در نشست تخصصی «معرفی سیاست های ژاپن در استفاده از هیدروژن و آمونیاک» مطرح شد:
گام های تعاملی برای صفر کردن کربن
مشعل با افزایش شمار جمعیت جهان و رسیدن آن به مرز هشت میلیارد نفر، تامین انرژی، چالشی مهم فراروی تصمیم سازان و تصمیم گیران این عرصه قرار داده است. محدودیت منابع و ذخایر انرژی در دنیا و خطر افزایش انتشارگازهای گلخانه ای موجب شده است دیدگاه های جدیدی در سبد انرژی کشورها شکل بگیرد و برای کاهش خطرهای زیست محیطی گام های جدی تری برداشته شود.
برای دستیابی به این رویکرد مهم هریک از کشورهای جهان از جمله ژاپن که تجربیات مفیدی در حوزه محیط زیست از جمله کاهش گازهای گلخانه ای دارند، برنامه های خاصی را تدوین کرده اند. این کشور تا سال 2050 سیاست های خود را برای دستیابی به انتشار کربن صفر تدوین کرده است.
به این منظور مدیریت بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیر عامل شرکت ملی نفت ایران با هدف بهره مندی از دستاوردهای کشور ژاپن در دستیابی به «کربن صفر»، اواسط شهریور امسال نشستی تخصصی با عنوان «معرفی سیاست های کشور ژاپن در استفاده از هیدروژن و آمونیاک، برای رسیدن به انتشار کربن صفر تا سال 2050» برگزار کرد. در این نشست که در مرکز همایش های تخصصی کوشک وزارت نفت و با حضور روسای اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابعه آن برگزار شد، نمایندگان سفارت ژاپن و منابع طبیعی و اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن حضور داشتند و به طرح دیدگاه های خود پرداختند که مشروح آن را می خوانید.
ایران و ژاپن از دیرباز در زمینه های مختلف از جمله انرژی همکاری داشته اند و نشست دستیابی به کربن صفر نیز در ادامه همین همکاری ها برگزار شد؛ نشستی تخصصی که در آن، طرفین ایرانی و ژاپنی تجربیات خود را با یکدیگر تبادل کردند تا از این طریق، گامی مهم در مسیر حفط سلامت انسان ها برداشته شود.
عباس رزمی، مدیر اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی نفت ایران، هدف از این نشست را کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بیان کرد و گفت: اقدامات قابل توجهی در سطح دنیا انجام شده و در این میان کشور ژاپن برنامه ها و اهداف بلندی برای سلامت بشریت دنبال می کند، بخصوص برای کشورهایی که انتشار گازهای گلخانه ای دارند.
به گفته وی، ایران جزو 10 کشور نخست جهان در انتشار گازهای گلخانه ای به شمار می رود که برای عبور از آن برنامه های کلانی در دستور کار داریم تا از پروژه های قوی کمک و یاری بگیریم و در سلامت بشریت و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای سهیم باشیم.
مدیر اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: با برنامه ریزی های کلانی که داریم، در کمتر از 5 سال دیگر به سمت صفر شدن فلر ها خواهیم رفت؛ البته این را باید گفت که هدفگذاری صفر نمی توان داشت؛ زیرا با روشن شدن یک فلر، خلق ثروت شده و جشن می گیرند و بعد از مدتی برای صفر کردن فلر باید اقدامات لازم را انجام دهند. دستیابی به این روند، همفکری یک کشور را نمی طلبد؛ بلکه باید تمام کشورهای حامی سلامت بشریت، برای نجات زمین دست یاری به یکدیگر بدهند و سلامت بشریت را هدفگذاری کنند.
رزمی تاکید کرد: امیدواریم در آینده ای نزدیک، کلاس های آموزشی با فناوری های جدید را که مد نظر کشور ژاپن در کاهش و تولید گازهای گلخانه ای است، برگزار کنیم.
استفاده از هیدروژن و آمونیاک در تولید انرژی
ماساشی واتانابه، مدیر سیاست نفت و LNG در آژانس منابع طبیعی و انرژی وزارت اقتصاد و تجارت و صنعت ژاپن در این نشست، درباره اهمیت استفاده از هیدروژن و آمونیاک در کاهش انتشار کربن تا سال 2050 گفت: ژاپن تجربیات خوبی درحوزه کاهش گازهای گلخانه ای و استفاده ازهیدروژن و سوخت آمونیاک، همچنین برنامه های جدیدی در این حوزه ها دارد که می تواند آنها را در اختیار ایران قرار دهد.
به گفته وی، درسال 2020 ژاپن اعلام کرد که می خواهد انتشار گازهای گلخانه ای را تا سال 2050 به صفر برساند، از این رو بعضا گام هایی در این مسیر برداشته و بناست انتشارگازهای گلخانه ای را در سال 2030 تا 46 درصدکاهش دهد.
واتابانه ادامه داد: ژاپن هر سه سال، استراتژی خود را در زمینه کاهش گازهای گلخانه ای مورد بازنگری قرار می دهد و برای این مسیر چند محور در نظر گرفته شده که مهم ترین آنها ایمنی است و در کنار آن محورهای دیگری مانند محیط زیست، امنیت انرژی و بازنگری اقتصادی کاهش گازهای گلخانه ای قرار دارد.
مدیر سیاست نفت و LNG در آژانس منابع طبیعی و انرژی وزارت اقتصاد و تجارت و صنعت ژاپن گفت: استفاده از هیدروژن را می خواهند در ترکیب انرژی های اولیه افزایش دهند و تا سال 2030 به درصدی که در سبد وجود دارد، برسانند.