در حال حاضر ساخت قطعات یدکی و تعمیرات توربوکمپرسورها و ژنراتورهای گازی، از سوی سازندگان داخلی انجام و تست ها و بازرسی های لازم در زمان ساخت آنها از سوی شرکت های داخلی و با حضور کارکنان بازرسی و تعمیرات صورت می گیرد که ضمن تولید داخلی قطعات توربین گازی برای اولین بار در صنعت گاز کشور، صرفه جویی مالی قابل توجهی به دنبال خواهد داشت. واحد تعميرات پالایشگاه نیز متولي تعميرات همه دستگاه ها شامل توربين ها، پمپ ها، مخازن، سپريتورها، سيستم هاي كنترلي شامل PLC،DCS و سيستم هاي فشار قوي برق اعم از سوئيچ هاي 3.3 كيلو ولتي و ترانس ها و ديگر لوازم صنعتي بوده که تعمير و نگهداري اين لوازم جزء اهداف اين واحد است. اين واحد با در اختيار داشتن مهندسي و تكنیسين هاي خبره تاكنون بدون وابستگي به شركت هاي خارجي توانسته است همه عمليات تعمير و نگهداري را با كمك متخصصان این مرز وبوم انجام دهد. از افتخارات واحد تعميرات مي توان به تعويض سيستم كنترل توربو كمپرسور پروپان ساخت قطعات فلزي دستگاه هاي مختلف (استارتر توربو ژنراتور) و همچنين نصب و برنامه نويسي سيستم مديريت بار نام برد.
ایرانی بودن بيش از 90 درصد قطعات پالایشگاه
احداث ساختمان نمازخانه و آزمایشگاه در شهرک فجرگاز، مقاوم سازی و بهینه سازی اماکن آموزشی و اصلاح مسیر ورودی شهرک فجر، تکمیل سیستم اعلام حریق مخازن ذخیره سازی LPG در پالایشگاه، ارتقاء سیستم اندازه گیری و نصب فلوکامپیوتر جهت خط خروجی، اصلاح و نوسازی خط20 اینچ خروجی پالایشگاه، ممیزی انرژی در اماکن غیر صنعتی و به روزآوری در بخش صنعتی از جمله برنامه های سال جاری در پالایشگاه است. حسین توکلی، رئیس مهندسی شرکت پالایش گاز سرخون و قشم دراین باره می گوید: ساخت قطعات یدکی و تعمیرات اساسی توربین گازی سوالر سنتار مدل 4500 و گیربکس کاهنده شامل بلیدها و قسمت های سرد و گرم، طراحی دستگاه واسط بین پکیج آنالیزر و فلوکامپیوتر پالایشگاه برای یکپارچه سازی سیگنال های ارسالی به فلوکامپیوتر در دست اقدام است. به گفته وی، در جهت تحقق سیاست های مسئوليت اجتماعي و برای توانمندسازي و حمايت از تامين كنندگان بومی داخل استان، تهیه کالا از تامين كنندگان بومی داخل استان، جزء اولويت هاي مهم تعیین شده در این شرکت است. توکلی ادامه می دهد: بيش از90درصد از قطعات مربوط به تجهيزات دوار از طريق ساخت داخل تامين شده است. انجام تعميرات major تجهيزات دوار نيز از طريق همكاري با شركت هاي دانش بنيان داخلي در حال انجام است. رئیس مهندسی شرکت پالایش گاز سرخون اظهار می کند: ساخت قطعات يدكي توسط شركت هاي داخلي برای 3 دستگاه توربين كمپرسورTB RUSTON 4000 و 3 دستگاه توربين ژنراتور SOLLAR، ساخت قطعات مربوط به فن هاي هوايي Fan Blade و ساخت انواع قطعات پمپ ها بالغ بر 400 قلم متفاوت و به جهت انواع پمپ (گريز از مركز، رفت و برگشتي و....) بومی سازی شده است. توکلی تصریح می کند: برنامه نويسي plc هاي آلن برادلي تماما توسط همكاران شاغل در واحدهاي مختلف انجام شده است. تكميل خط خروجي 20 اینچ شامل طراحي، ساخت، مونتاژ و نصب در 12 روز، SHUTDOWN TOTAL پالایشگاه، تهيه و