بهبود معیشت و ساماندهی مسائل کارکنان پیمانکاران نیز از اولویت های وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است. در این حوزه چه اقدام هایی انجام شده است؟

منابع انسانی رکن اساسی هر سازمانی است. قطعا نیروی انسانی، اساس هر موفقیتی درهر حوزه ای رخ می دهد است. به عنوان سرمایه های شرکت باید توجه لازم را به نیروی انسانی داشته باشیم. تلاش کردیم که براساس دستورعمل ها و مقرراتی که وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران تدوین و ابلاغ کرده بود، عمل کنیم؛ همچنین بخشنامه ها و قوانینی که اداره کار در ارتباط با نیروی انسانی تدوین کرده، اجرایی شده است.

براین اساس، ابتدا طرح طبقه بندی مشاغل شرکت ملی گاز ایران را اجرا کردیم و پس از آن وزارت نفت ارزیابی ها را تغییر داد و موارد جدید را نیز برای همه نیروهای عملیاتی و ستادی، نواحی، گازبان، آبدارچی، تعمیراتی، راننده ها و خدماتی و... با رعایت مقررات و قوانین اجرا کردیم.

تعدیل حقوق نفرات براساس قوانین اداره کار در هر سال به محض ابلاغ از دیگر برنامه ها و اقدامات در این حوزه است.

براساس قوانین و ابلاغیه ها، بیمه تکمیلی را نیز برای همه کارکنان و خانواده آنها اجرا کرده ایم.

تلاش ما این است که ابتدا نیروی انسانی راضی باشد و پس از آن بتوانیم از آنها انتظار کار داشته باشیم. تلاش کرده ایم بخشی از مشکلاتی را که ناشی مسائل اقتصادی است، با اجرای کامل این بخشنامه ها و ابلاغیه ها برطرف کنیم.

هرساله روابط عمومی، مدیریت برنامه ریزی و منابع انسانی در این حوزه نظرسنجی هایی را انجام می دهند تا میزان رضایت همکاران در بخش های مختلف سنجیده شود. آیتم هایی که از این نظرسنجی ها به دست می آید، ما را به سمت بهبود هدایت می کند. تلاش می کنیم نقاط اشکالی را که در ساختار وجود دارد، با این نظرسنجی ها برطرف کنیم؛ هرچند چندین نوع قرارداد نیروی انسانی در ساختار ما وجود دارد که این به خودی خود مشکلاتی را به همراه دارد. در یک اتاق چند نوع نیرو در کنار هم به عنوان رسمی، قرارداد مستقیم، حجمی و... کارهای مشخصی انجام می دهند، اما تفاوت حقوقی با هم دارند که منجر به ایجاد نارضایتی می شود.

در حوزه ایثارگران نیز طبق بخشنامه همه نیروهایی که مشمول بودند، شناسایی و مدارک و مستندات آنها برای ستاد شرکت گاز ارسال شده است.

 گاز کردستان به عنوان قطب پژوهش کاهش هدررفت گاز انتخاب شده است. تاکنون چه پروژه هایی در این حوزه تعریف و اجرایی شده است؟

بحث هدررفت یکی از دغدغه های اساسی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است. گاز در قالب فرآیندی پیچیده و با هزینه بالا استخراج، تولید و منتقل می شود. هدر دادن این کالای ارزشمند کار درستی نیست و باید به دنبال کاهش هدررفت در بخش های مختلف باشیم. مجموعه اقداماتی که گاز کردستان در این حوزه انجام داد، باعث شد مدیریت پژوهش شرکت ملی گاز ایران این شرکت را عنوان قطب پژوهش کاهش هدررفت گاز انتخاب و معرفی کند.

پروژه اتصالات مفصلی از سوی یکی از همکاران گاز کردستان طراحی و اجرا شد. در ادامه مراحل دریافت گواهی و استانداردهای لازم طی شد و مورد تایید مراجع ذی صلاح قرار گرفت.

