![](media/image/2022/08/0-0/11293.jpg)
شرکت ملی صنایع پتروشیمی مجوز پروژه های نیمه فعال و متوقف پتروشیمی را بررسی می کند
بازنگری در پروژه های غیرفعال
مشعل : صنعت پتروشیمی در میانه روند رو به رشد و پرشتاب خود تحولات و نواقصی را پشت سر گذاشته و همواره به دنبال اصلاح روندهای اشتباه گذشته خود بوده است. در میان این عملکرد درخشان و موفق،همواره برخی اتفاقات محدود بوده اند که ممکن بود این عملکرد را زیر سوال ببرد، اما صنعت پتروشیمی و بالاتر از آن صنعت نفت، همواره به دنبال حفظ انسجام درونی خود و پروژه های اجرایی بوده است. نمود چنین موضوعی را می توان در مورد پروژه پر حاشیه پتروشیمی میانکاله دید که با توجه به مخالفت های بسیاری که در مورد اجرای این پروژه وجود داشت، صنعت پتروشیمی و وزیر نفت مطابق با بررسی های فنی و حقوقی از اجرای این پروژه جلوگیری کردند و در نهایت اجرای آن متوقف شد. علاوه بر این، وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بارها تاکید کرده اند که حتی در مورد پروژه های غیر فعال پتروشیمی هم که تنها از برخی مجوزها و امکانات استفاده کرده اند، بازنگری می کنند.
صنعت پتروشيمي تا سال 1401 بخش قابل توجهی از پروژه های تعریف شده در جهش دوم خود را به پایان رسانده و همزمان نیز تعدادی از طرح های پیش بینی شده درجهش سوم را کلید زده است؛ در این گام حداقل 26 پروژه تعريف شده و قرار است ظرفيت تولید محصول اين صنعت ارزآور به133 ميليون تن درسال برسد. درگام چهارم هم نزدیک به 50 پروژه جدید در سه بخش طرح های خوراک ترکیبی، طرح های تازه تولید پروپیلن و طرح های پیشران تعریف و طبقه بندی شده است که نیاز به سرمایه گذاری های جدید دارند. به این ترتیب مجموعه صنعت پتروشیمی در حال حاضر با تعداد زیادی پروژه پتروشیمی در حال ساخت و یا دارای مجوز رو به روست که در مورد نحوه اجرا و عملیات توسعه ای آنها باید نظارت لازم را داشته باشد.
سرمایه گذاران به فعال شدن پروژه ها اقدام کنند
از آنجا که موضوع مجوزهای پروژه های پتروشیمی، یکی از موارد مهم در حال پیگیری از سوی NPC است، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جمع مدیران این شرکت اعلام کرد که مجوزهای پروژه های غیرفعال بازنگری می شود. او با بیان اینکه در سال های گذشته حدود ۱۵۵ موافقت اصولی احداث طرح های پتروشیمی صادر شده است، گفت: کمیته بازنگری مجوزهای طرح های پتروشیمی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ضمن نظارت کامل بر روند فعالیت طرح های توسعه ای در صنعت، مجوز طرح های تعطیل و نیمه تعطیل را بازنگری خواهد کرد. وی با تأکید بر تسریع در تعیین تکلیف طرح های غیرفعال از سوی سهامداران این طرح ها گفت: سرمایه گذاران، سهامداران و شرکت هایی که مجوز احداث را دریافت کرده اند، باید به فعال کردن این طرح ها اقدام کنند. معاون وزیر نفت همچنین بر عزم دولت در تکمیل زنجیره ارزش و توسعه متوازن صنعت پتروشیمی تأکید کرد و افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان تسهیل گر و حمایت کننده به دنبال آن است که برنامه های توسعه ای پیش بینی شده، در موعد مقرر به بهره برداری برسند و در این مسیر، دولت از طرح های فعال پتروشیمی به طور کامل پشتیبانی می کند. شاهمیرزایی درباره تعیین تکلیف طرح های نیمه فعال یا تعطیل پتروشیمی تصریح کرد: بر اساس قانون، با طرح های پتروشیمی غیرفعال برخورد می شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره نحوه دریافت مجوز سرمایه گذاران برای احداث طرح های پتروشیمی افزود: وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی با در نظر گرفتن مواردی نظیر نحوه تأمین خوراک، تخصیص یوتیلیتی، شرایط محیط زیست و انتقال محصولات تنها مراجع قانونی دریافت مجوز احداث طرح های پتروشیمی هستند.
