گفت وگو با همکار مرکز انتقال نفت شازند

تصمیم  دارم   یک شرکت دانش بنیان  داشته باشم

مشعل    در سال های اخیر و با حمایت افزون تر از اشتغال بانوان در عرصه های اجتماعی، بیش از هر زمانی دیگر شاهد نزاع های سلیقه ای بر سر این موضوع بوده ایم؛ مسئله ای که با بحث مادر شدن بانوان وارد مرحله ای دیگر از کشمکش ها می شود. درحالی که اشتغال مادران هم مانند هر موضوعی دیگر، مزایا و معایبی دارد که تنها با دیدن آنها در کنار هم می توان قضاوت منصفانه تری از آن داشت. از یک سو با هویتی حقیقی روبه رو هستید که تمام هم وغم نوجوانی و جوانی آن فرد صرف رسیدن به یک موقعیت اجتماعی و جنگیدن با موانع سر راه برای اثبات خودش به جامعه بوده است و از سوی دیگر با هویتی حقیقی به نام مادر که به گونه ای فطری وظایف و کنش هایی به تعهداتش دارد و نمی تواند به راحتی و به تنهایی، جمع بندی از شرایط موجود داشته باشد. حذف بانوان از چرخه اقتصادی جامعه و فعالیت های اجتماعی غیرممکن است، حتی در صورت رخداد چنین اتفاقی، مشاغلی وجود دارد که ویژه بانوان است و این یعنی درهرصورت دولت و کارفرماها باید تدابیر لازم را برای زن و جایگاه او در جامعه بیندیشند. حضور زنان در عرصه های مختلف اجتماعی افزون بر اینکه منافاتی با خانواده و تحکیم آن ندارد، کمکی هم خواهد بود برای رفع مشکلات مادران، ضمن اینکه بررسی های میدانی نشان می دهد این حضور، تأثیری مستقیم هم بر میزان کارآیی زنان شاغل دارد و حتی کارآیی همسران آنها را نیز در محیط کار افزایش می دهد؛ بنابراین هزینه کرد در حوزه بانوان و بهره مندی از توانمندی آنها به نوعی سرمایه گذاری در جامعه محسوب می شود. با الهه عطاالهی، کارمند آزمایشگاه مرکز انتقال نفت شازند، بانوی شاغل و درعین حال خانه دار که تا مرحله دکترای مهندسی شیمی پیش رفته است و دستی هم در تحریر مقالات علمی مرتبط با کار خود دارد، گفت  گویی انجام داده ایم که مشروح آن را می خوانید.

لطفا خودتان را کامل معرفی کنید.

دانشجوی دکترای مهندسی شیمی دانشگاه شریف که دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد را در دانشگاه صنعت نفت گذرانده ام. طی این سال ها پروژه های دانشگاهی متعددی انجام داده ام که بیشتر آنها در همسویی با نیازهای صنعت نفت بوده است.مدتی راهم همزمان با تحصیل، در شرکت های دانش بنیان محیط زیست فعالیت داشته ام و هم اکنون کنترل کیفی مرکز انتقال نفت شازند که زیرمجموعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی است، فعالیت می کنم.

 مقالات ISI و رتبه های علمی را نیز داشته اید. توضیح می دهید که با چه انگیزه ای وارد زمینه های علمی شدید؟

بله، دو مقاله ISI و چندین مقاله علمی پژوهشی دارم. از دوران دبیرستان علاقه زیادی به پژوهش های شیمی و تجزیه مواد داشتم؛ در همین ارتباط هم موفق به کسب چند مقام استانی در جشنواره خوارزمی شده ام. انجام پروژه های کاربردی و مورد نیاز صنعت از علاقه مندی های من است و تصمیم دارم یک شرکت دانش بنیان داشته باشم.

دستیابی به چنین موفقیت هایی را مرهون چه می دانید؟

موفقیت یک مسیر است.زمانی می توانی در این مسیر که بی شک توام با سختی ها و دشوارهای فراوانی است، سربلند بیرون آیی که داشتن هدف به انضمام امید به آینده را ره توشه خود کرده باشی. البته ناگفته نماند، داشتن برنامه ریزی منسجم و صبر در رسیدن به اهداف مسیر تعیین شده، بسیار راهگشا خواهد بود.