جاري سازي نرم افزار CMMS از سوی متخصصان واحد تعميرات، اجراي مانيتورينگ پارامترهاي فرايندي فاز يك پالایشگاه به منظور بهبود و به روزآوري پروژه هاي ساليان قبل و لاگ شيت برداري جامع برای مديريت كنترل و همچنين مديريت انرژي نیز تاکنون توسط همکاران صورت گرفته است. وی از جمله اقدام های مهم انجام شده در مسیر قانون حمایت از ساخت داخل را مواردی همچون ساخت همه قطعات یدکی توربین گازی رستون مدل TB4000، ساخت و جایگزینی رله حفاظتی ABB کلیدهای فشار قوی پست 5 مگاوات برق پالایشگاه (7 دستگاه تابلو از نوع GIS و با قابلیت TwoSetting برای برق رسانی دو طرفه) با رله های حافظ 121 و 131، مهندسی معکوس و ساخت کلیدهای قدرتEMAG CAROL مربوط به پست برق شهرک فجر، ساخت دستگاه اندازه گیری نقطه شبنم آب AMETEK Tester Point Dew II CHANSCOPE مطابق با استاندارد D1142 ASTM-95، ساخت ماده شیمیایی جاذب H2S که با حمایت های فراوان واحد مهندسی پالایش این شرکت انجام و منجر به تولید داخل این ماده شده و در حال حاضر با توجه به انتقال تکنولوژی، این ماده توسط شرکت های متعددی از جمله بنیان نوین شیمی، پتروپویش کیمیا، انرژی سمنان، فالیزان تصفیه و جهاد دانشگاهی قابل تولید است. توکلی ساخت پمپ تزریق ماده کاهنده H2S، پره آلومینیومی فن های هوایی COFIMCO،ساخت Bellows شیرهای اطمینان، ساخت قطعات یدکی انواع پمپ های پالایشگاهی، ساخت فیلترهای توربین، ساخت قطعات یدکی کمپرسور هوای Broom Wade را از دیگر پروژه های این شرکت خواند.
ثبت رکورد جدید نفر_ساعت کار بدون حادثه
شرکت پالایش گاز سرخون و قشم با توجه به میانگین تعداد نفرات رسمی و پیمانکاری، در مجموع 1 میلیون و 264 هزار و 828 نفر_ساعت کارکرد بدون حادثه در سال 1400 ثبت کرد.
مسلم علی محمدی، رئیس اچ اس ای پالایشگاه گاز سرخون و قشم می گوید: به منظور پیشگیری از بروز حادثه برای 840 فعالیت و عملیات درسال گذشته،2 هزار و 931 مجوز کار صادر و 186 جلسه آموزشی قبل از شروع به کار (TBM ) برگزارشد.
به گفته وی، پایش عملکرد 8 پیمان جاری بصورت ماهیانه و بازدید از فعالیت های پیمانکاران بصورت روزانه و مستمر، بازرسی های دورهای ایمنی و آتش نشانی شامل: بازرسی از سیستم های اعلام و اطفای حریق اتوماتیک تاسیسات و ساختمان ها، وسایل و تجهیزات وخودروهای آتش نشانی به تعداد 1 هزار و 926 مورد، تست و کالیبراسیون گازسنج های واحد به صورت شش ماه یک بار، توزیع تجهیزات حفاظت فردی، تعویض تابلوها و علائم هشدار و راهنمایی و رانندگی در سطح پالایشگاه و شهرک فجر، ارزیابی فنی تجهیزات حفاظت فردی جهت خرید، ارزیابی فنی مناقصه گران جهت تعیین شرکت های پیمانکاری در پیمان های جاری، ارزیابی ریسک کلیه پیمان ها درسال انجام شده است. رئیس اچ اس ای پالایشگاه گاز سرخون و قشم به برگزاری دوره های آموزشی مجازی، در دوران کرونا اشاره و بیان می کند: در بخش ایمنی وآتش نشانی، 4 دوره 16 ساعته برای 52 نفر برابر 929 نفر_ساعت، در بخش بهداشت یک دوره 16 ساعته برای 32 نفر برابر 512 نفر_ ساعت و در بخش پدافند غیرعامل یک دوره 16 ساعته برای 17 نفر برابر 272 نفر_ساعت برگزار شد.