حذف و اضافه برخی پروژه ها
براساس این گزارش، چندی قبل بود که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و دیگر معاونان وزیر نفت به همراه مدیران مربوطه در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، جمع شدند و نشست هم اندیشی مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی با مدیران ارشد صنعت نفت برگزار شد تا در آن برخی از دیدگاه ها و موضوعات مهم این صنعت مطرح و به بحث و بررسی گذاشته شود. در آن جلسه بود که شرکت های بزرگ هلدینگ پتروشیمی در مورد مشکلات از جمله کمبود خوراک و فروش مجوزهای پتروشیمی و استفاده از این مجوزها برای اهدافی دیگر صحبت و به این روند معترض بودند. در همان جلسه رضا نکویی، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در توضیحی گفت: طرح های پتروشیمی در حال اجرا به صورت مرتب رصد می شوند. اگر طرحی توقف داشته باشد و یا پیشرفت چندانی نداشته باشد، به کمیته بازنگری ارسال و طرح ها لغو مجوز خواهند شد. پیش از اینکه هرگونه اقدامی برای انتقال مجوزهای پتروشیمی به غیر انجام شود، باید اجازه لازم از شرکت ملی صنایع پتروشیمی دریافت شود تا با مشکلی روبه رو نشوند و به لغو مجوز منجر نشود. در همان جلسه، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، درباره صدور مجوز ایجاد مجتمع های پتروشیمی اظهار کرد: همه صنعت نفت آمادگی همکاری برای ایجاد صنایع پایین دست را دارند، اما نخست باید دید چه خوراکی در بازه ۱۰، ۲۰ ساله در دسترس است و بعد مجوز سرمایه گذاری صادر کرد. نباید مجوزی صادر شود که بعدها سرمایه گذار را دچار چالش کند، اگر مجتمعی ایجاد شود که خوراکش فقط پنج سال در دسترس است، ایجاد آن مجتمع معنایی ندارد و معاونت های برنامه ریزی شرکت ها نباید مجوز برای طرح هایی که خوراکش خیالی است، صادر کند.
راستی آزمایی مجوزهایی که تاکنون صادرشده است
معاون وزیر نفت با اشاره به مجوزهای صادرشده در دوره های پیش گفت: با وجود تحولاتی که در حوزه آمایش سرزمین شکل گرفته و تجدید نظارتی که در مجوز برخی طرح انجام شده است، هنوز جای بازنگری وجود دارد تا اثربخشی طرح ها بالاتر رود. همچنین مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی هم با تاکید بر اینکه مجوزهایی که تاکنون صادرشده است، راستی آزمایی می شوند، همان زمان تاکید کرده بود که در صورت پیشرفت نداشتن پروژه، سهمیه های حبس شده خوراک، زمین و. . . آزاد و فرصت سرمایه گذاری به دیگر سرمایه گذاران داده شود. وی بر حمایت همه جانبه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از شرکت ها، هلدینگ ها و سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی تأکید کرد و گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی همه تدارکات و نیازهای لازم برای سرمایه گذاران را فراهم می کند تا سرمایه گذار با خیالی آسوده صنعت را توسعه دهد. شاهمیرزایی درباره فروش مجوزهای پتروشیمی اعلام کرد: سرمایه گذاران در صورت تمایل به نقل و انتقال مجوز باید هماهنگی های لازم را مرجع صادرکننده داشته باشند، در غیر این صورت ممکن است از اساس مجوز از دست آنها خارج شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر این نکته که هلدینگ ها و سرمایه گذاران پتروشیمی برای طرح های توسعه ای خود برنامه عملیاتی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ارائه کنند، افزود: متولی توسعه هر بخش مشخص و بهتر است منافع کلان و ملی کشور دیده شود. حجم سرمایه گذاری لازم برای جهش های دوم و سوم حدود 40 میلیارددلار است که بخشی از آن از منابع فاینانس داخلی و همکاری هلدینگ ها و کنسرسیوم بانک ها تامین می شود و همچنان نیاز به سرمایه گذاری جدید در صنعت پتروشیمی وجود دارد. این اقدام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بازنگری مجوزهای فعلی پروژه های نیمه فعال و یا متوقف مانده پتروشیمی از این جهت اهمیت دارد که می تواند جلوی اتلاف وقت و سرمایه گذری شرکت ها و مجموعه های مدیریتی را بگیرد و سرمایه گذاری های پیش بینی شده برای این صنعت در مسیر درست و مشخص آن قرار گیرد و درزمان معین نتیجه دهد. به نظر می رسد در این مسیر و زمان که فشارهای اقتصادی و تحریمی بیشتر شده، لازم است همه اعضای صنعت پتروشیمی بیشتر به الزام ها پایبند باشند و اهداف و برنامه های توسعه صنعت را با جدیت و اهتمام بیشتری دنبال کنند. لازم است شرکت های پتروشیمی نسبت به تعهدات و وظایف خود در حوزه های مختلف پاسخگو باشند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به عنوان نماینده حاکمیت آماده هرگونه حمایت و همکاری برای تحقق اهداف صنعت پتروشیمی در داخل و خارج از کشور باشد.