گفت و گو با رئیس هیات کوهنوردی باشگاه نفت امیدیه

می توانیم الگوی صنعت نفت در کوهنوردی و سنگ نوردی باشیم

مشعل    رشته کوهنوردی، از ورزش های پرطرفدار دنیا محسوب می شود. این رشته در ایران، بویژه در استان خوزستان و بین کارکنان صنعت نفت از جمله مناطق نفت خیز جنوب طرفداران زیادی دارد. یکی از کسانی که از دوران کودکی خود با عشق و علاقه به ارتفاعات شهرستان امیدیه صعود کرده است و هم اکنون نیز به عنوان رئیس هیأت کوهنوردی باشگاه نفت امیدیه فعالیت دارد، عقیل شریفی حسینی، کارمند اداره حسابداری کنترل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری است.

عقیل شریفی حسینی، طی سال های متمادی در قالب گروه های کوهنوردی به همراه سایر کارکنان این شرکت، تمامی قله های مرتفع ایران را فتح کرده است. در همین خصوص با این کوهنورد نفتی گفت وگویی داشته ایم که با هم می خوانیم.

   از خودتان شروع کنيد، اهل کجا هستيد؟

 ۵۳سال عمر از خدا گرفته ام و در حال حاضر رئیس هیأت کوهنوردی و سنگ نوردی باشگاه نفت امیدیه، رئیس اداره حسابداری کنترل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و همچنین مشاور ورزشی فرماندار و عضو جمعیت هلال احمر امیدیه هستم و همانند اجدادم در این شهر زاده و بزرگ شده ام.

     چه شد که کوهنورد شديد؟

آشنایی من با کوهستان و طبیعت از کودکی و با چوپانی شروع شد و همه کوه ها، قلل، مسیرها و دره های امیدیه را از زمان چوپانی می شناسم. برای همین باید بگویم که این گشت وگذار باعث شد کوهنورد شوم.

     اولين صعود رسمي شما به کدام قله بود؟

اولین صعود را یادم نیست، چون از دوران نوجوانی با گروه دوستان مرتب به قلل مختلف صعود می کردیم؛ اما با تمام این اوصاف باید بگویم که کوهنوردی و سنگ نوردی را به صورت حرفه ای بیش از ۲۰سال است که به عنوان ورزشکار، مربی و سرپرست دنبال می کنم.

    آمادگي و تمرین ها در کوهنوردی چيست و شامل چه کارهایی می شود؟

بهترین آمادگی و تمرین برای این رشته، صعود و فرود در کوه است؛ اما می توان قبل از صعود به قلل سخت، تمرین های اینتروال و کار با وزنه و دوچرخه سواری را برای آمادگی بیشتر بدنی، قلبی و ریوی انجام داد.

     به قله های مرتفع و بالای 5 هزار متر هم صعود کرديد؟

به بیشتر قلل ایران، یک یا چند بار صعود کرده ام، به عنوان مثال، 4 بار به قله دماوند صعود کردم. درباره قلل و کوه های مرتفع در خارج از ایران هم باید بگویم که با حضور در کشورهای اروپایی، کشورهای همسایه شمالی ایران و نیز هند و مالزی و همچنین ترکیه به قلل مرتفع صعود کردم.

     آيا کوهنوردي هم مدال دارد؟

تنها رشته ای که نه مدال دارد و نه سکو، کوهنوردی است؛ اما بتازگی فدراسیون به کسانی که بتوانند به قلل بلند صعود کنند، معادل مقام های اول تا سوم رشته های ورزشی دیگر، حکم قهرمانی می دهد. البته در رشته سنگ نوردی مدال و مقام وجود دارد.

    شما سنگ نوردی هم کرده اید؟

بله، در این رشته هم فعالیت داشته ام.

     پس با توجه به این همه صعود و همچنین حضور در رشته سنگ نوردی، بايد احکام و مدال های رنگارنگي داشته باشيد؟

گواهینامه های صعود به قلل و یادبود و کاپ و مدال های زیادی از مسابقات سنگ نوردی دارم و علاوه بر آن، از هر کوه و صعودی، قطعه ای سنگ می آورم و با ثبت مشخصات و نوع سنگ و تاریخ و مکان صعود، کلکسیونی از سنگ های مختلف داخلی و خارجی دارم که به منظور استفاده علمی به مدارس هدیه می دهم.

