهيزات و ماشين آلات استفاده مي شوند و قادر به تحمل بار زياد و دماي بالا هستند. آنتی سیزها یک لایه محافظ روی فلز ایجاد و از گیرپاژ، خوردگی، جوش سرد و لهیدگی اتصالات جلوگیری می کنند. این ماده از اتصالات گران قیمت و حساس محافظت می کند. با استفاده از آنتی سیز با صرف هزینه کم از هزینه های هنگفت تعمیرات، جایگزینی تجهیزات و خطرات احتمالی جلوگیری می شود.

روانکاری، علم کاهش اصطکاک بین سطوح تماس دو قطعه است. مهم ترین و در عین حال ساده ترین وسیله مراقبت و جلوگیری از فرسودگی ماشین آلات و تجهیزات، روانکاری قطعات مختلف آنهاست. در برخی موارد اصطکاک روی سطوح اثر تخریبی اعمال می کند. حفاظت قطعات ماشین آلات از سایش و خوردگی باعث افزایش عمر ماشین آلات و افزایش بهره وری می شود.

زمینه های پرکاربرد آنتی سیزها در صنایع مختلف

 طبقه بندی روانکارها از لحاظ حالت شامل روانکارهای گازی، مایع، جامد و خمیری و پلاستیکی می شود. برای عملکرد در خارج از محدوده های عادی می توان از افزودنی های روان ساز جامد استفاده کرد و این کمپوندها برای روان سازی قطعات تحت فشار ماشین ها و یا قطعات و رزوه هایی که در سرعت کم و بار زیاد کار می کنند، کاربرد خوبی دارند. در تركیب آنتی سیزها از روانكارهاي جامد استفاده مي شود كه قادر به تحمل بار زياد و دماي بالاست. استفاده از آنتی سیزها باعث حفاظت در برابر ساييدگي و خوردگي، كاهش تمركز تنش، جلوگيري از گير، كندگي و جوش سرد،كاهش اصطكاك، كنترل گشتاور، سرعت در عمليات مونتاژ و دمونتاژ، آسان شدن عمليات و كم شدن فشار وارده بر كاركنان، عملكرد ايمن تر و تميزتر، افزايش راندمان كار، كاهش آسيب به اتصالات و تجهيزات گران بها، كاهش نياز به قطعات يدكي و صرفه جويي در وقت و پول می شود.  آنتی سیزها مناسب برای استفاده در فلنج ها، اتصالات رزوه ای، هوزینگ ها، پیچ و مهره ها، مانیفولدها، تعميرات موتورآلات و ماشين آلات، تجهيزات كنترل فوران ( BOP & RAMS )، تعميرات و نصب WELL HEAD، ترابري، دكل هاي حفاري، بازسازي دستگا ه ها، تجهیزات پالایشگاهی، نیروگا ه ها، فولاد و پتروشیمی هستند. با توجه به الزام پيشرفت و حفاظت از نیروها، صنایع و موقعيت استراتژيك كشور، استفاده از فناوري هاي جديد از جمله آنتی سیز جهت بالا بردن راندمان و دستیابی به توسعه پایدار الزامی است. همچنین در تحقیقات انجام شده با استفاده از فناوری نانو قابلیت های فنی آنتی سیز ساخت داخل ارتقا یافته و از نمونه های خارجی عملکرد بهتری خواهند داشت.

نمونه بومی ارزان تر از مشابه خارجی

  اصغر صادق آبادی، به عنوان یکی از محققان و مخترعان این پروژه با اعلام اینکه نمونه خارجی این محصول در انحصار دو کشور آمریکا و آلمان است، به خبرنگار «مشعل» گفت: این محصول در این سال ها مشمول تحریم و تهیه آن برای صنایع سخت بوده است، اما طی تحقیقات انجام شده تلاش کردیم تا نمونه بومی شده آن را با استفاده از مواد نانو آماده کنیم تا جایی که خوشبختانه امروز این محصول به مرحله تجاری سازی رسیده است.  او با اعلام اینکه از سال گذشته با همکاری یک شرکت دانش بنیان صنایع شیمیایی در خوزستان وارد فاز تجاری سازی و تولید این محصول شده و از حدود یک ماه قبل تولید انبوه آن شروع شده است، گفت: این محصول تاکنون تائیدیه شرکت ملی حفاری، پالایشگاه آبادان و شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه را گرفته است و به این ترتیب سایر صنایع می توانند از این محصول به جای نمونه خارجی استفاده کنند.  رئیس اداره مطالعات و پژوهش های راهبردی شرکت ملی حفاری با بیان اینکه قیمت این محصول بومی شده حداقل دو – سوم ارزان تر از نمونه مشابه خارجی است، افزود: در چند سال اخیر که صنعت نفت مشمول تحریم بوده است، دسترسی و تهیه این محصول هم بسیار محدود شد؛ به همین دلیل بسیاری از شرکت ها با اطلاع از تولید نمونه داخلی ترغیب به خرید آن شده اند.  صادق آبادی با تاکید بر اینکه نمونه بومی شده «کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو» نسبت به نمونه آمریکایی امتیازهای مهمی دارد و افزود: آمریکایی ها در این محصول از 8 ماده استفاده می کنند، اما در نمونه بومی شده با استفاده از نانو از 17 مواد استفاده شده و طیف عملیات آن گسترده شده و غیر از صنعت نفت، صنایع پالایشگاهی، نیروگاهی، صنایع نظامی، سدسازی، خودرو، راه آهن و... می توانند از این محصول استفاده کنند.  او تصریح کرد: در عین حال نمونه بومی شده «کمپوند آنتی سیز برای حفاظت صنایع با استفاده از فناوری نانو» کاملا غیرسمی و غیر مضر برای انسان و محیط زیست است. به عنوان نمونه، محصول آمریکایی حاوی سرب است که سرطان زاست، در محصول بومی شده سرب و برخی دیگر از مواد آلاینده حذف شده اند، اما کارایی آن بیشتر شده است.