سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مطرح کرد :
استقبال از دانش بنیان ها برای پیشبرد اهداف مشترک
مشعل به گواه اغلب کارشناسان، صاحب نظران و فعالان صنعت نفت کشور، دانش بنیان و فناورمحور از بارزترین مولفه هایی است که باید با این صنعت عجین شود. در این میان تقویت پژوهش و زیرساخت های پژوهشی از الزام های تحقق این هدف به شمار می آید. با توجه به اهمیت و جایگاه پژوهش و نقش کلیدی آن در توسعه سازمان ها می توان دریافت که برآیند دستاوردهای علمی و پژوهشی تا چه اندازه در مسیر دستیابی به فعالیت های نوآورانه راهگشا بوده است. پژوهش، نوآوري و فناوري از مهم ترین محورها و اولویت های توسعه ای در سازمان ها محسوب می شود که می تواند ضامن حرکت و دوام سازمان ها باشد. هر صنعتي براي حرکت به سمت خودکفايي، نيازمند تلاش بي وقفه در راه پژوهش و فناوري است و در این میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به موازات دیگر شرکت های تابعه و فعال حوزه نفت و گاز کشور سعی دارد تا ضمن بهره مندی از توان و ظرفیت مراکز و نهادهای پژوهشی در مسیر خودکفایی نیز گام های اساسی برداشته و به مراتب نیازمندی های خود را با حمایت و تعامل این دست از مراکز جامعه عمل بپوشاند. آنچه می خوانید، مشروحی است از فعالیت های پژوهش محور شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران که ایرج کلهری، سرپرست پژوهش و فناوری این شرکت درباره آنها با "مشعل" گفت و گو کرده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بر اساس نیازمندی های مناطق 37 گانه تحت پوشش خود، اقدام ها و فعالیت های پژوهشی را با پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و به ویژه شرکت های دانش بنیان در دستور کار دارد. اين قبيل همكاري ها با دانشگاه ها و جامعه علمي و آموزشي كشور، در جهت ايفاي بخشي از مسئوليت اجتماعي شركت به منظور رفع مشكلات عملياتي و فرآيندي با بهره گيري از دانش روزآمد نيز تلقي مي شود، ضمن اینکه سطح علمي همكاران شاغل در شبكه پژوهشي شركت نيز روزآمد نگهداشته مي شود.
کهاب به زودی عملیاتی می شود
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درباره اقدام های این شرکت درباره فعالیت های علمی و پژوهشی گفت: صنعت نفت از جمله بخش های اقتصادی مهمی است که خلق ارزش افزوده در آن منوط به توانمندی های دانش و فناوری است. پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران پروژه هایی را با پشتیبانی دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و مراکز و نهادهای علمی کشور در دست بررسی و اجرا دارد که به ثمر نشستن هر یک از این طرح های پژوهشی، بسیار حائز اهمیت است.
ایرج کلهری به طرح كاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخارات بنزين (کهاب) اشاره و تصریح کرد: این طرح طبق قوانین، چارچوب ها و دستورعمل های سازمان محیط زیست باید به طور هم زمان در جایگاه های عرضه سوخت و انبارهای نفت اجرایی و عملیاتی شود. به موازات اجرایی شدن این طرح، پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران،پروژه پژوهشي «طراحي و ساخت سيستم بازيافت تركيبات هيدروكربني با استفاده از نانو ساختارهاي كربني براي جلوگيري از هدرروي بخارات هيدروكربني منتشر شده از مخازن ذخيره سوخت» را به منظور بهره گيري از فناوری هاي روزآمد دنيا ازسوی متخصصان بومي در داخل كشور با کارفرمایی شرکت ملی پخش و همکاری پژوهشگاه صنعت نفت تعريف و منعقد کرده است.
وی ادامه داد: بخشی از تست های اولیه این طرح در يكي از جایگاه عرضه سوخت شهر تهران انجام شده است و امیدواریم در آینده ای نزدیک به طور کامل نهایی شود.
ارزیابی استاندارد آلايندگي هيدروكربن ها
کلهری با بیان اینکه ميترهاي كوريوليس ديسپنسرهاي جايگاه ها ازجمله تجهیزات مورد نیاز صنعت سی ان جی است که در قالب پروژه پژوهشي ازسوی دانشگاه صنعتی شریف در حال مطالعه و بررسی است، عنوان کرد: به دنبال این هستیم تا این تجهیز کاربردی را برای نخستین بار در کشور ازسوی سازندگان داخلی بومی سازی کنیم. در صورت موفقيت در ساخت نمونه اوليه صنعتي و تجاري سازي آن، تجهيز مورد اشاره كاربرد گسترده اي در سطح وزارت نفت خواهد داشت. اين پروژه از محل اعتبارات شركت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درسامانه ساتع (سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری) تامين اعتبار شده است.