     از چه زماني وارد صنعت نفت  شديد؟

سال ۱۳۶۳ کارآموز آموزشگاه حرفه ای آغاجاری شدم و از سال۱۳۶۵ وارد صنعت نفت شدم.

     آيا با حضور در نفت و کار اداري بازهم به کوهنوردي ادامه داديد؟

بله، در این خصوص مشکلی وجود نداشت. من بعد از وقت اداری، آخر هفته ها، روزهای تعطیل و مرخصی های سالانه به ورزش کوهنوردی و سنگ نوردی می پردازم.

     ظرفيت کوهنوردي در نفت چگونه است؟

با توجه به همگانی و حرفه ای بودن این ورزش و استقبال خانواده ها، ظرفیت این رشته، خیلی عالی است و با حمایت و پشتیبانی نفت، می توان خانواده ها را به این ورزش تشویق کرد تا به صورت خانوادگی و همگانی و برای حفظ سلامت خود و عزیزان به این ورزش رو بیاورند.

     آيا با نفتی ها هم صعود داشته اید؟

تقریباً بیش از ۲۰ سال است که هیأت کوهنوردی و سنگ نوردی باشگاه نفت امیدیه، به صورت تیم های منسجم به بیشتر قلل ایران صعود می کند. در صعود به بسیاری از قلل، همکاران نفتی دیگر شرکت ها را هم ملاقات می کنیم؛ چه در بالای قله چه در مسیر و چه در کمپ های اقامتی و باید بگویم که این موضوع، موجب آشنا شدن همکاران و رفاقت آنها می شود، ضمن آنکه این صعودهای مشترک، تبادل اطلاعات میان همکاران را به دنبال دارد که چند سالی است به همت مسؤولان ورزش مناطق آقایان فرهمند، کاظمی نژاد و سلیمانی رونق گرفته است.

     کوهنوردي به صورت ورزش همگاني برگزار می شود؟

 بله، نزدیک به ۲۰سال است که از شروع کوهنوردی و کوهپیمایی و جنگل پیمایی خانوادگی و همگانی در امیدیه و باشگاه نفت می گذرد، حتی باید بگویم که کوهنوردی همگانی با استقبال گسترده خانواده ها روبه رو شده است، به طوری که عصر هر سه شنبه و بامداد هر جمعه با جمعیتی بالغ بر ۱۰۰تا۳۰۰نفر متشکل از همه اقشار و سنین بدون وقفه و با حمایت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، کوهنوردی همگانی و خانوادگی برگزار می شود.

    توصيه شما به عنوان مربي براي توسعه کوهنوردي در بخش همگاني چيست؟

برای توسعه ورزش کوهنوردی در بخش همگانی، اگر شهر امیدیه و حرکت ۲۰ساله آن را الگو قرار دهیم، می توان گفت که بهترین الگو برای موفقیت و تشویق به کوهنوردی است. در بخش همگانی، مهم ترین مسأله تشویق خانواده ها از طریق تبلیغات، فرهنگ سازی و داشتن افراد و مربیان باانگیزه است که بدون وقفه و پاداش و دلی فعالیت کنند؛ اما به لحاظ فنی، این رشته ورزشی باید ابتدا از پیاده روی های خانوادگی و با برنامه های کوتاه مدت و سبک و داشتن تقویم سالانه منظم بازمان بندی دقیق شروع شود. امر مهم دیگر تشویق کودکان است که باید در اولویت قرار بگیرد؛ زیرا آینده سازان می توانند یک خانواده را به سوی این ورزش بکشانند و بنده که در این ۲۰سال همیشه همسر و فرزندانم در کنارم بوده اند، به تشویق دیگران در گرایش به این ورزش کمک کرده است.

    آیا با جانبازان هم کار کرده اید؟ آنها براي اين صعودها مشکلی ندارند؟

کار و صعود همراه با جانبازان خیلی راحت است. کوه، سختی و مشکلات خاص خود را دارد و متقابلاً جانبازان نیز سختی های زیادی را در زندگی چشیده اند. از این رو در کوه براحتی با سختی ها کنار می آیند. ضمن اینکه اینجا همیشه با کوهنوردان ناشنوا صعود داریم و از حضور در کنار آنها لذت می بریم.

     آيا با شرکت های ديگر مثل پالايش، پخش يا گاز هم در تماس هستيد؟

بله، خوشبختانه با دیگر شرکت ها و شهرها هم آشنایی داریم و برخی از همکاران دیگر شرکت ها از شهرهای اطراف در برنامه های کوهنوردی و سنگ نوردی امیدیه شرکت می کنند.