این اتصالات هم اکنون مورد استفاده قرار می گیرد و مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران همه شرکت های گاز استانی را مکلف کرده که سالانه انشعابات نصب شده قدیمی را تعویض و با این اتصالات جدید مفصلی جایگزین کنند. این اتصالات چند ویژگی دارند؛ نشتی را کاملا قطع می کند و با توجه به خاصیت انعطاف پذیری که دارد در زمان جابه جایی ها و نوسان هایی همچون زلزله مشکلی رخ نمی دهد.

چند پروژه پژوهشی نیز در این حوزه اجرا شده که همگی همسو با بهینه سازی مصرف انرژی به ویژه در هیترها و تاسیسات گازرسانی بوده است.

از سوی دیگر تلاش کردیم نشت یابی ها به طور کامل و در کمترین زمان انجام شود که این موضوع نیز در کاهش هدررفت گاز تاثیرداشته است.

اندازه گیری صحیح گاز نیز می تواند به کاهش هدررفت کمک کند. گاز کردستان چندین سال است که در حوزه تراز گاز دریافتی و فروش به میزان استاندارد رسیده که این موضوع نشان از پیگیری ها و اقدام های قابل انجام است.

استفاده از شبکه های کم فشار و هوایی با توجه به اقلیم و جغرافیای پلکانی کردستان، از دیگر اقدام های پژوهشی به شمار می آید. در این حوزه نیز نخستین شرکت هستید؟

بله. بیشتر روستاهای کردستان به ویژه مناطق کوهستانی به صورت پلکانی با شیب هایی بسیار تند احداث شده است. معابر روستایی در این مناطق برای دفن لوله های گاز مناسب نیستند؛ در برخی از روستاها نیز به دلیل پلکانی بودن (حیاط یک خانه پشت بام خانه ای دیگر است) معبری برای حفر و دفن لوله وجود ندارد. برای اینکه بتوانیم به این مناطق گازرسانی کنیم با هماهنگی شرکت ملی گاز ایران، طرح پایلوت شبکه هوایی کم فشار را در تعدادی از روستاها به ویژه در منطقه اورامانات اجرا کردیم و چندین سال است که این سیستم بدون هیچ نقصی در حال کار است. تجربه بسیار خوبی در این مناطق صورت گرفته که اگر به این شیوه اجرا نمی شد، در بخش زیادی از این مناطق امکان گازرسانی وجود نداشت.

 در حوزه انضباط مالی نیز اتفاق خوبی در شرکت گاز کردستان رخ داده است و پرونده مالی سال 1400 بدون بدهی به پایان رسید. در این خصوص توضیحاتی ارائه کنید.

از مجموعه مدیریت ارشد شرکت ملی گاز ایران که منابع مالی مناسبی در اختیار شرکت های گاز استانی قرار دادند، قدردانی می کنم. برنامه ریزی هم بر این اساس بود که بتوانیم به میزان اعتبار و بودجه ای که در اختیارمان قرار می گیرد، پروژه تعریف کنیم. با تامین مناسب نقدینگی که در سرفصل های مختلف از سوی ستاد گاز انجام شد؛ در پایان سال همه بدهی ها و صورت وضعیت کارهای اجرایی که پیمانکاران انجام داده بودند تسویه شد. با این اقدام در سال جدید هیچ بدهی بابت پروژه های اجرایی، اقلام خریداری و... نداریم و این انضباط مالی که هرساله شاهد آن بودیم در سال 1400 نیز اجرایی شد. سال گذشته با جذب 100 درصد اعتبارات توانستیم نقدینگی را در استان وارد کنیم و این اعتبارات در قالب پروژه های گازرسانی، گردش مالی خوبی برای استان به همراه داشت.