با توجه به اینکه نیمی از جمعیت جامعه را بانوان تشکیل می دهند، نظر شما به عنوان یک خانم شاغل به بانوان و جایگاه آنان در اجتماع چیست؟

تفاوت هایی که میان زنان و مردان وجود دارد، بیشتر به جنسیت آنها برمی گردد.هستند زنانی که مدارج بالایی را کسب کرده اند و هم اکنون مدیریت بخش یا بخش هایی به آنها سپرده شده است؛ این نشان از آن دارد که زنان نیز می توانند همانند مردان در جایگاه های کلیدی و مهمی قرار گیرند.

 به وضوح در جامعه می بینید که بانوان افزون بر نقش ها و مسئولیت های مختلفی که در زندگی عهده دار آن هستند، ازجمله همسری و مادری، توانسته اند در حوزه های مختلف دیگر همچون علم، ورزش، هنر و... خوب ظاهر شوند؛ این به آن معناست که بانوان از توانمندی های مختلفی برخوردارند که نباید از آنها غافل شد.

اگر قرار باشد به گذشته برگردید، آیا همین مسیر را در زندگی خود انتخاب می کردید؟

نه. شاید اندکی تغییر می دادم.نگاه من قبل از ورود به دانشگاه، فقط بر مبنای علاقه نبود و کار را بیشتر در نظر داشتم البته در دوران دکترا این نگاه و مسیر را کمی تغییر داده ام و در کنار کار در مسیر مورد علاقه ام پیش می روم.

از علایق شخصی خود بگویید؟

علاقه زیادی به رفتن به محیط های روستایی و زندگی با آنها دارم. حس و حال روستا و بودن هرچند کوتاه مدت در کنار مردمانی ساده و بی پیرایه، جان و دل آدمی را زنده و چنان آرامشی را نصیبم می کند که حاضرم دست از دغدغه و هیاهوی زندگی شهری بردارم و برای همیشه در آنجا ساکن شوم. به جز رفتن و گشت وگذار در دل طبیعت و روستا به ورزش کوهپیمایی هم علاقه زیادی دارم و اگر فرصتی دست دهد، به کوه می روم.

دوست دارید فرزندتان راه شما را در زندگی ادامه دهد؟

بی شک آینده هر فرزندی برای پدر و مادر او مهم و ارزشمند است.اما این به معنای آن نیست که باید راهی را که من در زندگی طی کرده ام، او نیز بپیماید.اینکه در آینده فرزند شما در چه رشته، شغل و حرفه ای فعالیت داشته باشد، از آن دست مسائلی است که همیشه به آن فکر می کنم و از دغدغه های زندگی ام است. اما آنچه که بیش ازهمه برایم حائز اهمیت است، دوست دارم فرزندم راهش را خودش انتخاب کند و تجارب زیادی را در عرصه های مختلف زندگی اش به دست آورد و من نیز تنها درحد مشاور کنارش باشم و به او کمک دهم.

همسرتان درتهران مشغول به کاراست و شما نیز به واسطه مسئولیتی که دارید در استان مرکزی، این موضوع شرایط را برایتان سخت نکرده است؟

بی تردید این شرایط سخت است، به ویژه آنکه فرزند خردسال هم داشته باشی واین شرایط را سخت تر هم می کند.متاسفانه این رفت وآمدها و بی خوابی های شبانه منجر به بیماری هایی برای من شد.ابتدا تا حدودی مشکل نگهداری از دخترم زهرا راکه اکنون سه سال دارد، با پرستار و مهدکودک خوبی که در منطقه داشتیم، حل شد اما با شیوع کرونا واسترس ناشی از آن، همچنین رفت وآمدهای هفتگی که به تهران داشتم، این شرایط را برای من و همسرم بسیارسخت تر کرد. البته همسر صبور و همراهی دارم که شرایط من را درک می کند و در این راه سخت کنار من است.

با وجود شرایطی که درباره آن توضیح دادید، احساس خوشبختی می کنید؟

کاملا. داشتن هدف و امید به آینده همیشه در زندگی من بوده است و حس خوشبختی را همیشه همراه خود دارم. زندگی سخت نباید انسان را از رسیدن به اهدافش باز دارد. البته در پی هر سختی، آسانی هم خواهد بود. مرکز انتقال نفت شازند، امکانات خیلی خوبی دارد و زندگی در شهرک مهاجران که در نزدیکی محل کارم هم است با داشتن چهار فصل زیبا و امکانات خوب، این دوری ازخ انواده را برای من کمرنگ تر می کند.