     شیرین ترین خاطره ورزشی شما در کوهنوردی چیست؟

شیرین ترین خاطرات ورزشی من نجات جان انسان هاست که با کمک ابزار و دانش سنگ نوردی و کوهنوردی و با کمک گروه امداد و نجات کوهستان امیدیه، مصدومان و گیر افتادگان در کوه را نجات می دهم و اینکه خبرهای خوبی که از هم نوردان و شاگردانم به من گوش من می رسد، همیشه اشک شوقم را جاری کرده است.

    اگر صحبت خاصی مانده، بفرمایید.

 از مسؤولان ورزش دوست شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و شهرستان امیدیه برای حمایت از ورزش کوهنوردی تشکر ویژه دارم. امیدوارم این حمایت ها ادامه داشته باشد تا شاهد حضور هرچه بیشتر هم نوردان نفتی در تمام برنامه های کوهنوردی، به خصوص به صورت خانوادگی باشیم.

 

در بازدید مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت از جزیره خارگ بررسی شد

 زیرساخت ها و کمبودهای ورزشی پایانه نفتی خارگ

با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، ظرفیت ها، زیرساخت های موجود و کمبود های فضا های ورزشی در پایانه نفتی خارگ بررسی شد.

 11 فروردین 1401 منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، به منظور بررسی زیرساخت ها و مشکلات پروژه های ورزشی از مجموعه های ورزشی این پایانه بازدید کرد.

در این بازدید، سیدمحمدجواد موسوی، رئیس پایانه نفتی خارگ اظهار داشت: امروزه بیشتر مشاغل ازجمله مشاغل کارمندی، بدون تحرک هستند. فعالیت فیزیکی نه تنها عملکرد و سلامت کارکنان را بهبود می بخشد؛ بلکه منجر به ایجاد رضایت شغلی و ارتقای کیفیت زندگی آنان می شود.

موسوی ادامه داد: ضروری است که برای تأمین سلامت این افراد، برنامه ریزی شود و یکی از مؤثرترین راهکارها به منظور ارتقای سلامت و کیفیت زندگی این افراد، انجام فعالیت فیزیکی و ورزش است.

وی افزود: نگاه جدی به مقوله ورزش و ترویج فعالیت بدنی، روشی سودمند برای پیشگیری از بیماری های مزمن و ارتقای سلامت جامعه است.

موسوی تأکید کرد: لازمه این کار، ایجاد زیرساخت های ورزشی و تکمیل و به اتمام رساندن پروژه های نیمه تمام ورزشی است که با نگاه مثبتی که در مجموعه وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران وجود دارد، به تکمیل پروژه های نیمه تمام در این پایانه بسیار امیدوار هستیم.

 وی همچنین گزارشی از زیرساخت ها، تجهیزات، امکانات و مشکلاتی که در حوزه ورزش صنعت نفت در جزیره خارگ وجود دارد، ارائه کرد.

مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت نیز ضمن بازدید از اماکن و امکانات ورزشی خارگ گفت: کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی از شرایط خاص شغلی برخوردارند، از این رو فعالیت های ورزشی در تقویت روحیه آنان تأثیرگذار است.

قنبرزاده افزود: پرورش نیروی جسمانی، تقویت روحیه سالم در افراد بویژه کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان، توسعه و تعمیم ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت های ورزشی و تفریحات سالم و همچنین ایجاد و توسعه مراکز ورزشی از مواردی است که همواره باید مدنظر قرار گیرد.

 مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت ادامه داد: پروژه های نیمه تمام ورزشی پایانه نفتی خارگ در اولین جلسه شورای عالی ورزش وزارت نفت مطرح می شود و مصوبه می گیرند.

در ادامه این بازدید، در روز طبیعت مدیرکل امور سلامت و تربيت بدنی وزارت نفت  در جمع كاركنان عملياتي مستقر در جزيره خارگ حضور پیدا کرد.

در اين نشست صميمانه نوروزي، علاوه بر بازدیدهای انجام شده معضلات و چالش های حوزه سلامت و تربیت بدنی مورد بحث و بررسي قرار گرفت و مقرر شد،  قنبرزاده طي گزارشات مكتوب به معاونت وزير در توسعه مديريت و سرمايه انساني، نسبت به احصا و راهكارهاي مناسب برای رفع مشكلات مطروحه، تمهيدات لازم را انجام دهد.