 کاهش مصرف انرژی، بهینه سازی و بهره گیری از انرژی های نو در برنامه گاز کردستان قرار دارد؟ چه چشم اندازی در این حوزه تعریف کرده اید؟

استفاده از انرژی های نو به ویژه خورشیدی، یکی از اهداف شرکت کردستان بوده و از چندسال قبل در برنامه های اجرایی قرار داشته است. همه ساختمان های اداری شرکت گاز استان کردستان در سطح ستاد و نواحی به سیستم فتوولتائیک مجهز شده اند. تاکنون 100 کیلووات ساعت انرژی خورشیدی تولید و استفاده کرده ایم. در سطح استان تنها ارگانی هستیم که بیشترین استفاده را از انرژی خورشیدی می بریم. همه ساختمان ها از این انرژی استفاده می کنند و بخشی از نیازهای برق را به ویژه در فصل گرم سال از طریق این منابع تامین می کنیم. برنامه ما این است که ساختمان های جدیدی که در نقاط دیگر نیز احداث می کنیم نیز به سیستم های خورشیدی مجهز شوند.

در مسیر کاهش مصرف گاز در بخش موتورخانه ادارات نیز طبق بخشنامه های ابلاغی دولت مکلف به کاهش 10 درصد انرژی هستیم. این موضوع پیاده سازی شده است. همه موتورخانه های سطح شرکت گاز کردستان معاینه فنی و گواهینامه مربوطه را از سازمان های دارای صلاحیت دریافت کرده اند و به سیستم های اصلاح موتورخانه مجهز شده اند. مدیریت دبیرخانه بهینه سازی مصرف انرژی استان را به عهده داریم و به عنوان ارگان متولی بهینه سازی بیشترین کار را در حوزه کاهش انرژی انجام داده ایم.

 به بحث کاهش مصرف گاز با اطلاع رسانی و فرهنگ سازی اشاره داشتید. سال گذشته نخستین رویداد گاز و رسانه در گاز کردستان برگزار شد. لطفا در این خصوص توضیح دهید.

فرهنگ سازی در بسیاری از مسائل می تواند تاثیرگذار باشد. روابط عمومی گاز کردستان با وجود اینکه از کمبود نیروی انسانی رنج می برد ولی به عنوان واحدی بسیار تاثیرگذار فعالیت می کند و با بسیاری از رسانه های سراسری و استانی برای اطلاع رسانی و فرهنگ سازی ارتباط خوبی برقرار کرده است. رویداد اواخر سال گذشته با عنوان گاز و رسانه برگزار و مقالات بسیار خوبی برای دبیرخانه این رویداد ارسال شد. با این اقدام ها، زمینه فرهنگ سازی مصرف بهینه گاز برای همه اقشار جامعه فراهم می شود.

کردستان استانی سردسیر است و سرمایی ماندگار در بخش از مناطق وجود دارد. فصل سرداز آبان ماه آغاز می شود و تا پایان فروردین هم ادامه دارد براین اساس توجه به مصرف بهینه بسیار مهم است.ارتباط رسانه ای روابط عمومی گاز کردستان بسیار خوب بوده و انتظار داریم این روند را با همکاری رسانه ها، روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت ادامه دهند. با مجموعه اقدام های انجام شده، اثرگذاری بسیار قابل توجهی در حوزه فرهنگ سازی مصرف بهینه و رعایت نکات ایمنی نهادینه شده است. امیدواریم رویدادی که سال 1400 به عنوان نخستین رویداد گاز و رسانه برگزار شد در سال های بعد نیز تداوم داشته باشد.

 در پایان اگر نکته ای باقی مانده، بیان بفرمایید.

در حوزه امدادرسانی نیز با تلاش کارکنان، اتفاق های خوبی رخ داده است. زمان رسیدن امدادگر گاز کردستان به هر درخواست به کمتر از 7 دقیقه رسیده است که در نوع خود به ویژه در مرکز استان بسیار ایده ال است. به هرحال شرکت گاز به عنوان سازمان خدمت رسان قابل اعتماد شناخته شده که جای شکرگزاری دارد و امیدوارم این روند با قدرت ادامه داشته باشد.در پایان نیز از همه همکاران نشریه کارکنان صنعت نفت ایران (مشعل) که همواره تلاش کرده است صدای رسای کارکنان باشد، قدردانی می کنم.