وی در ادامه به قرارداد پژوهشی تعيين حدود مجاز انتشار آلايندگي هيدروكربن ها (THC) اشاره و تصریح کرد: تعیین استاندارد آلايندگي هيدروكربن ها عنوان قرارداد پژوهشي ديگري است که با همکاری دانشگاه تهران در حال اجراست. بر اساس توافقات اولیه با سازمان حفاظت محیط زیست و خودروساز ايراني مقرر شده استانداردهای مرتبط با آلاینده های خروجی از خودروهای گازسوز مشخص و اندازه گیری شود که هم اکنون نتایج آن در سازمان حفاظت محیط زیست در حال بررسی و ارزیابی است. اين پروژه نيز از محل اعتبارات شركت درسامانه ساتع تامين اعتبار شده است.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: مخازن ANG) Absorbed Natural Gas ) از تجهیزات نوين در توسعه سبد سوخت به شمار می آید که بر این اساس ساختارهای جدیدی با بهره گيري از فناوری نانو در مخازن سی ان جی خودروها تعبیه شده که می تواند گاز فشرده ای را که وارد مخزن می شود، تحت شرايطي در حجم بالا ذخیره سازی و این امکان را فراهم می کند تا میزان بیشتری گنجایش با ظرفیت بالا ایجاد شده بدون اینکه تغییرات زیادی در حجم و وزن حاصل شود.
کلهری تصریح کرد: ساخت این مخازن تحت قرارداد پژوهشي هم اکنون ازسوی پژوهشگاه صنعت نفت در حال انجام است. این طرح در دو فاز تعریف شده و در مرحله اولیه، هدف ساخت دو مخزن است که یکی از مخازن آن ساخته و ازسوی ناظرین پروژه در مرحله ارزيابي قرار دارد. تکنولوژی و موارد فنی و علمی آن هم در اختیار شرکت قرار داده شده و ساخت مخزن دوم نیز در آينده نزديك نهایی می شود.
مبارزه با عرضه سوخت خارج از شبكه
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بر ضرورت انجام پروژه های مرتبط با مبارزه با عرضه خارج از شبكه سوخت تاکید کرد و با اشاره به اقدام های مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش در این زمینه یادآور شد: مبارزه با عرضه سوخت خارج از شبكه، از جمله اولویت های مهم شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران محسوب می شود که اجرای طرح های مرتبط با این موضوع به جد در حال پیگیری است. به طور مثال پلمپ هوشمند نفتکش ها، اندازه گیری باک سوخت خودروها در مبادی مرزی با استفاده از تكنولوژي هاي نوين از این دست موارد به شمار می آیند.
وی بیان کرد: بومی سازی تجهیزات سامانه هوشمند سوخت هم از دیگر طرح ها و پروژه های اولویت دار مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش است که اقدام های اولیه برای عملیاتی شدن هر یک از این پروژه ها و فرآيند تصويب خواهي آنها آغاز شده و انتظار مي رود امسال این طرح ها به طور کامل نهایی شوند.
کلهری یادآوری کرد: یکی دیگر از اولویت هایی که شرکت ملی پخش در ابتدای هرسال به آن توجه ویژه دارد، تعیین نیازهای پژوهشي شرکت ازسوی مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش و مدیریت هاست. به منظور رعايت اصل تقاضامحوري در تعريف پروژه هاي پژوهشي، اداره پژوهش و فناوری شرکت نمی تواند به صورت مستقل پروژه تعریف کرده و یا نیازها را شناسایی کند بلکه موضوع ها و محورهای کاری را دریافت کرده و بر اساس دستورعمل های تعیین شده و در عین حال نظام مند از سوی شرکت، مورد پيگيري قرار مي دهد.