همسرتان با شما همکار است؟

خیر، همسرم دانشجوی مقطع دکترا رشته علوم و اعصاب دانشگاه بقیه الله است و هم اکنون نیز به عنوان مدرس در این دانشگاه مشغول به فعالیت است. همچنین در پژوهشکده علم وصنعت به صورت غیرحضوری همکاری می کند. در ابتدای زندگی مشترکمان همسرم در داروخانه هم کار می کرد، اما بعدها با مشغله ای که در زمینه درس و دانشگاه برای وی ایجاد شد، تصمیم گرفت تمام وقت خود را به تحصیل اختصاص دهد و هم اکنون نیز در حال گذراندن مراحل اتمام پایان نامه رشته تحصیلی اش است.

از نقش همسرتان در زندگی و کارتان بگویید.

سال 94 با همسرم آشنا شدم و این آشنایی به ازدواج ختم شد. من در آن سال ها مشغول به تحصیل بودم و همزمان نیز کارمی کردم و برایم خیلی مهم بود که با کسی در زندگی همراه و همقدم باشم که او هم مثل من دانشجو باشد و بتواند از نزدیک شرایط زندگی وکاری من را درک کند. خدای را شکر همسرم هم دانشجو بود و هر دو درک متقابلی از شرایط زندگی همدیگر داشتیم. چون من به نوعی متعهد به فعالیت در صنعت نفت بودم، پیشنهاد فعالیت حتی به صورت اقماری در مناطق خارک و عسلویه را عنوان کردم که مورد قبول واقع نشد تا اینکه کار در خط لوله شازند اراک به من معرفی شد و برای کار به شازند منتقل شدم. بارزترین شاخصه رفتاری همسرم این است که در تمام سختی ها همراه و همفکر من بوده و اکنون یک سالی است که دخترمان به دلیل نبود شرایط مناسب، در تهران کنار پدرش است و او به خوبی مسئولیت نگهداری فرزندمان را انجام می دهد و من از این بابت خیالم راحت است.

توصیه تان به بانوان همکار در خصوص کار و زندگی چیست؟

کار و زندگی، مقوله های مهمی به ویژه برای بانوان هستند که هریک را باید درجایگاه خویش دید و برایشان برنامه داشت. بانوان باید در حل مشکلات پشتیبان یکدیگر باشند و از آنجایی که مشکلات همدیگر را می شناسند، باید به همدیگر کمک کنند. اگر مجرد هستیم، روزی متاهل و پس ازمدتی ممکن است صاحب فرزند شویم، بنابراین  بهتر است با درک شرایط همدیگر پشتیبان هم باشیم.

 سخنان همسر

محمدمهدی هادی پور، همسر الهه عطاالهی نیز در این گفت وگو همراه شد و حرف هایی زد که همه از جنس صبر بود و مهربانی  مادر و همسری دلسوز و فداکار را به تصویر کشید.

آیا همسرتان در مدیریت خانواده هم موفق عمل کرده است؟

به عقیده من بانویی که در محیط جامعه می تواند نقش آفرین باشد و با وجود همه چالش ها و مشکلات خم به ابرو نیاورد و مصمم و استوار پای کار باشد، قطعا در مدیریت زندگی هم موفق خواهد بود و این مسئله در مورد همسر من هم صدق می کند و وی در مدیریت زندگی و خانواده همیشه همراه و پشتیبان من بود. البته باید این نکته را هم خاطرنشان کنم که زندگی یک امر مشترک است که بدون همراهی به تعادل نمی رسد و من هم سعی کرده ام در زندگی تا جایی که می توانم همراه باشم.

از خصوصیات بارز همسرتان بگوئید؟

صبوری، مهربانی و پشتکار همسرم ازصفات بارز اوست و همیشه سعی کرده است تا آرامش را در محیط خانواده برقرارکند، حتی در موضوع پرورش و رشد فرزندمان نیز بسیار شکیبا و مسئولیت پذیر است. ناگفته نماند که در این زمینه اصل را بر تعامل و از خودگذشتگی گذاشته ایم و سعی کردیم که فرزندمان بر مبنای توصیه های ائمه اطهار رشد و پرورش یابد.

با توجه به مشغله ای که در درس و تدریس دارید، مطالعه برای شما یک اصل بدیهی به نظر می رسد. خارج از حوزه مطالعات دانشگاهی چطور؟ کتاب یا کتاب هایی هست که خوانده اید و بخواهید آنها را معرفی کنید؟

بله، علاقه دارم و همواره سعی کرده ام در اوقات فراغت کتاب بخوانم. کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» را به خواندن توصیه می کنم.