تشریح اقدام های محیط زیستی
علی محمدی، پايش و اندازه گيري در بخش هوا و پساب مطابق طرح خود اظهاري به صورت فصلي و 4 بار در سال توسط آزمايشگاه معتمد سازمان حفاظت محيط زيست، پايش آنلاین هواي محيطي از طريق نصب و راه اندازي ايستگاه سنجش مجهز به ايستگاه هواشناسي، پايش آنلاین پساب بهداشتي مطابق الزام بند «ب» ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه وارسال نتایج به صورت آنلاین به سازمان حفاظت محيط زيست استان هرمزگان، ايجاد و نگهداري فضاي سبز به میزان 39.32 درصد بیشتر نسبت به فضای صنعتی، تفکیک و جداسازی پسماندها از مبدا طي قرارداد جداگانه با سازمان مديريت پسماند شهرداري بندرعباس به منظور الزام مدیریت پسماند را از اقدام های محیط زیستی شرکت برشمرد.
اقدام های دوران کرونا
علی محمدی اقدام ها در زمان شیوع کرونا را شامل برگزاری مستمرکمیته سامت، خرید کانکس تریاژ در محل بهداری شهرک فجر برای پیشگیری از انتقال آلودگی و تجمع افراد درسالن های اصلی بهداری، تعطیلی همه اماکن اعم از باشگاه ورزشی و استخر، مهمانسرا، رستوران، ضدعفونی وگندزدایی همه اماکن شرکت، بازدید مستمر ونظارت بر رعایت پروتکل های بهداشتی دراماکن صنعتی و غیرصنعتی، برگزاری مانورکرونا، ممنوعیت ثبت اثر انگشت در ورود وخروج، کاهش میزان حضورکارکنان و دورکاری با توجه به وضعیت رنگ بندی اعلام شده از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا عنوان کرد. افزایش سرویس های ایاب و ذهاب برای رعایت فاصله فیزیکی بین کارکنان، اختصاص سالن ورزشی شهید راهبر به عنوان مرکز تجمیع واکسیناسیون کووید -19جهت استفاده عموم و همکاری با دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، برگزاری جلسات و دوره های آموزشی به صورت وبینار، اختصاص تعدای از مهمانسراهای شهرک فجر به عنوان نقاحتگاه، الزام به استفاده از ماسک و رعایت پروتکل های بهداشتی از سوی همه کارکنان در تمام زمان حضور فعالیت درمحیط کار و... از دیگر اقدام های این واحد در حوزه مبارزه با کرونا بوده است.
دریافت گواهينامه های عدم آلایندگی
علی محمدی اظهار می کند: این شرکت موفق به دریافت گواهينامه هایی اعم از عدم آلایندگی از سازمان حفاظت محیط زیست درسال 1400 همانند سال های گذشته، سیستم مديريت محیط زیست ISO 14001،سیستم مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست MS-HSE و مسؤولیت های اجتماعی ISO 26001 شده است به گفته وی، کاهش ریسک های ایمنی در فعالیت های روتین و تعمیرات اساسی پالایشگاه، پایش های مستمر در بخش ایمنی، کاهش جنبه های بارز محیط زیستی، پایش محیط زیست در بخش هوا، پساب و خاک از طریق آزمایشگاه معتمد سازمان محیط زیست و شرکت درارزیابی صنعت سبز سازمان حفاظت محیط زیست، کاهش و حذف ریسک های بهداشتی درمحیط کار، اندازه گیری عوامل زیان آور محیط کار همچون عوامل فیزیکی، شیمیایی و ارگونومی و انجام طب صنعتی برای همه کارکنان از جمله برنامه های سال جاری شرکت خواهد بود.