وی به پروژه های در دست اجرای دانشجویی اشاره کرد و با بیان اینکه این شرکت تمامی عزم خود را جزم کرده تا حمایت همه جانبه ای از دانشجویان در تمامی مقاطع به همراه آورد، گفت: در اداره پژوهش و فناوري راهکارهای مختلفی برای انجام کارها بر اساس اسناد بالادستي تعريف شده است. پروژه ها با توجه به وسعت مالی و کاری در صدر قرار دارند، اما پروژه های دانشجویی هم در مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري تعريف شده كه در واقع مي توانند به عنوان فاز مطالعاتي پروژه هاي پژوهشي تلقي شوند.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: در اين پروژه ها، مشاورين صنعتي كه از ميان همكاران متخصص انتخاب مي شوند، در كل فرآيند در كنار اين عزيزان بوده و راهنمايي هاي لازم را ارائه مي دهند. همچنين پروژه هاي نخبه وظيفه براي حمايت از نخبه هاي دانشگاهي كه عضو بنياد ملي نخبگان بوده و شرايط لازم براي تعريف پروژه در شركت را داشته باشند، پس از طي فرآيند تصويب خواهي مربوطه، حمايت مي شوند. اينها اهرم ها و ابزاري هستند كه مي توانيم در ارتباط با مراكز علمي و تخصصي سراسر كشور به كار ببريم.
انعقاد 5 قرارداد پژوهشی
کلهری در ادامه به قراردادهای پژوهشی منعقد شده و در دست اجرای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اشاره و عنوان کرد: در حال حاضر شركت ملي پخش 5 قرارداد پژوهشي، 30 پروژه دانشجويي در مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري و سه پروژه نخبه وظيفه داشته و سبد پژوهشي شركت براي امسال نيز در دست بررسي است. اين قبيل همكاري ها با دانشگاه ها و جامعه علمي آموزشي كشور، در جهت ايفاي بخشي از مسئوليت اجتماعي شركت به منظور رفع مشكلات عملياتي و فرآيندي با بهره گيري از دانش روزآمد نيز تلقي مي شود، ضمن اینکه در اين ميان، سطح علمي همكاران شاغل در شبكه پژوهشي شركت نيز بروز نگهداشته مي شود.
وی افزود: با توجه به شعار سال که با عنوان تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین ازسوی مقام معظم رهبری تعیین شده است، تمامی فعالیت ها متمرکز بر همکاری، حمایت و پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان است. شرکت ملی پخش نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مانند دیگر شرکت های تابعه صنعت نفت کشور کمرهمت خود را بسته و پرتوان تر از قبل به دنبال بهره مندی از ظرفیت فعالان این دست از شرکت هاست تا از این طریق بتواند نیازهای خود را مرتفع ساخته و در جهت بهبود شرایط گام بردارد.
دانش بنیان ها زمینه های کاری خود را به اشتراک بگذارند
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران عنوان کرد: هم اکنون تعداد زیادی از شرکت های دانش بنیان تخصصی، فنی و مرتبط برای تامین نیازهای شرکت پخش شناسایی و ارزیابی و در پاره ای از موارد به عقد قرارداد با آنها نیز منتهی شده است. شرکت های دانش بنیان به لحاظ تخصص و تنوع کاری در شرایطی هستند که می توانند کمک شایانی به سرانجام رسیدن طرح ها و پروژه ها داشته باشند؛ از این رو از تمامی شرکت های دانش بنیان تقاضا دارم که زمینه های کاری تخصصی خود را با ما به اشتراک بگذارند و از سوی دیگر به فراخوان هایی که در سایت شرکت ملی پخش، جراید کثیرالانتشار و دیگر رسانه های داخلی منتشر مي شود، توجه کافی و لازم را داشته باشند.
کلهری تصریح کرد: معتقدیم که شرکت های دانش بنیان با ارائه راهکارهای مناسب می توانند حامی، پشتیبان، همراه و همگام خوبی برای ما باشند. همچنین پارک های علمی و فناوری، دانشگاه ها و پژوهشکده ها هم از دیگر مواردی است که در به نتیجه رساندن اهداف شرکت ملی پخش نقش بسزایی داشته اند که از این دست مراکز و نهادهای علمی هم تقاضا دارم که وارد این عرصه شده و با تعامل و همکاری دوجانبه بتوانیم برای به ثمر نشستن پروژه ها و طرح ها گام های اساسی برداریم.
وی افزود: در صورت نياز به راهنمايي بيشتر و مشاهده عناوين پژوهشي / دانشجويي، نخبه وظيفه و... خاتمه يافته و در دست اقدام و همچنين آگاهي از اولويت هاي مورد نياز به سايت اين اداره به آدرس http://randd.niopdc.ir مراجعه کنید.