اوج گیری نوسان بازار نفت با خروج سرمایه گذاران
معامله گران و مدیران صندوق های مالی، اعتباری، پوشش ریسک و بازنشستگی در ماه های اخیر به تدریج سرمایه های خود را از بازارهای جهانی نفت خام بیرون کشیده اند و اکنون که جهان با بحران شدید انرژی در دهه های اخیر دست و پنجه نرم می کند، فعالیت های خود را به پایین ترین حد در هفت سال اخیر رسانده اند، زیرا تمایلی به مقابله با نوسان های شدید و مداوم را ندارند. خروج بازیگران بازارهای جهانی نفت خام، به ویژه صندوق های پوشش ریسک و سفته بازان، سبب تشدید نوسان های روزانه قیمت ها به نسبت سال های گذشته شده و کار را برای شرکت ها در مقابل خرید نفت در بازارهای فیزیکی دشوارتر کرده است.
نوسان های موجود در بازارهای جهانی نفت خام به شرکت هایی که برای فعالیت های خود نیازمند ثبات بازار انرژی هستند شامل شرکت های نفت و گاز، صنایع تولیدی و غذایی و آشامیدنی، آسیب رسانده است.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال هر روز به شدت در حال نوسان است، در بازه زمانی تنش های روسیه-اوکراین (24 فوریه تا 15 اوت)، محدوده نوسان اوج گیری تا پایین ترین سطح قیمت این شاخص پنج دلار و 64 سنت برای هر بشکه بود.تجزیه و تحلیل رویترز از داده های مؤسسه رفینیتو ایکون (Refinitiv Eikon) نشان می دهد که برای مدت مشابه پارسال میانگین محدوده نوسان قیمت نفت خام شاخص برنت یک دلار و 99 سنت به ازای هر بشکه بود. آرجون مورتی، یکی از تحلیلگران قدیمی حوزه انرژی در این باره می گوید: نوسان های بالا افزایش هزینه های سرمایه ای را که به عرضه همگام با تقاضای انرژی کمک می کند، به تأخیر می اندازد. وی اعتقاد دارد زمانی که نوسان ها بالا باشد، شرکت های نفتی اعتماد کمتری به پیش بینی قیمت های جهانی نفت خام دارند. مورتی تأکید می کند که این نگرانی وجود خواهد داشت که قیمت های جهانی نفت خام به سطوحی پایین تر بازگردد، به طوری که این شرایط توجیهی برای افزایش سرمایه جدید نخواهد داشت. بازیگران بازارهای جهانی بر این باورند که انواع مختلفی از سرمایه گذاران، از جمله بانک ها، صندوق ها و تولیدکنندگان، از بازار خارج شده اند، زیرا بازار در بعضی از روزها به دنبال تهدید کمبود عرضه افزایش می یابد، درحالی که در روزهای دیگر چشم انداز تیره و تار شرایط اقتصادی نیز باعث تشدید شرایط فروش می شود. بر اساس داده های بانک آمریکایی «جی پی مورگان» (JP Morgan) از زمان آغاز تنش های مسکو-کی یف، تمایل کلی به داد و ستد در بازارهای آتی نفت خام حدود 20 درصد کاهش یافته است.
بر اساس داده های مؤسسه «رفینیتو ایکون»، بهره آزاد در معاملات آتی نفت خام شاخص برنت دریای شمال در ابتدای ماه اوت سال 2022 میلادی به یک میلیون و 802 هزار قرارداد یعنی کمترین سطح از ژوئیه سال 2015 میلادی رسید.
اوله هانسن، رئیس راهبرد کالا در بانک «ساکسو» مستقر در کپنهاگ دانمارک در این باره به خبرگزاری رویترز می گوید: این شرایط بیشتر از سوی سفته بازان، دنبال کنندگان روند و صندوق های کلان متمرکز است که به دنبال پوشش ریسک در شرایط رکود اقتصادی هستند. نظرسنجی ماه ژوئیه مؤسسه «اشنایدر الکتریک» نشان می دهد که نوسان ها تأثیری شدید بر شرایط اشتغال در سال 2022 میلادی داشته است، این نظرسنجی حکایت از آن دارد که 24 شرکت از 100 شرکت در صنایع مختلف از جمله انرژی، تولید و شرکت های ساختمانی اذعان کرده اند که این موضوع به شدت بر تجارت آنها تأثیر گذاشته است.
43 درصد از شرکت های شرکت کننده در این نظرسنجی می گویند که بودجه ها در حوزه انرژی بزرگ ترین بخش عملیاتی هستند که تحت تأثیر اختلال های زنجیره تأمین ناشی از بحران های مربوط به شیوع ویروس کرونا و مسائل ژئوپلیتیک قرار گرفته اند.
یکی از حاضران در این نظرسنجی که در بخش تولید و صنایع فعالیت دارد، در این باره می گوید: افزایش شدید قیمت انرژی باعث بی تعادلی در بخش های تدارکات، بودجه و تولید شده که حفظ آن هم به طور فزاینده دشوار است. 17 درصد از شرکت های حاضر در این نظرسنجی در این باره می گویند یا به هیچ وجه مطمئن نیستند یا تنها اندکی به توانایی سازمان و نهاد خود برای محافظت در برابر نوسان های آینده اطمینان دارند.
نوسان قیمت نفت
بانک آمریکایی جی پی مورگان در این باره اعلام کرده است که به دلیل کاهش مشارکت معامله گران و سرمایه گذاران در بازارهای جهانی نفت خام، قیمت این کالای راهبردی به ازای هر یک میلیون بشکه در روز تغییر در عرضه یا تقاضا، حدود 25 دلار برای هر بشکه در حال تغییر است.
این رقم نزدیک به دو برابر مبلغ 15 دلاری پیش از آغاز درگیری های نظامی روسیه و اوکراین است و این شرایط باعث ایجاد چرخه ای شده است که طی آن نوسان های شدید تمایل سرمایه گذاران به داد و ستد در بازارهای جهانی نفت خام را به شدت کاهش داده است.
تونی اسکات، معاون تحلیل انرژی در مؤسسه «فکت ست» (FactSet) در این باره می گوید: به طور معمول زمانی که شاهد نااطمینانی و جهت گیری زیاد باشیم، تمایل به مشارکت در بازارهای جهانی نفت خام رو به افول می گذارد؛ در این شرایط بازیگران منتظر می مانند تا جای خود را انتخاب کنند، زیرا آینده شرایط بنیان های بازار در آن زمان وضوح بیشتری خواهد داشت.
وی در این باره معتقد است که تثبیت نیز می تواند نشان دهنده این باشد که صندوق های پوشش ریسک که یک سال پیش در بازار سرمایه گذاری کردند، به سادگی سود می برند.
منبع: رویترز
مترجم: امیر دشتی