ارتقای بلوغ فرآیندهای منابع انسانی
با توجه به روند کاهشی نیروی انسانی در سال های گذشته، وظیفه مجموعه منابع انسانی در خصوص پیگیری برنامه های نگهداشت و بهینه سازی وضعیت سرمایه انسانی دو چندان شده که امید است با تلاش و پیگیری همکاران این امر مهم محقق شود. محمود درویش نژاد، رئیس منابع انسانی پالایشگاه گاز سرخون و قشم می گوید: بهینه سازی ساختار سازمانی شرکت برای ارتقای کارکنان، اجرای برنامه های توانمندسازی و ارتقای سطح دانش و مهارت کارکنان، استاندارد سازی فرایندهای منابع انسانی بر مبنای مدل 34000 منابع انسانی از برنامه های شرکت در حوزه منابع انسانی در سال جاری است. به گفته وی، اقدام های مرتبط با ساماندهی دستمزد و مزایای کارکنان قرارداد مدت موقت، اجرای طرح بیمه تکمیلی درمان کارکنان قرارداد مدت موقت و پیمانکاری، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری، استقرار استاندارد آموزشی (ایزو 10015)، تعریف پروژه بهبود استاندارد مربوطه و استقرار سیستم مدیریت عملکرد کارکنان رسمی، از فعالیت های موثر اجرا شده در حوزه منابع انسانی این شرکت به شمار می آید.
تشریح چالش های منابع انسانی
درویش نژاد، چالش های منابع انسانی را ایجاد محدودیت و کاهش شدید خدمات و امکانات بهداشت و درمان صنعت نفت در استان، نیاز به بازنگری ساختار سازمانی و ارتقای کیفی پایه های سمت های سازمانی، کمبود نیروی انسانی، عدم پیش بینی ساز و کار مناسب برای مدیریت عملکرد کارکنان قرارداد مدت موقت، اعمال سقف پرداختی درحقوق ومزایای همکاران رسمی و اعمال محدودیت درسقف پاداش سنوات خدمت همکاران بازنشسته عنوان می کند. رئیس منابع انسانی پالایشگاه گاز سرخون و قشم، تهیه پروفایل شایستگی کارکنان و برنامه ریزی توسعه شایستگی ها و استفاده از آن در فرآیندهای منابع انسانی را از جمله برنامه های عملیاتی ارتقای کیفی کارکنان عنوان می کند و ادامه می دهد: در نظر است با تلاش و پیگیری همکاران بخش آموزش و برنامه ریزی و با رعایت شیوه نامه های بهداشتی نسبت به برگزاری دوره های آموزش حضوری مرتبط با توانمندسازی کارکنان در حوزه های مختلف اقدام شود.
تبدیل وضعیت کارکنان
درویش نژاد اعلام می کند: در خصوص تبدیل وضعیت شغلی مشمولین تکلیف قانونی بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال1400، اقدام های لازم در قالب اطلاع رسانی و جمع آوری مدارک ایثارگری کارکنان مشمول و اخذ استعلام های مربوطه از مراجع ذی صلاح انجام شده و در حال حاضر مدارک و مشخصات تعداد55 نفر از مشمولین واجد شرایط در سامانه جمع آوری مدارک ایثارگران وزارت نفت ثبت و فرآیند اداری تبدیل وضعیت استخدامی این عزیزان در ستاد شرکت ملی گاز ایران در دست اقدام است. همچنین در خصوص قانون تفسیر بند«و» ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه در حال حاضر از نفرات واجد شرایط استخدام و تبدیل وضعیت، اطلاعات تعدادی در سیستم جامع نیروی انسانی صنعت نفت تغذیه شده و فرآیند اداری تبدیل وضعیت مابقی نفرات نیز در دست اقدام است.به گفته وی، پایش رضایت شغلی کارکنان از طریق سنجش رضایت مندی، تحلیل نتایج و اجرای برنامه های بهبود برای ارتقای کیفیت ارائه تسهیلات و استفاده بهینه از منابع به صورت مستمر پیگیری می شود؛ در واقع از این طریق سعی شده با دریافت نظرها و پیشنهادهای ارزشمند همکاران نسبت به تخصیص بهینه امکانات و تسهیلات سازمانی اقدام و همکاران با رضایت مندی و اشتیاق بیشتر فعالیت های سازمانی خود را پیگیری کنند. به گفته درویش نژاد، اقدام های موثری در زمینه شفاف سازی و توزیع عادلانه تسهیلات سازمانی برنامه ریزی و اجرا شده است و همواره سعی می شود با اعتمادسازی، روحیه همگرایی و انگیزش شغلی کارکنان ارتقا یابد و بین اهداف سازمانی و خواسته های کارکنان هماهنگی و انسجام مناسبی ایجاد شود.